Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
"egyébként egy magról 3szár lett, 3külön gyökérrel. :) nem nagyon értek hozzá, ez normális? "
Citrusféléknél igen. A rendes, megtermékenyítéssel keletkező embrió mellett gyakran keletkeznek (megtermékenyülés nélkül) járulékus embriók is, és ezek sokszor erőteljesebbek, életerősebbek is, mint a megtermékenyített.
tegnap kertészkedtem: kivettem a citromot a földből, hát semmi gyökere nem volt, volt néhány gyökérkezdet, de hát... nem értem. most lecsíptem ezeknek a végét, hogy talán így beindul, és betettem egy búra alá. a narancsot is kiszedtem, annak tényleg csak lefelé ment egy fő gyökere, az egyiknek volt egy elágazása. ezeket is lecsipkedtem, és visszatettem a földbe, és erre is tettem egy búrát. egyébként egy magról 3szár lett, 3külön gyökérrel. :) nem nagyon értek hozzá, ez normális? akarok venni compo citrustápot, mikor kezdhetem el adni nekik? ez egyébként jó a datolyapálmának is, vagy annak sima levelestápot adjak?
Nem sértésnek szántam... http://www.kertpont.hu/index.php3?menu=cikk&cikkid=359 A fenti cimen olvastam, hogy sok mag, mire a gyümölcs forgalomba kerül, elveszti a csirázóképességét. Találkoztam olyan mangóval, amiben a magot kibontva a burokból, már feketedett. Aztán amik nem keltek ki, azok is elfeketedtek, mintha szenesednének. Egyébként meddig birták nálad a korábbiak?
Kösz ajó tanácsokat...Nekem is volt már egy tucat csak most nincs, és 6 mag rohadt már be(valszeg már öregek voltak), meguntam venni öket, ezért kérdeztem hogy van e valakinek...
Szia, a legegyszerübb, ha megeszed a mangót és elülteted a magját. Nálam nagyon rossz arányban keltek, pedig különböző származási helyről gyüjtöttem be mangókat (Brazil, Izrael, Guatemala, stb). Szóval 6 magból 2 csirázott ki, a többinek szándékában sem állt. A 2 db-ból egy növöget, a másiknak 5 cm-es korában keszáradtak a levélkezdeményei, azóta ott áll és nem csinál semmit.
helló, köszönöm a választ, ha hazaérek elszedem a földből, és megnézem mi a helyzet a gyökérrel. egy ismerősöm azt tanácsolta, hogy tegyem be dunsztosüveg alá, mert a párás levegő is jó neki. tápon én is gondolkodtam (compo citrus - kb 2deci, 1000Ft, de jó sokáig elég lenne), csak nem tudom, hogy mennyire kell ilyen kis korban tápozni? van egy magról gyökereztetett narancs is, az is kicsi még, de ránézésre szép egészséges. annak is csípjem le a gyökere végét? ha hozzáérek nagyon instabil.
Nálam a szabadban vannak, nem idegeskedek! Úgy vagyok vele: annyi termékenyül meg, amennyi akar, annyi esik le, amennyi akar. Az ecsetes megtermékenyítést csak a téli (szobai) virágzásnál alkalmazom, amikor nincs rovar.
A mostani virágzás után a "kölykök" már kb. kétszeres borsónyiak. Ma újabb bimbókat fedeztem fel. Szóval: szinte folyamatosan vagy virágzik, vagy új hajtást hoz, vagy levelet hullat - azaz él!
Melegben a sziromhullatás gyorsabban zajlik. Az öntözésre figyelj! Ha egy kicsit szárazabb a talaj: utálja, ha áll a víz a cserép alatt: utálja. Már többször jártam úgy, hogy este arra gondoltam, még elég nedves, majd reggel kap vizet - amit meg is kapott - , erre pár nap múlva vagy a friss kis levélkék száradtak el, vagy a bimbók potyogtak le. A tapasztalatom: ki kell tapasztalni a lelkivilágát a citromnak. (a páratartalmat nem mértem, lehet, hogy ez is sokat számít).
Igen, normális! Ha nem szeded le, visszazöldül, még nő egy kicsit, bár ilyenkor inkább a héj vastagszik. Én már többször jártam úgy, hogy az ilyenkor leszedett citromban a magoknak már volt kis gyökere, sziklevele! A citrom íze viszont tetszett, szerintem jobb, mint a boltinak (édesebb, mivel nem "kényszerérett").
De én már leszedném, leszedtem volna a helyedben, mert ilyenkor már csak a víztartalmából veszít a gyümölcshús, a héj megvastagszik, szóval már egyre kevésbé lédús, friss a citrom. Csak aszalódik.
Viszont, ha dísznek tartod, vagy csak a héjat akarod később felhasználni, akkor hagyhatod.
Én kb egy hónapja vetettem citrommagot, a földjét mindig nedvesen tartom és tartottam és az első mag 3 hét múlva kezdett hajtani, miután megjelent a kis levele óvatosan kiemeltem a földjéből és a gyökér hegyét visszacsiptem, hogy jól bokrosidjon a gyökere, mert ha nem csiped vissza a gyökerét akkor csak lefelé megy a gyökere és a magonc lassan fejlődik, vagy le is állhat a fejlődésbe. Egyenlőre nem tápoldatozom elég az a tápanyag neki ami a földbe van. A növényeimet trópusi doktor táplodattal szoktam hetente öntözni, ez szubtrópusi és tropusi novényekehez való tápoldat. A szabadban lévő növényemi dúsabban és gyorsabban hajtanak mióta ezt a tápoldatot használom. A pepínóm annyira megindult hajtani a tápoldattól, hogy felkellett karóznom. nagyon ajánlom ezt a tápoldatot mindenkinek.
1 hónapos citrom magoncom ez már át van ültetve A második képen a citrom magoncom közelebbről látható
Ha valóban ezek a szokványos darazsak (fekete-sárga csíkosak), akkor kárt szerintem nem okoznak. Figyeld meg őket közelről munka közben, hogy mit művelnek a virágban. Ha nem abajgatod őket, nem törődnek veled.
Biztos a tető alatt, vagy a homlokzat valamely részén laknak, és megérezték virágillatot.
Substral citrustáp lehet, hogy segítene. Ez állítólag igen sok hasznos "elemet" tartalmaz. Én 1 hete használom, érdemi tapasztalatom nincs, de szakértő ajánlotta.
Nekem van egy mangó magoncom, de ezt meg akarom tartani. Most a napokba vetettem mangó magot és fogok vetni, ha ezek kikelnek, akkor adok neked cserébe valamilyen növényért ami neked van és nekem nincs. Földicseresznye magot is most a napokba vetettem, ha kikel és ha szép növény fejlödik belőle és ha érdekel akkor abból is tudok neked adni cserébe. E-mailbe megírnád milyen növényeid vannak? Várom válaszodat.
Van sok olyan növényfaj, aminél az önporzás OK (búza, kukorica, a legtöbb gyom, és a citrusfélék is!), másoknál meg (mogyoró, meggy stb.) nem OK. Ez utóbbiaknál tényleg védekezik a növény az önporzás ellen, ennek sok esetben ismerjük is a genetikai alapjait.
De - és a gyakorlatban ez a lényeg - ez nem befolyásolja a házi beporozgatás sikerét.
Egyrészt ha nem önporzó a növény, akkor a saját virágpor mindössze nem képes megtermékenyíteni, de az idegen virágport nem gátolja a termékenyítésben, tehát nem gond, ha saját virágpor is kerül a bibére.
Másrészt ha ugyanannak a növénynek egyik virágáról porozod a másikat, akkor az NEM idegen porzás. Sőt, ha két külön növényről - amiket ugyanarról az anyanövényről dugványoztak/oltottak - veszed a virágokat, az is önporzásnak számít, mert azok klónok (~egypetéjű ikrek), azaz genetikailag nem különbözőek!
Szóval narancsnál, citromnál csak kényelmi dolog, hogy egy fácska egyik virágáról visszük tovább a port a másikra.
Flanell! korábban úgy tanultam, hogy az önbeporzás nem oké, még a virágok is védekeznek ellene. :)))) de lehet, hogy túl náív és kezdő vagyok, azért kérdezek ilyen sok marhaságot.
Kösz Freddy, végig néztem, de semmi nyom. A hangyák valójában egy közeli kaktuszról jöttek, ami mézgát termelt a tüskéi alatt (és a porzón,bibén mászkáltak), a darazsak meg... lehet, hogy nem is darázs, csak én gondolom? Hosszabb a farka, mint a méhnek :). Ráadásul most ugye belül vannak az ablakon, de ha szellőztetek, már jönnek is befelé a "darazsak" és utána nem tudnak kimenni, be kell csuknom az ablakot, mert féltem a kisbabámat, hogy megcsípi.
A lényeg: baj-e, hogy hullanak a szirmok elég gyors ütemben, baj-e, hogy a "darazsak" nyaldossák a virágport, leverik a szirmokat, vagy ez tök természetes, nyugisan tegyem vissza a szabadba (ablakpárkány).
helló, ültettem egy citrommagot kora tavasszal, azt hiszem az elején túlöntöztem nagy igyekezetemben, és most ez meglátszik rajta: olyan, mintha ki lenne száradva, száradnak a levelei, a törzs is száraznak tűnik... ráadásul kicsi is, 5-7cm magas, megállt a növésben, és betegeskedik. napos helyen van, odafigyelek az öntözésre, de nem, megy tönkre. mit lehet csinálni vele? valami hiány lehet az oka, vagy betegség?
Ha a darazsak és a hangyák is megjelentek, nézzd körül alaposan a fádat, mert ez sok esetben tetvek jelenlétére utal (a tetvek által termelt ragacsos nedvre mennek).
és azt meg tudod mondani, hogy a Kumqat fa bimbóinak kinyílása után szinte 1 nappal már szórja is szirmait, az baj-e? ma megtámadták a darazsak és a hangyák is, még a lakásba is utána jöttek. vagy ezek a rovarok jót tesznek?