Ha saját recept alapján akarsz készíteni - akkor tényleg szabadon válogathatsz a jobbnál jobb alkotóelemek közül :-)
Itt csak arról volt szó, hogy olyan legyen, mint a bolti Heinz ketchup. Ha "azok" fokhagyma meg vöröshagymaport használnak .... maximum azt lehet csinálni, hogy tényleg nem az elején teszed bele, hanem csak pár percig forralod a végén.
Az egesz paradicsomultetvenyem ugy nez ki, mint ha langszoroval mentek volna rajta vegig..... A levelek elszaradtak, a paradicsomokon pedig kisebb, nagyobb barna foltok vannak.
A ketchupreceptrol: fokhagyma es voroshagymaport ne hasznaljatok, kis forralas utan mar semmi ize nincs. Amit en adtam hozza: fokhagyma, cukor, ecet, so, bors, bazsalikom. Inkabb paradicsomle ize van, mint ketchup, de valoszinu azert, mert ez valodi paradicsombol van...
A mag eltevése csak akkor jó ötlet, ha a szuper szerzeményed nem valami szuper hibrid, amit többnyire a tasak elején "F1" felirat jelez, de néha csak a hátulján, az apróbetűs részben írják.
Ha hibrid, akkor nem nagyon érdemes, mert visszaüt valamelyik "szülőjére", és nem lesz olyan szuper,mint a mostani.
Ha nem hibrid, íme, amit én kiokoskodtam a külföldi szakirodalomból, és most használok: - fogom a legszebb paradicsomot, és félbevágom. - kikaparom a belsejét kanállal egy befőttes üvegbe - a húsát kézzel még kicsit összetrutymósítom - pici vizet teszek hozzá, ha nagyon sűrű - beteszem az ablakba, és naponta többször kavargatom - amikor szétválik: alul a hígja, felül a sűrűje, akkor kész. - az egészet egy szűrőbe borítom, és jól átmosom - a végeredményt egy nagy tál vízbe borítom - amelyik mag nem süllyed le, azt lehalászom és eldobom - a maradékot még párszor átmosom a szűrőben, aztán itatósra borítom és megszárítom - szellős helyen kb. 1 napig szárítom - kis üvegekbe rakom, és némi gombaölő permet-port is szoktam mellé szórni.
Az erjesztés értelme, hogy lebontja a mag körüli csírázás-gátló zselét. Utána tényleg úgy csírázik, mint az álom :-) Az úsztatásé meg az, hogy a nem érett, selejtes magok nem elég nehezek, és azoktól gyorsan megszabadulhatsz. Én elrakás előtt még szortírozom is: a legnagyobb-legkövérebb- legszebb magokat külön jelzett üvegbe zárom, és saját célra abból használok ;-)
Ismerem a nagycsaris Ázsia boltot. Én ott tea ügyben szoktam kutakodni:)) Az a híres burgerlandi muksóval láttam már korábban egy intejut a németen. Nagyon tuti. Különféle paradicsomos befőtteket is készítenek, és azt is lehet venni. Ősi parikat termel, és van ott a közelükben egy "gén bank" is, ahol különféne növények magjait tárolják.
Anzika!
Próbáld ki legközelebb úgy, hogy ízesíted a megszokott "paradicsomhoz illő" növényekkel, meg sóval ill. cukorral, amelyik jobb.
ppmoni!
Tegnap sikerült vöröshagyma, meg fokhagyma port beszerezni by Kotányi. A kukorica szirupról meg utánna néztem, mint édesítőszert használják, így takarékosságból marad a cukor vagy a méz.
Az eheti Nők Lapját olvasgattam, és az alábbi programajánlatot találtam. Abszolút ONTOPIK! :-)
Paradicsomi túra
A híres osztrák fertőzugi "paradicsomkirály" Erich Stekovics küolönleges konyhaművészeti eseménysorozatot indított, amelybe szeptember 18-áig még bekapcsolódhatunk! A megszállott zöldségtermesztő a nagyközönség elé tárta háromezer fajtából álló paradicsomgyűjteményét. A burgenlandi gazda "paradicsomi túrája" keretében megismerkedhetünk e növény forma- és ízvilágával, megkóstolhatjuk a különböző fajtákat, és még termesztési tippeket is hazavihetünk!
Ez egy nagyon jó kis receptesoldal. :-) Évekkel ezelőtt akkor akadtam rá, mikor a Wendy's chili-con-carne receptjét kerestem. Tényleg fent van itt szinte minden híres és titkos :-) recept. Vagy a klónja...
Különben a centrifugánál sem kerül bele a mag és a héj a lébe. Ivólevet akartam csinálni. Csak borzasztó körülményes volt és hosszú ideig tartott. Persze ehhez hozzátartozik, hogy nem szeretek a konyhában lenni és nem is nagyon szoktam, lehet, hogy ezért viselt meg a dolog annyira. Legközelebb a feleségemmel csináltatom, én meg csak megiszom. Talán úgy finomabb lesz a paradicsomlé.
Mortisia és mindenki, aki a Heinz ketchupra esküszik:
Megkerestem a receptjét. Ezen a helyen egy csomó neves cég kajájának a recept-klónja található, nagyrészük fizetős, de a Heinz ketchup épp nem az! Íme:
17 dkg paradicsomsűrítmény (ezt megcsinálod házilag, egyszerűen addig főzöd, amíg elég sűrű lesz, mint a bolti) 1,25 dl kukorica-szirup (esetleg natura-boltban kapható. Barna, folyós, édes.) 1,25 dl 5%-os ecet 0,6 dl víz 1 evőkanál cukor 1 teáskanál só 1/4 teáskanál vöröshagymapor 1/8 teáskanál fokhagymapor
Az egészet csomómentesre kell keverni, forástól még 20 percig kis lángon főzni. A vélemények között az egyik nő áradozik, hogy a lánya csak eredeti Heinz ketchupot eszik, de ezt nem ismerte fel, mint házi készítményt, és így a bolti ár töredékéért van rengeteg ketcupja.
Ha kipróbálta valaki, jelezzen már vissza, hogy tényleg olyan jó-e.
Permetezés ügyben pedig: A kénes permetezés jó ötletnek hangzik, majd jövőre megfogadom. Nálunk mindig gyönyörűek szoktak lenni a paradicsomok, mert a kedvenceim, ha felszáradt az eső, már söprök is ki, hogy meglazítsam a talajukat, hogy kapjanak levegőt. És amint kikerültek rézzel permeteztem - szépek is voltak, egészen a múlt hétig. De itt a környéken mindenkinek elpusztult a paradicsomja velem egyidőben :-(
Nem élem meg kudacként ami történt kecsap ügyben,csak megszokták a gyári műkajákat és már az jobban ízlik mint a valódi.Fontos az hogy a gyerekeim lássák a példát és ha felnőnek talán ők is alkotnak ezt-azt.A zasszony meg már úgy is nevelhetetlen.
Nem tudom milyen fajta a paradicsomunk,mert már évek óta saját magról vetjük.A tő kb 60..70 cm magas nagyszemű gömbölyű fajta és sokat terem.
Permetezésről:már a magokat is csávázom Zineb-bel,a palántákat legalább egyszer meg szoktam permetezni, kiültetés után a szőlővel együtt permetezem.Aki nem védekezett ebben a csapadékos évben szerintem mind elrohadt neki.És nem szabad túl sűrűre hagyni,és azt sem hogy lelógjon a sárba.
Akit zavar a fahéj vagy bármi más fűszer íze,szerintem változtasson az ízlése szerint a recepten.Én pl sót is tettem bele bár ez nincs a receptben,de megkóstoltam és nekem így jobb.
A paradicsomhoz nem jó a gyümölcscentrifuga,hanem paradicsompasszírozó kell hozzá.Nekünk van két féle is,az egyik jobban bevált,ha sikerül teszek fel egy képet róla.
Nálunk is csak 15 tő van. tavaly 9 volt. Én pari levet szoktam befőzni, hogy tudjak belőle levest csinálni, vagy olaszos kajákhoz hozzá önteni, ahol kérik.
Zitka!
A Heinzet azért hozta fel a párom példának, mert tartósítószer, meg aroma mentes, és egyszer láttunk egy műsort, amit a gyárban forgattak, és a ketchup gyártását mutatták be a szüreteléstől a csomagolásig. No persze a recept titkos:)))
Viszont sajna arról is láttam műsort, hogy hogyan készülnek a különböző aromák:(((( Meg ízfokozók. Mi kerül a porlevesbe..... és azt is, hogy hogyan próbálják "megmenteni" az igazi paradicsom aromát, régi olasz parifajokból, és ezt poralakban előállítani.
Az én feleségem is szokott régebben ketchup-ot csinálni. Amikor készíti, akkor nagyon finom illata van, de később nekem sem izlik.Zavar a fehéj íze. Mondjuk a boltit sem szeretem, azt sem szoktam naturba enni. Lehet (sőt biztos, mert mindig látok otthon), hogy a feleségem rak a kajába, de nem ismerem fel, viszont a sajátot igen és nem esik jól.
Én nem vagyok nagy gyümölcsevő, pár gyümölcsöt szeretek ill. fogyasztok pl. eper, fehér szőlő, és mostanában az őszibarackot. A paradicsomot szeretem, de a boltit nem eszem meg, ezért várom annyira az első termést. Soha nem szoktam léként inni, viszont itt valaki javasolta, hogy készítsek belőle ivólét. Elmentem, vettem gyümölcscentrifugát és tegnap kicentrifugáztam 3,5l-t. Még a plafon is paradicsomos lett. Megkostóltam, talán izlett is, mert én csináltam....
Magát az egész eljárást nagyon körülményesnek tartom, vagy rossz centrifugát vettem? A mosogatásról meg ne is beszéljünk.
Az, hogy nem kell permetezni, óriási szerencse. Sok embert ismerek, aki nem permetez, mégis eszik paradicsomot, mert akkora területen ültet, ha a fele kipusztul, akkor is sok marad. Én csak 13db-ot ültettem, így nem engedhetem meg, hogy tönkremenjen. Permeteznem kell és lehet, hogy több terem, mint másnak az 50 növényen. Jövőre a felét fogom ültetni, az is elég.
Örülök, hogy sikert arattál. :-) Egy indokkal több, hogy én is bele merjek vágni. Milyen fajta paradicsomból csináltad? Nálam most a San Marzano ömlik le :-))) a bokrokról, ami talán "szerkezetében, állagában" a lucullusra hasonlít. Jó húsos.
Mortisia:
ha tudok olyat csinálni,mint a Heinz ketchup akkor megeszi a házit, erre én megmondtam neki, hogy szerezze meg a receptet:)))))
:-)))))) Küldd el, hozzon egy kis állományjavítót, ízfokozót, természetazonos aromát, színezéket, 10-12 fajta E...-t, stb., és már produkálod is az eredményt. Lehet, hogy paradicsom már nem is kell bele. :-DDD
Én tegnap jól megkaptam, hogy ha tudok olyat csinálni,mint a Heinz ketchup akkor megeszi a házit, erre én megmondtam neki, hogy szerezze meg a receptet:))))) És akkor olyan is lesz:))
A permetezéshez hozzá szólva idén először permeteztem, de csak a rózsáimat, mert nagyon muszály volt. Mi nem szoktunk permetezni, és a termést eddig nem is vitte el semmilyen betegség. Ha nagyon muszály tetvek ellen szoktunk permetezni, meg a krumplibogarak ellen, és azt se felejtsük el, hogy az idei és a tavalyi év azért eléggé csapadékos volt. Főleg az idei. Így isteni a gomab termés mindnehol:( :)Kertben, lakásban, mezőn, erdőben.
Elkészítettem a legfelső recept alapján a kecsapot.Más mint a bolti de ez nem baj és szerintem tök jó íze van.
A nejem már főzés közben utálkozott,nem tetszett neki a fokhagyma-curry-fahéj illat nemes ötvözete és különben is mit grasszálok én a konyhában.
A fiam legalább megkóstolta és csak ezután mondta rá hogy jobb a bolti.
Sebaj, mivel 4 kg paradicsomból főztem lett 6 db 220 ml-es üveggel belőle,ha jól beosztom jövő paradicsomérésig kihúzom ennyi kecsappal.
A tartósítást szalicillal is lehet csinálni,de jobb nem belekeverni, hanem csak vizes ujjheggyel szalicillal vékonyan körbe megkenni a tetőt.A megtöltött üvegeket azonnal forrón lezárni és ruhába bugyolálni.Ez a szárazdunszt.
Először amikor kiültetem a palántát, akkor permetezem meg rézzel. Attől szép, nagy, vastag leveleket hajt, ami ellenálló a betegségeknek. Azután csak akkor permetezem meg, ha eső volt, vagy nagy meleg jön. Ha eső után párás meleg van, akkor kénszármazékkal is permetezek. Idén még permeteztem az itt ajánlott BIOMIT-tal is.
Szerintem még fontos a talajelőkészítés a palánta kiültetése előtt. Csak egy példát leírok.
A barátom telkén régebben én szoktam elültetni a növényeket. Idén nem. Ő fogta, egy kicsi lyukat kapart, elültette a palántát, beiszapolta (ez az egyik legnagyobb baromság). A palánták megcsüntültek, olyan képet mutatnak a kifejlett növények, mint amilyent lentebb láthatunk.
Én mindig felásom rendesen, mélyen felpuhítom, megtrágyázom. Vizet alig öntök a gyökeréhez, ne tömődjön össze a föld, Amig fiatal, addig gyakran kapálom, úgy, hogy lebeg a palánta. Figyeld meg, hogy az a paradicsom, amelyiknél a kapa nem megy bele a földbe, az jóval kisebb, mint a többi.
A paradicsomnak "lendületesen" kell nőnie, nem eshet vissza, mert akkor igen lassan szedi össze magát.
Nem érti, miért nő meg nálam uaz. a paradicsom 2,5m-re, miért van nekem annyi paradicsomom, mig neki tönkrement levelű, kevés termésű növénye.
Én nem sokat foglalkozom a növényekkel, mert a telken van, ami tőlünk 120km-re van. Tehát nagyon korlátozott a ráfordított idő, mégis szépek a növények. Legközelebb 2 hét múlva fogok menni, de októberben még fogok róla paradicsomot szedni.
Anzika! Én is permeteztem, 3-4-szer, aztán mégis a "beteg paradicsomosok" táborába tartozom - igaz, nem olyan borzasztó a helyzet, mint bundyfiu-nál. És nincs is ellenemre a permetezés, csak mostanság úgy megy, hogy kinézek: A. Esik B. Lóg az eső lába, szürke felhők az égen C. Ígéretes, ha felszáradt, talán nekiláthatok... aztán C után röviddel B vagy A következik, mielőtt még az előző eső rendesen felszáradt volna.
Valaki régebben azt kérdezte, hány kg paradicsom terem egy növényen?
Vettem B.Füreden 1 db paradicsom palantát, -mert elégettem trágyával az egyik saját nevelésű palántámat-, erről a növényről 52db paradicsomot szedtem le. Ennél jóval több van még rajta, ami csak most érik. A termés mérete közepes, szerintem 4-5dkg lehet. Tehát teremhet egy növény akár 5kg-ot is.
Kérdésemlenne.
Ha gyümölcscentrifugával kipréselem a paradicsom levét, akkor az eltehető? Ha igen, akkor hogyan?
A "beteg paradicsomosoknak". Szerintem ilyenkor már késő a védekezés a betegségekkel szemben. Korábban kellett volna. Még soha nem ment tönkre paradicsomom, pedig egy évben max. 4-szer permetezem le, de inkább csak háromszor. Tudomásul kell venni, permetezés nélkül nem terem meg semmi. Ilyen a világ.
Mi is imádjuk a házi ketchupot, de ritkán jutok hozzá, hogy nekilássak egy nagyobb befőzésnek. Viszont, ha spagettit/makarónit főzők, utána mindig szokott maradni a szószból legalább egy üvegnyi. Azt találtam ki, hogy mikróban nedves-dunsztolom - azaz alacsony fokozaton (kis vizet is teszek be pohárban) forralgatom egy ideig - majd utána azonnal lezárom és a paplanok közt hagyom kihülni. Semmi tartósító. Nagyon bejött - amikor nincs időm ebédet főzni, kéznél van az eltett szósz, és sokáig nem romlik meg. (Ja, én a kupakot is sterilezem: 35%-os hidrogénperoxidot öntök bele.)
A permetszer ötletet köszönöm, de MIKOR?! kérdem én? Eső előtt, alatt vagy után...? :-(