Keresés

Részletes keresés

bogyo1949 Creative Commons License 2005.09.06 0 0 891
A beteg pari magjából jövőre tuti, hogy beteg pari lesz ? 
Anzika Creative Commons License 2005.09.06 0 0 890

Az uborkát ápr.10-15 között szoktam elvetni. Figyelni kell rá, mert ha hideg van, nem nő. Május 1-én szoktam kiültetni. Szoktam ásni egy 10-15cm mély árkot. abba ültetem bele. Ahogy nő, az árkot úgy töltöm fel. Lótrágyát szoktam beletenni és ami a kertben addig beérik és ki kell szedni (pl.borsó zöldje) A végén letakarom földdel. Így a gyökér mélyen van, nem kell annyit öntözni. Ezt szoktam a paprikával is csinálni. Hálóra szoktam felfuttatni. Holland determinált növekedésű magot használok. Július elején már volt uborkám.

Kiültetés után egy héttel mindig permetezek rézoxid-kloriddal, ez minden kiültetett palántára érvényes. Rá két hétre újra. Később már csak orthociddal ,ahogy közeledik az érés. Lisztharmat ellen fundazollal és a többi szerrel, ezeket váltogatom, mert csak kis zacskókat veszek.

Amikor már látom, hogy hamarosan szedhető valami, akkor Kasuminnal (2-3 nap a várakozási idő), és lemosható kénnel.

A palántákat mindig kapálom, hogy a gyökérzet kapjon levegőt. Ha öntözni kell, akkor mindig csak a körbekapált növény egyik oldalát öntözöm, azt is közelről, hogy ne tömörödjön össze a föld. Soha nem iszapolom be az elültetett palánták gyökerét, mert az a növény megcsüntül.

A permetezést később a lehető legritkábban csinálom, igazodom az időjáráshoz. Ez nekem nehéz, mert a megművelt területem most (4,5x4,5m) 125km-re van. Idén sem permeteztem 4-nél többször. Mindig eső után permetezek. Mindig berakom az előirt mennyiséget, alulról a levél fonékját is lepermetezem és a gyümölcsöt is, ha már van rajt.

A paradicsomot március 10 körül szoktam elültetni, figyelni kell a palánta növekedése folytonos legyen, mert ha megcsüntül a növény (pl. hideg van, vagy igen megnő a palánta, elnyúlik és kevés a földje), nagyon nehezen indul be újra és későn kezd el teremni. Nekünk meg az a lényeg, hogy már korán a saját termésünket fogyaszthassuk. Kiültetni én elég korán szoktam, már április elején 10-e körül. Idén szerencsém volt, mert aránylag sokszor fagyott, de nem ez a jellemző. A paradicsom pár fokos fagyot kibír. Idén különben már febr,-ban elültettem a magot, de többé soha.

Előzmény: janijani (888)
janijani Creative Commons License 2005.09.06 0 0 889

Teaway

Hogyan is énekelte az LGT?

"Mindenki másképp csinálja"

De a végeredmény ugyanaz és szeretjük télen a jó paradicsomlét

Előzmény: Teaway (886)
janijani Creative Commons License 2005.09.06 0 0 888

Anzika

Mikor szoktad az uborkát elvetni és mikor szoktad kipalántázni?

A paradicsommal egyszerre?Mi a paradicsomot márc elején vetjük és időjárástól függően ápr végén palántázzuk ki.

Melyek azok a 2 napos gombaölőszerek?

Én amit ismerek a legrövidebb várakozási idejűek paradicsomnál

Ridomil Gold MZ 4 nap, 

a Merpan,az Orthocid 5 nap,

a réztartalmú szerek,a Zineb,a Mankoceb,a Miltox speciál, a Ridomil Gold Plus 7 naposak.

Kedvenc koktélom a paradicsomra,paprikára uborkára,tökre a Miltox speciál + Ridomil Gold MZ.Ilyenkor a Miltoxból az ajánlott 30..50 g-ból csak 30-at teszek bele és hozzá 20 g Ridomil.Ha az uborka lisztharmatos akkor még kap Topast vagy Saprolt is.Ezt esős párás időben 8..10 naponként ismétlem,száraz időben csak akkor ha látom hogy támad valami baj.

Valahol olvastam hogy Szalicillal is lehet permetezni 2dkg/10l töménységben.

Állítólag jó és ennek elvileg nincs várakozási ideje.Még nem próbáltam de megelőzésképpen elképzelhetőnek tartom.Viszont ha baj van akkor mindenképpen réztartalmú szer kell.

Előzmény: Anzika (885)
Keszra Creative Commons License 2005.09.05 0 0 887

Ezt szedtem ma:

És ez is nálam termett, fogantyúsparadicsom:

Előzmény: Teaway (886)
Teaway Creative Commons License 2005.09.05 0 0 886

"Te nyersen passzírozod a paradicsomot és csak utána főzöd ugye?"

Így van. Darálás után megy főni, mert akkor nem kell visszaszedni darálni, utána meg megint feltenni egyet buggyanni.

Előzmény: janijani (875)
Anzika Creative Commons License 2005.09.05 0 0 885

Nem hiszem. Régen is mindig volt paradicsomom és uborkám is, amikor másnak már júli elején tönkrement ( volt régen itthon is kertem). Nekem a paradicsomom és az uborkám is úgy szokott elfagyni. A falusiak nem szokták elhinni. kérdeztem őket mivel permeteznek peronosz, ill. lisztharmat ellen? Decis-sel, szokott lenni a válasz. Fegyvertelen emberrel meg úriember nem párbajozik.

Amikor el szoktam menni nyaralni, meg szoktam kérni valakit, hogy permetezze. "BIO" ember volt, égy gondolta, hogy ő majd permetezés nélkül fogja leszedni és elrakni. Nem szedett róla, igaz én se.

Az uborkát mindig palántázni szoktam, hogy aug.1-ig le tudjam szedni azt a mennyiséget, amit elrakunk. Annak addig be kellett érnie, mert mindig egy hónapra megyek nyaralni. Elszoktam ajándékozni a szomszédoknak, amikor már mindenki  dugult, akkor egy óvodánák adtam oda ingyen. De ehhez permetezni kell.

Vannak 2 napos szerek, vannak lemoshatóak. Ezekkel kell az ilyeneket permetezni, hogy lehessen kétnaponta szedni.

Előzmény: Zitka (884)
Zitka Creative Commons License 2005.09.05 0 0 884
Gratula, nagyon szépek a paradicsomaid. :-)  Valami különleges mikroklíma lehet ott felétek, hogy a "lángszórózásnak" nyoma sincs.
Előzmény: Anzika (879)
Anzika Creative Commons License 2005.09.05 0 0 883

Még valamit.

A nagyok mellett vannak azok a töppedt paradicsomok. Na ilyet többet nem ültetek. Ez kecskeméti 262-es, ha jól emlékezem.

Mortisia Creative Commons License 2005.09.05 0 0 882
Tényleg nagyon ügyi vagy!!! Én nem panaszkodok, mert a párom szeret velem kertészkedni, és gazdálkodni:) Fel a fejjel:) A Kutyidnak meg jobbulást.
Előzmény: Anzika (881)
Anzika Creative Commons License 2005.09.05 0 0 881

A feliratozás eltolódott, de azért eltáthatjátok a szátokat:)))

Ügyes vagyok, mi? A feleségem ezt miért nem látja?

Mortisia Creative Commons License 2005.09.05 0 0 880
nagyon gusztik:) Látom nálad is szép termés mennyiség volt:)
Előzmény: Teaway (867)
Anzika Creative Commons License 2005.09.05 0 0 879

Jókedvű is lehetnék, de a kutyám nagyon rosszul van. Azért megpróbálok önmagam lenni.

Vittem fényképezőgépet és lefényképeztem a növényeket és a termést is. Ebből teszek fel egypárat, hogy Ti is büszkék lehessetek rám:)))

Ez előről nézve narancssárga pari a magasak

Ez a sárga paradicsom 2,3m is van

Ugyanez hátulról

Ez a 3 db a korai és még mindig ennyi van rajta

A sárga közelebbről

Ez a termés, ami két hét alatt érett be.

Arról a tőről, amiről múltkor 50 valahányat szedtem, most 97-et szedtem és még tele van zöld parival.

Azért azt is el kell mndanom, hogy nagyon sokat el kellett dobnom a komposztra, mert megrepedtek és a repedés helyén megpenészesedett.

Adtam a testüknek, mielőtt hazajöttem, megpermeteztem, mert nem tudom mikor megyek legközelebb. De hétvégére 30 fokot mondanak, valószinú megyek.

Ne irigykedjetek, legyetek rám büszkék, meséljetek rólam mindenkinek, hogy milyen ügyes vagyok, a szépségemről meg nem is mesélek.

Sziasztok.

Előzmény: Zitka (877)
JarJarBinks Creative Commons License 2005.09.05 0 0 878

Sátorhoz én kispályás vagyok, csak érdekességképpen írtam. Ez az árus azt mondta, hogy a nem fóliás paradicsomjait is sátor alatt tartotta az eső miatt.

Annyiból megnyugtató ezt a topikot olvasni, hogy az idén próbálkoztam először saját paradicsommal, és így nem estem kétségbe a tönkrementek parik láttán (nem én vagyok a béna). Viszont ebből a két tőből is sokat tanultam a jövőre vonatkozóan. De legalább volt 5 szem saját:) Sőt a legjobb benne az volt amikor egyszer este 10-kor vacsora közben a párom mondta, hogy milyen kár, hogy nincs itthon paradicsom vagy paprika én meg mondtam, hogy semmi gond kimegyek és szedek párat amit napközben már kinéztem, hogy megérett.

JJB

Előzmény: janijani (876)
Zitka Creative Commons License 2005.09.05 0 0 877

Köszi szépen a választ. A környezet felesleges terhelésével abszolút egyetértek, meggyőztél.

Tegnap én is kihúzgáltam, ill. leszedegettem a mumifikálódott paradicsomokat. :-(

Az összes szomszédunknál ugyanez a helyzet.

Anzika, mi a helyzet nálad?

Előzmény: janijani (876)
janijani Creative Commons License 2005.09.05 0 0 876

Zitka

Fundazollal hiába öntöznéd a földet mert az felszívódó szer és a zöld növényi részeken szívódik fel.Léteznek talajfertőtlenítő szerek de ezek drágák és feleslegesen terhelik a környezetet.Legegyszerűbb ha jövőre máshová ülteted a paradicsomot.

kozak26, JarJarBinks

A sátorral az a probléma hogy drága és kellően masszív kell hogy legyen mert különben lebontja az első vihar.A piaci árus azért termel fóliasátorban mert úgy korábban érik és drágábban tudja eladni a portékáját. A paradicsom egyébként szereti ha jó nedves a földje,csak a leveleire felcsapódó víz kedvez a fertőzéseknek. Ezért kell palántakorától permetezni különösen esős időben. 

Előzmény: Zitka (868)
janijani Creative Commons License 2005.09.05 0 0 875

Szia Teaway

Látom egyforma passzírozónk van.

Te nyersen passzírozod a paradicsomot és csak utána főzöd ugye?

Mi előtte daraboljuk és megfőzzük.Így merőkanállal rakom a passzírozóba,könnyű tekerni és csak a héja és a magja megy ki hátul a csövön. Aztán visszatesszük a tűzre amíg mégegyet rottyan és mehet az üvegbe. 

Előzmény: Teaway (853)
Teaway Creative Commons License 2005.09.04 0 0 874

Ugye, hogy milyen jól mutat a polcon?:)

Előzmény: Fülöpmami (873)
Fülöpmami Creative Commons License 2005.09.04 0 0 873
szerencses! nalunk mar alig maradt valami az esozesek utan! mivel a proba negy uveg eddig jonak nez ki szerettem volna meg eltenni, de hazaibol ez mar nem fog menni!
Előzmény: Teaway (872)
Teaway Creative Commons License 2005.09.04 0 0 872

Ma még 10 üveg lé lett, de ez már tényleg az utolsó; már semmit se lehet találni a töveken, pusztulat az egész:(

JarJarBinks Creative Commons License 2005.09.04 0 0 871

Hello

Vajon ha satrat epitek folejuk, akkor tuleltek volna az idojarast?

A párom tegnap megkérdezte a piacon a paradicsom árust, és azt mondta, hogy szinte az összes szabadföldi tönkrement. Ő azt csinálta, hogy a palántázó sátorba tette az övéit, csak az oldalát kinyitotta. Így átjárta a levegő, de nem érte eső.

JJB

Előzmény: kozak26 (870)
kozak26 Creative Commons License 2005.09.04 0 0 870
En ma huzkodtam ki a maradek paradicsomokat is.. :(
Beszeltem a szomszedommal,, sajnos nala sem kulonb a helyzet.

Vajon ha satrat epitek folejuk, akkor tuleltek volna az idojarast?
Teaway Creative Commons License 2005.09.03 0 0 869

"Kérdés: szerintetek kell-e, van-e értelme valamilyen gombaölővel (pl. Fundazol?)  belocsolni a földet, miután kihúzkodtam az elszáradt paradicsomtöveket?"

Hmm...azt nem ásás előtt 1-2 héttel kell?

Előzmény: Zitka (868)
Zitka Creative Commons License 2005.09.02 0 0 868

sziasztok! Most már csak a kármentésen gondolkodom, az összes paradicsomot elérte a fertőzés. :-( Már a felső,  még zöldleveles részeken is kezdenek rohadni a zöld paradicsomok. :-(((    A komposztláda már púpos. :-)

Kérdés: szerintetek kell-e, van-e értelme valamilyen gombaölővel (pl. Fundazol?)  belocsolni a földet, miután kihúzkodtam az elszáradt paradicsomtöveket? Tudom, hogy jövőre jobb lesz máshová ültetni paradicsomot (egyéb okokból is), de vajon nem marad-e ez a fertőzés a talajban? Túl aggódós vagyok? :-)

Teaway Creative Commons License 2005.09.01 0 0 867

Klassz! Jól látszik, hogy sárga. Mondjuk nálam minden üveg fehér; nem tudom, hogyan mutatna zöldben:)

Fehér üveges parik
Előzmény: Mortisia (866)
Mortisia Creative Commons License 2005.09.01 0 0 866

A páromnak van ideje fényképészkedni, nekem nem.:( A pirosat mint összehasonlítást tettem mellé.

Előzmény: Teaway (862)
Anzika Creative Commons License 2005.09.01 0 0 865
Na holnap megyek megnézni a paradicsomaimat. Két hete nem láttam őket. Most ugrik a majom a vízbe. Elbizonytalanítottatok.
Teaway Creative Commons License 2005.08.31 0 0 864
Azok vszínüleg rosszak voltak. Mehet ki a komposztba/kukába.
Előzmény: Zitka (863)
Zitka Creative Commons License 2005.08.31 0 0 863
Nagyon fura utótüneteket produkálnak  azok a paradicsomok, amiket "lelángszórózott" tövekről szedtem. Egy jó nagy mennyiséget leszedtem a még zöld részekről, hibátlan, kb. 90%-ig érett darabok. Árnyékos, hűvös helyre tettem őket, ennyit nem tudtunk egyszerre megenni.  Két-három nap elteltével a hibátlanul leszedett paradicsomok is "bevarasodtak", olyan barnás-rothadásos folyamat indult el rajtuk, mint a száradt töveken maradt társaikon. :-(((((  Némelyikbe beleharaptunk, szörnyű kesernyés íze van. :-( 
Teaway Creative Commons License 2005.08.31 0 0 862

Köszi:)

Amúgy te is lekaphatod, nem érdemes ezzel terhelni őt... :)

Amúgy ma néztem, és elég silány lett az ültetvény; sok elszáradt (pedig 1 hete még szép, zöld volt).

Előzmény: Mortisia (861)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!