Amúgy meg Ostap Ausztriáról beszélt, nem a Monarchiáról.
Mi meg 1941 december 12.-én hadat ütentünk az Egyesült Államoknak is. Azt, hogy a szovjetek bármilyen módon támadták volna a hadüzenet elött Magyarországot, semmiféle történelmi kutatás nem igazolja. Azt viszont, hogy a háborúból való kimaradásunkat kérték, ezer adat és gesztus.
Vezető fideszes politikus távozását követelő felhívás
NOL • Népszabadság Online • 2005. február 13.
A Budapest felszabadításának megünneplése ellen tiltakozó Kupper András távozását követelik az alábbi felhívás aláírói.
„Egyes” budapestiek levele
Kupper András a fővárosi FIDESZ-MKDSZ frakció vezetője, a FIDESZ hivatalos honlapján is közzétett nyilatkozatában frakciója nevében nyilvánosan tiltakozott Budapest fasizmus alóli felszabadulásának megünneplése ellen, bár – Kupper szerint – „egyesek valóban felszabadulásként élték meg a bevonulást”.
Valóban, csak egyesek élhették meg a felszabadulást, a többiek elpusztultak a nyilasuralom és az ostrom alatt. A FIDESZ-MKDSZ frakció ezzel a nyilatkozattal azok mellé állt, akik hatvan évvel ezelőtt feláldozták Budapestet, hogy még néhány hétig fennmaradhasson a magyarországi nyilas hatalom és a náci birodalom.
A FIDESZ-MKDSZ ezzel a nyilatkozattal csatlakozott a budapesti gettó felszabadulásáról való megemlékezésről kivonuló MIÉP frakcióhoz.
A nácimosdatásnak és a nyilasmentegetésnek semmi helye a közéletben.
Mi, „egyes” budapestiek, elvárjuk, hogy a FIDESZ-MKDSZ frakció zárja ki Kupper Andrást, egyúttal kérjen bocsánatot a város lakóitól.
Mi, „egyes” budapestiek, elvárjuk, hogy Orbán Viktor kövesse meg a város lakóit párttársa nácizmust megbocsátó, a felszabadítást megünneplőket elítélő nyilatkozatáért.
Mi, „egyes” budapestiek, követeljük, hogy a Fővárosi Önkormányzat, a demokratikus pártok frakciói, a Fővárosi Önkormányzat munkatársai nyilvánosan szakítsanak meg minden együttműködést Kupper Andrással. Aláírók:
Agárdi Péter irodalomtörténész, Andor László közgazdász Artner Annamária közgazdász, Baráth Katalin szerkesztő, Farkas Péter közgazdász, Harsányi Iván történész, Kállai R. Gábor író, Kertai Gyula vállalkozó. Krausz Tamás történész, Sándorfi Károly vállalkozó, Schmied András vállalkozó, Szalai Erzsébet szociológus, Szigeti Péter jogfilozófus, Szűcs Katalin Ágnes kritikus, Tamás Gáspár Miklós filozófus, Vadász János kormánymegbízott, Zsáki András munkás.
"a magyar kormány megállapította a hadijog beálltát...
nagy különbség.."
Télleg nagy különbség. :)
Aztán, ha netán szovjet gépek is voltak azok : az angolszász országokkal miért is állt be a hadiállapot?
Értem én, hogy a Brit Birodalom néhány gyarmata teccett nekünk, de hogy jönnek ők a képbe, ha nem háborúzni akartunk, csak a kassai bombázást akartuk megtorolni? :)
(Segítek : kifestőkönyv, 5. oldal, a zsiráf után keresd)
Az I. világháborúban az Osztrák-Magyar Monarchia volt a hadviselö fél.
Hogy a háború miért tört ki, az közismert, - hogy mi volt az oka annak, hogy ki kellett törnie, - az is.
Ha te azt gondolod, hogy egy háború kirobbantása úgy megy, hogy a Császár és Király a klotyón meditálva dönt, - hát ez azért egy eléggé naív elképzelés...
A magyar uralkodó osztály támogatta a hadbalépést, a sors fintoraként Tisza lépett fel egyedül ellene.
De bár Tisza eleinte ellenezte a háborúba való belépést de a hadüzenet után - az ellenzékkel együtt - feltételek nélkül támogatta a háborút, még akkor is, amikor annak kilátástalansága már nyilvánvaló volt.
Csak 1917-re alakultak ki olyan politikai irányzatok a kor politikai osztályában, amelyek között volt olyan, amelyik a háború befejezésééért emelt szót.
Késön, - addigra már elvertek bennünket, miként...
Ausztria nem volt többnemzetiségü ország, Magyarország lakosságának pedig több, mint fele nemzetiségi volt, akiknek háború utáni döntésében visszaköszön többek között 1848 elhibázott nemzetiségi politikája is.
És hát ha te azt nem tartod bukásnak, hogy egy kis ország nagyhatalmi státuszból sehol nem jegyzett kis állammá degradálódik, - háááát....
Mellesleg ha néztél ma TV-t, akkor láthattad és hallhattad, hogy a megemlékezésekben Drezda bombázásával kapcsolatban "csak" 35 000 áldozatot említettek.
Korábban 80 000 áldozatról beszéltek, én is ennyiről tudtam (Drezdában ennyit mondtak, amikor a 70- es években ott jártam szakmai gyakorlaton).
"Nem kellett volna a 19-es proletár rémuralomban ennyi zsidónak résztvenni..."
ugy ezt is gyakran szoktad megemlíteni ilyen esetekben???"
Nem ezt nem szoktam, mondani, mert badarság, viszont azt szoktam mondani, hogy Khon Béla és a társai és voltak azok, akik kiálltak és fegyverrel harcoltak teljesen a hagyományoktól elrugaszkodva Magyarországért, a függetlenségért, mig a lovastengerész, aki Szegeden gyáván dekkolt, az általad emlitett badarságokat találta ki, hogy a szégyenét ne tegye közszemlére.
Nem a csehek ellen volt, hős, hanem Orgoványnál a borbéllyal szemben....
"Jó, rendben, de ezt miért kell felszabadításnak nevezni?"
Mert azert a nyilas terror es nemet megszallas utan a harcok elmultaval azert egy szabad demokratikus kozelet alakult ki 45-ben. Ismet legalisan mukodhettek a politikai partok, amelyek ugye a nemet megszallas utan nem,ismet volt szabad sajto es egyaltalan beke lett. Jatszottak a mozik es szinhazak, nem volt cenzura tobbe, es a mi csaladunk jopar tagja is elojohetett az illegalitasbol,mint pl a katonaszokeveny apam es aposom,mit tegyek ok nem voltak hajlandok Hitler oldalan harcolni , foleg nem Linz mellett,pedig aposom csaladja svab volt es mi is nemet szarmazasuak.Ja es a Sera neni is elojohetett a preshazbol,nem kellett tobbe felnie ,hogy a nyilasok lepuffantjak mint izrael gyermeket ,ja es az oregapam is elobujhatott az illegalitasbol.A masik oregapam ujra indithatta a kis taxis vallalkozasat.
aztan hogy mi lett 47 utan az mar egy masik fejezet.
Mi is csak szebb nevet adtunk a háborús vereségünknek.
Ha lecsupaszítjuk a tényeket az ideológiáktól, akkor az esett meg, hogy a múlt évszázadban két alkalommal is rossz lóra tettünk, és mindkétszer elvertek bennünket alaposan.
És utána jött a büntetés, - mint ez a történelemben ez már csak lenni szokott.
Viszont az elsö világháború is és a második is felszabadulást is hozott a társadalom egy igen jelentös részének.
Az elsö világháború a nemzetiségeknek hozott felszabadulást a magyar szupremácia alól, és akik így létrehozhatták saját nemzetállamaikat, a második világháború pedig a zsidóságnak a megmentést, a társadalom legszegényebb rétegeinek pedig egy valóságos felszabadulást hozott a féktelen és mértéktelen kizsákmányolás és nyomor alól.
Tán eretnek gondolatnak tünik, de igaz: még a Rákosi rendszer is jobb volt a zsellérnek és a nincstelen prolinak, mint a Horthy rendszer.
Ezért aztán én igen nevetségesnek tartom, hogy a két vesztes háborúba rohanó magyar "úri középosztály" örököse, a mai magyar jobboldal egyátalán ki meri ezzel a témával kapcsolatban nyitni a száját, ahelyett, hogy csendben siratná millión felüli magyar áldozatát elödeik rövidlátó és agresszív politikájának.
Nevetséges a szovjet katonákra mutogatni, - hálásnak kellene inkább lenni azért, hogy azok után, hogy két teljes magyarországnyi embert, - anyáikat, gyermekeiket - veszítették a háborúban, nem lötték halomra azt, aki a szemük elé került.
Természetesen az ember szolidáris a népével, és sajnálja, hogy a mai szájtépök elödei, a korabeli "hazaffyak" belerángatták az országot az eleve vesztes háborúkba.
Aki azt hiszi, hogy nekem nem számít a Makónál elesett nagybátyám, az egy hülye és aki azt hiszi, hogy az a magyar agy, amelyik kritikátlanul kezeli a múltat és csak az a magyar szív, amelyik Horthyért, Sztójayéer, Szálasiért dobog, - az s áll messze ettöl a kategóriától...
Mert a németek 1944. március 19.- én megszállták az országot (hogy ne tudjunk kiugrani a háborúból). Ez alól a megszállás alól szabadítottak fel bennünket. Az már egy másik kérdés, hogy utána itt maradtak ugyanúgy mint ahogyan Kelet- Németországban, Csehszlovákiában, Lengyelországban, stb.
Mert több eszük van és a vereségüket a náci rezsim és az általa vivott gyilkos esztelen háborúért viselt felelösségük alól való felszabadulásnak tekintik.
Hát annak biztos nem tekintik, viszont tényleg több eszük van, mert vereségükből nem gyártanak ideológiát, helyette inkább dolgoznak.