TE személy szerint nem vagy jogosult használni a bébihintát:) oké? csak hogy tisztán lásd az elején:))))))) Viszont jogosult lehetsz használni a homokozót:)
Szerintem a jogosultság nem kérdés, azt nincs értelme korlátozni, meg nem is lenne lehetséges, gondolom, annyira mindenki van korrekt, hogy ha igényt tart rá, akkor hozzá is járul. A későbbi csatlakozással kapcsolatban azt gondolom, hogy úgyis fokozatosan fogjuk fejleszteni, ha valaki később be akar szállni (pl. új lakók), az fölajánl egy összeget és ha ebből összejön egy újabb játékra való, azt megvesszük és fölszereljük.
Szerintem van egy fontos kérdés, amit jó lenne tisztázni az építés előtt:
1. Ha nem a közös költségből megy, akkor ki jogosult majd használni és ki nem? 2. Ha nem mindenki jogosult használni, hogy lehet majd a későbbiekben csatlakozni az engedélyezettek köréhez? 3. Ha a közös területen épül, nem jogosult-e mindenki hozzájárulás nélkül is használni?
Azért fontos ezeket leszögezni, mert később viták lehetnek (lesznek is) belőle.
Ez a pályázatos dolog jó ötlet, csak hát ránk nem vonatkozik. A másik, hogy iszonyat időigényes és itt a jó idő. Viszont, ha már elkezdtünk valamit és esetleg nyerünk még egy kis plusz pénzt akkor bővíthetünk mondjuk....
Addig is egy-két info:
Beszéltem Mérész Andreával, aki nagyon készséges volt és abban állapodtunk meg, hogy működik a kérdőívvel körbejárunk módszer. Nem kell megvárni a lakógyűlést. Meg is fogalmazza és azt igérte a héten bedobja a postaládánkba a házanként egy-egy kérdőívet. Szóval és tettel jelentkezőket várok akik segítenének a saját épületükben egyenlőre hozzájárulás (elvi) ügyben körbejárni. Én vállalom a C-t.
Beszéltem a Liliomos kollegákkal és igéretet kaptam, hogy felveszik Varga Tamással a kapcsolatot, hogy ő is adja a hozzájárulását a még kb. eladatlan 20 lakás nevében.
Sajna az elkülönített pénzről egyenlőre senki nem tud semmit:(
Azt, hogy a közösből lehet-e erre áldozni és ha igen mennyit azt a számvizsgáló bizottság hivatott eldönteni.
Akkor ha vannak jelentkezők a házalásra tegyék fel a kezüket, mert ha megvan a kérdőív szívesen látom az "ügynököket" :) egy üdítőre vagy sörre (kinek mit:) és egy stratégia gyűlésre:)
Szerintem elkezdhetnénk nézegetni a játszókat, hogy ha sikerrel járunk akkor legyen miből választani.
Az én javaslatom minimum 3 -4 hinta (mindenképpen legyen benne bébi) egy csúszda és egy kicsit bonyolultabb mászótorony, homokozó.
Ja és az ismerkedős délutánon szívesen ott leszünk!
A rézsű drótkerítésben végződik, amire nem föltétlenül kellemes fölkenődni, meg föltételezem, hogy ilyen esetben is (lakóparkon belül építve) meg kell felelni bizonyos szabványoknak, meglepne, ha a 2-3 m. magas, 75%-os lejtő (hasraütésszerűen) ennek eleget tenne
Nekem nincs túl sok tapasztalatom gyerekekkel, úgyhogy biztos ez az oka, hogy nem értem ezt a nagy félelmet a rézsű kontra gyerek összefüggéssel kapcsolatban. :-) Viszont ha én gyerek lennék, biztos nagyon élvezném a rézsűkön való szaladgálást és bújócskázást. Nem lehet a rézsűt is bevonni a játszótér "élményelemei" közé? Pl. a Csúszdához nem kellene létrát építeni, mert a rézsűre simán odaillik...
A lakótelepen, ahol gyerekeskedtem, direkt építettek egy úgynevezett "Nagydomb"-ot, ami kb. 3-4 emelet magas volt. (Gondolom, a házak alapjaiból kiásott földet hordták oda.) Na, ott voltak ilyen meredekségű rézsűk is, bokrokkal, fákkal. Persze a baleseti staisztikákat nem ismerem, de nagyon lehetett élvezni.
Nem emlékszem pontosan, hogy melyik biztosító az, aki a lakópark egészét tekintve biztosítónk lesz, de ha esetleg Allianz Hungária, akkor ajánlom mindenki figyelmébe a következő lehetőséget (játszótérrel kapcsolatban): http://www.pafi.hu/_pafi/palyazat.nsf/57127ff70f5fd5e1c1256766005a634c/4138282e323af6fdc1257583005f7456?OpenDocument Igyekszem figyelemmel kísérni, hogy van-e máshol kiírva pályázat játszótér megépítésére, de egyenlőre csak ezt találtam. Nekem az a véleményem, hogy először nézzük át ezeket a lehetőségeket, aztán ha nem jön össze még mindig összefoghatunk közös erővel a megépítésében.
Mit szólnátok ahhoz, ha tartanánk májusban egy lakóparki "ismerkedős délutánt, estet? Már több mindenkit kérdeztem személyesen is, eddig mindenki örült a felvetésnek. Gondoltam itt a fórumon is feldobom ezt az ötletet, bár azt látom, hogy nem túl sok azoknak a lakóknak a száma, akik megtisztelték a fórumot a hozzászólásaikkal, de reménykedem abban, hogy sokan olvassák, így sok ember, család felé eljut ez a kezdeményezési lehetőség.
Igazából én is a kerítést tartom kivitelezhetőbbnek, mint a dózerolást. Feltöltésre nemigen gondoltam, mert szerintem akkor előbb támfalat kéne építeni. Szóval a kerítés gondolom olcsóbb is meg haladósabb is.
Nos elképzelésem konkrétan nemigen van, csak az, hogy ha nem csinálunk semmit nemigen történik semmi.
Mivel senkit nem lehet kötelezni a hozzájárulásra és senkinek a zsebében nem turkálhatok gondolom az önkéntesség a járható út.
A verzió: kinézzük a játszóteret és szétbodjuk az árát (kerítéssel együtt) remélhetőleg nem lépi túl azt az összeget amit össze tudunk tarhálni.
B verzió: indul a gyűjtés és a keretből válogatunk. Mondjuk előre gyártott homokozóra szívem szerint nem költenék, mert azt tuti magunk is meg tudjuk csinálni.
Holnap megeresztek egy telcsit a Liliomosok felé, egyrészt megkérdezem, hogy a hozzájárulásukra számíthatunk-e (mert ez részemről csak feltételezés, józan paraszti ésszel), másrészt megérdeklődöm, hogy igaz-e az a pletyka, hogy a játszótérre amúgy van elkülönítve pénz (ezt mondjuk kötve hiszem, de hátha).
De ha bárkinek bármi jobb ötlete van én szívesen támogatom, csak történjen egy kis mozgáz, mert ha felnő a lányom mire megmozdulunk már nekem sem kell játszó:))))))))))) hacsak nem az unokáimnak, de most nem erre hajtanék:)
Ma megnéztük, igazad van, ez nem az a hely, azt laikusként el sem tudom képzelni, hogy a György-villa kerítésénél levő partfalat hogy lehetne eltüntetni, anélkül meg elég életveszélyes, mellesleg emiatt a másik hely is az lett volna. Alternatív megoldásként a föltöltés helyett bekeríthetnénk és mindjárt alkalmazhatnánk az itt körvonalazódó kerítés-konszenzust. Ehhez kapcsolódóan ma nagyjából körbejártuk a lakóparkot és a két, itt is kritizált megoldáson kívül szinte kizárólag vállalható megoldásokat láttunk, amelyek egyike sem megy túl a fuzibeus által javasolt kereteken, eltekintve a mintázattól.
Említetted, hogy a Liliomdomb nem gördítene akadályt a játszótér építése elé: hát ez egy újabb érdekes kérdés, mégpedig föltételezem, hogy ha a szükséges többség a lakók részéről meglenne (Paco szerint 1xű többség, annál jobb), az mindenkire kötelező lenne, esetleg olyan megoldásra gondoltál, hogy a többség rábólintana, aztán meg mindenki annyit (akár semennyit) fizetne-dolgozna, amennyit jónak lát?
Megint átnéztem a társasházi törvényt és ez található benne:
A közös tulajdonnal kapcsolatos jogok és kötelezettségek
23. § (1) Minden tulajdonostárs jogosult a közös tulajdon tárgyainak birtoklására és használatára, ez azonban nem sértheti a többi tulajdonostárs ezzel kapcsolatos jogát és jogos érdekét.
(2) A közgyűlés a birtoklás, használat és hasznosítás módját meghatározhatja.
24. §....
A második bekezdés a lényeg. Olyat nem találtam hogy milyen arányban kell szavazni hogy érvényes legyen, és ha külön nincs jelölve akkor általában egyszerű többség az érvényes.
Szerintem ez nem az a terület. Amire te gondolsz az hátrébb van és le van betonozva (vagy valami betonelem szerű burkolat van rajta). Ez pontosan a garázskapuval szemben van, tehát, ha háttal állsz az úton a felső nagykapunak ahol a kocsikkal bejövünk akkor bal kezed felé van a garázs jobbra meg az a terület amire én gondolok. Mondjuk, lehet, hogy egy nagyobb földmunka is kell, mert elég meredek a kerítés felöli oldala:(
Szerintem a Liliomdomb beleegyezik, ha nem kell a zsebébe nyúlnia, hiszen ez egy értékteremtő beruházás és nyilván emeli azoknak a lakásoknak az értékét amiket még nem adtak el.
Füzibeus: oké, egyetértek kerítésügyileg.
Mondjuk a tujával futtatás érdekes megoldás:))))))))))))))
Ha jól gondolom, ez pont az a hely, ahova a Liliomdomb is ígérte a játszóteret, erről lásd a korábbi hozzászólásomat. Ahhoz esetleg más is hozzászól6na, hogy tévedek-e azzal kapcsolatban, hogy ilyen beruházást valami 80%-al lehet megszavazni, azaz addig, amíg a Liliomdomb tulajdonában van a lakások 20%-a, ez csak abban a meglepő esetben sikerülhetne, ha vagy a Liliomdomb nem venne részt a gyűlésen, vagy ő is rászavazna. Mindenesetre mi már csak kétszeres érintettség okán is messzemenően támogatjuk az ügyet.
Ami fuzibeus ötletét illeti, szerintem is teljesen jó és vélhetőleg a többség számára elfogad6ó, csak tartok tőle, hogy késő, lásd a Paco által fölvetett jogászkodási lehetőségeket, azaz lényegében tehetetlen a társasház, ha valaki ezt mégis másképp gondolja
Nekem lenne egy javaslatom a játszótér helyét illetőleg. Ill. csak lopom az ötletet más kedves lakótrástól:)
A C épület garázskapujával szemben van egy szerintem erre elég nagy terület, most jelenleg fás rész. Szerintem az nem lenne senkinek annyira közel, hogy a gyerekek intenzíven részt vegyenek más családok életében:)
Viszont, ha szeretnénk, hogy ebben a szenzonban még játszótér legyen szerintem tegye fel a kezét aki szeretné és kérdezze meg a szomszédját is. Csak, hogy lássuk hányan nyúlnánk a zsebünkbe, mert könnyebb lenne válogatni, ha tudnánk mekkora összegből gazdálkodhatunk.
A másik, hogy nem lehetne házanként egy kérdőívvel körbejárni játszótér ügyben? Mert a következő lakógyűlésen ezer dolog és indulat lesz ami miatt attól félek háttérbe szorul. Télire meg minek?
Beus: ööööööööööööö ööööööö melyik javaslattal kell egyet érteni kerítés ügyben? Mert most hirtelen lett egy pár:)
Saját kétkezi munkákkal mindenképpen és a lehetőségeinkhez mért anyagiakkal is szeretnénk beszállni a játszótér megépítésébe.
A fogyasztóvédelemnél dolgozik egy ismerősünk, aki a játszótéri játékok biztonságát vizsgálja. Biztosan segítene a megfelelő típusok kiválasztásában, ha szeretnénk.
Ti elfogadhatónak tartjátok a pár hozzászólással lejjebb írt javaslatot a kerítésre vonatkozóan?
A játszóteret mindenképpen, bár arra lehet számítani, hogy újabb konfliktusforrás lesz, mert amint az az októberi informális lakógyűlésen elhangzott. a Liliomdomb azért nem építette meg, mert míg a játszótértől távol lakást vásárlók kisgyerekeseknek ezt beígérte, a közel lakóknak meg az ellenkezőjét ígérte meg rendkívül korrekt módon, és az egyik C épületbeli lakó ott el is mondta, hogy ő azért vett ott, annyiért lakást, mert nem lesz játszótér.
Mindazonáltal társasház már van, csak rajtunk múlik, hogy akarjuk-e és szánunk-e rá pénzt, a május gyűlésen föl kell vetni
A játszótér építéséhez némi segítséget biztosan tudok nyújtani, mert kör, és beszúrófűrészem, kissebb és nagyobbfajta fúróim, rezgőcsiszoló, kézigyalu, stb vannak, és hajlandó vagyok dolgozni is rajta. A nyersanyaghoz való hozzájárulásunk is egyértelmű, hiszen ilyesmit a közös költségből megépíttetni szinte lehetetlen.
Ha viszont ilyesmiben gondolkodunk akkor az első pont a helyének kijelölése és a lakógyűléssel elfogadtatása. Hiszen az eredetileg tervezett is azért nem épült meg a Liliomdomb szerint mert a lakók tiltakoztak ellene.
Teljesen egyet értek, hogy az 50 cm-es kerítés tényleg nem alkalmas semmilyen védelemre, csak egy lélektani határ, jelzés értékű. Ezt egy nagyobb termetű kutyus simán átugorja. Egy 3-4 éves dackorszakát élő, csakazértsemfogadokszót kisgyerek ezen a méreten simán átesik, már csak akkor is, ha áthajol (kiindulva a 3,5 éves 110 cm magas lányomból)
Ha szavazásra kerül a sor én is a 80-100 cm közötti magasságot támogatom!
Egy teljesen haszontalan kerítésnek nem sok értelmét látom.
Ha már kerítés: én a mamag részéről nagyon támogatnám néhány közös terület elkerítését is ugyanilyen védelmi szempontból. Pld. 3-as "belső udvar", ahol a fenyőfa van. Különben meg kinyíltak körülötte a krókuszok, ha valakit érdekel:) csoda szépek!
Aztán támogatnám a játszótér létesítését is (akár önerőből, vagy ettől nem leszek túl népszerű?) Szerintem egy komplettebb 2 hinta, csúszda, mászótorony, homokozó 200.000 körül már simán megvan. Biztos lenne jelentkező még rajtunk kívül aki beszállna. És akkor akár azt is körbe lehetne keríteni. Az a kerítés tutira növelné a lakópark értékét:)
Áááá, az nem úgy megy. Nem láthat mindenki csak úgy ripsz-ropsz sárkányt. Ahhoz előbb el kell mélyedni a sárkánytanban. :D (Mondjuk ha nem akarsz hosszan tanulni akkor bizonyos gombák is megfelelőek erre a célra.) ;)
Én kedvelem, ahogy írsz, sokszor egyet is értek vele. Most mégis kérlek, hogy ne említs engem név szerint olyan kontextusban, mint aki bármi ellen is tiltakozna (mint mondjuk a keresztrácsost esetleg nem tetszéssel kezelő személyt), mert az első pillanattól fogva arra törekszem a megszólalásaimmal, hogy soha senki és semmi ellen, mindig valami mellett és főleg a kompromisszumos megoldás felé mozdítsam a közös gondolkodást.
Megértésedet köszönöm. Kerítésépítési szándékaidat és aktív fórumrészvételedet támogatva, üdv: Fűzi Beus