Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Substral citrustáp lehet, hogy segítene. Ez állítólag igen sok hasznos "elemet" tartalmaz. Én 1 hete használom, érdemi tapasztalatom nincs, de szakértő ajánlotta.
Nekem van egy mangó magoncom, de ezt meg akarom tartani. Most a napokba vetettem mangó magot és fogok vetni, ha ezek kikelnek, akkor adok neked cserébe valamilyen növényért ami neked van és nekem nincs. Földicseresznye magot is most a napokba vetettem, ha kikel és ha szép növény fejlödik belőle és ha érdekel akkor abból is tudok neked adni cserébe. E-mailbe megírnád milyen növényeid vannak? Várom válaszodat.
Van sok olyan növényfaj, aminél az önporzás OK (búza, kukorica, a legtöbb gyom, és a citrusfélék is!), másoknál meg (mogyoró, meggy stb.) nem OK. Ez utóbbiaknál tényleg védekezik a növény az önporzás ellen, ennek sok esetben ismerjük is a genetikai alapjait.
De - és a gyakorlatban ez a lényeg - ez nem befolyásolja a házi beporozgatás sikerét.
Egyrészt ha nem önporzó a növény, akkor a saját virágpor mindössze nem képes megtermékenyíteni, de az idegen virágport nem gátolja a termékenyítésben, tehát nem gond, ha saját virágpor is kerül a bibére.
Másrészt ha ugyanannak a növénynek egyik virágáról porozod a másikat, akkor az NEM idegen porzás. Sőt, ha két külön növényről - amiket ugyanarról az anyanövényről dugványoztak/oltottak - veszed a virágokat, az is önporzásnak számít, mert azok klónok (~egypetéjű ikrek), azaz genetikailag nem különbözőek!
Szóval narancsnál, citromnál csak kényelmi dolog, hogy egy fácska egyik virágáról visszük tovább a port a másikra.
Flanell! korábban úgy tanultam, hogy az önbeporzás nem oké, még a virágok is védekeznek ellene. :)))) de lehet, hogy túl náív és kezdő vagyok, azért kérdezek ilyen sok marhaságot.
Kösz Freddy, végig néztem, de semmi nyom. A hangyák valójában egy közeli kaktuszról jöttek, ami mézgát termelt a tüskéi alatt (és a porzón,bibén mászkáltak), a darazsak meg... lehet, hogy nem is darázs, csak én gondolom? Hosszabb a farka, mint a méhnek :). Ráadásul most ugye belül vannak az ablakon, de ha szellőztetek, már jönnek is befelé a "darazsak" és utána nem tudnak kimenni, be kell csuknom az ablakot, mert féltem a kisbabámat, hogy megcsípi.
A lényeg: baj-e, hogy hullanak a szirmok elég gyors ütemben, baj-e, hogy a "darazsak" nyaldossák a virágport, leverik a szirmokat, vagy ez tök természetes, nyugisan tegyem vissza a szabadba (ablakpárkány).
helló, ültettem egy citrommagot kora tavasszal, azt hiszem az elején túlöntöztem nagy igyekezetemben, és most ez meglátszik rajta: olyan, mintha ki lenne száradva, száradnak a levelei, a törzs is száraznak tűnik... ráadásul kicsi is, 5-7cm magas, megállt a növésben, és betegeskedik. napos helyen van, odafigyelek az öntözésre, de nem, megy tönkre. mit lehet csinálni vele? valami hiány lehet az oka, vagy betegség?
Ha a darazsak és a hangyák is megjelentek, nézzd körül alaposan a fádat, mert ez sok esetben tetvek jelenlétére utal (a tetvek által termelt ragacsos nedvre mennek).
és azt meg tudod mondani, hogy a Kumqat fa bimbóinak kinyílása után szinte 1 nappal már szórja is szirmait, az baj-e? ma megtámadták a darazsak és a hangyák is, még a lakásba is utána jöttek. vagy ezek a rovarok jót tesznek?
Esetleg ott is, de mégjobb ha a Békásmegyeri Silvanusba nézel el ott több citrus is szokott lenni, pl kumquat is, vagy a budakalászi Brico Store üvegháza, az is elég jó.
Teljesen új vagyok ezen a fórumon, és nagyon tetszik. Kedvet kaptam valami banán és kumqat fához is. Hol tudok én ilyen fákat vagy csemetéket kapni Óbuda környékén? A budakalászi Corában? Még a városban is új vagyok, nem ismerem, hogy milyen lehetőségek vannak ilyen téren.
Az utóbbi napokban sajnos elkezdte a terméseit és a leveleit dobálni a mandarinfám.Nem tudom mi lehet a probléma..Már csak két termése van / kb. öt nagyobbat ledobott / és persze a kisebb zöldek,amik még fejlődnek..Pánik indul,vagy ez természetes?
Esetleg nem tetszik neki a ventillálás a szobában?Bár nincs kitéve a ventillátorról érkező szellőnek közvetlenül..Segítsetek légyszi,mit is tegyek vele?
az 1 hónapja metszett Kumqat ágacska sajna nem bírta tovább, kimúlt. :(
most elmentem 1 hétre otthonról, a férjemre bíztam a nagy Kumqat és az óriás citrom locsolását, és mikor hazaétem millió bimbó volt rajta. a Kumqat most kezdett nyílni, és hiába teszem az ablakba ki, a méhek nem találják :), úgyhogy ecsettel kezdtem neki. nem tudom jól csinálom-e, egy ecsetet beporzok, majd oda nyomom a köv. bimbóhoz, és így tovább. az ecset tök poros, lehet, hogy néha saját por is jut a bimbóra. baj az?
érdemes valami termés megkötő szert vennem a gazdaboltban, vagy minden menjen a maga útján?
a kb. 10 db korábbi termést most szüreteltem le, hogy elkezdett jönni a sok új virág.
a citromfámon csak sötétzöld bimbókat látok. vagy mik ezek? ez lesz majd a virág? nem nagyon nyílik, de ha kiteszem napozni, a friss levelek nagyon lekonyulnak, úgyhogy csak 1-2 órára szoktam. ez a fa még sosem termett, pár hónapja vettem.
van egy Stephanotisom is (madagaszkári jázmin), és úgy tűnik azon is lesz sok virág.
OK kösz megvárnám azt is bár kolléga is ajánlott fel de örülnék többfélének . orsosjozsef@t.online.hu ide irj mailcimet hogy érdeklődjek ez a cim meg fog szűnni addig is remélem nem élnek vissza a nyilvánossággal.
Szia! Én szívesen adokbanánsarjat, de még várni kell rá. Mennyi időt nem tudom, mert kb két centisek. A fajtáját nem tudom, de az biztos, hogy nem törpebanán. ticket mouse
A narancsfa levelein apró lyukak keletkeznek, amelyek egyre nagyobbak lesznek és a végén az egész levél elfogy. Milyen kértevő okozza ezt, és hogyan lehetne ellene védekezni.
De ha tudsz várni pár hónapot, és remélhetőleg az én banánom hoz még hajtást, azt odaadom szívesen (a mostani hajtás már hónapokkal ezelőtt le lett foglalva...)