Ejnye Derek, hát nem olvastad Grespik mester tanításait, aki szerint - átvéve Kovács András táltos-anár (sic!)kutatási eredményeit (!), a Csendes óceán közepén létezett nagy kontinensrol, Muról származunk, ahol már 70 000 éve íráson alapuló, fejlett civilizációnk volt. Mu azonban elsüllyedt , a túlélok szétrajzottak a mai Japán ... felé, ahol is Maya (=Magya=Magyar) népként ismertek. (Néhány évtizede magyar utazók Közép-Amerikában az ottani indiánokkal magyarul beszélgettek.)"
ld. átveszi a 168 Óra a Demokratából
de egyébként is "szkíta, szittya, avar, hun magyar mind ugyanaz" (Népszabadság, 2000. 09. 09.)
Ha valami van, akkor az a Nemzeti Mu.
Mellesleg az ilyen Grespikekkel még meggyulik majd a csatlakozás során a bajunk. Gondoljatok csak bele a külföldiek ingatlanszerzésébe, vagy a feudalizmus visszaállításába.
Valamikor meg gross mondta, hogy tul nagy ez a topic, tul altalanos, mert sokmindenrol lehet benne irni. Most belattam. Hazank EU-csatlakozasa es a tokfelesegek oshazaja. Lovely! Ezert szeretem ezt a topicot.
Jelentem,kecsege fronton minden a legnagyobb rendben, szepeket fogtak Szegednel a Tiszabol, es hala az intenziv tiszaviragzasnak ehezniuk sem kell mert van kele'sz boven.
Bar azert megjegyeznem hogy a kecsege es mas tokfelesegek nem igazan nemzeti halak, valamikor azok voltak amikor meg a Volga vizgyujtojen puhitottuk a hust a nyereg alatt, mert az a tokfelesegek igazi hazaja.
"Mindét ország NATO tag!
(Már mint a Görög, Török)"
És???
Tudtommal ez nem akadályozta meg őket abban, hogy egy sziget körüli vitában mozgósítsák haditengerészeteiket egymás ellen, és csak erős USA nyomásra sikerült elhárítani a fegyveres konfliktus veszélyét.
Ciprus státusa sincs tudtommal teljes mértékben rendezve...
Más dolog egy katonai szövetségben tagnak lenni, és más az EU.
Sajnos schengen funkciójánál fogva arra szolgál, hogy egyfajta - elsosorban - K-i védohálót képezzen (a sors fintora, hogy az utóbbi idokben megint elsosorban a fürj-, pacsirtavadász olaszokkal gyulik meg a magyar vámosok és ornitológusok baja, a schengeni határ innenso felén) .
Valóban van a schengeni határoknak egyfajta poszt-Vasfüggöny jellege, hiszen a kelet-nyugat csoportképzo-stigmatizációs elv elso számú - kirekeszto - szimbóluma. És ez akkor is igaz lesz, ha mi már "belül" leszünk és a mi határainknál fogják ezt a megkülönbözteto mechanizmust gyakorolni, ráadásul pl. magyar-magyar relációban. Szerintem ez utóbbi kb. majnem hasonló lesz, mint a két német állam között kialakult helyzet '49 után.
A vasfüggöny nem elnagyolt, létezik! Gondoljatok arra, hogy jónehányszor elöfordul az olaszok kekckednek a magyarokkai is, hogy nincs elég pénz náluk, közben rokonhoz mennének, vagy néha a sógorok is kekecek. Ha vízumot kell bevezetnünk a É-K-D szomszédainkkal, akkor lesz valós az új vasfüggöny!
Ketsegkivul a 'legerdekesebb kerdes' a hataron tuli magyarok sorsa a schengeni egyezmeny fenyeben. Errol mar lentebb probaltam beszelgetni. Nem sok sikerrel.
Mindenesetre lehet akar nagy szavakkal elni, hogy ez egy Masodik Trianon nekik, vagy pedig az uj Vasfuggony letrehozasa. Hogy ezek mennyire elnagyolt kijelentesek, megmondom oszinten magam is gondolkodom.
Na igen, de Torokorszag volt peldaul az elso akinek tarsult tagsagi viszonya volt az EK-val meg valahonnan az 1960-as evek vegetol. Azota nem sikerult elorelepniuk. Csak addig, hogy egy ideig masodik koroskent emlitettek ugymond +1-kent. De ez nem volt komoly. Torokorszag eseteben nem lehet parhuzamott vonni a NATO es az EU kozott.
Torokorszag nem europai orszag. Ez ilyen egyszeru.
tényleg csak a pontosság kedvéért: Szlovákiában a választások november(!) 11-én lesznek. Több mint két hónap múlva dol csak el, kap-e egy ido elotti sanszot Mocsár és csapata.
Csak lábjegyzetként fuzném hozzá, hogy a Romániában esedékes választások teljesen átrendezhetik a politikai palettát, egy régi-új olitikai elitet juttathatnak hatalomra. És a legrosszabb esetben Szlovákiában is megszavazhatják a novemberi választáson az esetleges elore hozott parlamenti választásokat (igaz, erre azért elég kevés az esély). Szerintem ez a két választás különösen fontos lesz a keleti bovítés szempontjából, mert az említett országokban éppen a mostani poltikai kurzusok (az már csak külön öröm, hogy magyar kisebbségi támogatással) tettek igen sokat a stabilizációért és az euroatlanti integrációért.
Az esetleges restauráció persze még jól is jöhet valakiknek (pl. a korlátlan bovítést ellenzoknek), hiszen akkor ezek az államok gyakorlatilag - örökre - törlik magukat a potenciális jelöltek közül.Ekkor már nem lenne gond oket kihagyni és örökösen magyarázgatni, indokokat keresni. Ám abba belegondolni is rossz, hogy mit tudna kezdeni egy ilyen megváltoztathatatlanul kilátástalan helyzetben a magyar kormány a schengeni határokon kívül rekedt 600 ezer szlovákiai és majd' 2 millió erdélyi magyarral.
Szlovákia szerintem sem maradhat ki, már csak praktikussági szempontok miatt sem, gondolok itt a határok őrizetére.
Meciar-tól megszabadultak, remélem örökre, gazdaságilag fejlődőképesek, ráadásul főpróbája lehet a magyar kisebbségek EU-ban történő élésének, nem lehet szívózni olyan könnyedén mint mondjuk a meciari korszakban.
A Balkán esetében a csatlakozást inkább utóbb gondolom, de ez már egy másik folyamat lesz, más körülmények között.
Törökországra geopolitikai helyzeténél fogva, az önálló katonapolitikára átállt EU-nak nagy szüksége lehet, de itt még tippelni sem nagyon tudok dátumot, annyi összetevője van a döntésnek.
1./ Törökország NEM Európa. Ha csatlakozik, nincs indok elutasítani Izrael, Libanon, stb. felvételi kérelmét sem.
2./ Izgalmas lenne egy hatvanmilliós Törökország egy államban a görögökkel...A görög vétót különben is előre borítékolni lehet.
3./ Nem tudom, mit értesz földrajzi szempontokon. A szlovákoknak maguknak kell dönteniük, ilyet, hogy "nem maradhat ki", nem írnék le. Ez már jóformán imperializmus.
Kedves Mindenki,
Ugyan nem olvastam végig az összes hozzászólást, de úgy tünik, hogy csak gazdasági-kulturális szempontokat vettetek figyelembe.
Azt hiszem, hogy a földrajziak ugyancsak fontosak.
Pl nehezen képzelnék el egy olyan EU-t, amelynek a határai mondjuk Lengyelország déli, aztán Csehország nyugati, aztán Magyarország északi határai lennének. Magyarul, ilyen meggondolásból, Szlovákia nem maradhat ki.
Tehát távlatilag azt gondolom, hogy Románia, Bulgária (Törökország?) sőt az egész Balkán előbb-utóbb csatlakozni fog.
Törökországgal bizonytalan vagyok, éppen az iszlám miatt, de lehet hogy addigra Franciaországban , Angliában Németországban lesz annyi iszlám kulturájú nép, hogy Törökország csak csepp lesz a tengerben.
Üdv,Drift
Ha megnézem a térképet, az EU határai kb a balti országoktól a lengyeleken, szlovákokon , Mo-n Horvátország határáig fog terjedni belátható időn belül.
Nagyjából ez az 1000 éves európai gazdasági-kultúrális-vallási entitás határa, ezen a határon kívűl a bővítés olyan nehézségekkel jár, amihez nem látok elég akaratot a döntéshozók közt.
Persze pár évtized alatt sok minden változhat, hisz a SZU is 10 év alatt szuperhatalomból regionális középhatalom lett.
Csak az a kérdés, hogy ha - valószínűleg Románia, Bulgária, Moldávia jelentős engedmények (ld. szabad munkaerőáramlás)árán be is kerülne, vajon ezek a társadalmak képesek lennének-e uniós életmódot folytatni (ld. fogyasztás magas árak mellett)? Van-e, lesz-e nekik élet az EU-n belül? (De ez érvényes az első körös országok lezskadottjaira is.)
szerinted tolünk keletre mindenki teljesen józanul képes megérteni majd, hogy "bocs, ti most ki maradtok még húsz évig; de ez nem olyan nagy baj, mert úgyis egy csomó hátrány érne benneteket itt belül"?
Vagy mondjuk elmondhatjuk majd nekik a következot: "Van élet az EU-n kívül is".
Nagy baj, hs a környezö országok soká csatlakoznak az EU-hoz! Egyre tovább húzódik a magyar kérdés megoldása, amit a szemét Fr. vezetés trianonban létrehozott.
Csak a simán átjárható határok fogják megoldani, soha, semmi más!
A "Státusztörvény", vagy bármi külön-elbánási megoldás még tovább szítaná a környezö országokban a magyarellenes gyülöletet a kivételezés miatt, ergo még rosszabb lenne életük szülöföldükön!
Nem hiszem egyebkent, hogy ezt Orban Viktornak kellene megmondani, eldontenie, hogy mi a lehetseges datum. Ha valami miatt egyebkent meg hallgat errol, az az erdelyi magyarok miatt van persze. De azok meg ugyis tisztaban vannak a csatlakozasbol adodo hatranyokkal.