Felezz meg egy almot és az egyiket így a másikat úgy etesd és meglátod nem lesz nagy különbség. Vagy igen.
:)
Hiánybetegségre a hízónyúlnál kicsi a valószínűség. A termelő anyálnál hamarabb előfordul. A coccifort nem csak kokcidiózis ellen jó, de van benne vitamin és minden ami a nyúlnak kell. Meg azért is adok ha van rá mód a lucerna mellé réti szénát is, mert így változatosabb a táplálkozása.
Aki mélyalmon tartja a nyulat, annál a kokcidiózis sokkal nagyobb lemaradást okozhat, mint a táplálék nem tökéletes megválasztása. És talán a magyar óriás és a hozzá hasonló nem intenzív tartásra kitenyésztett nyulak kevésbé érzékenyek a "rosszabb" minőségű takarmányra. Ha valaki táppal etet az tarthat új zélandit is vagy pannont vagy... mert azzal azért másként lehet termelni.
Ha már ez a fajta is csak tápon él meg akkor mi marad így a végére a jó tulajdonságaiból?
Ok! A tápban minden van! 1x a bátyám le fordította, az írását! Én is hagyományosan akartam tartani, de nem hozták azt a súlyt, így reggel tápot kapnak és este abrak takarmányt!
Én is ezt a harminc százalék körüli táp etetést"örököltem meg,de azért érdeklődők tapasztalatok után,mert ha már háztáji fajta,akkor nem kéne tápot etetni,és nyugodt lelkiismerettel lehetne hagyományos körülmények között neveltként árulni,meg hát nem mindegy,hogy mit eszik a család!Viszont nem kéne sok héttel túletetni sem.Plusz nehogy valami hiánybetegség lépjen fel.
Nyíregyházán van egy eladó Rabbit 140-es ketrecem. Teljesen hibátlan,nagyon keveset volt használva( nekem göri volt benne). Felül van két, nagy nyitható ajtó, ha szükség van rá előkeresem hozzá a műanyag házikót és hozzá a tálat is :) Én nagyon imádom ezt a ketrecet, de sajnos a görik nem használják ki a teret, és nagy helyet foglal. Eredeti ára a Fressnapfban 40.000 volt, én 25.000ért adom(az ár alkuképes) valamint csere is szóba jöhet! Mérete miatt sajnos csak személyes átvétel lehetséges!
Választáskor coccifort. Már az anya ketrecében elkezdem adni.
Egy nyulász kolléga ezt a keveréket kiegészítette borsós granulátummal és/vagy egy kicsi nyúltáppal (kb.20-30 % összesen az olcsóbból) és nála szebben nőttek mint nálam. Velem előfordul, hogy túlzásba viszem a friss zöld adását és akkor abrakot alig-alig esznek.
70% árpa 20% búza és 10% napraforgó. Mellé réti széna és lucernaszéna vegyesen, ha van frissen kaszált zöld. Meg ami a konyhából kijön és nyúlnak való.
Mellé nyalósó és néha nutrafort3 rászórva a nedves szálas takarmányra (harmatos vagy esőben kaszált).
A fenti arányok persze nem mérleggel belőve. Nyáron kevés ez a fehérje, mert keveset esznek, de egy kis szójával meg lehet bolondítani. Bár azt elvétve kapnak, inkább 2 héttel tovább hízlalok.
Az meg hogy drága sajnálom..............................................!!!Mert egy agrármérnök ismerősömmel apukám takborsót termeszt és annak a betakarítása is költséges!Szóval meg tudom érteni az árakat(Tudom én nem pofázhatok nekem ingyen van, és a szüleim segítenek!!!!)
Ha Suplatyi HSZét el olvasod a kérdését, akkor meg tudod hogy én mit írtam! Mert azt kérdezte más hogyan hizlalja a nyulát! Én így!Más mással! Mivel barátomtól szerzem a nyúltápot 1000 ft 25 kg zsákkal!
Ez majdnem annyira jó, mint a keltetőből vásárolt húshibrid csibék táppal 6 hét alatt történő felhízlalása.
Mivel ez a magyar óriás topik és nekem ebből a fajtából nincs, így nem írom hogy én hogyan takarmányozok. Mert ez a fajta tudom különleges.
Egyébként nincs baj a nyúltáppal sem, csak drága. (persze tudöm Feri ingyen kapja vagy 2000 ft-ért veszi, de ő más téma) Odafigyeléssel és kis olvasással kielégíthető az igényük táp nélkül is.
A poros takarmány /darált/ szemgyulladás ill tüsszögés, légúti betegségek kiváltó oka lehet. Tehát pl. a darált kukoricát, borsót stb szokták etetni beáztatva vagy enyhén nedvesen. Földes homokos koszos esetleg penészes takarmány nem szabad megetetni nyuszival hisz komoly betegségek üthetik fel a fejüket a tenyészetünkben ha ilyeneket etetünk
Én nyúltápot adok nekik!De szerintem ez a legjobb! Mert szemes abrakkal sokkal tovább maradnak nálam és a következő csoportot nem bírom el helyezni!Nálam ez vált be!
Úgy néz ki, hogy ha nincs ló jó a szamár is elven, én is takborsót adok neki, mert azt be tom szerezni. Az a kérdésem lenne, hogy milyen formában adod neki? Úgy értem, bedarálod-e vagy beáztatod, ugyanis egy könyvben azt olvastam hogy: " Mindig daráltan és előzetesen beáztatva etetjük a hüvelyeseket". Előre is köszönöm a választ.
Hát igen a takarmány árpának sokkal nagyobb a fehérje tartalma ill kevesebb a keményítő tartalma, mint a sör árpának de a nincs ló szamár is jó alapon most sörárpát esznek a nyuszik. Sőt tengerit is krumplihajat száraz kenyeret stb. de természetesen a fő takarmányuk fű- széna, lucerna, akácfa, fűzfa. Nyúltápot esetleg csak a szoptatós anyák kapnak vagy esetleg télen, nem gondolom hogy az egyoldalú etetés hasznos lehet. Inkább mindenből kapnak de csak mértékkel. De ahány ház annyi szokás, mindenki úgy takarmányozza a nyuszijait ahogy akarja, a sört inkább én iszom meg