Az utobbi napokban ahogy ide becsatlakoztam atgondoltam, hogy tulajdonkeppen en mit is varok egy rozsatol.
Legyen illata! Nekem ez most elsodleges. Van egy kisebb orchidea gyujtemenyem, 30 db feletti, de nem sok kulonleges van kozte. Imadom oket, de nagy hianyossag, hogy a legtobb nem illatos virag. Rozsabol tehat illatos kell.
A szin is nagyon fontos. A kertbemben elsodlegesen feher, lila es kek viragok vannak. Neha sarga, mint most a narciszok. A piros es a narancssarga viragokat nem igazan kedvelem, még a tulipanjaim is feherek, halvany sargak, halvany rozsaszinek. Tehat rozsabol is a lila, feher szineket valasztanam. Kb 3-4 tő rózsanak tudnek helyet csinalni, futonak egyaltalan nem. de a ferjem egyaltalan nem lelkes. Benne az van meg, hogy gyerekkoraban folyton azt hallgatta, hogy igy a rozsa, ugy a rozsa, hozza ne erjen, na meg rengeteg baja van, mindig kell vele valamit csinalni.
Kesz szerencse, hogy a kert most az en gondom. :)))
Ezert most ugy dontottem, hogy beszerzek egy Sterling, egy Sissy, meg valamilyen feher rozsat. Mivel az elozo ketto tearozsa, igy a feheret is tearozsak kozul valasztok.
Ha van valakinek hasznos tanacsa, vagy akar ellenvetese, javaslata, szivesen meghallgatom. Koszonom az eddigi hozzaszolasaitokat is, segitett a velemenyformalasban.
Nekem van Sissim. Igazándiból én is kiszerettem a tearózsákból, de a Sissit megtartottam, mert jól néz ki, egészséges, szép nagy virágai vannak és illatos. Ha ilyen világos lilát szeretnél, tudom ajánlani. Ráadásul olcsón, könnyen beszerezhető.
Ha ezt a fajtát kimondottan szeretnéd, mert ahogy írod, régóta vágytál rá, szerintem vedd meg.
Nekem Sissym van, nem vagyok tőle elragadtatva. Az egyik "első" volt, ma már nem ültetném. Az általad említett rózsát nem ismerem. De ha régi álom, próbáld meg. Ha tearózsa, akkor valóban kevesebb virágra számíthatsz. De lehet az a kevesebb kárpótol.
Nem semmi, gyonyoru kerted lehet! Gratulalok. Mindjart kikeresem a fajtakat amiket emlitettel es megnezem. Nalunk a ferjem egyaltalan nem szeretne rozsat, nincs is tobbnek hely, max 3-4 tonek, de ezt a halvanylilat ezt nagyon szeretnem.
Mainzer Fastnact=Sissy rózsa Ilyen néven is forgalmazzák.
Nekem sok kedvencem van.Lilában volt a Rhapsody in Blue(szimpla virágú)de tavaly nyáron a nagy melegben kipusztult őt szeretnék újra.Én inkább a telt virágú angolokat szeretem most egy Munsted Wood-ra vágyok.De már 60db rózsám van muszáj megállnom mert nem fogom tudni gondozni őket.Így is rengeteg a munka velük mert a hétvégi telken vannak.Most vettem Árpádházi Szent Erzsébetet(Márk rózsa) és egy Evelyn angol barack színű konténeres rózsát.
Sajnalom. Ez a hitvanysag altalanosan jellemzo, vagy csak neked nem volt szerencsed veluk?
Mindenkeppen vilagoslila rozsat ultetnek. Talaltam meg egy olyat, hogy mainzer fastnact. De nekem ez a sterling volt az eskuvoi csokromban anno, es azota ilyet szeretnek.
Szerintetek jó ötlet,hogy az Árpádházi Szent Erzsébetet és a Perrenial Blue-t egymás mellé ültetem kb 100-150cm távolságra és összefuttatom egymásba őket a teraszon?Szerintem a rózsaszín Szent Erzsébet és a lila Perrenial Blue az apró kis csokros virágaival gyönyörűen mutatna.
A Szőregi Áfésznál a Meilland Charles de Gaulle rózsa sötétebb lila valamivel mint a Sterling.Nekem volt mindkettő de kiszedtem őket mert hitvány és betegesek voltak.Amúgy sem vagyok tearózsa párti!
Azt tudja valaki, hogy a sterling illetve sterling silver neven futo rozsak ugyanazok, vagy szinben elteroek? Nyilvan a kepernyon a szinarnyalatot nem tudom megkulonboztetni, de azt szeretnem elkerulni, hogy 2 kulonbozo webshopbol ugyanazt a novenyt rendeljem meg, csak mondjuk az egyik helyen nem irtak ki vegig, hogy sterling silver, csak annyit hogy sterling.
Vagy a sterling silver az ezustosebb lilas, egy verzioja a lila sterlingnek?
Ha tudja valaki erre a valaszt, nagyon megkoszonom!
Őszintén drukkolok, hogy mihamarabb legyen kertes házad. Ha valaki, te biztosan megérdemelnéd. Én is laktam bérházban, tudom milyen a kert utáni vágy. Ha elmentünk nyaralni, az üdülő parkját gyomláltam, a munkahelyemen pedig ebédidőben az ottani parkot.
Köszönöm szépen a kimerítő választ. sajnos nekünk nincs zárt teraszunk. Van egy sufnink, ahova betehetem de nem elég világos. Azért lehet, hogy teszek még egy próbát. Azt a viszonylag rövid időt, amíg erős fagyok vannak, hátha kibírja a sufniban. Gyönyörű növény. Nemcsak a virága, de a fényes levelei is lenyűgözőek.
"Az, hogy nézzem a növényeket, ahogy nőnek. " - ez jó:)
Azt szoktam mondani, azért üldögélek a kertben hol itt, hol ott, mert hallgatom a fű növését és folyamatosan terveket szövök, elképzelve a lelki szemeim előtt az eredményt.
Tudod, ez érdekes dolog. Régebben volt kert, aztán másképp alakult az életem. És most, amikor a második kisfiammal voltam terhes, kezdett el iszonyatosan hiányozni. Addig is, de akkor valami kattant. Hiányzott a frissen felásott föld illata, a lenyírt fű illata, a pepecselés, az ültetés, a metszés, ami megnyugtat, kikapcsol. Az, hogy nézzem a növényeket, ahogy nőnek. Hogy lássam a virágokat, a rózsákat. Úgy minden. És akkor azt mondtam, nekem ez kell. Még olyan baromi nagy kompromisszumokkal is, hogy mindig benne van, hogy ellopják, letapossák, leszedik, letörik, beleszarik a kutya, beledobálják a koszos zsebkendőt meg az üres sörösüveget, hogy csak én csinálom, és senki nem fogja értékelni... és ennek ellenére sem lesz soha igazán az enyém. Most csak így tudom csinálni. De lesz nekünk még kertes házunk...
Nagyon nagy igazságot írtál. Én is minden nap szemrevételezem általában nem is egyszer, hanem több soron is a kertet. Ha esetleg valamelyik növényem valamilyen betegség jelentkezik így időben lehet orvosolni.
Azt az igazságot én is hallottam egy kertészeti műsorban, hogy érdemes egy-egy szál gazért lehajolni jártunkban-keltünkben, így sok munkát meg lehet spórolni a továbbiakban. Követem is.
Csodálom a kitartásod, a helyedben én már lehet feladtam volna. A haranglábak a jövőhéten utaznak. Tagnap jöttem haza a lányomtól, ezért nem küldtem idáig.
Én a dézsában tartom, nem merem kiültetni a kertbe, mert a kertészetben a lelkemre kötötték, hogy legfeljebb csak nagyon védett fekvésbe tegyem vagy még jobb ha egy fűtetlen világos helyre kerül, ahol sok fényt kap. Emiatt inkább nem kockáztattam, már annál is inkább mert van egy szuper fűtetlen teraszunk, ami ugyan északi fekvésű, de nagyon szép világos egész évben(télen itt általában +5 C van ha 1 fok köré süllyed, akkor kicsit rásegítünk fűtéssel). Amikor a kinti hőmérséklet stabil - 6 C - - 8 C fok között van, akkor viszem csak be. (a levelén egy kicsit látszik is, hogy megcsípí a fagy kicsit márványossá vált) Télen mérsékelten öntözöm, épp csak hogy ne száradjon ki a földje.
Mivel az idei tél viszonylag hamar váltott tavaszias időbe, én már január végén a leanderekkel együtt kitettem a ház déli védett fekvésébe. Most, hogy a virágzási időszak elkezdődött, folyamatosan kap tápot. Wuxalt vagy valami savanyú talajt kedvelő növényeknek szánt tápoldatot. A csalánlevet se szoktam tőle sajnálni. Nyáron folyamatosan figyelem, nehogy kiszáradjon a földje, és az ősz felé egyre kevesebb tápot kap. (ja igen, és ősszel már fullon volt bimbóval!!)
Majd a kaméliás fórumba teszek fel képeket róluk. :-)
Tervezem még több beszerzését, mert télen is üde zöld színfolt a teraszon és nagyon hálás növény.
Azt viszont szeretném megkérdezni, hogy hol és hogyan tartod a kaméliádat. Én már többször próbálkoztam, de nem sikerült. Ha van jó módszered, még egy próbálkozást megér. Nagyon tetszenek nekem a kaméliák.
Így van jó látni, hogy éledezik a fórum. Én is ültetetek, tervezgetek, nagyon várom már, hogy úgy igazán beinduljon minden. Most már vannak színek a kertben, virágzik a japánbirs, aranyvessző, nárcisz, jácint, fürtös gyöngyike, krókusz, ibolya, kikeleti bangita és tegnap legnagyobb örömömre a kaméliám is bontogatta már a szirmait!
A rózsák metszésén én jó korán átestem, de még a lemosóval adós vagyok...sajnos vagy az időjárás vagy az időm nem engedte. A héten viszont mindenképpen sort kell kerítenem rá.
A kert gondozásával kapcsolatban egyébként egy nagyon fontos jótanácsra lettem figyelmes. Sok kertészeti videót néztem meg az utóbbi időben, és köztük hangzott el az, hogy egy szép kert kialakítása, fenntartása nem nagy ördöngősség, ha minden nap vagy ha időnk nem engedi , egy héten legalább 3-4 alkalommal egy fél órát foglalkozni kell a kerttel. Ösztönösen ugyan, de eddig is így tettem, most viszont fokozottabban figyelek erre, hogy mindennap legalább egyszer körbemenjek a kertben, és az ágyásokban növő gazokat kihuzigáljam, ahol esetleg kell egy kicsit fellazítsam a talajt. Így elkerülhető, hogy egyszerre túl sok munka jöjjön össze, és az ágyások mindig rendezett képet mutatnak.
Itt a fórumon ugyan sokaknak ezzel biztosan nem mondtam újdonságot, de egy kezdő kertésznek mindenképpen a jótanácsaim között lenne.
Sziasztok! Jó látni hogy beindult a forum. Nagyon szeretem olvasni. :) Az elmúlt ket heti merlegem: rozsametszes, rozsak aljanak kikapirgalasa, lemoso permi, sziklakert rendbetetele, új évelők, új rózsaszerzemények elültetese ❤, megsimogatasa hogy szepen nőjenek :) Kihalt egy 35 éves puszpangom amit meg a haz előző tulajai ültettek :( puszpangmoly... a helyere ültettem két teddyt illetve egy magastorzsu hofeher tulipanfat. Nem tudom elmondani mennyire varom hogy nyíljon. :)Szóval pici babával mindez kivitelezése nem volt egyszerű de érzem ahogy én is megújulok a termeszttel es ez annyira jo. :) Meseltem hogy a klematiszaim elhervadtak majd elfagytak. Kepzeljetek!!! Tegnap láttam hogy hajtanak.Kiabaltam örömömben a ferjemnek! 😀😀😀 Szomszedok tuti hülyének néztek! De nem erdekelt! 😁😁😁 Idén kiprobalom a folyekony gombaolozest mindenképp. Így hogy ilyen kis túlélők plane vigyázni fogok rajuk. :) Szép virágos tavaszt mindenkinek! ☺🌷💗
Azt tapasztaltam, hogy ami túléli az első telet, az már megmarad. Legalábbis nem miattam hal meg :D
Tavaly ősszel szép, hosszú, enyhe és nyirkos volt, igazi dugvány-éden, szinte mind megmaradt. Sajnos itt nem tudok rájuk pet-palackot rakni, mert a környék összes kutyája és kisgyereke felhívásnak veszi, (nekem ilyen problémákat is figyelembe kell venni ), úgyhogy az anyatermészetre bíztam őket, és csak levéllel takartam.
Hát a -11-et nem szerették, ott elfagyott kb. a fele. Aztán a mostani csapadékos tavaszban a maradéknak a fele is berohadt. Van, ami egy icipici föld alatti rügyből hajt ki. Tavaly még reméltem, hogy idén rekord-számú marad, de "csak" az átlag sikerült.
Ahogy Ametiszt szokta mondani, türelmes kertész leszek, lesz ebből még bokor.
Azt meg, hogy nem tudok mindent úgy csinálni, mint a saját kertemben, hát, meg kell emészteni. Ha ez otthon lett volna, 90%ra tuti kihozom. Egy hónapja kb. felástam egy területet, amin eddig gaz se nőtt, itt a ház mellett, bevetettem virágmaggal, lett bele tulipánhagyma, kaptam bele elvirágzott jácintot, nárciszt, de tele kellett szurkálnom száraz ágakkal, hogy a Nép ne azon keresztül akarjon járkálni, mikor ott a járda. Na ez még nem esett le mindenkink, naponta több lábnyom is jelzi, hogy az emberek birkák.