Én a tavalyelött készítettem zöld szemzést, igaz a 298 as h.sz. ban a piros tálcán látható szem vágás alapján. Nem tudom Te mily módon vágtad a szemet?
Végre komoly sikerekről számolhatok be. A kb. 60, többéségében héj alá oltott zöldbe fás oltásom 30%-a indult meg valamilyen szinten, és mint kezdő ennek nagyon örülök. Egyiken-másikon még fürtkezdemény is van. Egy kérdés: ahol egy rügyből két hajtás indult, ott törjem ki az egyiket? A tőkék sok évesek, visszavágva, tehát a gyökérzetük erős, hatalmas kell legyen.
Oltottam zöldbe zöldet igaz nem úgy ahogy a nagykönyvben meg van írva hanem egy kicsit másként ,még pedig úgy hogy a kis hajtást letörtem nem azért készíttetem el az oltást így hanem mert a hónaljhajtás már nagyon nagy volt .
A hónaljhajtás mellet van még egy rügy ami szinte olyan mint egy alvórügy és én ara számítok hogy az majd kifog hajtani ha elégé éret .
A minőségi szőlőnél nem lehet az időre fogni, max az időjárására. De ha van 20 Ha szőlője valakinek akkor nem magába fog belekezdeni sztem.
Ha van 2 Ha szőlője és elkezdi virágzás előtt és egészen a kis bogyós állapotig tart ezen munkája, akkor a szőlője egy része tömött fürtű lesz sok sok hónaljhajtással, egy része pedig lazább fürtű kevésbé erős hónaljakkal. Előbbi könnyebben rothadásnak indul, leronthatja a jót is. Előbbinél gyengébb tőkék lesznek, utóbbinál erősebbek. Szóval ha egyöntetű szőlőt és gyümölcsöt akar valaki, akkor szerintem ez nem kifogás.
Itt is érdemes egy hozzáértő és akarattal rendelkező kis csapatot összeszedni. Bár vannak olyan munkafolyamatok amelyeket a szőlészek nem adnak ki más kezébe. Lásd Rambo interjúi szőlőművelőkkel. De lehet én vagyok ilyen megrögzült minőségre törekvő... Bár nekem muszáj lesz, mert én nem a 0-ról hanem kicsit hátrébb indulok majd az ágazatban :)
Kaccsozni, hónaljazni, fattyazni vagy tetejelni akarsz?
A kacsozást tévesen a hónaljazásra is szokták használni. bár nagyon elterjedten használják. (felén koccsnak hívják, na mind1 ez csak nyelvtan)
Én csak a véleményem írom, ne vedd szakirodalomnak!!!!!!!!
Kacsozni (a kapaszkodó bajszokat) amikor időm és energiám van, a dugványokon, friss telepítéseken lecsípem, hogy ne adja bele az energiát. Ezeknél hónaljazni is korán szoktam, hogy egyenes, erős vastag vesszőt neveljen ki őszre.
Sokéves termésben lévő szőlőnél ha van időm az első kötözésnél/huzalpár közé vezetéskor is kacsozok, hogy ne adja bele az erőt. (ez nagy tételben tényleg nem valami egyszerű)
Fattyazni már akkor lehet amikor a hajtásokon megjelenik az első fürt/kacs. Fattyú hajtást csak akkor szokás hagyni, ha jövőre valami célunk van vele. (fiatalítás, fejművelésű tőkénél tőkefej alacsonyan tartása stb)
Hónaljazni nem érdemes túl korán hiszen a hónaljak is asszimilálnak. De általában vannak kevés és nagy zöldmunkát igénylő fajták. Az intenzíven növekedő fajtáknál érdemesebb nagyobb terhelést és késői hónaljazást, a gyenge növekedésűeknél korai hónaljazást és kisebb terhelést alkalmazni.
A tetejelés is befolyásolja a termést. Ha korán tetejelünk, nagy, tömött fürtöket kapunk, amelyek könnyebben rotadnak, ellenben a lazább fűrt szerkezettel. Persze ez is fajta függő!
Konkrét időket nem írok, érdemes utánanézned h azon fajták amelyekkel dolgozol, hogyan adják a legjobb minőséget. (Bár az se mindegy hogy mennyiségre vagy minőségre törekszik valaki.)
Hát azért nem hinném, hogy a kacsozás mikortja annyira szigorú lenne, vagyis úgy tudom, hogy ajánlott megvárni a virágzás végét, de akinek nagy szőlősse van és erősen elnöttek a haljtások azért hamarább nekifog. Azt, hogy hol vágod el a vesszöt az is attól függ mennyire sietös a munka. Kinek sok van nem fogja egyenként meghézni, hogy pnt hányadik nodusznál kellene elvágni. Szerintet tekints bele Rambo blogjába ott többet és pontosabban megtudsz.
Végre felénk is fejlődött a szőlő annyira, hogy lehet zöldben zöld oltást készíteni. Készítettem egy párat és fotoztam is. Igaz a képeimre nem vagyok büszke homályosak lettek.
Gratulállok a sikerekhez! Ne aggodj lesz vele is valami. Ha az első izköz beérik az már jó, nem fog lefagyni jövöben majd tovább fejlődik. Nem szükségszerü, hogy első évben már termö haljtás fejlődjön.
Én szintén Baranyából vagyok 40km-re Pécstől. Tavaly oltottam sikeresen az általad említett Suvenír csemegeszőlő fajtából, tavaszra tudok belőle adni ha gondolod. Van 9 tőke " fehér csemegeszőlőm" nem sikerült még az összes fajtát beazanosítanom egyértelműen, ez már itt volt a ház vásárlásakor, azóta 4-5 újabb fajtát sikerül beszereznem. Írj levelet és megbeszéljük a részleteket. Pécsen van egy ismerősön nekik, a férjének több mint 100 féle csemegeszőlője van, a szőlőgazdaságban dolgozik, megtudom adni az elérhetőségét ha gondolod.
Üdvözlet mindenkinek! Két éve már hogy rendszeresen olvasom ezt a topikot,de még nem szóltam hozzá. A szőlő oltásáról semmit sem tudtam, az összes ismeretemet innen szereztem. Tavaly két tőkével próbálkoztam / zöldbe zöld/ és mindegyik sikerrel zárult. Az idén kíváncsiságból május 2.-án csináltam két zöldbe zöldet, és az egyik megeredni látszik. Keresek olyan pécsi esetleg baranyai csemegeszőlő tulajdonost, akinek van Suvenir, Opusz, Dunaw, Japán izabella szőlője. Cserébe fel tudok ajánlani Pannonia kincse, Saszla, Esther, Néró, Afuz Ali, Piros kecskecsöcsü fajtákat. Esetleg következő tavasszal Belgrádi magvatlan, Jupiter, Éva, Guzal kara, Ruby king, Moldova, Narancsízű, Helikon szépe vagy őszibarack, cseresznye, megy, és Ageni szilva szemzőágat. Elnézést hogy ilyen hosszú lett!
Nálam hatból egynek a rügye megpattant (megindult hajtani), a többi még csak erősen duzzadt. A naptárt nézve semmi késés, a korai tavaszodáshoz képest igen.
Az oltott hajtást igen egyszerű dolog megkülönböztetni a többitől, mert ugye az összes többit minél kisebb (2-5 cm-es) korában kitöröd, az oltottat meg (remélem) hagyod nőni.
(Más módszer: 1.tekersz rá elnyujtott csigavonalban egy 15-20 cm-es belül aluminium, kívül piros -hogy messziről virítson- műanyagos drótot. Villanyszerelők ingyen adnak hulladékot, vagy vehetsz a boltban.
2. van aki köt rá egy műanyag táblácskát -tejfeles pohárból kivágva, vagy használt m.a. kiskanál, kés a kínai étteremből- és ráírja a szőlő nevét UV álló filctollal.)
Hülye kérdésem lesz. Nagyon szépen köszönöm Ali-bának a zöldbe-fás ötletet, majdnem mind megindult. A fásba fásból a harmada sem.
A kérdés az lenne, hogy a későbbiekben hogyan különböztetitek meg az oltott hajtásokat. Én nagyon öreg tövekbe oltottam, oltás óta mindegyiken megindult még 10-15 hajtás, nem győzöm szedni. Most rajta van az oltószalag, meg gondolom később tekerek rá valamit, de nekem biztosan gondot fog okozni. A fásba fásnál elvágtam az aljánál és oda oltottam,de a zöldbe fásnál vannak olyan hajtások amik elég magasan jöttek. A tőkéket 30 cm-re vágtam vissza, és majdnem mind a tetején kezdett hajtani és csak most törnek elő az aljáról a hajtások. (tovább nem mertem tárolni a vesszőket, elég rosszul néztek már ki) Elszúrtam és jobban vissza kellett volna vágni?
Hát sajnos nincs, majd készítek, de itt nálunk még kell várni pár napot a zőld oltással. A 298 as hsz ban a harmadik képen a bekötözött szemzésen látszik a honalj mérete kb ilyen a méretük a csapon is oltáskor.