Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2005.08.27 0 0 848
If light corn syrup is not available, you can substitute a sugar syrup made with 1-1/4 cups sugar and 1/3 cup water, boiled together until syrupy.

Helyettesitheted cukorbol fozottel 1 1/4 csesze cukor es 1/3 csesze viz - addig fozod mig szirup suru lesz.

A barna kukorica sziruphoz molasses van adva - a ketchuphoz a szintelent irja a recept.
Előzmény: Mortisia (837)
ppmoni Creative Commons License 2005.08.27 0 0 847
Ha saját recept alapján akarsz készíteni - akkor tényleg szabadon válogathatsz a jobbnál jobb alkotóelemek közül :-)

Itt csak arról volt szó, hogy olyan legyen, mint a bolti Heinz ketchup. Ha "azok" fokhagyma meg vöröshagymaport használnak .... maximum azt lehet csinálni, hogy tényleg nem az elején teszed bele, hanem csak pár percig forralod a végén.
Előzmény: kozak26 (846)
kozak26 Creative Commons License 2005.08.27 0 0 846
Az egesz paradicsomultetvenyem ugy nez ki, mint ha langszoroval mentek volna rajta vegig.....
A levelek elszaradtak, a paradicsomokon pedig kisebb, nagyobb barna foltok vannak.

A ketchupreceptrol: fokhagyma es voroshagymaport ne hasznaljatok, kis forralas utan mar semmi ize nincs.
Amit en adtam hozza: fokhagyma, cukor, ecet, so, bors, bazsalikom.
Inkabb paradicsomle ize van, mint ketchup, de valoszinu azert, mert ez valodi paradicsombol van...
ppmoni Creative Commons License 2005.08.27 0 0 845
A mag eltevése csak akkor jó ötlet, ha a szuper szerzeményed nem valami szuper hibrid, amit többnyire a tasak elején "F1" felirat jelez, de néha csak a hátulján, az apróbetűs részben írják.

Ha hibrid, akkor nem nagyon érdemes, mert visszaüt valamelyik "szülőjére", és nem lesz olyan szuper,mint a mostani.

Ha nem hibrid, íme, amit én kiokoskodtam a külföldi szakirodalomból, és most használok:
- fogom a legszebb paradicsomot, és félbevágom.
- kikaparom a belsejét kanállal egy befőttes üvegbe
- a húsát kézzel még kicsit összetrutymósítom
- pici vizet teszek hozzá, ha nagyon sűrű
- beteszem az ablakba, és naponta többször kavargatom
- amikor szétválik: alul a hígja, felül a sűrűje, akkor kész.
- az egészet egy szűrőbe borítom, és jól átmosom
- a végeredményt egy nagy tál vízbe borítom
- amelyik mag nem süllyed le, azt lehalászom és eldobom
- a maradékot még párszor átmosom a szűrőben, aztán itatósra borítom és megszárítom
- szellős helyen kb. 1 napig szárítom
- kis üvegekbe rakom, és némi gombaölő permet-port is szoktam mellé szórni.

Az erjesztés értelme, hogy lebontja a mag körüli csírázás-gátló zselét. Utána tényleg úgy csírázik, mint az álom :-)
Az úsztatásé meg az, hogy a nem érett, selejtes magok nem elég nehezek, és azoktól gyorsan megszabadulhatsz.
Én elrakás előtt még szortírozom is: a legnagyobb-legkövérebb- legszebb magokat külön jelzett üvegbe zárom, és saját célra abból használok ;-)

Sok sikert!
Előzmény: Heuro (844)
Heuro Creative Commons License 2005.08.27 0 0 844

Sok segítséget kaptam Tőletek, amit ismét nagyon köszönök!

Már második évemet töltöm "erkélyes" paradicsom nevelésével.

 

Most olyan fajtát sikerült kifognom, ami hihehetlen jól "működik".

Annyi lenne a kérdésem, hogyan kell megszerezni/eltenni a magját?

Aztán hogyan kell majd jövő tavasszal "beüzemelni"?

Palántázni nem akarok, magról akarom a növényt nevelni.

 

Köszönettel, Szkárosi Gyula

(rengeteg jó képem van a "paradicsomkertről", majd jól felteszem a honlapunkra, hogy láthassátok)

:-)

 

Teaway Creative Commons License 2005.08.26 0 0 843

"A kukorica szirupról meg utánna néztem, mint édesítőszert használják, így takarékosságból marad a cukor vagy a méz."

 

A kukoricaszirupban keményítő is van, ezért sűrítő funkciót is ellát.

 

Előzmény: Mortisia (842)
Mortisia Creative Commons License 2005.08.26 0 0 842

Zitka!

 

Ismerem a nagycsaris Ázsia boltot. Én ott tea ügyben szoktam kutakodni:)) Az a híres burgerlandi muksóval láttam már korábban egy intejut a németen. Nagyon tuti. Különféle paradicsomos befőtteket is készítenek, és azt is lehet venni. Ősi parikat termel, és van ott  a közelükben egy "gén bank" is, ahol különféne növények magjait tárolják.

 

Anzika!

Próbáld ki legközelebb úgy, hogy ízesíted a megszokott "paradicsomhoz illő" növényekkel, meg sóval ill. cukorral, amelyik jobb.

 

ppmoni!

Tegnap sikerült vöröshagyma, meg fokhagyma port beszerezni by Kotányi. A kukorica szirupról meg utánna néztem, mint édesítőszert használják, így takarékosságból marad a cukor vagy a méz.

Zitka Creative Commons License 2005.08.25 0 0 841

Délelőtt elfelejtettem valamit...

Az eheti Nők Lapját olvasgattam, és az alábbi programajánlatot találtam. Abszolút ONTOPIK! :-)

 

Paradicsomi túra

 

A híres osztrák fertőzugi "paradicsomkirály" Erich Stekovics küolönleges konyhaművészeti eseménysorozatot indított, amelybe szeptember 18-áig még bekapcsolódhatunk! A megszállott zöldségtermesztő a nagyközönség elé tárta háromezer fajtából álló paradicsomgyűjteményét. A burgenlandi gazda "paradicsomi túrája" keretében megismerkedhetünk e növény forma- és ízvilágával, megkóstolhatjuk a különböző fajtákat, és még termesztési tippeket is hazavihetünk!

http://www.stekovics.at    

(a cikkben tévesen .hu domain szerepel!)

 

Nézzétek meg, igényes honlapnak tűnik, és van angol verzió is.

 

Hú, az események között most látom, lesz chilifesztivál is. Ezt meg kell írni Kilgore Troutnak a fűszernövényes topikra. :-)

1. Chilifestival|10.09.2005 - 11.09.2005

ppmoni Creative Commons License 2005.08.25 0 0 840
Én olyan boltokban szoktam belebotlani a kukorica szirupba, ahol mindenféle egészséges cuccokat árulnak: teljeskiőrlésű lisztet, gyógyteákat, stb.
Előzmény: Mortisia (837)
Anzika Creative Commons License 2005.08.25 0 0 839
Nem raktam én bele semmit. Azt hittem naturan a legfinomabb.
Előzmény: Mortisia (836)
Zitka Creative Commons License 2005.08.25 0 0 838
A bp-i ÁZSIA boltban (Nagycsarnok alagsor)  az első kettőt tuti megkapod, a kukoricaszirupban nem vagoyk biztos, de nagy eséllyel...
Előzmény: Mortisia (837)
Mortisia Creative Commons License 2005.08.25 0 0 837
Hát ez csúcs. :) Csak hagyma meg fokhagyma port nem tudok szerzni, és ebben a kukorica szirupba sem vagyok bizti....:))
Előzmény: ppmoni (832)
Mortisia Creative Commons License 2005.08.25 0 0 836
Tettél bele valamilyen fűszert, meg ízesítőt, mert lehet, hogy itt van a megoldás. Egy kis só egy kis cukor, bazsalikom stb.
Előzmény: Anzika (834)
Zitka Creative Commons License 2005.08.25 0 0 835
Ez egy nagyon jó kis receptesoldal. :-) Évekkel ezelőtt akkor akadtam rá, mikor a Wendy's chili-con-carne receptjét kerestem. Tényleg fent van itt szinte minden híres és titkos :-) recept. Vagy a klónja...
Előzmény: ppmoni (833)
Anzika Creative Commons License 2005.08.25 0 0 834

Tehát a centrifuga rossz döntés volt.

Különben a centrifugánál sem kerül bele a mag és a héj a lébe. Ivólevet akartam csinálni. Csak borzasztó körülményes volt és hosszú ideig tartott. Persze ehhez hozzátartozik, hogy nem szeretek a konyhában lenni és nem is nagyon szoktam, lehet, hogy ezért viselt meg a dolog annyira. Legközelebb a feleségemmel csináltatom, én meg csak megiszom. Talán úgy finomabb lesz a paradicsomlé.

ppmoni Creative Commons License 2005.08.24 0 0 833
OOopsz! a cím lemaradt:
http://www.topsecretrecipes.com/
Itt van.
ppmoni Creative Commons License 2005.08.24 0 0 832
Mortisia és mindenki, aki a Heinz ketchupra esküszik:

Megkerestem a receptjét. Ezen a helyen egy csomó neves cég kajájának a recept-klónja található, nagyrészük fizetős, de a Heinz ketchup épp nem az! Íme:

17 dkg paradicsomsűrítmény (ezt megcsinálod házilag, egyszerűen addig főzöd, amíg elég sűrű lesz, mint a bolti)
1,25 dl kukorica-szirup (esetleg natura-boltban kapható. Barna, folyós, édes.)
1,25 dl 5%-os ecet
0,6 dl víz
1 evőkanál cukor
1 teáskanál só
1/4 teáskanál vöröshagymapor
1/8 teáskanál fokhagymapor

Az egészet csomómentesre kell keverni, forástól még 20 percig kis lángon főzni.
A vélemények között az egyik nő áradozik, hogy a lánya csak eredeti Heinz ketchupot eszik, de ezt nem ismerte fel, mint házi készítményt, és így a bolti ár töredékéért van rengeteg ketcupja.

Ha kipróbálta valaki, jelezzen már vissza, hogy tényleg olyan jó-e.

Permetezés ügyben pedig:
A kénes permetezés jó ötletnek hangzik, majd jövőre megfogadom.
Nálunk mindig gyönyörűek szoktak lenni a paradicsomok, mert a kedvenceim, ha felszáradt az eső, már söprök is ki, hogy meglazítsam a talajukat, hogy kapjanak levegőt. És amint kikerültek rézzel permeteztem - szépek is voltak, egészen a múlt hétig. De itt a környéken mindenkinek elpusztult a paradicsomja velem egyidőben :-(
Előzmény: Mortisia (828)
janijani Creative Commons License 2005.08.24 0 0 831

Nem élem meg kudacként ami történt kecsap ügyben,csak megszokták a gyári műkajákat és már az jobban ízlik mint a valódi.Fontos az hogy a gyerekeim lássák a példát és ha felnőnek talán ők is alkotnak ezt-azt.A zasszony meg már úgy is nevelhetetlen.

 

Nem tudom milyen fajta a paradicsomunk,mert már évek óta saját magról vetjük.A tő kb 60..70 cm magas nagyszemű gömbölyű fajta és sokat terem.

 

Permetezésről:már a magokat is csávázom Zineb-bel,a palántákat legalább egyszer meg szoktam permetezni, kiültetés után a szőlővel együtt permetezem.Aki nem védekezett ebben a csapadékos évben szerintem mind elrohadt neki.És nem szabad túl sűrűre hagyni,és azt sem hogy lelógjon a sárba.

 

Akit zavar a fahéj vagy bármi más fűszer íze,szerintem változtasson az ízlése szerint a recepten.Én pl sót is tettem bele bár ez nincs a receptben,de megkóstoltam és nekem így jobb.

 

A paradicsomhoz nem jó a gyümölcscentrifuga,hanem paradicsompasszírozó kell hozzá.Nekünk van két féle is,az egyik jobban bevált,ha sikerül teszek fel egy képet róla.

 

 

 

 

ParadicsompasszírozóSajátparadicsom
Teaway Creative Commons License 2005.08.24 0 0 830
A parit nem centrizni kell, hanem darálni/áttörni/passzírozni. Az a cél, hogy a héja és a magja ne kerüljön bele. Minden más része mehet a lébe.
Előzmény: Anzika (827)
Teaway Creative Commons License 2005.08.24 0 0 829
Nicsen semmilyen titkos recept; parit passzírozni, feltenni főni, kívánt sűrűséget elérve forrón üvegbe tölteni, lekötni/lezárni, szárazdunszt, ennyi:)
Előzmény: Mortisia (810)
Mortisia Creative Commons License 2005.08.24 0 0 828

Nálunk is csak 15 tő van. tavaly 9 volt. Én pari levet szoktam befőzni, hogy tudjak belőle levest csinálni, vagy olaszos kajákhoz hozzá önteni, ahol kérik.

 

Zitka!

A Heinzet azért hozta fel a párom példának, mert tartósítószer, meg aroma mentes, és egyszer láttunk egy műsort, amit a gyárban forgattak, és a ketchup gyártását mutatták be a szüreteléstől a csomagolásig. No persze a recept titkos:)))

Viszont sajna arról is láttam műsort, hogy hogyan készülnek a különböző aromák:(((( Meg ízfokozók. Mi kerül a porlevesbe..... és azt is, hogy hogyan próbálják "megmenteni" az igazi paradicsom aromát, régi olasz parifajokból, és ezt poralakban előállítani.

Előzmény: Anzika (827)
Anzika Creative Commons License 2005.08.24 0 0 827

Az én feleségem is szokott régebben ketchup-ot csinálni. Amikor készíti, akkor nagyon finom illata van, de később nekem sem izlik.Zavar a fehéj íze. Mondjuk a boltit sem szeretem, azt sem szoktam naturba enni. Lehet (sőt biztos, mert mindig látok otthon), hogy a feleségem rak a kajába, de nem ismerem fel, viszont a sajátot igen és nem esik jól.

Én nem vagyok nagy gyümölcsevő, pár gyümölcsöt szeretek ill. fogyasztok pl. eper, fehér szőlő, és mostanában az őszibarackot. A paradicsomot szeretem, de a boltit nem eszem meg, ezért várom annyira az első termést. Soha nem szoktam léként inni, viszont itt valaki javasolta, hogy készítsek belőle ivólét. Elmentem, vettem gyümölcscentrifugát és tegnap kicentrifugáztam 3,5l-t. Még a plafon is paradicsomos lett. Megkostóltam, talán izlett is, mert én csináltam....

Magát az egész eljárást nagyon körülményesnek tartom, vagy rossz centrifugát vettem? A mosogatásról meg ne is beszéljünk.

Az, hogy nem kell permetezni, óriási szerencse. Sok embert ismerek, aki nem permetez, mégis eszik paradicsomot, mert akkora területen ültet, ha a fele kipusztul, akkor is sok marad. Én csak 13db-ot ültettem, így nem engedhetem meg, hogy tönkremenjen. Permeteznem kell és lehet, hogy több terem, mint másnak az 50 növényen. Jövőre a felét fogom ültetni, az is elég.

Zitka Creative Commons License 2005.08.24 0 0 826

Örülök, hogy sikert arattál. :-)  Egy indokkal több, hogy én is bele merjek vágni. Milyen fajta paradicsomból csináltad? Nálam most a San Marzano ömlik le :-))) a bokrokról, ami talán "szerkezetében, állagában" a lucullusra hasonlít. Jó húsos.

 

Mortisia:

ha tudok olyat csinálni,mint a Heinz ketchup akkor megeszi a házit, erre én megmondtam neki, hogy szerezze meg a receptet:)))))

 

:-)))))) Küldd el, hozzon egy kis állományjavítót, ízfokozót, természetazonos aromát, színezéket, 10-12 fajta E...-t, stb., és már produkálod is az eredményt. Lehet, hogy paradicsom már nem is kell bele. :-DDD

Előzmény: janijani (824)
Mortisia Creative Commons License 2005.08.24 0 0 825

Na, ez tök jó!:)

Én tegnap jól megkaptam, hogy ha tudok olyat csinálni,mint a Heinz ketchup akkor megeszi a házit, erre én megmondtam neki, hogy szerezze meg a receptet:))))) És akkor olyan is lesz:))

 

A permetezéshez hozzá szólva idén először permeteztem, de csak a rózsáimat, mert nagyon muszály volt. Mi nem szoktunk permetezni, és a termést eddig nem is vitte el semmilyen betegség. Ha nagyon muszály tetvek ellen szoktunk permetezni, meg a krumplibogarak ellen, és azt se felejtsük el, hogy az idei és a tavalyi év azért eléggé csapadékos volt. Főleg az idei. Így isteni a gomab termés mindnehol:( :)Kertben, lakásban, mezőn, erdőben.

Előzmény: janijani (824)
janijani Creative Commons License 2005.08.24 0 0 824

Sziasztok

Elkészítettem a legfelső recept alapján a kecsapot.Más mint a bolti de ez nem baj és szerintem tök jó íze van.

A nejem már főzés közben utálkozott,nem tetszett neki a fokhagyma-curry-fahéj illat nemes ötvözete és különben is mit grasszálok én a konyhában.

A fiam legalább megkóstolta és csak ezután mondta rá hogy jobb a bolti.

Sebaj, mivel 4 kg paradicsomból főztem lett 6 db 220 ml-es üveggel belőle,ha jól beosztom jövő paradicsomérésig kihúzom ennyi kecsappal.

A tartósítást szalicillal is lehet csinálni,de jobb nem belekeverni, hanem csak vizes ujjheggyel szalicillal vékonyan körbe megkenni a tetőt.A megtöltött üvegeket azonnal forrón lezárni és ruhába bugyolálni.Ez a szárazdunszt.

Kösz a receptet

Előzmény: Zitka (815)
Fülöpmami Creative Commons License 2005.08.23 0 0 823
hm akkor nekem nagy a szerencsem. a leveltetvek ellen kell beavatkoznom a kaposztafeleken, azonkivul semmi vegyszer!
Előzmény: Anzika (820)
Anzika Creative Commons License 2005.08.23 0 0 822

ppmoni!

 

Nem rosszallóan írtam, amit írtam.

Először amikor kiültetem a palántát, akkor permetezem meg rézzel. Attől szép, nagy, vastag leveleket hajt, ami ellenálló a betegségeknek. Azután csak akkor permetezem meg, ha eső volt, vagy nagy meleg jön. Ha eső után párás meleg van, akkor kénszármazékkal is permetezek. Idén még permeteztem az itt ajánlott BIOMIT-tal is.

Szerintem még fontos a talajelőkészítés a palánta kiültetése előtt. Csak egy példát leírok.

A barátom telkén régebben én szoktam elültetni a növényeket. Idén nem. Ő fogta, egy kicsi lyukat kapart, elültette a palántát, beiszapolta (ez az egyik legnagyobb baromság). A palánták megcsüntültek, olyan képet mutatnak a kifejlett növények, mint amilyent lentebb láthatunk.

Én mindig felásom rendesen, mélyen felpuhítom, megtrágyázom. Vizet alig öntök a gyökeréhez, ne tömődjön össze a föld, Amig fiatal, addig gyakran kapálom, úgy, hogy lebeg a palánta. Figyeld meg, hogy az a paradicsom, amelyiknél a kapa nem megy bele a földbe, az jóval kisebb, mint a többi.

A paradicsomnak "lendületesen" kell nőnie, nem eshet vissza, mert akkor igen lassan szedi össze magát.

Nem érti, miért nő meg nálam uaz. a paradicsom 2,5m-re, miért van nekem annyi paradicsomom, mig neki tönkrement levelű, kevés termésű növénye.

Én nem sokat foglalkozom a növényekkel, mert a telken van, ami tőlünk 120km-re van. Tehát nagyon korlátozott a ráfordított idő, mégis szépek a növények. Legközelebb 2 hét múlva fogok menni, de októberben még fogok róla paradicsomot szedni.

Előzmény: ppmoni (821)
ppmoni Creative Commons License 2005.08.23 0 0 821
Anzika!
Én is permeteztem, 3-4-szer, aztán mégis a "beteg paradicsomosok" táborába tartozom - igaz, nem olyan borzasztó a helyzet, mint bundyfiu-nál.
És nincs is ellenemre a permetezés, csak mostanság úgy megy, hogy kinézek:
A. Esik
B. Lóg az eső lába, szürke felhők az égen
C. Ígéretes, ha felszáradt, talán nekiláthatok...
aztán C után röviddel B vagy A következik, mielőtt még az előző eső rendesen felszáradt volna.
Előzmény: Anzika (820)
Anzika Creative Commons License 2005.08.23 0 0 820

Valaki régebben azt kérdezte, hány kg paradicsom terem egy növényen?

Vettem B.Füreden 1 db paradicsom palantát, -mert elégettem trágyával az egyik saját nevelésű palántámat-, erről a növényről 52db paradicsomot szedtem le. Ennél jóval több van még rajta, ami csak most érik. A termés mérete közepes, szerintem 4-5dkg lehet. Tehát teremhet egy növény akár 5kg-ot is.

Kérdésemlenne.

Ha gyümölcscentrifugával kipréselem a paradicsom levét, akkor az eltehető? Ha igen, akkor hogyan?

 

A "beteg paradicsomosoknak". Szerintem ilyenkor már késő a védekezés a betegségekkel szemben. Korábban kellett volna. Még soha nem ment tönkre paradicsomom, pedig egy évben max. 4-szer permetezem le, de inkább csak háromszor. Tudomásul kell venni, permetezés nélkül nem terem meg semmi. Ilyen a világ.

ppmoni Creative Commons License 2005.08.23 0 0 819
Mi is imádjuk a házi ketchupot, de ritkán jutok hozzá, hogy nekilássak egy nagyobb befőzésnek. Viszont, ha spagettit/makarónit főzők, utána mindig szokott maradni a szószból legalább egy üvegnyi. Azt találtam ki, hogy mikróban nedves-dunsztolom - azaz alacsony fokozaton (kis vizet is teszek be pohárban) forralgatom egy ideig - majd utána azonnal lezárom és a paplanok közt hagyom kihülni. Semmi tartósító. Nagyon bejött - amikor nincs időm ebédet főzni, kéznél van az eltett szósz, és sokáig nem romlik meg. (Ja, én a kupakot is sterilezem: 35%-os hidrogénperoxidot öntök bele.)

A permetszer ötletet köszönöm, de MIKOR?! kérdem én? Eső előtt, alatt vagy után...? :-(

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!