Tegnap este pemeteztem (még este 8kor is 28 C volt...) Quadris + Thiovit Jet + Zöldítő kombóval. A Karathane-t nem mertem betenni a perzselésveszély miatt, bízom a Jetben, mert úgy éreztem ebben a trópusi meleg párás időben nem elég a Quadris a lisztharmat ellen.
Virágzás a csemegéknél 1-2 fajta kivételével a végén jár; Cirfandli teljes virágzásban. Vegetáció hihetetlen buja; nekem sem kicsi a lombfal növekedési lehetősége de lassan tetejezni kell; és a hónaljak is jönnek rendesen. (hiába; a május végétől lehullot ~120 mm eső meg az utóbbi 1 hét meleg igencsak meglökte őket.)
Betegségnek nyoma nincs; egyenlőre szerencsére vihar, szélkár sem.
Gyümölcsösben, szőlőben a ha-ra adott mennyiségeket nyugodtan lehet 1000 l vízre vonatkoztatni és akkor nagyot nem vét senki. Zöldségeknél viszont érdemes megsaccolni a védendő területet és visszaszámolni rá a szükséges szermennyiséget, hogy aztán ki hogy bírja gépe, keze annyi vízzel adja ki.
Csakhogy én nem hektárt permetezek, hanem őszibarackot! :)
Ha 30 literrel végig tudom szórni a 0.1 hektárt, pedig igen sűrűn vannak a fák, és a flakon felirata szerint 1 ml kell 1 literhez, akkor az csak 0.03 l szer, vagyis 0.3 l/ha, szemben a neten talált 1 l/ha-ral.
A tőkefejet így is, úgy is meg kell tisztítani a zöldszüretkor, július közepén. A hónaljhajtásokat a vessző felső részén hagyom meg (de azokat is elcsípem a felső drót fölött egy 10-15 centivel), a szőlőfürtök a vessző alsó részén maradnak meg, a felső fürtöket ledobom, így alul (a tőkefej) szellős lesz, fölül a lombkorona olyan sűrű, hogy a talajra kb. 80%-nyi árnyékot vet.
Well! Én is ezt vallom. A hónaljhajtások a lehető legroszabb helyeken sürítik a lombozatot, így ha ezekre nincs elég energia kitakarítani, akkor sokkal nagyobb veszélyt hordoznak, mint a magasra meghagyott vesszők. Arról ne is beszéljünk, ne adj Isten egy esetleges jégverés esetén a magasra növő vesszők elég hatékonyan védik a szomszéd sor fürtjeit. Nem akarok okosabb lenni, hiszen jól tudjuk kinek a pap, kinek a paplak, nálam július 1-ig nincs nyírás. (igaz valamivel magasabb a támrendszerem az átlagosnál)
Én most a héten kiszámítottam, hogy ha a Teldorból őszibarackra 1 l/ha kell, akkor 1000 m2-re 30 liter permetet véve, 3,3 ml/l. Aztán meglepődtem, mikor olvastam, hogy 1 ml/l.
A l/ha alapú dolog szerintem vontatott permetezőre vonatkozik.
Megnéztem 2 régebbi könyvben (azért 2-ben, mert hígnak találtam), mindkettő egyetért abban, hogy ilyenkor 0,02 %-os töménység kell, vagyis 25 literhez egy ampulla.
Hűtőben eláll egy darabig az ampullás permet, ha nincs kisgyerek-veszély. Vagy pincében is, hiszen a flakonos kiszerelés is fel van bontva hónapokig.
Gyógyszertárban adnak 40 Ft-ért egy 5 millis fecskendőt a legvastagabb tűvel, ezzel ki lehet mérni.
Az ampullához azért nem adnak reszelőt, mert a nyaka el van gyengítve. 2 hüvelykujjat szembefordítva gond nélkül törik, még soha nem vágtam meg magam. Néha kesztyűzgetek, de csak hogy ne fröccsenjen a kezemre.
-Igen, a hónaljhajtás levele is levél, táplálja a növényt, de sűríti is a lombozatot. Akkor is ha két-három levél fölött csípem vissza. A hét levelet mint népi bölcseségként említettem, amiket a hozzám hasonló nem kifejezetten szőlész , könnyen megjegyez. Zweigeltnél, Chardonnaynál tapasztaltam, hogy egy jól kifésült lomb mennyire könnyíti a növényvédelmet, a termésbeérést, metszést. De mindíg azt mondom:-Majd rájössz.
Az nagyon durván tömény, ha 5 literbe teszek egy ampullányit? Ui. kis ötliteres pumpás permetezőm van. Nem hiszem, hogy észszerű lenne félampullányi szert tartogatni 2 hétig. VAgy mégis?
-Úgy emlékszem, hogy 10-15 l vízhez van egy amp. Ha "kőműveskesztyűt" húzol, vagy betekered vastagon egy ronygyba, simán le tudod törni a csúcsot. A második már könnyen fog menni.(hihi) Az érzékeny és közepesen érzékeny fajtákra erős peronoszpóra fertőzés veszély is van.
Mondjatok rá adagolást, ha tudtok. :-) Ami rá van írva - l/ha - számomra is értelmezhetetlen. Még ha nm lenne... :-)))) De így semmit nem mond, kb. köbláb per miatyánk. ;-) (bár állítólag ez a mértékegység átfolyásra értelmezhető :-))) )
Rubigan 12 EC-m van, 5 db 5 ml-es ampulla. Hány liter vízben oldjak egy ampullát.
Kiegészítő kérdés: mivel szoktátok elvágni az ampulla nyakát? Újabban nem adnak hozzá reszelőt. :-(
Héptvégén levágtam a tetejét, részemről NEM hiszek a hosszúra hagyott hajtásokban, inkább legyenek hónaljhajtások, mert ezek is segítenek a cukrosításban - majd ősszel. Ilyen esős nyáron SZERINTEM érdemes korábban megcsinálni, tavaly nagyon megszívtam, mert a túlnőtt vesszők lefordultak, és pazar mikroklímát teremtettek a gombabetegségeknek.
VISZONT HA TERMINÁTOR FEELINGRE VÁGYTOK, VEGYETEK EGY MOTOROS HÁTI PERMETEZŐT! EZ VALAMI SZENZÁCIÓS!!!!
Én Stihl márkát vettem, iszonyat űberturbófantasztikum, pont olyan érzés vele permetezni, mintha a kezemben tartanám a tornádót. A héten jön a kultivátor, nagyon szép a szőlőm!
De nem ám!! Mondhatni, most van csak itt az igazi ideje. A virágzásnál dől el igazán, milyen lesz az idei termésed. Ezért csak bátran permezz, de ha lehet, a méheket bántó rovarölő adalékot most ne keverj a lébe.
Csomo olyasmit kerdeztel, amirol fogalmam sincs... :) En is csak 3 eve fogtam bele a szoleszetbe, ugyhogy nincs nagy tapasztalatom. A kertet "keszen" vettem, van venne ugy 60 to szolo, es fogalmam sincs, melyik milyen fajta. Permetszerbol a Ridomil Gold MZ 68 WP 0.25 kg-osat hasznaltam, keveresnel a gyarto alltal megszabott maximum mennyiseget hasznaltam. Perzselesre gonoltam en is, mert egy ket tovon az uj hajtasok bebarnultak, es mintha kiszaradtak volna. Igaz, ezek nem azok a tokek, amelyekrol eltuntek a furtok. Molykartetelt nem tapasztaltam, ugyanis nem tudom, hogy mit is kellene tapasztalnom . :( Csak ridomillal mentem neki a szolonek, nem volt keverve semmivel sem.
Viszont felmerult egy ujabb kerdes is:
Egy ket token levo furtok viragzasnak indultak, viszont aktualis lenne a permetezes ujra. Nem gond, ha lefujom oket? Persze csakis 7 utan, mikor mar nem eros a napsutes...
Szürkepenész és peronoszpóra ellen is én a Quadris Maxot használom. Felszívódó és kontakt kombináció, eddig bevált még lisztharmat ellen is. És nagyon szép lesz tőle a szőlő levele.
Kétélű fegyver, az ilyen korai csonkázás. A következménye a hónaljhajtások még erőteljesebb burjánzása lesz, ami még több későbbi zöldmunkát fog követelni. Én a nagyon megnyúlott vesszőket ilyenkor még a felső drótokon eleresztem, hadd ússzon.
Hát igen, mivel hüvös és nedves volt a május, és junius eleje is, igy a most kitört höségben szinte látni lehet miképpen nö. Én sem vagyok boldog ezzel a hüvelykujnyi vastag hajtásokkal ami szinte a saját súlya alatt összeroppan, ezért is adódott most ez a problémám.
Ma nálunk ünnep van de holnap nekiállok és a legvastagabbakat próbaképpen visszavágom.