Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
A szerkesztésnél a szöveg a saját kép mellett volt, volt kép a bal- és a jobb oldalon is, most meg egy oldalra zúdítva a képek, a szöveg meg ömlesztve, a képek helyétől függetlenül, de azért remélem érthető.
Itt látható az ananász "ültetvényem". Ha hinni lehet a szakirodalomban, akkor kb. 1 méter magasak lesznek, és teremni is fognak. A méretekhez: az edény 14 cm átmérőjű. Itt már az egyik idei virágzásból való citrom látszik. ezen a képen pedig a savanyú mininarancs (Calamondino, azaz: Citrus mitis). A sárga a múlt évi virágzásból való érett, a nagyobb zöld a téli virágzásból, a kisebb zöld ( a kép jobb fölső sarka közelében) a tavaszi virágzásból kötött meg. Ez pedig a "musakölykök" képe. A baloldali nagyobb már 25 cm magas. Mögöttük az "öreg", szárvastagsága 10,5 cm-es.
Az első 3 kép szabadban levő növényekről készült, a banánom van a lakásban. (Kíváncsi vagyok, hogy néz majd ki az anyag ha elküldöm, mert így szerkesztve elég tűrhető, de elküldve más lesz a formája).
A banán is szereti a nedvességet, nem haragszik meg, ha minden nap öntözöd, és kézi pumpával naponta akár többször is lefújkálod, de az edény alján ne álljon a víz!
(kézi pumpa: pl. kiürült Ajax zsíroldós kupa, de számtalan ilyen pumpás háztartásbeli készítmény van, csak az első használat előtt jól tisztítsd ki). A banán szereti a Káliumot is, 2 hetenként az öntözővízbe (napi fél liter) 10 ml FitoHorm 39 K káliumoldatot adok. (Mezőgazdasági boltban vettem egy jó éve, 1 db 1 l-es kupa akkor volt 490 Ft).
Azt hiszem, elmondtam mindent, amire gondoltam. Sikeres kertészkedést!
Köszi a választ, megnéztem a google-t ahogy mondtad, nem baj, ha nem terem, de nagyon szép növény. Ilyenünk még soha nem volt otthon, és a macskuszunk nagyon szereti. Rögtön aláfeküdt, az éjszakákat az alatt tölti :-)
Másfél éve én is kaptam az idősebb fiamtól egy ilyen fát, szintén "musa banana".
A "google"-ban írd be idézőjelben a nevet, és jelöld ki a magyar nyelvet, egy találatot kapsz. Itt megkapod a választ, szóval ez csak egy szobanövény, erre a fára alapozva ne létesíts majomfarmot!
Amúgy ténylég szép, az egyik sarjhajtása nálam már 7 levelet hozott, úgy 15 cm magas.
Káliumos folyékony műtrágya öntözést kap minden 2 hétben az "öreg".
Ami a másik "ültetvényem", az inkább az ananász, már 3 kis bokrom van, ezeket még a múlt évben tettem le a földbe, és szépen hajtanak.
A citromfáimon már kb. mogyorónyiak a kis kezdemények, de a kumkuat és a mini savanyú narancsfa virágjain van már "kötés", de e két utóbbin majd később derül ki, hogy sikeres volt-e.
Ezek szerint igen, néha szoktak mindenféle növényeket árulni, de szerencsém volt, azt hiszem. 1.300 Ft-ba került. Szép, kb. 70-80 cm magas, olyan kis életrevaló fácska. Már hozza az új levelét. A csomagolócelofánon az volt, hogy Hollandiából jött.
Új vagyok, de minden nap olvaslak benneteket. Nemrég sóhajtoztam egy banánfa és kumquat után. Hát tegnap véletlenül a Tescoban volt 1 db banánfa. Az volt ráírva musa banana. Tudja valaki ez milyen banán? Mivel teljesen kezdő vagyok a témában, én még sajnos nem tudom. Illetve visszaolvasva valaki írta, hogy ültetett pink banánt a "Goldenpalm" magokból. Mi lett a sorsuk? Mert már 2 hete én is elültettem, de még semmit nem látok belőlük.
A többségét már leszedtem. Belefacsartam a teába. Az biztos hogy ez bio citromos tea volt, már ami a citromot illeti. A teában már nem vagyok biztos.Üdv.poi1
Tényleg édesebb mint a bolti,de 3 db-t azért fent fogok hagyni a fán. A képet csak azért mutattam volna meg mert itt csak kicsi fácskákat látok. Az enyémen ötven egynéhány darab termés volt. Kb.120cm magas 80cm-es korona átmérővel, ritkább lombozattal.üdv:poi1
Biztos, hogy kumquát kezdemény, de még nem biztos, hogy mind meg is marad.
Nálam úgy borsó-méret körül szoktak abortálódni a felesleges terméskezdemények narancsnál, citromnál és mandarinnál is. Gondolom a kumquat sem csinálja másképp.
Itt is megkérdezem. A Damisol vaspótló alkalmas-e beöntözésre, vagy csak permetezni lehet? A használati utasításán nincs rajta, de itt rengeteg leleményes ember van, hátha próbálta már valaki.
az a vegetálás inkább lassú de biztos tönkremenés volt, nem nőtt semmit, a szára is olyan volt, mintha félig ki lenne száradva, a levelei kezdtek tönkremenni... olvasd vissza, leírtam nagyjából mindent. ha nem nyúlok hozzá, előbb-utóbb teljesen tönkrement volna, sok választásom nem volt. a gyökere helyét nézegettem legfeljebb, gyökere szinte semmi nincs. hát így, ezért nyúltam hozzá.
20 centi... :) az én citrom"fám"5 centi, ez is kb akkor lett ültetve, vagy talán február vége, csak sajna túlöntöztem a földet, ettől elkezdtek száradni a levelei, meg nem nőtt tovább. átültettem úgy egy hónapja, azóta vegetál. pár napja kiszedtem, nincs semmi gyökere szinte, úgyhogy ami kis gyökérféle volt azt megcsipkedtem, szóval most amolyan újragyökereztetés van, próbálom megmenteni. lejjebb van kép is.
Szerintem legfontosabb a sok fény és egyenletes hőmérséklet (amennyire lehet) Lehet kapni jó drága citrusföldet az nem rossz de nekem bevált a sima tescó általános föld is. Eleinte semmi tápot nem adtam majd később substral citrust éslehet hogy nem mindegy mikor ültetsz v. milyen magot nekem a téli magok és téi ültetés vált be dec. jan -i növények most 20 centisek
igen, azért is vágtam rá a szellőztető ablakokat, hogy ne álljon meg a levegő túlságosan. a gyökérzet- hát igen, de ezt írtam is, amikor kiszedtem a földből, hogy mi van vele. sajnos szegényt majdnem sikerült tönkretennem, úgyhogy most nagyon odafigyelek rá. remélem magához tér, és nem lesz maradandó hatása ennek a kis balasetnek. a tápoldatot elsősorban egy másik virágzó növénynek vettem, amikor elolvatam, hogy mihez ajánlják, vettem észre, hogy citrushoz is, és ugyanaz is van benne. volt egy másik fajta, direkt citrusos, erre rá is volt írva, hogy növekvő növényekhez, "guánóval" minden jóval - 2,5dl - 990, német. biztos jó, de két ilyen kicsi növényre... nem akarok reklámozni, csak leírom: van vita-flora zöldnövényes táp, egy substral szobanövény (ez a kettő végülis hasonló), meg most ez a vita-flora sokvirágos. megnézem melyikben magasabb a nitrát, aztán úgy keverek. köszönöm a válaszaidat, ha van valami változás, megírom!
Freddy, köszi a kielégítő választ. Megfigyeltem a darazsakat, a kis disznók egészben lopták el a virágot, vitték a lábukkal. Az óriás citromom virágainak egy része kinyílt. Csak a legnagyobb volt bimbós, a többi csak porzós. A hangyák viszont megint jöttek, és egyértelműen a port zabálják, mert csak a porzón mászkálnak, majd vissza a helyükre. A talajt én is figyelem, de most úgy jártam, hogy a földön volt jópár virágszirom és reggelre penészes lett. Gondolom ez nem tesz jót, úgyhogy leszedtem őket. Júli végén megyek nyaralni, már előre félek, hogy ki és hogyan fogja gondozni őket :(
Egyébként ha a virág helyén (mandarinon), a bibe nyelénél kis zöld bogyók vannak, azok esetleg már gyümölcskezdemények,vagy ne álmodozzam? :)
Azt javaslom, hogy a flakonokat legalább 1-2 naponta vedd le 1-1 órára. Ezalatt a levél felszíne megszárad, így az esetleges gombák/baktériumok kiszáradnak, nem tudnak elburjánzani, a magoncoknak meg nem árt, csak egy minimális edzés.
A citrom száradó levélszéle, meg az, hogy a hajtás már egy ideje nem nyúlt, csak egymás nyakán (csokorban) hozta az újabb leveleketazt sugallja, hogy tényleg a gyökérzet zakkanhatott meg már egy ideje, azért nem nőtt tovább. Szóval "kímélő diéta és ágynyugalom" addig, amíg a gyökérzet regenerálódik, és újra hajtani kezd. Onnantól érdemes csak tápozni, hiszen ha nincs jó gyökérzete, úgysem tudja felvenni a tápanyagokat.
Az én citrusaim is gyakran kapnak "virágzó növény" tápot, eddig "nem panaszkodtak". :-) Vas és magnézium persze nem ártana több, mint amennyi egy szokványos muskátlitápban van, de nem ezen fog múlni, hogy továbbnőnek-e az elkövetkezendő hónapokban a magoncaid.
Sokkal inkább a nitrogénen. Egy fiatal, még nem virágzó növénynek sokkal magasabb nitrogén arány kell, mint egy termőkorúnak, (erre szolgálnak az indítótápok). Ez igaz a citrusokra is, szóval a termő fákhoz készült citrustápok nem ideálisak. A te esetedben egy egyszerű, praktikus megoldás lenne (ha nem akarsz ennek a néhány magoncnak külön tápot venni, ha eljön az ideje), ha sokvirágos és zöldnövényes tápot kevernél felesben nekik. Az megdobná a nitrogénszintet, és fokozná a hajtás-levélnövekedést, virágzásra meg pár évig még úgysem számíthatsz.
jó reggelt, itt vannak a képek, amiket ígértem, nem tudom, hogy mire mész vele, talán valami lejön róluk. vettem egyébként sokvirágos növényekre való tápot, ami összetételét tekintve ugyanaz, mint a citrus, rá is volt írva, hogy azt is lehet vele.
citrom:
az hiszem magáért beszél az a félig száraz levél ott alul...
narancs:
ez is, de ezek szépek most is...
ilyen búrát csináltam egy üdítős flakonból:
az utolsó képből talán jobban látszik, hogy nagyon kicsik még. csak sajnos a citrom kb 2hónapja ekkora, ugyan hozott néhány új levelet, de le is kellett szedni párat, mert elszáradtak, a narancs meg úgy 3-4 hete nem nőtt semmit. lehet, hogy türelmetlen vagyok, mert a magról indult datolyám is állt majdnem 3hónapig, és most indult el egy új hajtás, de azt hiszem ilyen kis korban még nőniük kéne, főleg nem tönkremenni.
igen, a citromnál azt hiszem ez volt a gond, hogy sok volt a víz, a narancsnál már okosabb voltam. az egyébként szép, csak felül lassan növekszik... remélem most nem az lesz, hogy még ennyire sem. :) tegnap este vágtam, reggel teljesen rendben voltak, a búra alatt a citrom sem tűnt olyan "mindjárt elszáradoknak" a citromnál egyébként az egyik gyökérkezdemény tényleg elhalt volt, azt levágtam az élő részig. a föld: eddig sima virágföld volt, most némi mohatőzeget és egy kis homokot tettem bele. öntözni nem is úgy öntözök, hogy odaöntök valamit, mert olyan kicsik még, hanem vízpermettel közelről bevizezem a földet. azt hiszem a következő hónapban nem tápozok. fotót csinálok este, és holnap feltöltöm! a gyökeret nem akarom kibontani megint, szóval csak a búra meg a növény lesz lekapva. egyébként pedig köszönöm a segítséget! :)
Normális körülmények között magoncoknak nem kell párásító búra. Így, hogy "gyökérmetszésben" részesültek, így bizony szükség lehet rá. Fák magoncainál teljesen normális, hogy először egy erőteljes gyökér elindul lefelé, és sokáig alig produkál elágazást.
A növénykéid tönkremenésének sok oka lehet, pl. hogy elkezd rothadni a gyökérzet (túllocsolás, rossz talaj, élősködő stb.). Erre utal, hogy a citromnak alig v.mi gyökérszerűsége volt. Hogy egészségesek-e a gyökerek, a gyökér végéből tudod eldönteni: ha fehéresek (néha kis barna kupakkal a gyökércsúcson), akkor OK, nő a gyökér. Ha elbarnult a gyökér fiatal szakasza, akkor viszont elhalt.
Ilyen esetben annyira vissza kell vágni, hogy csak belül fehéres, egészséges rész maradjon (tehát ha beteg részt csipkedtél le, az hasznos volt), és átültetni új, levegős, jó víztartású talajba. Semmiképp ne maradjon alatta pangó víz, és amikor már ott újragyökeresedett, akkor érdemes csak bővebben tápozni.
Ha tennél be egy fotót, talán többet tudnánk mondani.
majdnem: egy magról csíráztatott citrom, ami felül kezdett tönkremenni, és egy szintén magról indított narancs - a narancsmagból lett három. a citromnak szinte semmi gyökere nem volt, csak egy gyökérszerű valami, amiből nem jött semmi vékonyabb, a narancsoknak meg volt ugyan gyökere, de semmi elágazás, csak a fő szár. sajnos mindet megcsipkedtem, tényleg várhattam volna vele. remélem nem lesz nagy baj belőle. a búrát úgy csináltam meg, hogy vágtam rá kis kihajtható ablakokat - nem lyukakat. szóval valamennyire szellőzik. majd azért odafigyelek rá. a tápozásról mit gondolsz, vagy bármi okos tanácsot hozzá, amitől szépen elindulnak?