Keresés

Részletes keresés

Georgethebig Creative Commons License 2006.06.30 0 0 2069
Substral citrustáp lehet, hogy segítene. Ez állítólag igen sok hasznos "elemet" tartalmaz. Én 1 hete használom, érdemi tapasztalatom nincs, de szakértő ajánlotta.
Előzmény: _fatu_ (2061)
Zotyi75 Creative Commons License 2006.06.30 0 0 2068
Szia gáborke!

Nekem van egy mangó magoncom, de ezt meg akarom tartani. Most a napokba vetettem mangó magot és fogok vetni, ha ezek kikelnek, akkor adok neked cserébe valamilyen növényért ami neked van és nekem nincs. Földicseresznye magot is most a napokba vetettem, ha kikel és ha szép növény fejlödik belőle és ha érdekel akkor abból is tudok neked adni cserébe. E-mailbe megírnád milyen növényeid vannak? Várom válaszodat.

Februári vetésű mangó magonc Februárba vetett mangó magoncom

Üdv: Zotyi
Előzmény: gáborke (2060)
poi1 Creative Commons License 2006.06.30 0 0 2067
Bocs, a kép lemaradt.... de miért?
poi1 Creative Commons License 2006.06.30 0 0 2066

Egyébként május végén így nézett ki:

poi1 Creative Commons License 2006.06.30 0 0 2065

Sziasztok!

A fán hagyott citromok kezdenek visszazöldülni. Normális ez a jelenség?

Arth_ur Creative Commons License 2006.06.30 0 0 2064

Van sok olyan növényfaj, aminél az önporzás OK (búza, kukorica, a legtöbb gyom, és a citrusfélék is!), másoknál meg (mogyoró, meggy stb.) nem OK. Ez utóbbiaknál tényleg védekezik a növény az önporzás ellen, ennek sok esetben ismerjük is a genetikai alapjait.

De - és a gyakorlatban ez a lényeg - ez nem befolyásolja a házi beporozgatás sikerét.

Egyrészt ha nem önporzó a növény, akkor a saját  virágpor mindössze nem képes megtermékenyíteni, de az idegen virágport nem gátolja a termékenyítésben, tehát nem gond, ha saját virágpor is kerül a bibére.

Másrészt ha ugyanannak a növénynek egyik virágáról porozod a másikat, akkor az NEM idegen porzás. Sőt, ha két külön növényről - amiket ugyanarról az anyanövényről dugványoztak/oltottak - veszed a virágokat, az is önporzásnak számít, mert azok klónok (~egypetéjű ikrek), azaz genetikailag nem különbözőek!

Szóval narancsnál, citromnál csak kényelmi dolog, hogy egy fácska egyik virágáról visszük tovább a port a másikra.

Előzmény: Perfect Peter (2063)
Perfect Peter Creative Commons License 2006.06.30 0 0 2063
Flanell!
korábban úgy tanultam, hogy az önbeporzás nem oké, még a virágok is védekeznek ellene. :)))) de lehet, hogy túl náív és kezdő vagyok, azért kérdezek ilyen sok marhaságot.
Előzmény: Flanell (2058)
Perfect Peter Creative Commons License 2006.06.30 0 0 2062

Kösz Freddy, végig néztem, de semmi nyom. A hangyák valójában egy közeli kaktuszról jöttek, ami mézgát termelt a tüskéi alatt (és a porzón,bibén mászkáltak), a darazsak meg... lehet, hogy nem is darázs, csak én gondolom? Hosszabb a farka, mint a méhnek :). Ráadásul most ugye belül vannak az ablakon, de ha szellőztetek, már jönnek is befelé a "darazsak" és utána nem tudnak kimenni, be kell csuknom az ablakot, mert féltem a kisbabámat, hogy megcsípi.

A lényeg: baj-e, hogy hullanak a szirmok elég gyors ütemben, baj-e, hogy a "darazsak" nyaldossák a virágport, leverik a szirmokat, vagy ez tök természetes, nyugisan tegyem vissza a szabadba (ablakpárkány).

Előzmény: Freddy56 (2057)
_fatu_ Creative Commons License 2006.06.30 0 0 2061
helló,
ültettem egy citrommagot kora tavasszal, azt hiszem az elején túlöntöztem nagy igyekezetemben, és most ez meglátszik rajta: olyan, mintha ki lenne száradva, száradnak a levelei, a törzs is száraznak tűnik... ráadásul kicsi is, 5-7cm magas, megállt a növésben, és betegeskedik.
napos helyen van, odafigyelek az öntözésre, de nem, megy tönkre. mit lehet csinálni vele? valami hiány lehet az oka, vagy betegség?
gáborke Creative Commons License 2006.06.30 0 0 2060
Nincs valakinek fölös mangó magonca?
Flanell Creative Commons License 2006.06.29 0 0 2059
Nem mostanában került erre a helyre? Hátha sötét neki.
Előzmény: Citromóni (2052)
Flanell Creative Commons License 2006.06.29 0 0 2058

Miért lenne baj, ha a saját virág pora kerül a porzóra? Gondolod, hogy a méhecskék odafigyelnek erre?  :)

Nem kell semmilyen szer, így is megfelelő a porzás.

Előzmény: Perfect Peter (2051)
Freddy56 Creative Commons License 2006.06.29 0 0 2057
Ha a darazsak és a hangyák is megjelentek, nézzd körül alaposan a fádat, mert ez sok esetben tetvek jelenlétére utal (a tetvek által termelt ragacsos nedvre mennek).
Előzmény: Perfect Peter (2056)
Perfect Peter Creative Commons License 2006.06.29 0 0 2056

Gaborke!

és azt meg tudod mondani, hogy a Kumqat fa bimbóinak kinyílása után szinte 1 nappal már szórja is szirmait, az baj-e? ma megtámadták a darazsak és a hangyák is, még a lakásba is utána jöttek. vagy ezek a rovarok jót tesznek?

gáborke Creative Commons License 2006.06.29 0 0 2055
Hát lehet túlöntözés, vagy kiszáradás, vagy esetleg gomba, ami a mandarint szeretni szokta. Így nehéz megállapítani, a ventilátort nem hiszem.
Előzmény: Citromóni (2052)
gáborke Creative Commons License 2006.06.29 0 0 2054
Esetleg ott is, de mégjobb ha a Békásmegyeri Silvanusba nézel el ott több citrus is szokott lenni, pl kumquat is, vagy a budakalászi Brico Store üvegháza, az is elég jó.
Előzmény: magneska (2053)
magneska Creative Commons License 2006.06.29 0 0 2053

Sziasztok!

Teljesen új vagyok ezen a fórumon, és nagyon tetszik. Kedvet kaptam valami banán és kumqat fához is. Hol tudok én ilyen fákat vagy csemetéket kapni Óbuda környékén? A budakalászi Corában? Még a városban is új vagyok, nem ismerem, hogy milyen lehetőségek vannak ilyen téren.

Ági

Citromóni Creative Commons License 2006.06.28 0 0 2052

Sziasztok!

Az utóbbi napokban sajnos elkezdte a terméseit és a leveleit dobálni a mandarinfám.Nem tudom mi lehet a probléma..Már csak két termése van / kb. öt nagyobbat ledobott / és persze a kisebb zöldek,amik még fejlődnek..Pánik indul,vagy ez természetes?

Esetleg nem tetszik neki a ventillálás a szobában?Bár nincs kitéve a ventillátorról érkező szellőnek közvetlenül..Segítsetek légyszi,mit is tegyek vele?

Köszönöm szépen  előre is.

Perfect Peter Creative Commons License 2006.06.28 0 0 2051

Sziasztok!

az 1 hónapja metszett Kumqat ágacska sajna nem bírta tovább, kimúlt. :(

most elmentem 1 hétre otthonról, a férjemre bíztam a nagy Kumqat és az óriás citrom locsolását, és mikor hazaétem millió bimbó volt rajta. a Kumqat most kezdett nyílni, és hiába teszem az ablakba ki, a méhek nem találják :), úgyhogy ecsettel kezdtem neki. nem tudom jól csinálom-e, egy ecsetet beporzok, majd oda nyomom a köv. bimbóhoz, és így tovább. az ecset tök poros, lehet, hogy néha saját por is jut a bimbóra. baj az?

érdemes valami termés megkötő szert vennem a gazdaboltban, vagy minden menjen a maga útján?

a kb. 10 db korábbi termést most szüreteltem le, hogy elkezdett jönni a sok új virág.

a citromfámon csak sötétzöld bimbókat látok. vagy mik ezek? ez lesz majd a virág? nem nagyon nyílik, de ha kiteszem napozni, a friss levelek nagyon lekonyulnak, úgyhogy csak 1-2 órára szoktam. ez a fa még sosem termett, pár hónapja vettem.

van egy Stephanotisom is (madagaszkári jázmin), és úgy tűnik azon is lesz sok virág.

ticket mouse Creative Commons License 2006.06.27 0 0 2050
ticketmousekukactorzsasztal.hu
erre a címre nyugodtan írhatsz
Előzmény: jozso34 (2049)
jozso34 Creative Commons License 2006.06.27 0 0 2049
OK
kösz megvárnám azt is bár kolléga is ajánlott fel de örülnék többfélének .
orsosjozsef@t.online.hu ide irj mailcimet hogy érdeklődjek ez a cim meg fog szűnni
addig is remélem nem élnek vissza a nyilvánossággal.
Előzmény: ticket mouse (2047)
jozso34 Creative Commons License 2006.06.27 0 0 2048
Oké
Kösz megvárom
Jegyezz elő
Irhatnal ide mailcimet
orsosjozsef@t-online.hu
Előzmény: dzgaux (2043)
ticket mouse Creative Commons License 2006.06.27 0 0 2047
Szia!
Én szívesen adokbanánsarjat, de még várni kell rá. Mennyi időt nem tudom, mert kb két centisek. A fajtáját nem tudom, de az biztos, hogy nem törpebanán.
ticket mouse
Előzmény: jozso34 (2041)
BillBa_1 Creative Commons License 2006.06.27 0 0 2046

Sziasztok!

A narancsfa levelein apró lyukak keletkeznek, amelyek egyre nagyobbak lesznek és a végén az egész levél elfogy. Milyen kértevő okozza ezt, és hogyan lehetne ellene védekezni.

Sszilu Creative Commons License 2006.06.27 0 0 2045

Sziasztok!

Csatlakozom az Actara-rajongókhoz. Egyszeri használat - tökéletes tetvetlenítés. Citromon, leanderen, rózsán - igaz, atomtámadás ellen nem véd! :-)

Üdv!

Előzmény: bilee (2035)
Georgethebig Creative Commons License 2006.06.26 0 0 2044

A Pirimor nekem is eredményes volt!

Most volt pár tucat aktuális fekete tetvem, arra a Vape spray is megfelelni látszik, de nem akarom elkiabálni.

Előzmény: bilee (2035)
dzgaux Creative Commons License 2006.06.26 0 0 2043
De ha tudsz várni pár hónapot, és remélhetőleg az én banánom hoz még hajtást, azt odaadom szívesen (a mostani hajtás már hónapokkal ezelőtt le lett foglalva...)
dzgaux Creative Commons License 2006.06.26 0 0 2042

Dunakeszi Auchanba érkezett pár banán, gondolom odatalálsz:)

Amúgy a fóti Bricoban is van banán meg mindenféle növény, mi szem szájnak ingere:)

jozso34 Creative Commons License 2006.06.26 0 0 2041
üdv
Nincs senkinek Banán hajtása?
Illetve tudtok olyan boltot ahol banán és hasonló növényt be lehet szerezni.
sjohn Creative Commons License 2006.06.26 0 0 2040
Valóban nem lesz olyan lédús , viszont vastagabb lesz a héja és nem lesz annyira savanyú,sőt.
Előzmény: dzgaux (2039)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!