Pénteken elpepecseltem a házi ketchup készítéssel, de a kedvem jól elment tŐle.:( Hiába ízesítettem, az íze nem lett olyan mint a boltié. Így megállapítottam, hogy valószínűleg a paradicsom fajtája sem mindegy a ketchup készítésnél. Viszont a sárga ketchupot is megcsináltam, sajna kicsit el eceteztem:( De tök jól néz ki:) Összesítésként ennél a terméknél maradok a boltinál.
Ami nekem van sárga koktél, az hibrid. És csak azokkal a fajtákkal foglalkozom magnyerés céljából, amiket innen-onnan rendeltem, és jövőre nem egykönnyen jutnék hozzá. Ha meg lehet venni, nem éri meg a pepecselést, szerintem. És például tavaly vetettem Kecskeméti Lugas F1-et, futott, mint az eszelős, rengeteget termett, aztán néhány paradicsom valahogy elrohadhatott a földben, és idén kikelt. Ezek hasonló méretű paradicsomot hoztak, CSAK: keveset, és elég alacsony növésűek maradtak a növények. Szóval nem lehet tudni, hogy milyen lesz, ha hibrid.
ppmoni, ez nagyon jó leírás volt, én is köszönöm. :-) Szerinted a sárga koktélparadicsom hibrid lehet? MOndjuk nem hiszem, hogy nagyon érdemes vacakolni a magnyeréssel + palántázással, hiszen kb. 80 ft volt egy kész palánta tavasszal, és legalább 3-4 kilót leszüreteltünk róla.
Ugyanígy néznek ki az enyémek is. Pár napja még "dicsekedtem", hogy csak pár tő darvadozik, de tegnap-tegnapelőtt nem mentem hátra (esett az eső, meg elutaztunk), hát mára igen szomorú látvány fogadott. :-( Még így is rengeteg a piros paradicsom rajta, de egyre több a varasodó, már zölden megbarnuló is. :-( Csak azért nem vagyok nagyon elkeseredve, mert még így is alig tudunk vele mit kezdeni (én nem főzök be), de hihetetlen, hogy ez a nedves idő miket csinál. :-(((((
A hibak, amiket iden elkovettem, s okai lehetnek az eredmenynek:
1. Ugyan arra a helyre ultettem oket, mint a mult evben. 2. Tul surun lettek ultetve, az egesz kesz dzsungel volt. 3. Nem tordeltem ki az also leveleket
Nem gondoltam volna, de kinttmaradt par kerti feher muanyag szek az esozesek alatt. 30-40 cm-es magassagban sarosak voltak, igy el tudom kepzelni, ha esetleg valami korokozo a foldrol az esovel akart felkuszni a paradicsomomra, akoor az most minden nehezseg nelkul megtehette.
En is leszedtem a barna leveleket + rossz parikat , s elkuldtem hokezelesre. Permeteztem is egyszer, meg a legelejen, ketsegbeesetten, ami akkor ugy tunt, hogy segitett. Aztan kesobb kiderult, hogy megsem. (megalapitom, hogy ez nem gombabetegseg volt...)
Par zold level nekem is maradt a tetejen, erett, es felig erett parik is szepszammal, de ha jol emlekszem tavaly meg oktober kozepen meg szedtunk friss paradicsomot. Ha ez most addigra osszeszedi magat, akkor en megeszem a kalapom. Sztem paradicsomi intenzitassal, harom-negy levellel, semmi eselyet nem latom annak, hogy a jelenlegi allapot pozitiv eredmenyeket hozna.
Egyebkent az idojaras pozitiv idei eredmenye: ugy nez ki mehetek piacozni sutotokkel..
Az én pari-ültetvényemet is 2 nap alatt "lelángszórózta" a kórság. Ezért "tűzoltáskén" :-) levagdostam az összes tönkrement levelet. Nem maradt sok, de én is abban reménykedek, hogy a csúcsán lévé egészséges-levél pamacs, meg néhány most kihajtott hónaljhajtás - amiket mostantól terápiás célzattal megtartok, hátha pótolja az elszáradt levelek feladatát -szóval remélem túlélik valahogy. Egyelőre tovább teremnek, csak a termést is rendesen egyelni kell - ami elkezd barnulni, már megy is a leendő máglyára.
Ha saját recept alapján akarsz készíteni - akkor tényleg szabadon válogathatsz a jobbnál jobb alkotóelemek közül :-)
Itt csak arról volt szó, hogy olyan legyen, mint a bolti Heinz ketchup. Ha "azok" fokhagyma meg vöröshagymaport használnak .... maximum azt lehet csinálni, hogy tényleg nem az elején teszed bele, hanem csak pár percig forralod a végén.
Az egesz paradicsomultetvenyem ugy nez ki, mint ha langszoroval mentek volna rajta vegig..... A levelek elszaradtak, a paradicsomokon pedig kisebb, nagyobb barna foltok vannak.
A ketchupreceptrol: fokhagyma es voroshagymaport ne hasznaljatok, kis forralas utan mar semmi ize nincs. Amit en adtam hozza: fokhagyma, cukor, ecet, so, bors, bazsalikom. Inkabb paradicsomle ize van, mint ketchup, de valoszinu azert, mert ez valodi paradicsombol van...
A mag eltevése csak akkor jó ötlet, ha a szuper szerzeményed nem valami szuper hibrid, amit többnyire a tasak elején "F1" felirat jelez, de néha csak a hátulján, az apróbetűs részben írják.
Ha hibrid, akkor nem nagyon érdemes, mert visszaüt valamelyik "szülőjére", és nem lesz olyan szuper,mint a mostani.
Ha nem hibrid, íme, amit én kiokoskodtam a külföldi szakirodalomból, és most használok: - fogom a legszebb paradicsomot, és félbevágom. - kikaparom a belsejét kanállal egy befőttes üvegbe - a húsát kézzel még kicsit összetrutymósítom - pici vizet teszek hozzá, ha nagyon sűrű - beteszem az ablakba, és naponta többször kavargatom - amikor szétválik: alul a hígja, felül a sűrűje, akkor kész. - az egészet egy szűrőbe borítom, és jól átmosom - a végeredményt egy nagy tál vízbe borítom - amelyik mag nem süllyed le, azt lehalászom és eldobom - a maradékot még párszor átmosom a szűrőben, aztán itatósra borítom és megszárítom - szellős helyen kb. 1 napig szárítom - kis üvegekbe rakom, és némi gombaölő permet-port is szoktam mellé szórni.
Az erjesztés értelme, hogy lebontja a mag körüli csírázás-gátló zselét. Utána tényleg úgy csírázik, mint az álom :-) Az úsztatásé meg az, hogy a nem érett, selejtes magok nem elég nehezek, és azoktól gyorsan megszabadulhatsz. Én elrakás előtt még szortírozom is: a legnagyobb-legkövérebb- legszebb magokat külön jelzett üvegbe zárom, és saját célra abból használok ;-)
Ismerem a nagycsaris Ázsia boltot. Én ott tea ügyben szoktam kutakodni:)) Az a híres burgerlandi muksóval láttam már korábban egy intejut a németen. Nagyon tuti. Különféle paradicsomos befőtteket is készítenek, és azt is lehet venni. Ősi parikat termel, és van ott a közelükben egy "gén bank" is, ahol különféne növények magjait tárolják.
Anzika!
Próbáld ki legközelebb úgy, hogy ízesíted a megszokott "paradicsomhoz illő" növényekkel, meg sóval ill. cukorral, amelyik jobb.
ppmoni!
Tegnap sikerült vöröshagyma, meg fokhagyma port beszerezni by Kotányi. A kukorica szirupról meg utánna néztem, mint édesítőszert használják, így takarékosságból marad a cukor vagy a méz.
Az eheti Nők Lapját olvasgattam, és az alábbi programajánlatot találtam. Abszolút ONTOPIK! :-)
Paradicsomi túra
A híres osztrák fertőzugi "paradicsomkirály" Erich Stekovics küolönleges konyhaművészeti eseménysorozatot indított, amelybe szeptember 18-áig még bekapcsolódhatunk! A megszállott zöldségtermesztő a nagyközönség elé tárta háromezer fajtából álló paradicsomgyűjteményét. A burgenlandi gazda "paradicsomi túrája" keretében megismerkedhetünk e növény forma- és ízvilágával, megkóstolhatjuk a különböző fajtákat, és még termesztési tippeket is hazavihetünk!
Ez egy nagyon jó kis receptesoldal. :-) Évekkel ezelőtt akkor akadtam rá, mikor a Wendy's chili-con-carne receptjét kerestem. Tényleg fent van itt szinte minden híres és titkos :-) recept. Vagy a klónja...
Különben a centrifugánál sem kerül bele a mag és a héj a lébe. Ivólevet akartam csinálni. Csak borzasztó körülményes volt és hosszú ideig tartott. Persze ehhez hozzátartozik, hogy nem szeretek a konyhában lenni és nem is nagyon szoktam, lehet, hogy ezért viselt meg a dolog annyira. Legközelebb a feleségemmel csináltatom, én meg csak megiszom. Talán úgy finomabb lesz a paradicsomlé.