Keresés

Részletes keresés

Rákrosseb Creative Commons License 2006.07.10 0 0 729
SzőlőőőőőőSzőlőőőőőő 2SzőlőőőőőőSzőlőőőőőőSzőlőőőőőő 2
Rákrosseb Creative Commons License 2006.07.10 0 0 728

Szépen fejlődnek kékfrankosék-zweigelték ! :D

És a 4.-ik permetezés csak holnap este lesz.

pittman Creative Commons License 2006.07.10 0 0 726

Szerintetek hol érdemes palackot venni? (0,75-ös bordói fehér v. zöld)

Üdv

p

RAMBO Creative Commons License 2006.07.10 0 0 725
OK, ahogy látom felszívódót és kontaktot is adtál neki. Jó lesz.
Előzmény: Törölt nick (718)
Atis44 Creative Commons License 2006.07.10 0 0 724
Jégverés előtt permeteztem 2 nappal!Quadris Maxxal! Ezek szerint azt ajánlod hogy ne permetezzek most röggtön.Igazábol én sem láttom értelmét. De elég sólyos károkat okozott a jég,szemeket szétrepesztet.Félek hogy később lehet belőle probléma még, rohadni fog.Na majd meglátom mi lesz 2-3 nap mulva.Köszi a segítséget!
Előzmény: RAMBO (723)
RAMBO Creative Commons License 2006.07.10 0 0 723
Az éppen a tenyészidőszaknak megfelelővel.

Ha felszívódóval permeteztél előtte, akkor a fordulót 10 naposra kell venni, és folytatni a technológiát. Ha kontakttal permeteztél, akkor célszerű minnél hamarabb, (a forduló idejét nem számítva) mielőbb:
a, újrapermetezni ugyanazzal, mint előtte, de csak ha aznap sikerül,
b, ha 2-5 nap eltelt, akkor célszerű felszívódóval nyomulni (pl. Rubigan+Ridomil) ez elég jó hatásfokú.

Szerintem.
Előzmény: Atis44 (721)
RAMBO Creative Commons License 2006.07.10 0 0 722
Figyusz, a felszívódó szer jó ötlet. (Bocs Zalancelot, de a KONTAKT hasznos megelőzésre, mert fertőzés előtt pusztítja el a spórát.)

Rubigan-nal, vagy Topas-sal menj rá AZONNAL. A felszívósó szerek elpusztítják a növényen belül a gomba hifát, így megállítják a fertőzést is.

Karathane is mehet vele, de ez elsősorban azért, hogy megállítsa a további fertőzést. Ha kis kézi permetezővel permetezel, "fürdesd meg" a fürtöket, így van esély arra, hogy beszárad a lisztharmat.

Ne baszakodj MOST a zöldmunkával, az csak időt ad a lisztharmatnak a terjedésre! Ha kell, vegyél ki szabadnapot, MINDEN NAP, MINDEN ÓRA SZÁMÍT. Tavaly 5 napig tököltem a zöldmunkával, mielőtt permeteztem, napról napra rosszabb lett. Ha azonnal lefújtam volna, a termés nagyobb része menekült volna meg.

Nagyon fontos, NE HIGGY A QUADRIS LISZTHARMAT ÖLŐ HATÁSÁBAN! Nem igaz, elsősorban a perenosz és a botritisz ellen jó, de annak most nem nagyon van idénye, mert melegebb van, mint 25C fok. Mindig nyomass (ha meleg van) a Quadris mellé Topast, vagy Karathane-t!
Előzmény: Törölt nick (716)
Atis44 Creative Commons License 2006.07.09 0 0 721
Sziasztok!

Valaki tudna segíteni hogy jégverés után milyen szerekkel érdemes védekezni.
netefo Creative Commons License 2006.07.09 0 0 720

Nem tudom, mióta megvettem még nem volt rajta termés. A képen csak az egyik fele látható  a terület másik felében már nincs is szőlő, kiment, szerintem elöregedett. Tavasszal vettem 100 tő oltványt,sárgamuskotályt, de itthon ültettem el /leiskoláztam/ nem volt időm időre rendbetenni a területet, tavasszal leégettem, legyomirtóztam, ősszel beszántatom é és akkor beültetem, ami terület marad, meg ezt a részt jövőre szántatom ki és oda furmintot tervezek.....

De nincs semmi bajom:))) Kicsit fáj a derekam, szép barna vagyok, a gaz szépen nő, de jó ott lenni:)

Előzmény: jacsoj (713)
köpcös111 Creative Commons License 2006.07.09 0 0 719

A cabrio top-ot javaslom szerintem az a legjobb kombinált szer,lisztharmatra meg az ALTO-t igaz sZŐLŐRE nem szabadna használni de azt modják lisztharmatra nincs párja,és nagyon ólcsó.

Törölt nick Creative Commons License 2006.07.09 0 0 718
Ma hajnalban voltam kinn, kipucoltam a fürtöket úgy-ahogy, és leküldtem karatán-bayleton kombóval.
Szerencsére borúskás az idő, perzseléstől remélem nem kell tartani, maximális 0.1%os koncentrációban adtam neki. Mondjuk ez a karatán, amit előtúrtam az ős szerek közül, minimum 10 évesnek tűnt a doboz állapota alapján, de nem hinném, hogy jelentősen csökkenne a hatáserőssége így zacsiban, por alakban tárolva...

No majd meglássuk, még a quadrisnak is hatnia kéne, csak megáll ez a fránya lisztharmat. Mindenesetre köszönöm a tippet mégegyszer!
Előzmény: Zalancelot (717)
Zalancelot Creative Commons License 2006.07.08 0 0 717
A felszívódó szer elsősorban a megelőzés céljábol hatékony.
A meglévő lisztharmatot a kontakt szerek eredményesbben irtják ki.
Ettől függetlenül a kombináció ajánlott, mert ha sikerül elpusztítanod a fertőzőtt gócokat, az eredmény tartásában segít a felszívódó szer.
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.08 0 0 716
Köszönöm!

Igen, a fürtökön van 95% ban, meg a vesszők tövén jön fel néhol.

Zöldmunkával valóban el vagyok maradva, nincs időm eleget kimenni, sosem érem utol magam... mindegy holnap muszály lesz beleerősíteni.

Felszívódó szer már nem segíthet ilyenkor? Ne keverjek mellé még valamit?
Előzmény: Zalancelot (715)
Zalancelot Creative Commons License 2006.07.08 0 0 715

Ha jól értem, a fürtöket támadta meg a lisztharmat.

Akkor itt az első teendő a zöldmunka!! A fürtök környékét ki kell takarítani a buja lombtól  hogy szellőzni tudjon, valamint hozzáférjen a kontakt szer.

Én ilyernkor rendszerint Karatánt használok, a lehető az jánlott max dózissal.

Vigyázni kell vele, mert melegben és túladagolva keményen perzselhet.

Előzmény: Törölt nick (714)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.08 0 0 714
Sziasztok!

Gondjaim vannak megint az ősellenséggel a lisztharmattal.
A szőlő rizlingszilváni, rendesen permeteztem, mikal c64-bayleton kombót kapott idén rendszeresen, valamint egyszer quadrist. A múlt hétvégi esős idő után azonban megjelent a fürtökön a lisztharmat, ki is vert a víz rögtön, még aznap lefújtam valamivel ami kéznél volt (asszem mikogallal). Azóta megkapta a második quadrist, meg kevertem mellé valami kénes kontaktot, de a fertőzést nem sikerült megállítani, sőt...

Mit tanácsoltok, mivel lehetne megfogni?
jacsoj Creative Commons License 2006.07.08 0 0 713
Gratulálok! Megérte a sok munka, milyen fajta?
Előzmény: netefo (711)
csite Creative Commons License 2006.07.07 0 0 712

huhh, azért komolyan odavágott!

az hogy a vesszőt ennyire meggyepálta nem semmi :(

reméljük, most már csak érési jó idő lesz!

Előzmény: Cirfandlia (709)
netefo Creative Commons License 2006.07.06 0 0 711

tavaly igy kezdtem........

ennyit tudtam belőle kihozni

netefo Creative Commons License 2006.07.06 0 0 710

igy néz kimost igy néz ki

Cirfandlia Creative Commons License 2006.07.05 0 0 709

Hasonló lehet, mint nálunk; a szemek szintén beszáradtak. Készítettem pár fotót:

K-Ny-i sorok; az északi oldalt jobban elkapta; onnan fotóztam; ez a borszőlő, tömött fürtű:

Jégverés nyoma a Cirfandlin

Sérült hajtás

A hajtás is szépen kapott; de mivel nem szálvesszőzök metszéskor; talán nem lesz gond:

A laza fürtű, nagyobb bogyójú csemegéket viszont nagyon megrendezte; néhol szinte lepucolta a fürtkocsányt:

Csemege

kicsit off

És pár egyéb gyümölcsön a kár (Alma, sárgabarack)

almakajszi
Előzmény: RAMBO (707)
Zalancelot Creative Commons License 2006.07.04 0 0 708

No ma sikerült permeteznem.

17 napra az utolsótól!!!

Mondhatom, le a kalappal a Cabrió előtt. Átböngésztem a jelzőszőlőket, azokat a helyeket, ahol mindíg legelősször mutatkozott eddig a devla,  szerencsére semmi gorombaságot nem találtam. Bár a lomb elég zilált, de most ez izgatott a legkevésbé. Valamivel több lé ment így rá, de veszett több is Mohácsnál.

Mindenesetre a Quadris mellé bekevertem a Karatánt is, mert ha a szem nem is látja, attól még ott lappanghatnak a gombák.

Ezutám majd ráérek rendbe raknia a lombot, meg hét végére aktuális lesz a többi szőlő permetezése is.

Azok még a határidőn belül vannak.

Előzmény: Zalancelot (706)
RAMBO Creative Commons License 2006.07.03 0 0 707
Megnéztem, mi a helyzet, háááát...szerintem jól megúsztam.

Nem kármentesen, mert a szőlőt oldalról kapta el a jég, így majdnem minden fürtön vannak sérült szemek, sok levél kilukadt, de szépen beszáradtak az ütődésnyomok. Szerencsére be volt fűzögetve a vesszők java, így letört vesszőt igen keveset láttam (a szomszédéhoz képest, ahol sokat leszakított tőből a szél).

Anyu azt mondta, élete 70 éve alatt nem látott ilyen vihart. Nagyobb jeget már láttam, olyan diónyit, de az rövid ideig tartott (5-10 perc). Ez majd egy órás volt, borsónyi szemekkel, nagyon sűrűn esett, majdnem vízszintesen, akkora széllel jött.

A hegyiránti sorokban 3 helyen tapasztaltam sármegfolyást, ahol frissen volt kultivátorozva a talaj. Tavaly sokkal több földet lehordott vihar, idén nem annyit. Megpróbáltam belemenni, de mintha mocsár felszínén sétáltam volna: úgy döntöttem, nem dagonyázok a sárban.

Szerencsére pont előző hétvégén (vasárnap) kapott felszívódó permetet a szőlő, Quadris + Topas, szerdán volt a vihar, így attól nem félek, hogy komoly fertőzést összeszedett volna, hétvégén meg úgyis esedékes az újra permetezés.

Előtte egy kicsit megigazgatom, (max. két napos munkára saccolom, anyu segítségével), a tetejét is visszametszem, aztán kapja a permetet. Mivel idén nem hanyagoltam el, így könnyebb folyamatosan karban tartani.

A sérült fürtökkel egyelőre nem foglalkozok, megvárom a fürtzáródást, és azután úgyis jön a zöldszüret, akkor leválogatom a sérült fürtöket.
Zalancelot Creative Commons License 2006.06.30 0 0 706
Viszonylag olcsón megúsztuk, ezeket a viharokat.
Kevés jég is volt, de nagyon sok esővel, így én nem fedeztem ma fel ütődés nyomokat.
A szomszédom jobban pórul járt, a birtok felét az idén telepítette újra, így neki jobban meg volt mozgatva az altalaj. 30 cm-es iszap van a picéje előtt annyira meghordta a területet.
A másik baj, hogy az utat úgy elvitte a víz, hogy pillanatnyilag gyalog, vagy traktorral lehet a szőlőhegyet megközelíteni.

Mindenesetre mihelys bele tudok menni, kapja a permetlevet.
Előzmény: RAMBO (704)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.06.30 0 0 705

Hát sajnos nálunk is volt jég a tegnap déli felhőszakadásból. Faterom látta egyenlőre; a K-Ny-i sorirány miatt az É-i szél felőli oldalt eléggé megrendezte. A nagyobb baj az, h. nem  tudunk permetezni (ilyenkor áll. azonnal, de a lehetőségek szerint mielőbb kellene) mert azóta megszakításokal, de rendszeresen jönnek a zuhik -talán ma este...

Előzmény: RAMBO (704)
RAMBO Creative Commons License 2006.06.30 0 0 704
2 bazi nagy vihar volt a hétvégén Dörgicsén, az első jégesővel.
Kíváncsi vagyok, mi lett a szőlőből...
Zalancelot Creative Commons License 2006.06.26 0 0 703
A 2 Cabriós permetezés meg volt, nekem is most jön a hétvégén Qudris- Maxos pihentetés. Még nem tudom kap e mellé valami erősítést. Az időjárás határozza meg.
Nem tudom miért aggódtok, mert valóban nagy a hőség és a párásság is, de ezt kellemes , néha intenzív déli szél enyhíti, ami a fülledtséget mérsékli.
Lisztharmatnak eddig még nyoma sincs, igaz az ideje majd most következik, amikor már záródnak a fürtök és tömörödik a lomb.
Az arra hajlamos fajták intenzíven nyomják a fattyúhajtásokat, ezeket kell most minden erővel kitakarítani.
Szerencsére a viharok elkerülték a vidéket, a magasra nőtt vesszőket sem érte még kár, úgy tűnik lehetséges tartani az eredeti elképzelést, hogy július elejéig nincs csonkázás.

Előzmény: Cirfandlia (698)
Zalancelot Creative Commons License 2006.06.26 0 0 702
Elvirágoztak a szőlők.
Az elmúlt több mint 2 hétben egy csepp eső sem volt. Ha kívántuk volna, sem lehetett volna ennél jobb idő a számára.
A talaj felső 5 cm-es rétege már kiszáradt, de ez a szőlőket csőppet sem zavarja.
Félelmetes tempóban fejlődnek.
Már a gazt is lehet és érdemes is irtani.

Cirfandlia Creative Commons License 2006.06.26 0 0 701

ja; vas magnézium és egyéb mikroelemekkel. A sárulás, bár nem durva, de megjelent pár idősebb tőkén is; és múltkor Villányban járva is egész ültetvényeket láttam sárgulni ami megerősítette a korábbi feltételezésem - klorózis van. (Magas mésztartalom; plusz rengeteg eső miatt levegőtlen a talaj - gátolt a tápa. főleg a vas felvétele - ettől sárgul a lomb)

Ezt gyökéren keresztül nem lehet pótolni - valószínű nincs is hiány a talajban, de gátolt a felvétel - csak lombon keresztül.

A permetezés mellett úgy tűnik az időjárás is megoldja a problémát - lassan két hete nem volt eső.

Előzmény: RAMBO (700)
RAMBO Creative Commons License 2006.06.26 0 0 700
Quadris + Topas kombóval permeteztem.
A Quadrisban egyedül nem bízok, ezért ment mellé Topas is.

Milyen "zöldítőt" használsz? Ez valami lombtrágya?
Előzmény: Cirfandlia (698)
lalá Creative Commons License 2006.06.22 0 0 699
-Bár azt mondják az okosok, hogy nem eszik olyan forrón a kását ahogy főzik, de ez is felér majd egy jégveréssel.
http://www.nol.hu/cikk/408351/

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!