Keresés

Részletes keresés

Cirfandlia Creative Commons License 2006.06.22 0 0 698

Tegnap este pemeteztem (még este 8kor is 28 C volt...) Quadris + Thiovit Jet + Zöldítő kombóval. A Karathane-t nem mertem betenni a perzselésveszély miatt, bízom a Jetben, mert úgy éreztem ebben a trópusi meleg párás időben nem elég a Quadris a lisztharmat ellen.

Virágzás a csemegéknél 1-2 fajta kivételével a végén jár; Cirfandli teljes virágzásban. Vegetáció hihetetlen buja; nekem sem kicsi a lombfal növekedési lehetősége de lassan tetejezni kell; és a hónaljak is jönnek rendesen. (hiába; a május végétől lehullot ~120 mm eső meg az utóbbi  1 hét meleg igencsak meglökte őket.)

Betegségnek nyoma nincs; egyenlőre szerencsére vihar, szélkár sem.

Chess Creative Commons License 2006.06.21 0 0 696
Gyümölcsösben, szőlőben a ha-ra adott mennyiségeket nyugodtan lehet 1000 l vízre vonatkoztatni és akkor nagyot nem vét senki. Zöldségeknél viszont érdemes megsaccolni a védendő területet és visszaszámolni rá a szükséges szermennyiséget, hogy aztán ki hogy bírja gépe, keze annyi vízzel adja ki.
Előzmény: Flanell (694)
lalá Creative Commons License 2006.06.21 0 0 695
Antracol
Euparen
Bayleton
Gusathion
Lebaycid
Metasystox
Peropal
Ustinex

(nosztalgia)
Flanell Creative Commons License 2006.06.20 0 0 694

Ha egyre gondolunk, ez egy kétkötetes mű: Növényvédő szerek, termésnövelő anyagok. (Első rész a növényvédőszer.)

Sajnos, ez lehetőleg a l/ha adatot adja meg, ha a nagy kiszerelésen ez van, és csak akkor ml/l-t, ha a l/ha nem ismert.

lalá Creative Commons License 2006.06.20 0 0 693
-Na röhely! Amint írtam rögtön kezembe akadt egy tíz évvel ezelőtti.
Előzmény: Törölt nick (692)
lalá Creative Commons License 2006.06.20 0 0 691
-Én sem tudom, de megkérdezem a "bótost"
Előzmény: Törölt nick (690)
lalá Creative Commons License 2006.06.20 0 0 689
-Ugye, ugye a jó öreg bordói-lé! Abból annyi kell, hogy elég legyen.(hihi)
Előzmény: Törölt nick (688)
Flanell Creative Commons License 2006.06.20 0 1 687

Csakhogy én nem hektárt permetezek, hanem őszibarackot!  :)

Ha 30 literrel végig tudom szórni a 0.1 hektárt, pedig igen sűrűn vannak a fák, és a flakon felirata szerint 1 ml kell 1 literhez, akkor az csak 0.03 l szer, vagyis 0.3 l/ha, szemben a neten talált  1 l/ha-ral.

(Ez már inkább Növényvédelem topic lenne.)

Előzmény: Törölt nick (686)
RAMBO Creative Commons License 2006.06.19 0 0 685
A tőkefejet így is, úgy is meg kell tisztítani a zöldszüretkor, július közepén. A hónaljhajtásokat a vessző felső részén hagyom meg (de azokat is elcsípem a felső drót fölött egy 10-15 centivel), a szőlőfürtök a vessző alsó részén maradnak meg, a felső fürtöket ledobom, így alul (a tőkefej) szellős lesz, fölül a lombkorona olyan sűrű, hogy a talajra kb. 80%-nyi árnyékot vet.

De tényleg, ki így, ki úgy.
Előzmény: lalá (680)
Zalancelot Creative Commons License 2006.06.19 0 0 684
Well!
Én is ezt vallom.
A hónaljhajtások a lehető legroszabb helyeken sürítik a lombozatot, így ha ezekre nincs elég energia kitakarítani, akkor sokkal nagyobb veszélyt hordoznak, mint a magasra meghagyott vesszők.
Arról ne is beszéljünk, ne adj Isten egy esetleges jégverés esetén a magasra növő vesszők elég hatékonyan védik a szomszéd sor fürtjeit.
Nem akarok okosabb lenni, hiszen jól tudjuk kinek a pap, kinek a paplak, nálam július 1-ig nincs nyírás. (igaz valamivel magasabb a támrendszerem az átlagosnál)
Előzmény: lalá (680)
Flanell Creative Commons License 2006.06.19 0 0 683

Milyen átszámításban?

Én most a héten kiszámítottam, hogy ha a Teldorból őszibarackra 1 l/ha kell, akkor 1000 m2-re 30 liter permetet véve, 3,3 ml/l. Aztán meglepődtem, mikor olvastam, hogy 1 ml/l.

A l/ha alapú dolog szerintem vontatott permetezőre vonatkozik.

Előzmény: Törölt nick (677)
Flanell Creative Commons License 2006.06.19 0 0 682

Megnéztem 2 régebbi könyvben (azért 2-ben, mert hígnak találtam), mindkettő egyetért abban, hogy ilyenkor 0,02 %-os töménység kell, vagyis 25 literhez egy ampulla.

Hűtőben eláll egy darabig az ampullás permet, ha nincs kisgyerek-veszély. Vagy pincében is, hiszen a flakonos kiszerelés is fel van bontva hónapokig.

Gyógyszertárban adnak 40 Ft-ért egy 5 millis fecskendőt a legvastagabb tűvel, ezzel ki lehet mérni.

Az ampullához azért nem adnak reszelőt, mert a nyaka el van gyengítve. 2 hüvelykujjat szembefordítva gond nélkül törik, még soha nem vágtam meg magam. Néha kesztyűzgetek, de csak hogy ne fröccsenjen a kezemre.

Előzmény: Zitka (679)
lalá Creative Commons License 2006.06.19 0 0 681
-A szomszédét nem kell megpermetezni? Okkal-móddal el lehet tenni, de a bontott csomagot legjobb elhasználni.
Előzmény: Zitka (679)
lalá Creative Commons License 2006.06.19 0 0 680
-Igen, a hónaljhajtás levele is levél, táplálja a növényt, de sűríti is a lombozatot. Akkor is ha két-három levél fölött csípem vissza. A hét levelet mint népi bölcseségként említettem, amiket a hozzám hasonló nem kifejezetten szőlész , könnyen megjegyez. Zweigeltnél, Chardonnaynál tapasztaltam, hogy egy jól kifésült lomb mennyire könnyíti a növényvédelmet, a termésbeérést, metszést. De mindíg azt mondom:-Majd rájössz.
Előzmény: RAMBO (672)
Zitka Creative Commons License 2006.06.19 0 0 679

Köszi! :-) A letörési ötletet is. :-)

Az nagyon durván tömény, ha 5 literbe teszek egy ampullányit? Ui. kis ötliteres pumpás permetezőm van. Nem hiszem, hogy észszerű lenne félampullányi szert tartogatni 2 hétig. VAgy mégis?

Előzmény: lalá (678)
lalá Creative Commons License 2006.06.19 0 0 678
-Úgy emlékszem, hogy 10-15 l vízhez van egy amp. Ha "kőműveskesztyűt" húzol, vagy betekered vastagon egy ronygyba, simán le tudod törni a csúcsot. A második már könnyen fog menni.(hihi)
Az érzékeny és közepesen érzékeny fajtákra erős peronoszpóra fertőzés veszély is van.
Előzmény: Zitka (676)
Zitka Creative Commons License 2006.06.19 0 0 676

Mondjatok rá adagolást, ha tudtok. :-) Ami rá van írva - l/ha - számomra is értelmezhetetlen. Még ha nm lenne... :-)))) De így semmit nem mond, kb. köbláb per miatyánk.  ;-) (bár állítólag ez a mértékegység átfolyásra értelmezhető :-))) )

Rubigan 12 EC-m van, 5 db 5 ml-es ampulla. Hány liter vízben oldjak egy ampullát.

Kiegészítő kérdés: mivel szoktátok elvágni az ampulla nyakát? Újabban nem adnak hozzá reszelőt. :-(

Előzmény: Törölt nick (675)
RAMBO Creative Commons License 2006.06.19 0 0 674
SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY!!

Itt a fülledt meleg, nyomuljatok lisztharmat ellen! Karathane pl.
RAMBO Creative Commons License 2006.06.19 0 0 673
Szerintem is vág vissza a kordon tetején, mert semmi értelme beghagyni az arasznyi hajtásközökkel azt a vesszőt, amit amúgy is le fogsz vágni.
Előzmény: germanungar (664)
RAMBO Creative Commons License 2006.06.19 0 0 672
Sziasztok!

Héptvégén levágtam a tetejét, részemről NEM hiszek a hosszúra hagyott hajtásokban, inkább legyenek hónaljhajtások, mert ezek is segítenek a cukrosításban - majd ősszel. Ilyen esős nyáron SZERINTEM érdemes korábban megcsinálni, tavaly nagyon megszívtam, mert a túlnőtt vesszők lefordultak, és pazar mikroklímát teremtettek a gombabetegségeknek.

VISZONT HA TERMINÁTOR FEELINGRE VÁGYTOK, VEGYETEK EGY MOTOROS HÁTI PERMETEZŐT! EZ VALAMI SZENZÁCIÓS!!!!

Én Stihl márkát vettem, iszonyat űberturbófantasztikum, pont olyan érzés vele permetezni, mintha a kezemben tartanám a tornádót. A héten jön a kultivátor, nagyon szép a szőlőm!
Zalancelot Creative Commons License 2006.06.17 0 0 671
De nem ám!!
Mondhatni, most van csak itt az igazi ideje.
A virágzásnál dől el igazán, milyen lesz az idei termésed.
Ezért csak bátran permezz, de ha lehet, a méheket bántó rovarölő adalékot most ne keverj a lébe.
Előzmény: kozak26 (670)
kozak26 Creative Commons License 2006.06.17 0 0 670
Csomo olyasmit kerdeztel, amirol fogalmam sincs... :)
En is csak 3 eve fogtam bele a szoleszetbe, ugyhogy nincs nagy tapasztalatom.
A kertet "keszen" vettem, van venne ugy 60 to szolo, es fogalmam sincs, melyik milyen fajta.
Permetszerbol a Ridomil Gold MZ 68 WP 0.25 kg-osat hasznaltam, keveresnel a gyarto alltal megszabott maximum mennyiseget hasznaltam.
Perzselesre gonoltam en is, mert egy ket tovon az uj hajtasok bebarnultak, es mintha kiszaradtak volna. Igaz, ezek nem azok a tokek, amelyekrol eltuntek a furtok.
Molykartetelt nem tapasztaltam, ugyanis nem tudom, hogy mit is kellene
tapasztalnom . :(
Csak ridomillal mentem neki a szolonek, nem volt keverve semmivel sem.

Viszont felmerult egy ujabb kerdes is:

Egy ket token levo furtok viragzasnak indultak, viszont aktualis lenne a permetezes ujra. Nem gond, ha lefujom oket? Persze csakis 7 utan, mikor mar nem eros a napsutes...

Előzmény: Cirfandlia (644)
Chess Creative Commons License 2006.06.16 0 0 669
Szürkepenész és peronoszpóra ellen is én a Quadris Maxot használom. Felszívódó és kontakt kombináció, eddig bevált még lisztharmat ellen is. És nagyon szép lesz tőle a szőlő levele.
Előzmény: Zitka (652)
germanungar Creative Commons License 2006.06.16 0 0 668
OK, majd én is meglátogatlak... :)))))
Előzmény: shiraz (666)
germanungar Creative Commons License 2006.06.16 0 0 667

Igen, ezt már tapasztalom azokon a hajtásokon amelyeket már kénytelen voltam csonkázni. Persze ez még mindig "jobb" mint az égbe nyúló hatalmas

termö-hajtások, amik a legelsö zivatarban rendre letörnek.

Mivel a legtöbbje nagyon "izmos" hajtás, igy lehuzni is lehetetlen, ezért ha a legfelsö drótot elhagyta már stabilizálni is nehéz.

Én ilyen eröteljes és vastag hajtásokat még nem éltem meg. Ugy látszik, hogy ez a nedves május következménye.

Különösen a csemege fajták, azok közzül is a Pannónia gyöngye és a Kadarka nönek versenyt.

Előzmény: Zalancelot (665)
shiraz Creative Commons License 2006.06.16 0 0 666
közelebbről? ha arrajárok meglátogatlak :)
Előzmény: germanungar (663)
Zalancelot Creative Commons License 2006.06.16 0 0 665
Kétélű fegyver, az ilyen korai csonkázás.
A következménye a hónaljhajtások még erőteljesebb burjánzása lesz, ami még több későbbi zöldmunkát fog követelni.
Én a nagyon megnyúlott vesszőket ilyenkor még a felső drótokon eleresztem, hadd ússzon.
Előzmény: germanungar (664)
germanungar Creative Commons License 2006.06.15 0 0 664

Hát igen, mivel hüvös és nedves volt a május, és junius eleje is, igy a most kitört höségben szinte látni lehet miképpen nö. Én sem vagyok boldog ezzel a hüvelykujnyi vastag hajtásokkal ami szinte a saját súlya alatt összeroppan, ezért is adódott most ez a problémám.

Ma nálunk ünnep van de holnap nekiállok és a legvastagabbakat próbaképpen visszavágom.

Kösz a tippeket :))

Előzmény: lalá (661)
germanungar Creative Commons License 2006.06.15 0 0 663
Közép-Németország, Rajna-Maina vidék határán.
Előzmény: shiraz (662)
shiraz Creative Commons License 2006.06.15 0 0 662
merre vana szőlőd?
Előzmény: germanungar (660)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!