Keresés

Részletes keresés

Free Bird Creative Commons License 2005.05.07 0 0 146

Nekem 8 különféle vetítőm volt, ezek közül ma már csak az EUMIG Dual 8 van meg. Ez egy hangos N8/S8-as vetítő, mágnescsíkos filmekhez használható. (úgy tudom, hogy a néma filmek utólagos hangcsíkozását is csinálják még itthon!)

18 és 24 es sebességgel vetít előre-hátra, beépített hangszórója is van, de külső hangszórókat is rá lehet kötni. Beépített erősítője, felvételi keverője van utószinkronhoz, amelyel hangúsztatás, hangkeverés, zenei aláfestés is megoldható. Egy érzékeny mikrofont is adnak hozzá.

Hidegfényű 12V/100-110 Wattos 100 órás élettartamú tükörizzója 500 Ft-körül kapható. Automatikus befűzésű, zoomobjektíves nagy fényerejű kiváló vetítő. 120 méteres orsókat is fogad. 

Ha hangcsíkozott nyersanyagot használsz a felvételkor, akkor előhívás és vágás után kényelmesen szinkronhangot tudsz készíteni hozzá.

Ha meg netán veszel az Ebay-n egy hangos felvevőt, akkor te leszel a szinkron királya! :))

Igen jó szívvel ajánlom ezt a vetítőt. 

Előzmény: Superb_ (144)
kloroform Creative Commons License 2005.05.05 0 0 145

Sziasztok!

Keresek 8mm-es vagy super8-hoz való OBJEKTÍVET!

Lehetőleg fixet nem zoomot!

(csak cserélhető objektív érdekel, tehát beépített objektív kamerával együtt nem)

Az itteni  mailem működik.

Köszi!

Előzmény: Superb_ (144)
Superb_ Creative Commons License 2005.05.05 0 0 144

Vetítős tapasztalatok engem is érdekelnének!

Lehet, hogy  árnyékra vetődtem a super8.de kapcsán: talán régebbi hirdetések amiket néztem, de ezek alapján is meggyőződésem, hogy onnan olcsóbb kell, hogy legyen a beszerzés, így küldök az ott hirdetőknek majd néhány e-mailt, hogy most mi az aktuális helyzet.

Suomynak igaza van: a Kodachrome40-es amiben az előhívás is benne van, ezeket néztem, persze mást is árulnak az ott hirdetők. Azokat nem számolgattam, mivel ott az előhívás nem tudom mennyibe kerülhet.

suomy Creative Commons License 2005.05.05 0 0 143
Hát én sajnos 89 óta nem találkoztam S8-kamerákban járatos fotóműszerésszel, de ha van egy időgéped, akkor meg tudom mondani, hol keresd... :-)
Meg Kecskeméten volt egy nagyon öreg bácsi, aki egy deformált optikát javított meg nekem, de ha még él, már akkor sem hiszem, hogy dolgozik...

Engem is érdekelne valami kontakt, mert bármikor szükség lehet egy jó szervizes kollégára.
Előzmény: sickman (142)
sickman Creative Commons License 2005.05.05 0 0 142
sziasztok, kinél tudnám átnézetni a kamerámat? ki vállal ilyeneket? tudnátok adni valami kontaktot (név, tel.szám)
én is nézegetem a vetítőket főleg a német ebay-en van sok, van olyan márka típus amit ajánlanátok, amihez még lehet beszerezni izzót, esetleg alkatrészt?

köszi
suomy Creative Commons License 2005.05.04 0 0 141
Én is beszállnék később, de egyelőre föl vagyok tankolva...

Ha rendeltek filmet, figyeljetek oda, hogy - úgy tudom - csak a Kodachrome40 árában van benne az előhívás díja. Ha más fajtát vesztek, akkor nem valószínű, hogy olcsóbbra jön ki a végösszeg.
Előzmény: Superb_ (140)
Superb_ Creative Commons License 2005.05.04 0 0 140

Ok. akkor ha jó a kamerád, szólj és egyeztessünk! Más is csatlakozhat  ha szeretne! Nyomjuk le az árakat a német szintre.

Egyébként én is most kezdem ezt el, majd osszuk meg a tapasztalatokat! ( pl. most éppen vetítőt keresek)

sickman Creative Commons License 2005.05.04 0 0 139
hali engem lehet érdekelne, csak ki kellene előtte még deríteni, hogy jó -e egyáltalán a kemera...
Superb_ Creative Commons License 2005.05.04 0 0 138

sziasztok,

Én most megnéztem és a www.super8.de  mintha olcsóbban árulná  a nyersanyagot, mint itthon , ha jól értem 10-es és 20-as csomagolásban - gondolom emiatt is olcsóbb.

Talán érdemes lenne összeállni egy közös megrendelés erejéig, ha valakinek ennél egyelőre csak kevesebb kell (pl. nekem :)  ).

Ha valakit érdekel, írjon nekem aztán megbeszéljük!

sickman Creative Commons License 2005.05.04 0 0 137
hú köszi szépen a gyors segélyt, sajna ez a zöldes oxidáció amit az elem művelt ott figyel a kamera mélyén lévő rugókon is , az elem tartót megsikáltam, de még holnap napfényben is átnézem, de se kép se... hang az úgyse lenne, meg kép se film nélkül :)))
szóval nem működ
némi technikai adat:Elmo

Super 104
Year: 68-72
Lens: 1,8 / 8,5 - 34 mm
Split Image Focusing
Auto / Manual Zoom
Frame rates: 18, 24 + single frame
Shutter degree: 160
Manual / Auto Exposure
No sound
+ Self-charging Mercury Bat. for light meter
Made in Japan

suomy Creative Commons License 2005.05.03 0 0 136
Mindezeken felül eszembe jutott: van egy kamerám, ami szintén elemkifolyást szenvedett el régen, és ebből kifolyólag van egy kis zárlata is, az elemtartó a bekapcsolást követően pillanatok alatt fölforrósodik. Ha ilyesmit tapasztalsz, akkor ne erőltesd, mert szervizelést igényel.

Szerintem egyébként a ceruzaelemek mérete nem változott. Az elemtartók viszont szűkösek szoktak lenni, de ez ne tévesszen meg.

Free Bird a mikro-elemet említette, de szerintem azok nem sokáig bírnák, mert inkább távirányítókhoz van a teljesítményük méretezve...

Az esetleg előfordulhat, hogy a fénymérő nem működik, ha nincs benne film, ebben az esetben nézd meg a kazetta-ágyat, kell ott lennie egy bütyöknek, amit a kazetta benyom. De ebben az esetben csak annyit tudsz ellenőrizni, hogy működne-e. Azt, hogy pontos-e, csak akkor lehet megállapítani, ha beleteszel egy X-érzékenységű tekercset, aminek a kazettáján van néhány bevágás, ami elárulja az elektronikának a film érzlékenységét.
Ha semmiképp nem működik a fénymérő, nézd meg, hogy van-e valahol (a kamera alján, vagy a kazetta-ágyban) egy gombelem-tartó, mert egyik-másik típusnál előfordul, hogy ehhez külön elem kell...
Előzmény: sickman (132)
Free Bird Creative Commons License 2005.05.03 0 0 135

Az elemtartó ezek szerint AAA méretű elemekhez való, mint írtam. Ha megfolytak az elemek, akkor az elemtartót nagyon gondosan tisztítsad meg száraz ronggyal, majd amikor már minden ragacs eltűnt, tűreszelövel, csiszolóvászonnal, bicska pengéjével, stb. óvatosan tisztítsad fémfényesre az érintkezők felületét, egyébként nincs érintkezés és a kamera nem fog menni.

Figyelj arra is, hogy a spirálrugós érintkezők mindig az elem lapos, negatív végéhez kell, hogy feszüljenek.  A rossz polaritással behelyezett elemek túl azon, hogy nem hajtják a masinát, más galibát is okozhatnak.

Free Bird Creative Commons License 2005.05.03 0 0 134

Az létezhet hogy amostani ceruza elemek (AA LR-6) nagyobbak lettek mint az akkoriak voltak, vagy speciális elemek járnak bele? Film nélkül is mennie kellene?

Van a ceruzánál egy kisebb és vékonyabb elem is.

Valószínűleg az való bele.

Persze. Film nélkül is működnie kell a kamerának. 

Free Bird Creative Commons License 2005.05.03 0 0 133

Suomit kiegészíteném 1-2 fogással.

Nézd meg a kamera házán lévő csavarokat nagyító alatt, épek-e, vagy pedig sérültek. Ha csavarhúzó nyoma látszik, az még nem jelenti okvetlenül azt, hogy hibás lenne, de lehetséges. Lehet, hogy csak szakszervízben javították, tisztították.

Ha tükörreflexes a gép, akkor az optika ellenőrzése a keresőn át egyszerű.

Ha Newton keresős, akkor az optikát úgy lehet leellenőrizni, hogy kazetta nélkül a filmkapuba egy pici celluxszal feszesen beragasztasz egy darab pauz papírt. Állítsad a gépet állványra, állítsd a távolságot végtelenre (ha van rajta távolságállítási lehetőség) és irányítsad napsütésben az optikát kontrasztos, távoli témára. Boríts a gépre és a fejedre egy sötét takarót, köpenyt, zakót, stb. és egy rövid gyutávú lupéval, vagy más erős nagyítóval nézd meg a pauzon az optika által vetített képet. Ha éles, az objektív garantáltan jó.

Amíg benn van a pauz, a pilla (forgózár) működését is ellenőrizheted a gép futtatása közben. Egyes felvételnél akkor kell takarjon a pilla, amikor a villa a perforációba kapaszkodva lefelé húzza a filmet egy kockányival. Ezzel ritkán szokott probléma lenni, csak leejtés, barbár belepiszkálás esetén fordul elő, de annak más durva külsérelmi nyomai is vannak.

Ezután rövid ideig futtasd az összes sebességet (Max. 2-3 mp. Az üres futás árt a mechanikának) és az egyes felvételt.

A beépített fénymérőt (ha van) hasonlítsad össze egy ismert külső kézi fénymérő mért értékeivel.  Ha eltérés van, ezzel tudsz majd korrigálni, de a próbatekercs lesz a döntő. Annak minden felvételét írd fel egy papírra, hogy milyen értékekkel, sebességekkel, blendével, stb. készült. A kiértékeléshez nélkülözhetetlen.

Előzmény: sickman (130)
sickman Creative Commons License 2005.05.03 0 0 132
hát ahogy mondod, megtaláltam az elem tartót(ilyen kamera most volt a kezemben először, az műanyag elem tartót akkunak néztem, aztán rájöttem hogy ebbe kell az elemeket tenni, kinyitom és ott van mind a négy darab, kicsit megfolyva :(((
de úgy tűnik a kamerába nem folyt bele.
Az létezhet hogy amostani ceruza elemek (AA LR-6) nagyobbak lettek mint az akkoriak voltak, vagy speciális elemek járnak bele? Film nélkül is mennie kellene?

bocs ha sok a kérdés de még nagyon zöld a fülem :)))

köszi
Előzmény: suomy (131)
suomy Creative Commons License 2005.05.03 0 0 131
Az ár tényleg elég jó, de szerintem nem kell félni tőle (ha nem működik, fele ennyiért megveszem tőled... :-) Ezeket a kamerákat használatra tervezték, ha nem látható rajta komolyabb sérülés, és a kazetta-ágy vadiújnak tűnik, a képkapu csillog-villog, akkor már nagy gond nem lehet. A leggyakoribb hiba általában az, hogy az előző tulaj bennefelejtette a perion ceruzaelemeket pár évre, és azok szétmarták az elemtartót.

Ha a hangja egyenletesen duruzsol, az jó előjel, de a puding próbája ebben az esetben is az "evés": filmet bele!
:-)
Előzmény: sickman (130)
sickman Creative Commons License 2005.05.03 0 0 130
sziasztok,
régóta tervezem hogy beszerzek a filmezéssel való ismerkedéshez valami S8-as kamerát és ma hozzájutottam egy Elmo super 104 típusúhoz.
Azon túl, hogy olcsó volt (2500FT) és jó állapotban van már csak azt kéne tudnom hogy működik -e. Ezt film nélkül ki tudom valahogy deríteni?
köszi

suomy Creative Commons License 2005.05.03 0 0 129
Hogy neten lehet-e, nem tudom. Egy éve volt, hogy Halléban besétáltam egy közönséges pláza műszaki osztályára és a fotó szekcióban az egyik polc S8-assal volt megpakolva, és nem akartam hinni a szememnek, amikor megláttam az árcímkén a 15 eurós összeget.

Nem tudom, hogy pl. az osztrákoknál is olcsóbb-e mint nálunk, de jó lenne tudni, mert ha igen,akkor nem kellene olyan messzire utazni érte...
Előzmény: Superb_ (128)
Superb_ Creative Commons License 2005.05.02 0 0 128
Suomy,
Ha már erre jársz, előző hozzászólásaidban említetted, hogy Németo.-ban olcsóbb a nyersanyagbeszerzés... Konkrétan hol? Vajon lehet tőlük neten is vásárolni?
suomy Creative Commons License 2005.05.01 0 0 127
Elnézést kérek guaaa29, hogy csak most járok erre, holott kérdeztél...
Sajnos nem profi háttér áll a dolog mögött... Inkább a hobbi kategóriába tartozik...
Szóval nem is tudom... Azért hobbi, mert én állom a számlát - nem mintha olyan nagyon el lennék eresztve anyagilag, de ez már a szenvedélybetegség resze...
Van egy forgatókönyvünk a komámmal, amiből szeretnénk, ha film lenne (mármint tévé-, vagy mozi-), és úgy éreztük, hogy a helyszínkeresést sokkal jobb, ha S8-asra vesszük, mintha videóznánk.

Ha igazi nyaralásra megyek - ezalatt azt értem, hogy pl. tengerpart a szokásos törzskocsma helyett - akkor bekerül a tatyóba az S8-as kamera is, de ezeknek a felvételeknek általában nincs előre látható utóélete... Van úgy, hogy csak évekkel később jut eszembe, hogy vágni kellene belőlük valamit...

Néhány holmi itt látható, de a videómunkák is ide kerültek:
www.picturestart.hu
Előzmény: guaaa29 (110)
Superb_ Creative Commons License 2005.04.20 0 0 126

Egyébként ez a super8film.hu véglegesen kifújt vagy csak mostanában gyengélkedik?

super8film.at-t találtam, ő persze osztrák :)

Superb_ Creative Commons License 2005.04.20 0 0 125

Kösz a tanácsokat, azt hiszem felhívom, aztán elmesélem mire jutottunk :)

Mondjuk kamera vetítő nélkül nem sokat ér, így az is kell majd és utána persze kiírom dvd-re, szóval, ahogyan az itt elhangzott tanácsok alapján ez lehetséges.

Máshol ajánlottak egy szellemkép nevű tábort, ami nyáron van és ott helyben előhívják amit csinálsz s8-assal, a cuccot is ők adják. Szimpatikus, csak mondjuk 30-asként mulatságos lehet a lelkes rendezőpalánta 19-20 évesekkel táborozni, ezt még át kell gondolni... :)

guaaa29 Creative Commons License 2005.04.20 0 0 124

Szia!

Megértelek. Én a kilencvenes évek közepén kezdtem el vele foglalkozni, már akkor is néhányan tök hülyeségnek tartották, mondván, hogy a digitális ill. akkor még videó technikának mondott módszer lényegesen rugalamasabb és nagyobb szabadságot biztosít. Hiába ez olyan dolog amit az ember egyszerűen szeret és akkor mondhat bárki bármit. Van még néhány ilyen hasonló fickó, így például Nagy Ákos nevét tudnám emliíteni. Az ő telefonszáma egyébként itt van a fórumon, csak vissza kell lapoznod egy darabig. Azt ajánlom, hogy őt hívd fel. Egyrészt mert sok tapaszatalatot gyűjtött az utóbbi években, másrészt rengeteg s8-as kamerája van. Hátha tud akár így vagy úgy, de segíteni. Sok sikert Gábor

Előzmény: Superb_ (123)
Superb_ Creative Commons License 2005.04.18 0 0 123

Most csak ismételni tudom magam, tehát ha valakinek van eladó kamerája és/vagy vetítője engem érdekelne, másrészt a további költségek és tapasztalatok is, minthogy én most kezdenék bele az s8-as filmezésbe (vagy teljes őrültség ez??? Választ kérek :)  ).

Van valakinek tapasztalata az e-bayen történő s8-as kamera vásárlásról? Sok látszólag nagyon jó állapotú van, elég olcsón, de az eladók többsége bnem tudja valóban működik-e...

Superb_ Creative Commons License 2005.04.13 0 0 122

Üdv mindenkinek!

Én azt fontolgatom, hogy most kezdem el a super8-as filmezést - videóm már van (sony,dig8-as) valami mást is ki akarok próbálni. Van valakinek eladó, olcsó és működőképes s8-as kamerája, esetleg vetítője? Nekem orsós qvarz orosz gépem van - használaton kívüli de működőképes - , de én kazettásat szeretnék, valami japán vagy német típust.

Másik kérdésem, hogy van valakinek tapasztalata az e-bayen történő kameravásárlással és ott forgó használt usa márkákkal kapcsolatosan? Elég olcsón árulják némelyiket, de nem lehet tudni hasznalható-e... 

Az előhívás és filmanyagbeszerzés megy még a kodaktól? Most idén ez mennyibe kerül? Szóval ha valaki türelmes kérem válaszoljon!

YG4 Creative Commons License 2005.03.19 0 0 121
Nos, en is vegigjartam a magam utjat a 8mm film digitalizalassal.

Osszefoglalom, anelkul, hogy contact-okat irnek, hatha nem orulnek neki, hogy felkerul a nevuk/telefonszamuk egy forumba.

Szoval van olyan itthon aki kivetiti/Digital Videora felveszi a 8mm-es filmet, de van olyan is, akinek van rendes szkennere. Ez utobbit javaslom, jomagam kivetitoset valasztottam olcson, de nem vagyok teljesen megelegedve az eredmennyel. Majd idovel ujra nekifutok, ha lesz erre idom es penzem.

Szerintem a leginkabb erdemes az eredmenyt nyers DV-AVI formatumban elkerni, amit az ember utana kedvere vagdoshat, javithat, stb. A DV-AVI jelenleg a legnagyobb informaicotartalmu meg hordozhato file formatum (kb. 3 megabyte/masodperc, 1 DVD-re kb 20 percnyi anyag fer fel).

A vagdosashoz szabad szoftvert erdemes hasznalni, pl. a VirtualDub-ot (www.virtualdub.org).
A DV-AVI feldolgozasahoz a Panasonic DV codec-et javaslom, ezt is le lehet tolteni a webrol.

Egy jo webcim, ahol mindenfele eszkoz talalhato:

http://www.videotools.net/index.php?rub=pub

Ha van eleg wincheszterhely, akkor erdemes atirni az egesz anyagot RGB avi-ba (kb. 30 megabyte/masodperc), szerintem ekkor veszit a legkevesebbet a film a minosegebol a toldozas-foldozas soran.

Egyszeru vagasra alkalmas a VirtualDub. Ha pl. veletlenul visszafele sikerult felvenni valamilyen filmet vagy egyeb nyalanksagra vagyunk az AVISynth csomagot javaslom. Ennek a lenyege az, hogy egy szoveges filet irunk, amibe belerakjuk, hogy melyik videorol van szo

AVISource("C:file")
Reverse

es utana bebiggyesztjuk, hogy mit kene csinalni a videoval (itt pl. visszafele kene lejatszani). Ha ezt a text filet elmentjuk xy.avs file neven, akkor meg tudjuk nyitni a VirtualDub-ban, vagy akar a media playerben (windows...), es hajra, dolgozhatunk
(Az AVISynth felrak egy dll-t a windows/system32 ala, ezert tud ilyeneket).

Az AVISynth is letoltheto a fenti videotools cimrol.

Vannak elszant emberek, akik epitettek maguknak sajat film szkennert hazilagosan, de ezt nem javaslom. Van professzionalis eszkoz is, de az nagyon draga lehet.
(pl. http://www.telecine-services.com/MWA/FlashScann8mm.pdf)

Diohejban ennyi. Javaslom a sok turelem, sok winchester es eros processzor beszerzeset. Es persze lehet, hogy valamit rosszul irtam, hiszen nem vagyok szakerto a kerdesben.

Tisztelettel:

YellowGhost

lolka02 Creative Commons License 2005.01.29 0 0 120

Sziasztok!

A lentebb említett super8film.hu-val van valakinek tapasztalata? Azt olvastam, hogy a Soos-t nem ajánlotta valaki, meg hogy a super8film jobb, mint a Soós, de csak azért, mert szkennelik a filmet, vagy tényleg megbízható, rendes cég, ami jó munkát végez és ott lehet náluk hagyni régi, - számomra - értékes super8 filmjeimet digitalizálni?

Fontos lenne, mert már nagyon régi filmek és félek, hogy menthetetlenül tönkremennek.

Előre is köszönöm a választ!

Pista1 Creative Commons License 2005.01.24 0 0 119

Én így szoktam:

Van egy Chinon képernyős hangos vetítőm, egy Svhs kamerám, és egy AVmaster digitalizálókártyám. A kamerát összekötöm a számítógéppel, és vetítés közben már megy is a vincseszterre. Utána igénytől függően vagy divx, vagy mpg.

Előzmény: tt65 (112)
2Bálint Creative Commons License 2005.01.24 0 0 118

Eladó Super 8-as vetítőt keresek.

A lényeg, hogy tudja a 18, ill 24 fps-ot.

Bálint

mail-ben kérném az ajánlatokat!

tommmmas Creative Commons License 2005.01.22 0 0 117

huhh...

felidézve mozigépész múltamat...a probléma valóban az kell hogy legyen amit irtál..hogy nem akkor mennek el a lapátok ( pilla )  a lámpa előtt mikor kéne...a film befűzéstől elvileg ez abszólut független...de passz, mert én meopta rendes 35mm-eseken dolgoztam...

vagy hogyha nem hagytál elég nagy hurkot...

..FreeBird-nek írj mailt, mer ő nagy mágusa a super8nak :) .. vagy pörgesd vissza a topicot és írj minden oan embernek aki hozzáértőt szólt eddig itt hozzá hátha tud vmit...

várj! lekaptam pár könyvet a polcról..

Dr.Holló Dénes az amatőr filmes kellék ábc c. könyvében azt írja a porblémádra,hogy rosszul fűztél! ..

remélem segítetttem

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!