Az uborkát ápr.10-15 között szoktam elvetni. Figyelni kell rá, mert ha hideg van, nem nő. Május 1-én szoktam kiültetni. Szoktam ásni egy 10-15cm mély árkot. abba ültetem bele. Ahogy nő, az árkot úgy töltöm fel. Lótrágyát szoktam beletenni és ami a kertben addig beérik és ki kell szedni (pl.borsó zöldje) A végén letakarom földdel. Így a gyökér mélyen van, nem kell annyit öntözni. Ezt szoktam a paprikával is csinálni. Hálóra szoktam felfuttatni. Holland determinált növekedésű magot használok. Július elején már volt uborkám.
Kiültetés után egy héttel mindig permetezek rézoxid-kloriddal, ez minden kiültetett palántára érvényes. Rá két hétre újra. Később már csak orthociddal ,ahogy közeledik az érés. Lisztharmat ellen fundazollal és a többi szerrel, ezeket váltogatom, mert csak kis zacskókat veszek.
Amikor már látom, hogy hamarosan szedhető valami, akkor Kasuminnal (2-3 nap a várakozási idő), és lemosható kénnel.
A palántákat mindig kapálom, hogy a gyökérzet kapjon levegőt. Ha öntözni kell, akkor mindig csak a körbekapált növény egyik oldalát öntözöm, azt is közelről, hogy ne tömörödjön össze a föld. Soha nem iszapolom be az elültetett palánták gyökerét, mert az a növény megcsüntül.
A permetezést később a lehető legritkábban csinálom, igazodom az időjáráshoz. Ez nekem nehéz, mert a megművelt területem most (4,5x4,5m) 125km-re van. Idén sem permeteztem 4-nél többször. Mindig eső után permetezek. Mindig berakom az előirt mennyiséget, alulról a levél fonékját is lepermetezem és a gyümölcsöt is, ha már van rajt.
A paradicsomot március 10 körül szoktam elültetni, figyelni kell a palánta növekedése folytonos legyen, mert ha megcsüntül a növény (pl. hideg van, vagy igen megnő a palánta, elnyúlik és kevés a földje), nagyon nehezen indul be újra és későn kezd el teremni. Nekünk meg az a lényeg, hogy már korán a saját termésünket fogyaszthassuk. Kiültetni én elég korán szoktam, már április elején 10-e körül. Idén szerencsém volt, mert aránylag sokszor fagyott, de nem ez a jellemző. A paradicsom pár fokos fagyot kibír. Idén különben már febr,-ban elültettem a magot, de többé soha.
Mikor szoktad az uborkát elvetni és mikor szoktad kipalántázni?
A paradicsommal egyszerre?Mi a paradicsomot márc elején vetjük és időjárástól függően ápr végén palántázzuk ki.
Melyek azok a 2 napos gombaölőszerek?
Én amit ismerek a legrövidebb várakozási idejűek paradicsomnál
Ridomil Gold MZ 4 nap,
a Merpan,az Orthocid 5 nap,
a réztartalmú szerek,a Zineb,a Mankoceb,a Miltox speciál, a Ridomil Gold Plus 7 naposak.
Kedvenc koktélom a paradicsomra,paprikára uborkára,tökre a Miltox speciál + Ridomil Gold MZ.Ilyenkor a Miltoxból az ajánlott 30..50 g-ból csak 30-at teszek bele és hozzá 20 g Ridomil.Ha az uborka lisztharmatos akkor még kap Topast vagy Saprolt is.Ezt esős párás időben 8..10 naponként ismétlem,száraz időben csak akkor ha látom hogy támad valami baj.
Valahol olvastam hogy Szalicillal is lehet permetezni 2dkg/10l töménységben.
Állítólag jó és ennek elvileg nincs várakozási ideje.Még nem próbáltam de megelőzésképpen elképzelhetőnek tartom.Viszont ha baj van akkor mindenképpen réztartalmú szer kell.
Nem hiszem. Régen is mindig volt paradicsomom és uborkám is, amikor másnak már júli elején tönkrement ( volt régen itthon is kertem). Nekem a paradicsomom és az uborkám is úgy szokott elfagyni. A falusiak nem szokták elhinni. kérdeztem őket mivel permeteznek peronosz, ill. lisztharmat ellen? Decis-sel, szokott lenni a válasz. Fegyvertelen emberrel meg úriember nem párbajozik.
Amikor el szoktam menni nyaralni, meg szoktam kérni valakit, hogy permetezze. "BIO" ember volt, égy gondolta, hogy ő majd permetezés nélkül fogja leszedni és elrakni. Nem szedett róla, igaz én se.
Az uborkát mindig palántázni szoktam, hogy aug.1-ig le tudjam szedni azt a mennyiséget, amit elrakunk. Annak addig be kellett érnie, mert mindig egy hónapra megyek nyaralni. Elszoktam ajándékozni a szomszédoknak, amikor már mindenki dugult, akkor egy óvodánák adtam oda ingyen. De ehhez permetezni kell.
Vannak 2 napos szerek, vannak lemoshatóak. Ezekkel kell az ilyeneket permetezni, hogy lehessen kétnaponta szedni.
Sátorhoz én kispályás vagyok, csak érdekességképpen írtam. Ez az árus azt mondta, hogy a nem fóliás paradicsomjait is sátor alatt tartotta az eső miatt.
Annyiból megnyugtató ezt a topikot olvasni, hogy az idén próbálkoztam először saját paradicsommal, és így nem estem kétségbe a tönkrementek parik láttán (nem én vagyok a béna). Viszont ebből a két tőből is sokat tanultam a jövőre vonatkozóan. De legalább volt 5 szem saját:) Sőt a legjobb benne az volt amikor egyszer este 10-kor vacsora közben a párom mondta, hogy milyen kár, hogy nincs itthon paradicsom vagy paprika én meg mondtam, hogy semmi gond kimegyek és szedek párat amit napközben már kinéztem, hogy megérett.
Fundazollal hiába öntöznéd a földet mert az felszívódó szer és a zöld növényi részeken szívódik fel.Léteznek talajfertőtlenítő szerek de ezek drágák és feleslegesen terhelik a környezetet.Legegyszerűbb ha jövőre máshová ülteted a paradicsomot.
kozak26, JarJarBinks
A sátorral az a probléma hogy drága és kellően masszív kell hogy legyen mert különben lebontja az első vihar.A piaci árus azért termel fóliasátorban mert úgy korábban érik és drágábban tudja eladni a portékáját. A paradicsom egyébként szereti ha jó nedves a földje,csak a leveleire felcsapódó víz kedvez a fertőzéseknek. Ezért kell palántakorától permetezni különösen esős időben.
Te nyersen passzírozod a paradicsomot és csak utána főzöd ugye?
Mi előtte daraboljuk és megfőzzük.Így merőkanállal rakom a passzírozóba,könnyű tekerni és csak a héja és a magja megy ki hátul a csövön. Aztán visszatesszük a tűzre amíg mégegyet rottyan és mehet az üvegbe.
szerencses! nalunk mar alig maradt valami az esozesek utan! mivel a proba negy uveg eddig jonak nez ki szerettem volna meg eltenni, de hazaibol ez mar nem fog menni!
Vajon ha satrat epitek folejuk, akkor tuleltek volna az idojarast?
A párom tegnap megkérdezte a piacon a paradicsom árust, és azt mondta, hogy szinte az összes szabadföldi tönkrement. Ő azt csinálta, hogy a palántázó sátorba tette az övéit, csak az oldalát kinyitotta. Így átjárta a levegő, de nem érte eső.
"Kérdés: szerintetek kell-e, van-e értelme valamilyen gombaölővel (pl. Fundazol?) belocsolni a földet, miután kihúzkodtam az elszáradt paradicsomtöveket?"
sziasztok! Most már csak a kármentésen gondolkodom, az összes paradicsomot elérte a fertőzés. :-( Már a felső, még zöldleveles részeken is kezdenek rohadni a zöld paradicsomok. :-((( A komposztláda már púpos. :-)
Kérdés: szerintetek kell-e, van-e értelme valamilyen gombaölővel (pl. Fundazol?) belocsolni a földet, miután kihúzkodtam az elszáradt paradicsomtöveket? Tudom, hogy jövőre jobb lesz máshová ültetni paradicsomot (egyéb okokból is), de vajon nem marad-e ez a fertőzés a talajban? Túl aggódós vagyok? :-)
Nagyon fura utótüneteket produkálnak azok a paradicsomok, amiket "lelángszórózott" tövekről szedtem. Egy jó nagy mennyiséget leszedtem a még zöld részekről, hibátlan, kb. 90%-ig érett darabok. Árnyékos, hűvös helyre tettem őket, ennyit nem tudtunk egyszerre megenni. Két-három nap elteltével a hibátlanul leszedett paradicsomok is "bevarasodtak", olyan barnás-rothadásos folyamat indult el rajtuk, mint a száradt töveken maradt társaikon. :-((((( Némelyikbe beleharaptunk, szörnyű kesernyés íze van. :-(