Jégverés előtt permeteztem 2 nappal!Quadris Maxxal! Ezek szerint azt ajánlod hogy ne permetezzek most röggtön.Igazábol én sem láttom értelmét. De elég sólyos károkat okozott a jég,szemeket szétrepesztet.Félek hogy később lehet belőle probléma még, rohadni fog.Na majd meglátom mi lesz 2-3 nap mulva.Köszi a segítséget!
Ha felszívódóval permeteztél előtte, akkor a fordulót 10 naposra kell venni, és folytatni a technológiát. Ha kontakttal permeteztél, akkor célszerű minnél hamarabb, (a forduló idejét nem számítva) mielőbb: a, újrapermetezni ugyanazzal, mint előtte, de csak ha aznap sikerül, b, ha 2-5 nap eltelt, akkor célszerű felszívódóval nyomulni (pl. Rubigan+Ridomil) ez elég jó hatásfokú.
Figyusz, a felszívódó szer jó ötlet. (Bocs Zalancelot, de a KONTAKT hasznos megelőzésre, mert fertőzés előtt pusztítja el a spórát.)
Rubigan-nal, vagy Topas-sal menj rá AZONNAL. A felszívósó szerek elpusztítják a növényen belül a gomba hifát, így megállítják a fertőzést is.
Karathane is mehet vele, de ez elsősorban azért, hogy megállítsa a további fertőzést. Ha kis kézi permetezővel permetezel, "fürdesd meg" a fürtöket, így van esély arra, hogy beszárad a lisztharmat.
Ne baszakodj MOST a zöldmunkával, az csak időt ad a lisztharmatnak a terjedésre! Ha kell, vegyél ki szabadnapot, MINDEN NAP, MINDEN ÓRA SZÁMÍT. Tavaly 5 napig tököltem a zöldmunkával, mielőtt permeteztem, napról napra rosszabb lett. Ha azonnal lefújtam volna, a termés nagyobb része menekült volna meg.
Nagyon fontos, NE HIGGY A QUADRIS LISZTHARMAT ÖLŐ HATÁSÁBAN! Nem igaz, elsősorban a perenosz és a botritisz ellen jó, de annak most nem nagyon van idénye, mert melegebb van, mint 25C fok. Mindig nyomass (ha meleg van) a Quadris mellé Topast, vagy Karathane-t!
Nem tudom, mióta megvettem még nem volt rajta termés. A képen csak az egyik fele látható a terület másik felében már nincs is szőlő, kiment, szerintem elöregedett. Tavasszal vettem 100 tő oltványt,sárgamuskotályt, de itthon ültettem el /leiskoláztam/ nem volt időm időre rendbetenni a területet, tavasszal leégettem, legyomirtóztam, ősszel beszántatom é és akkor beültetem, ami terület marad, meg ezt a részt jövőre szántatom ki és oda furmintot tervezek.....
De nincs semmi bajom:))) Kicsit fáj a derekam, szép barna vagyok, a gaz szépen nő, de jó ott lenni:)
A cabrio top-ot javaslom szerintem az a legjobb kombinált szer,lisztharmatra meg az ALTO-t igaz sZŐLŐRE nem szabadna használni de azt modják lisztharmatra nincs párja,és nagyon ólcsó.
Ma hajnalban voltam kinn, kipucoltam a fürtöket úgy-ahogy, és leküldtem karatán-bayleton kombóval. Szerencsére borúskás az idő, perzseléstől remélem nem kell tartani, maximális 0.1%os koncentrációban adtam neki. Mondjuk ez a karatán, amit előtúrtam az ős szerek közül, minimum 10 évesnek tűnt a doboz állapota alapján, de nem hinném, hogy jelentősen csökkenne a hatáserőssége így zacsiban, por alakban tárolva...
No majd meglássuk, még a quadrisnak is hatnia kéne, csak megáll ez a fránya lisztharmat. Mindenesetre köszönöm a tippet mégegyszer!
A felszívódó szer elsősorban a megelőzés céljábol hatékony. A meglévő lisztharmatot a kontakt szerek eredményesbben irtják ki. Ettől függetlenül a kombináció ajánlott, mert ha sikerül elpusztítanod a fertőzőtt gócokat, az eredmény tartásában segít a felszívódó szer.
Ha jól értem, a fürtöket támadta meg a lisztharmat.
Akkor itt az első teendő a zöldmunka!! A fürtök környékét ki kell takarítani a buja lombtól hogy szellőzni tudjon, valamint hozzáférjen a kontakt szer.
Én ilyernkor rendszerint Karatánt használok, a lehető az jánlott max dózissal.
Vigyázni kell vele, mert melegben és túladagolva keményen perzselhet.
Gondjaim vannak megint az ősellenséggel a lisztharmattal. A szőlő rizlingszilváni, rendesen permeteztem, mikal c64-bayleton kombót kapott idén rendszeresen, valamint egyszer quadrist. A múlt hétvégi esős idő után azonban megjelent a fürtökön a lisztharmat, ki is vert a víz rögtön, még aznap lefújtam valamivel ami kéznél volt (asszem mikogallal). Azóta megkapta a második quadrist, meg kevertem mellé valami kénes kontaktot, de a fertőzést nem sikerült megállítani, sőt...
Mondhatom, le a kalappal a Cabrió előtt. Átböngésztem a jelzőszőlőket, azokat a helyeket, ahol mindíg legelősször mutatkozott eddig a devla, szerencsére semmi gorombaságot nem találtam. Bár a lomb elég zilált, de most ez izgatott a legkevésbé. Valamivel több lé ment így rá, de veszett több is Mohácsnál.
Mindenesetre a Quadris mellé bekevertem a Karatánt is, mert ha a szem nem is látja, attól még ott lappanghatnak a gombák.
Ezutám majd ráérek rendbe raknia a lombot, meg hét végére aktuális lesz a többi szőlő permetezése is.
Megnéztem, mi a helyzet, háááát...szerintem jól megúsztam.
Nem kármentesen, mert a szőlőt oldalról kapta el a jég, így majdnem minden fürtön vannak sérült szemek, sok levél kilukadt, de szépen beszáradtak az ütődésnyomok. Szerencsére be volt fűzögetve a vesszők java, így letört vesszőt igen keveset láttam (a szomszédéhoz képest, ahol sokat leszakított tőből a szél).
Anyu azt mondta, élete 70 éve alatt nem látott ilyen vihart. Nagyobb jeget már láttam, olyan diónyit, de az rövid ideig tartott (5-10 perc). Ez majd egy órás volt, borsónyi szemekkel, nagyon sűrűn esett, majdnem vízszintesen, akkora széllel jött.
A hegyiránti sorokban 3 helyen tapasztaltam sármegfolyást, ahol frissen volt kultivátorozva a talaj. Tavaly sokkal több földet lehordott vihar, idén nem annyit. Megpróbáltam belemenni, de mintha mocsár felszínén sétáltam volna: úgy döntöttem, nem dagonyázok a sárban.
Szerencsére pont előző hétvégén (vasárnap) kapott felszívódó permetet a szőlő, Quadris + Topas, szerdán volt a vihar, így attól nem félek, hogy komoly fertőzést összeszedett volna, hétvégén meg úgyis esedékes az újra permetezés.
Előtte egy kicsit megigazgatom, (max. két napos munkára saccolom, anyu segítségével), a tetejét is visszametszem, aztán kapja a permetet. Mivel idén nem hanyagoltam el, így könnyebb folyamatosan karban tartani.
A sérült fürtökkel egyelőre nem foglalkozok, megvárom a fürtzáródást, és azután úgyis jön a zöldszüret, akkor leválogatom a sérült fürtöket.
Viszonylag olcsón megúsztuk, ezeket a viharokat. Kevés jég is volt, de nagyon sok esővel, így én nem fedeztem ma fel ütődés nyomokat. A szomszédom jobban pórul járt, a birtok felét az idén telepítette újra, így neki jobban meg volt mozgatva az altalaj. 30 cm-es iszap van a picéje előtt annyira meghordta a területet. A másik baj, hogy az utat úgy elvitte a víz, hogy pillanatnyilag gyalog, vagy traktorral lehet a szőlőhegyet megközelíteni.
Mindenesetre mihelys bele tudok menni, kapja a permetlevet.
Hát sajnos nálunk is volt jég a tegnap déli felhőszakadásból. Faterom látta egyenlőre; a K-Ny-i sorirány miatt az É-i szél felőli oldalt eléggé megrendezte. A nagyobb baj az, h. nem tudunk permetezni (ilyenkor áll. azonnal, de a lehetőségek szerint mielőbb kellene) mert azóta megszakításokal, de rendszeresen jönnek a zuhik -talán ma este...
A 2 Cabriós permetezés meg volt, nekem is most jön a hétvégén Qudris- Maxos pihentetés. Még nem tudom kap e mellé valami erősítést. Az időjárás határozza meg. Nem tudom miért aggódtok, mert valóban nagy a hőség és a párásság is, de ezt kellemes , néha intenzív déli szél enyhíti, ami a fülledtséget mérsékli. Lisztharmatnak eddig még nyoma sincs, igaz az ideje majd most következik, amikor már záródnak a fürtök és tömörödik a lomb. Az arra hajlamos fajták intenzíven nyomják a fattyúhajtásokat, ezeket kell most minden erővel kitakarítani. Szerencsére a viharok elkerülték a vidéket, a magasra nőtt vesszőket sem érte még kár, úgy tűnik lehetséges tartani az eredeti elképzelést, hogy július elejéig nincs csonkázás.
Elvirágoztak a szőlők. Az elmúlt több mint 2 hétben egy csepp eső sem volt. Ha kívántuk volna, sem lehetett volna ennél jobb idő a számára. A talaj felső 5 cm-es rétege már kiszáradt, de ez a szőlőket csőppet sem zavarja. Félelmetes tempóban fejlődnek. Már a gazt is lehet és érdemes is irtani.
ja; vas magnézium és egyéb mikroelemekkel. A sárulás, bár nem durva, de megjelent pár idősebb tőkén is; és múltkor Villányban járva is egész ültetvényeket láttam sárgulni ami megerősítette a korábbi feltételezésem - klorózis van. (Magas mésztartalom; plusz rengeteg eső miatt levegőtlen a talaj - gátolt a tápa. főleg a vas felvétele - ettől sárgul a lomb)
Ezt gyökéren keresztül nem lehet pótolni - valószínű nincs is hiány a talajban, de gátolt a felvétel - csak lombon keresztül.
A permetezés mellett úgy tűnik az időjárás is megoldja a problémát - lassan két hete nem volt eső.