Keresés

Részletes keresés

szervezkedő Creative Commons License 2022.08.23 0 0 20376

Azért nagyon hangosan még nem kell elkiabálni!!!

Ma átjártam a területem kb 2/3át. Fajtán belül is vannak különbségek, attól függően milyen területen, mekkora terhelesu tőkéket nézek. Vannak fürtök amiket ha csak egy szúnyog megcsíp, felrobbannak, nem csak repednek.

Nalam 35mm esett. Ma harapni lehetett a levegőt olyan párás volt.

Lehet kidobott pénz és már halottnak a csók...

Utólag kiderül, de 5l/ha kalciummal próbálok picit segiteni hogy "ruganyosabb" legyen a bogyohej. 

Előzmény: zsorsz (20375)
zsorsz Creative Commons License 2022.08.23 0 0 20375

4 napos elég rendes eső után az érésben levő szőlők( táltos6066, piszanka, preobr, bajkonur, fanny, anjuta, romulus) jól vizsgáztak, nincs repedés, rohadás.

van_Persil Creative Commons License 2022.08.22 -17 0 20374

Nem konkrétan most, hanem általában...

Előzmény: IsKol (20371)
IsKol Creative Commons License 2022.08.22 0 0 20373

A kommunikáció évszázadában nem egyszerű kiválasztani a megfelelő videót a "tecső-celebritások", lájk-lovagok és lovaginák világából azonban az írott szöveg még mindig segítséget nyújthat a biztos alaptudás megszerzésében.

Ha ez megvan és érdekli az embert az adott téma akkor van lehetőség a verbális továbbképzésre.

Persze ez mind idő, energia, pénz ... de hát erről szól a hobbi ;-)

Előzmény: Amita13 (20372)
Amita13 Creative Commons License 2022.08.22 0 0 20372

Az a baj, hogy a káliumot és a szódabikarbónát IS mondta, ami két jó szer. Mellé viszont mondta a többi hülyeséget. Így mondjuk aki hallott már a szódabikarbónás védekezésról, az simán azt gondolhatja, hogy a többi cucc is jó lehet. Itt a gond. Meg a jódos hipermangás izénél, miről nem derült ki, végül is mire gondolt. 

Előzmény: IsKol (20370)
IsKol Creative Commons License 2022.08.22 0 0 20371

Én csak az É-Mo-i részt látom ott is csak egy bizonyos területet ;-) de hiába nézem ...

Előzmény: van_Persil (20367)
IsKol Creative Commons License 2022.08.22 0 1 20370

Én elvesztettem a fonalat a jódnál illetve a hipermangánál...

De ha azt mondta kálium meg szódabikarbóna akkor nem mondott a szakirodalommal ellentétest.

A kálium mint makroelem játszik sokrétű szerepet a szőlő életében míg a szódabikarbóna pedig egyszerű anyag kategóriába tartozik (mint pl. csalán, tejsavó, mezei zsúrló).

A Vitisan SP-ben "mindkettő" megtalálható 

Előzmény: sankó36 (20364)
szervezkedő Creative Commons License 2022.08.22 0 0 20369

Megkerestem, megnéztem!

Az én értékrendem szerint ez csillagos 5ös.

Persze ha szeretném a kákán is lehetne a csomót keresni, de sosem célom! 

...de a hozzászólásokat között már ment a duzzogás hogy ez nem is olyan igazi videó volt. Nyugodjon meg mindenki, nézhet olyat még más csatornákon!!!!

:-)))))

Ez a valóság ahonnan elindulhat egy teljesen laikus aki kedvet kap a jutúbról a kerteszkedeshez, nem pedig a bohóckodás, ahol a játék vége az, hogy legyen eladó "venyige"! - csak ez nem mindenkinek jön át! A hívőknek abszolút nem!

Előzmény: IsKol (20361)
zsorsz Creative Commons License 2022.08.22 0 0 20368

Ja tudom már, ez a legkiakasztóbb.

Előzmény: van_Persil (20365)
van_Persil Creative Commons License 2022.08.22 -16 0 20367

Ne viccelj... Nézz rá bármikor a met.hu radarképére. Ha valahol esik, akkor Sopronnál...

Előzmény: IsKol (20361)
van_Persil Creative Commons License 2022.08.22 -17 0 20366

Nem a kálium lombtrágyával mega szódabikarbónával van a gond, hanem minden mással: a szemre meg evökanállal kimért gyógyszerekkel/fertötlenítöszerekkel pl.

Nekem van 4 féle méretü evökanalam, a legnagyobba pont 2X annyi fér, mint a legkisebbe... Semmi, amivel eszünk, amiböl eszünk, amiböl iszunk, annak nincs keresnivalója a permetezö körül, saccperkábéra meg nem mérünk ki semmilyen permetezöszert. Lehet kapni grammos, de akár tized grammos mérleget, azzal ki lehet adagolni a permetszert.

Előzmény: sankó36 (20364)
van_Persil Creative Commons License 2022.08.22 -16 0 20365

a jódos filmsztár szervezkedö ajánlásával

Előzmény: zsorsz (20358)
sankó36 Creative Commons License 2022.08.22 0 0 20364

Akkor ezek szerint a Gerő nem is mondott akkora hülyeséget amikor a káliumot meg a 

szódabikarbónát említette.

Egyébként kössz a kiegészítést,tanultam belőle és fogok még próbálkozni a Vitisannal.

Előzmény: IsKol (20360)
sankó36 Creative Commons License 2022.08.22 0 2 20363

Szamócában nem nyerő a kén  mert érzed az ízét a bogyón.És  mikor permetezünk 0 napos 

szerrel? Érésben. Ezért lenne jobb a Vitisan.

Előzmény: van_Persil (20355)
szervezkedő Creative Commons License 2022.08.22 -1 0 20362

Van!!!!! ilyen. Egy cseppet sem sarkitottam!!!!!

Volt video róla+ a teljes recept!

Talicskával hordták egy tartályhoz, amiben víz volt. Belevillázták, majd ennek a valaminek a levét tették permetezőbe, majd bemutatták hogyan fújják ki. Úgy minositették, nem tudják mi van ebben a "trutymóban" de szép a szőlő tőle.

Mindig ez ugrik be amikor látom videón, milyen jóízűen lehet kostolgatni....

Előzmény: Maci_P (20357)
IsKol Creative Commons License 2022.08.22 0 0 20361

Kulicz Úr pár nappal ezelőtti videójában bemutat egy Sopron környéki gazdát aki 1,5 ha-on csemege szőlővel foglakozik.

A fajtákon kívül - a növényvédelemről nem beszélnek de biztos nem "szarral gurigázik" - elmondja a tápanyag utánpótlást is...

Nincs locsolva - bár az Alpok alja hótziher" hogy csapadékosabb mint az Alföld - hajtást/fürtöt válogat illetve a lombbal véd az abiotikus stressz ellen.

Előzmény: szervezkedő (20356)
IsKol Creative Commons License 2022.08.22 0 1 20360

Ha nem bánod, kicsit kiegészíteném a mondandódat.;-)

Vitisan SP növényvédőszer - a szódabikarbóna káliumos változata - lúgos kémhatást vált ki a levélzeten (tehát oda kell figyelni a többi összetevő pH-jára a keverékben) és ezzel megakadályozza a gombák megtelepedését. Amennyiben használsz hozzá Wetcit-et vagy Prev Gold-ot vagy Heliosol-t akor a narancsolaj kivonat dehidratálja a kialakult gomba telepeket és ezáltal még akár gyógyítani is tud. (persze a sérves bogyóknak már lőttek).

Lisztharmat ellen igen jó megelőző szer és botritisz esetén (főleg virágzáskori) is jó megoldás. Érésben a bogyók felületét is lúgosítja de ha reped a bogyó (a sok eső és/vagy a vékony héj miatt) az már nem az ő területe.

3. éve képzi a növényvédelem szerves részét a Vitisan/narancsolaj kombó kiegészítve kis réz-hydroxiddal, kénnel és biostimulátorral. 

Ja és már kiskerti felhasználásra is van kiszerelés illetve nem véletlen, hogy a szamócások is használják eme két fene ellen ;-)

(csak nagyon halkan jegyzem meg, a Biocont-nak van egy 3 részes videója a szőlővédelmi technológiájukról a nyilvános videómegosztó portálon...)

Előzmény: sankó36 (20354)
zsorsz Creative Commons License 2022.08.22 -1 0 20359

Hu ne is mond, ettől a “ hölgyeim és uraim”-mozástól a falra tudnék mászni.

zsorsz Creative Commons License 2022.08.22 0 0 20358

Ki az a Gerő?

Előzmény: van_Persil (20355)
Maci_P Creative Commons License 2022.08.22 0 1 20357

Ugye ilyen azért nincs, most sarkítottál kicsit?

szervezkedő Creative Commons License 2022.08.22 -1 0 20356

Van aki a vizezett trágyalevet fújja az érésben lévő szőlőre, zárt termesztőberendezésen belül, ahol ugye kizárt az esélye is annak hogy az eső lemossa picit is. "Kedves hölgyeim és uraim, szoloszereto barataim."

Pazar!

Profi!

Tuti!

Előzmény: Amita13 (20351)
van_Persil Creative Commons License 2022.08.22 -17 0 20355

A kénnek (Thiovit) sincs élelmezés-egészségügyi várakozási ideje, szemben azzal, amit a "nagytudású" Gerö állít. 25 °C felett a lombtrágyák ugyanúgy perzselhetnek, mint a kén

Előzmény: sankó36 (20354)
sankó36 Creative Commons License 2022.08.22 0 0 20354

Van olyan műtrágya aminek Vitisan a neve, ez kálium bikarbonát.Szamócások szokták használni

lisztharmat ellen.Nincs várakozási ideje de csak kontakt hatású.Én egyszer kipróbáltam de nekem 

nem jött be, állítólag azért mert nem használtam tapadó szert.Viszont van olyan ismerősöm aki 

rendszeresen használja és ő esküszik rá.

Előzmény: Amita13 (20352)
kaktusz 22 Creative Commons License 2022.08.22 -1 0 20353

Üdv.! Már kissé túl sok a NET-en nevelődöttek véleményformálók hozzászólása. A Borisz oktató jellegű videó-i sem szentírások. Szerintem inkább a középkategória. De vitathatatlanul szereti amit csinál és a tapasztalataira alapoz. Csak egy dolgot említek, hogy a lugaskialakítás nála az siralmas. (én biztosan nem tenném közszemlére)

A régóta szőlővel foglalkozó embernek nem sok újat mond. Inkább a teljesen amatőr rétegnek érdekesek a videó-i. Tehát nem etalon és nem hivatkozási alap Borisz "útmutatásai". 

Amita13 Creative Commons License 2022.08.22 0 0 20352

Közben utánanéztem, mert nekem nem stimmelt a dolog. A pasi kezdetben kálium-permanganátról beszél, aztán jódos káliumról. Na most vagy ez, vagy az. A kálium-permanganátban nincs jód, de van a kálium jodid, amit meg többek közt a sóba kevernek, hogy jódos legyen. Ja, meg aztán "hipermangázza", ami gondolom a hipermangán fura rövidítése lenne, ez viszont egy harmadik szer... 

Hát, aki ilyen cuccokat fúj a szőlőjére, aztán meg is eszi, leke rajta.

Előzmény: Amita13 (20351)
Amita13 Creative Commons License 2022.08.22 0 0 20351

Megnézetem a videót végig. Kissé nekem is fennakadt a szemem. Én pl. nem ehetek olyat, amiben jód van (pajzsmirigy probléma). De pl. szőlőnél - eddig - soha nem gondoltam volna, hogy bevihetem a szervezetembe. Basszus, és ezek után kérdezzem meg mindenhol a kistermelőnél, hogy vajon nyomott-e rá jódos cuccot?! Mert most ezt látták, egy csomó ember szerint kevésbé lesz veszélyes mint a "vegyszerek" (bár amiket javasolt, azok egy része szintén vegyszer, ráadásul növényekre nem is vizsgálták), így majd ráfújják a sajátra...

Pluszban ezt simán árulhatja piacon is bárki, mert nem hiszem, hogy ha be is vizsgálják az ilyen szőlőt, ezekre a szerekre nézik. Így ki sem derül, mi van rajta.

Előzmény: szervezkedő (20346)
Barret02 Creative Commons License 2022.08.22 0 0 20350

Így is rekord termésem lesz,a brutális aszály ellenére.Nem olyanok mégsem a fürtök,mint amire számítottam tavasszal...És ha mér repedni is elkezdenek,akkor le kell szedni,olyan,amilyen... A gyengébb töveken kissé ráncosak,aprók a bogyók,az erősek szép fürtöket neveltek.

Előzmény: laca5 (20349)
laca5 Creative Commons License 2022.08.21 0 0 20349

Amelyik hajlamos rá arról én már le is mondtam. Szinte már hallom is a csattogást amikor reped. Eddig szőlőre zseniális idő járt. Most, nem tudom mi lesz. Fürtök zárva, permetezni már nem akartam. Azon gondolkodom hogy a mostanra érett fajtákat hűtőbe leszedem. A többiek meg aki bírja alapon meglátják. Persze nagyobb mennyiségnél ez nem működik de 10-20 kilót be tudnék hűteni most. 

Eddig 2x kb 20mm esett de jön még. Sok fajta ki fogja bírni de az érzékenyebbeknek ez az aranylövés lesz.

Előzmény: Barret02 (20345)
szervezkedő Creative Commons License 2022.08.21 0 0 20348

Ott ahol a szőlő már csak kínlódik/kinlodott az aszalytol és megvastagodott a héja, elkezdte kenyszeruen a magját érlelni, kérdéses mit kezd a mostani esővel?

Előzmény: Barret02 (20345)
laca5 Creative Commons License 2022.08.21 0 1 20347

Mivel ilyenkor a gyökereknek (is) kellene még fejlődni amennyit lehet én azt gondolom, hogy minél több levél és vessző táplálja a gyökér fejlődését annál jobb. Szerintem első 2 évben, amikor még kb 2 vessző van összesen csak akkor kellene visszavágni ha már nem tud elviselhető helyen növekedni. Szerintem a felső drótra fektetve még jó hosszan meg lehet hagyni. Minek erősödjön az a vessző amit jövőre 2 szemre vágsz vissza? 

De ha a kérdés úgy kezdődne hogy Borisz a vesszőket 2. évben elhajtja akkor talán tőle kellene megkérdezni hogy ő pontosan hogy csinálja.    

Előzmény: Avicsovics (20342)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!