Keresés

Részletes keresés

pajaci Creative Commons License 2017.10.07 0 2 36132

Nem az érdekes jelzőt használnám :-)

Előzmény: selgir (36131)
selgir Creative Commons License 2017.10.07 0 1 36131

érdekes elgondolás...

Előzmény: motor48 (36129)
motor48 Creative Commons License 2017.10.07 -2 0 36130

Elment egy nagyobb rajz, talán már jobban kivehetők, a részletek, állítólag nagyítani is tudjátok!

Csak remélni tudom,hogy így van!

Tehát a lényeg az, ha fűt a kazán, alul melegszik a víz, ha hideg vizet kap elrepedhet, ezért találták ki, hogy a víz legyen előmelegítve. mivel a meleg felfelé megy, a kazánon belül, cirkuláció jön létre, a melegebb felfelé törekszik, a hidegebb lefelé, nagyon elkerülni nem tudják egymást, miközben a radiátorok felől megérkezik a melegebb víz. Mivel a kettő kölcsönösen cseréli a hőt, a kazánban egy viszonylagos egyensúly jön létre, a hidegebb megy lefelé, a kazán felfűti, stb. Van egy szelep,

radiátor-kazán út nyitva, a rendszer FŰT. Ha a kazán vize, kezd túlmelegedni, a szelep 2-es állásba nyitható, a meleg nem csak a radiátor felé megy, hanem a pufferbe is, aminek a hideg vize keveredik a

radiátor, visszatérő vizével, így jobban hűti a visszatérő vizet, ami a kazán, melegebb vizét lehűti, de ha ez is kevés, a puffer-kazán ággal, 3-as, csak a puffer felfűtése miatt, a hideg víz megy a kazánba, ami a meleggel keveredve, a fűtőenergiát felveszi és a pufferbe juttatja, ha betartja valaki, a tüzelés mennyiségét, a vizet nem kell külső vízzel hűteni, ami semmiképp sem gazdaságos, a tűz megszűnése után, a 4-ik állában, a puffer meleg vizével fűt a radiátor! Ugyanez az állás, zárja a kazán visszatérő ágát,

nem kell a visszahűléstől tartani, a kazán felé, a pufferből. Az újabb begyújtásnál a radiátor még meleg vizet adhat, az egyensúly a kazánban helyreáll. A puffer vize a radiátor felé, gravitációsan is kering,

áramszünetnél előny!

Rajzon a 2-es állás van!

motor48 Creative Commons License 2017.10.07 0 0 36129

sankó36 Creative Commons License 2017.10.07 0 1 36128

Elárulok neked valamit! Én sem értek mindent csak tapasztalom hogy úgy van,és kész.

A Lala már megint megelőzött és megint jó választ adott.

Az nem baj ha a puffer aljába hideg víz megy mert így jobb a rétegződés és jobban ki tudod használni a benne lévő energiát.Persze utána felfűteni is tovább tart.

A gravitációs áramlások ellen a nyelves és a rugós visszacsapó szelepeket szokták használni,de hogy mit hová? azt a nálam okosabbaktól kérdezd,én csak egy lelkes amatőr vagyok.

Menj át a pufferes fórumba,ott ez gyakori téma.

Előzmény: Fázosficko (36124)
motor48 Creative Commons License 2017.10.06 0 0 36127

A fűtési rendszered és a lehetőségeket nem ismerem, a rajzod alapján küldtem egy 'picit' más rajzot.

A pici szó szerint értendő, rajzoltam nagyobbat, majd átküldetem! A  rajzodon két zöld köröcske van, ezek légtelenítők,  vagy túlnyomás szelepek, miközben a tágulási nyitott. Most jó, mert egyikőnk sem érti a másik rajzát, majd tisztul ez, az enyémről írok:

A kazán, ha faelgáz rendszerű, a tüzet lefelé nyomja, így a kazán alja meleg, hideg víz hatására általában elreped. Ezt akadályozza meg, a meleg víz visszavezetés. Ezt én úgy oldom meg, a fűtéshez kimenő víz, a radiátoron lehűl valamennyire, így a visszatérő, a kazán tetejéről folyik az aljára, létrehozva egy kevert vizet, ami már semminek sem árt! Ez egy kör.  A puffer tetején menő meleg víz, az utolsó felső pont, van a tágulási és légtelenítő tartály (erről a végén), a meleg víz tovább megy, a radiátorokhoz, majd, a kazánba.

A kazán elkezd túlmelegedni, tehát sok, a meleg víz, második kör ként bekapcsolódik, a puffer vize, ami

a radiátor vizét tovább hűti, a felforrás nem jön létre, ha még fűteni sem kell , a pufferba megy, a meleg

víz, aminek hideg vize, a kazánba, így nem kell, a felforrás elleni védelem sem. A harmadik fázis, amikor a tűz már kialszik, a puffer-radiátor körön megy a fűtés, miközben, a puffer visszatérő ága lezáródik, a

kazán a rendszerből ki van zárva. Ismételt begyújtásnál, a radiátor körrel indul. ha valaki csak szintben tudja szerelni, akkor a két keringető szükséges, ha szintben eltolva, ahogy a rajzon van, gravitációsan is

kering, a puffer-radiátor ág! Tágulási tartályt egy pipacsővel, egy edény aljába kell vezetni, ami a fűtőkazán felett, nem fagy el!

Komplexitynek is itt írok, arugós visszacsapóról még nem olvasott eleget, mert szerintem senkinek sem volt jó, NEM erre való, de ha mégis játszani akar vele, a keringető szívó oldala felé tegye, ugyanis toló erő

nincs a keringetőknél, viszont szívó még talán ki tudja mozdítani, ahhoz is a rugót, nagyon le kell gyengíteni, és innentől, a zárás lesz bizonytalan! Van ilyen speciális szelep, az árát nem akarom leírni, hátha egy nulla lemarad!!!(A i.fórum, fűtés javítás, szerelésnél van olcsó, megoldás! Viszont ha jövőre

mindent átalakítasz, gondold meg!!)

Előzmény: Fázosficko (36123)
lala1961 Creative Commons License 2017.10.06 0 0 36126

Üdv !  Lehet mégse "De már értem a lakáskört is!"

Na még 1x ! Lehet akár 90 c fokos vized a pufiba ha a Vta 50 c fokra van állítva ,akkor annyi is fog menni a lakás felé,mégpedig azért ,mert akkor a 90 c fokos pufi vizedből csak nagyon minimálisat kell kivegyen ,viszont a Vta alsó hideg ágán a lakás visszatérőjéből annál többet hogy tartani tudja a beállított pl 50 c fokot !:-) Remélem értetően írtam !-)

Előzmény: Fázosficko (36124)
selgir Creative Commons License 2017.10.06 0 0 36125

hegeszteni tudjon :D

ha heggeszt, az lehet nem jó neked :)

Előzmény: komplexity (36122)
Fázosficko Creative Commons License 2017.10.06 0 0 36124

:-))

hali

A VTC az egyértelmű hogy kell a kazán miatt!

De már értem a lakáskört is!!

gyakorlatilag sok szerepe van P.L.: forrázásvédelem.

Azt nem értettem hogy ha az előre menő le van( butítva )pl: 50 C' fokra attól még a pufiba vissza engedi a maradék hűvösebb vizet nem?

ezt nem értem ! a pufiban így is meg úgy is kap a hidegebb vízből alul! nem?

aztán olvasok itt olyat aki írja hogy a pufiból be gravitál akaratlanul (szivattyún keresztül) a víz!

Arra ez a VTA nem megoldás??

Vagy ez is keresztül engedi a melegvizet?

Érdemes lenne tenni nekem is egy rugos visszacsapot?

Előzmény: sankó36 (36101)
Fázosficko Creative Commons License 2017.10.06 0 0 36123

hali

Annyira kis felbontású a kép semmit sem tudok ki venni belőle :(

Előzmény: motor48 (36100)
komplexity Creative Commons License 2017.10.06 0 0 36122

Nyugdíjas családtag az illető, és tud heggeszteni, ő a szaki. :)

Ezért kérdezem csak, amúgy rábíznám. ;)

Előzmény: varadyz (36121)
varadyz Creative Commons License 2017.10.06 0 0 36121

A szakinak ne te mond majd meg hogy hova mit tegyen , inkabb azt hogy mi a baj es hogy azt szuntesse meg.

Előzmény: komplexity (36120)
komplexity Creative Commons License 2017.10.05 0 0 36120

Köszi neked is. De 2 hét múlva jönnek és tesznek be nekem rugós visszacsapószelepet a lakáskörre és ezzel meg van oldva a dolog. ;)

Esetleg valakinek van ötlete, hogy milyen messze kell tenni a szivattyútól? Mert hallottam olyat, hogy nem szabad messzire tenni, mert akkor esetlegesen nem tudja áttolni a vizet.

Igaz lehet ez?

Előzmény: varadyz (36115)
komplexity Creative Commons License 2017.10.05 0 0 36119

Igen, a golyóscsap az jó ötlet lenne, de már nem számít, mert jön a szaki és tesz be rugós visszacsapót. ;)

Viszont ha lesz is bent olyan, akkor a kazán felől fogok ilyen tesztet csinálni, h onnan visszagravitál e vagy sem.

Köszi az ötletet. ;)

Előzmény: selgir (36110)
varadyz Creative Commons License 2017.10.05 0 0 36118

Én kb 4x nyitottam zártam az olasz colost golyós csapot. Majd 4 hónap állás után elcsöppent. Igaz van belőle vagy 8 a rendszerben. Még szerencse hogy a tartályból csak 200 liter vizet kellett leüríteni. 

Azóta nagyon félve nyúlok hozzá és csak indokolt esetben nyitok / zárok. Illetve a nyavalyás VTA 522 is csepegett legutóbb, de szerencsére Precíziós jó tanácsának elég volt párszor megtekerni és magától elállt....

Előzmény: selgir (36116)
selgir Creative Commons License 2017.10.04 0 0 36117

annyit tennék hozzá, hogy ha nem zárnám, akkor a kazán hőmérője 85 fokon állna, így reggelre 60 szokott lenni, másnap begyújtás előtt (20 óra múlva) pedig 30 fok körül :) én csak az előremenőt zárom, hogy ha hűléskor jönne a vákuum, akkor a pufi felől a vtc-n tudjon jönni víz. nyitott egyébként a kazánköröm

Előzmény: selgir (36116)
selgir Creative Commons License 2017.10.04 0 0 36116

nekem kettő szar olasz csap van fent 3 éve, egyiknek már eltört a karja, de még nem csepeg... :) 

az igaz, hogy egyáltalán nem ajánlott, és okozhat a feledékenység komoly bajt is! én sem javaslom, sőt lebeszélek róla mindenkit, ellenben működik

Előzmény: varadyz (36115)
varadyz Creative Commons License 2017.10.04 0 0 36115

Már nem tudok írni sem...

Ha az egész fűtést gondolod így végig vinni Selgir, nem fog sikerülni, mert el kezd csepegni a golyós csap. Nem javasolt nyitogatni zárogatni a pufin lévő golyós csapokat főleg nem egy teljes szezonon keresztül. komplexity Egyébként egy próbát megér, hogy 1 alkalommal elzárod és megnézed, hogy úgy mennyit hűl a pufi egy nap alatt. DE! Azért ilyenkor vákum keletkezik, mivel a tágulásival nem lesz kontaktban a pufival. A két kör közti hideg meleg különbözet vákumot csinál majd. Rúgott nekem is nagyokat mikor kinyitottam 1 nap után a csapokat.

Ennek segítségével látni fogod hogy ha kizárod az áramlást mennyit hűl a pufid 1 nap alatt. Igaz ilyenkor fűtés sincs otthon de majd este behozod a lemaradást.

Ebből meg fogod tudni mondani, hogy a rétegződés (alul hideg, felül meleg) miatt van a lehűlés esetleg pufi szigetelés vagy hogy lekering, a csövekbe / kazánba és ott hűl ki a víz.

Jobb ötletem nincs. Be kell határolni hogy mi miatt hűl ki a rendszered. Szakaszok elzárásokkal / kizárásokkal szerintem.

varadyz Creative Commons License 2017.10.04 0 0 36114

Ha az egész fűtést gondolod így végig vinni nem fog sikerülni mert előbb utóbb el kezd csepegni a golyóscsap. Nem javallot nyitogatni zárogatni a pufin lévő golyóscsapokat egy szezonon keresztül. Egyébként egy próbát megér hogy 1 alkalommal elzárod és megnézed hogy úgy mennyit hűl a pufi. DE! Azért ilyenkor vákum keletkezik a mivel a tágulásival se lesz kontaktban a pufi és a hideg meleg különbözet vákumot csinál majd... Rúgott nekem is nagyokat mikor kinyitottam 1 nap után a csapokat.

Viszont látni fogod ha nem lenne áramlás mennyit hűlne a pufid 1 nap alatt. Abból meg tudod mondani hogy a rétegződéssel (alul hideg) van a baj, vagy valahogy lekering a csövekbe / kazánba és ott hűl ki.

Előzmény: selgir (36110)
varadyz Creative Commons License 2017.10.04 0 0 36113

Bocsánat. 1 itt egy ott van. 36084 hozzászólás-on látható.

Előzmény: komplexity (36109)
szatti Creative Commons License 2017.10.04 0 0 36112

szatti Creative Commons License 2017.10.04 0 0 36111

Eladó 60 literes kiegyenlítő tartály nyitott rendszerhez(tegnap cseréltem nagyobbra puffer csere miatt).

2 éves.

Méretei 40cm*15cm*1m. Ez elég egy 1000l pufferes rendszerhez.

2mm vaslemezből készült.

Ára 12.000 Ft.

selgir Creative Commons License 2017.10.03 0 0 36110

ha van a rendszerben golyóscsap, akkor idén próbáld azzal zárni (és ne felejtsd el kinyitni!)

ha nincs, akkor marha sok meleged elmegy vele. nyugodtan számolhatsz egy normál radiátornyit, akkor is, amikor a lakás nem kér

Előzmény: komplexity (36103)
komplexity Creative Commons License 2017.10.03 0 0 36109

:) Akkor elsőre nem jól értelmeztem, mert azt írtad, h:

Az elore agban van gravitacios visszacsapom de igy is lekering.

Tehát akkor neked is a megkerülő ágban van.

Ez engem is nagyon elszomorít, h nem bír csak kb 24 órát az 1500 liter.

Mondjuk a pufi (prímagázos) 2700 liter, de nem fűtöm csak kb: fél és 2/3 között.

Lehet ezért is hül ki hamarabb?

Előzmény: varadyz (36108)
varadyz Creative Commons License 2017.10.03 0 0 36108

Nekem is van a keruloben de legravital. A kazanvedo kor szelepjen is atmegy szerintem. Ha nem gravitalna le akkor kihulne a kazan de sajna nekem is a pufival eggyutt hul. Nem ertem az aramlasat de a pufi forumba tavaly megirtak hova tegyek visszacsapot hogy megszunjon az aramlas.

Az 1500nak ilyen idoben birnia kellene ket napot minimum. Nekem most kb 3 nap. Valami nem stimmel ott akkor. 

Előzmény: komplexity (36106)
komplexity Creative Commons License 2017.10.03 0 0 36107

Ja és még azt akartam hozzátenni, hogy jövőre új vékony csövek lesznek, azon már csaknem indul meg gravitációsan. Tehát a hangsúly nem a zárt rdsz-en van, hanem a vékony (1,8 cm) csöveken. ;)

Előzmény: komplexity (36106)
komplexity Creative Commons License 2017.10.03 0 0 36106

Nekem a kerülő ágban van a gravitációs visszacsapó szelep. De ez így is megfelel szerintem, mert a 3járatú úgy is zárva van 62 fok alatt.

Csak kicsit sokallom, hogy 1500 liter a pufferból, így is elfogy 24 óra alatt...pedig még nincs is nagyon hideg...

Előzmény: varadyz (36104)
varadyz Creative Commons License 2017.10.03 0 0 36105

Meg tobb kabel... 

Most mar asszony kompatibilis a rendszer.

varadyz Creative Commons License 2017.10.03 0 0 36104

Zart rendszerben is lekering. Nekem a kazan mindig olyan meleg mint a vele egymagassagban levo pufi homerseklete. Akar 1 nap mulva is. Az elore agban van gravitacios visszacsapom de igy is lekering. A tagulasi utan (hogy a pufi tudjon tagulni) a kazan pufi hideg agba kellett volna tennem szivattyu a harom jaratu es a kerulo ag ele. Zart renszerben is le fog keringeni a pufi-kazan kor. Jovore akarok en is berakni oda egy gravis visszacsapot.

Előzmény: komplexity (36102)
komplexity Creative Commons License 2017.10.03 0 0 36103

pontosítva:

"Ezért is szeretném tudni, hogy jelenleg mennyi mehet így el kb" ....mert akkor nem hívnék újra szakembert heggeszteni.

Előzmény: komplexity (36102)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!