Akár mondhatja. A patkány mindenevő, hússal is mérgezheti, bár nem tudom az erre vonatkozó szabályokat. Bizonyítékod meg amúgy sincs, mivel keverte a patkénymérget.
Utálni persze aztán lehet az ilyen szomszédot, az elég hatásos, a macskairtáshoz hasonlóan számtalan legális módja van... Rossz szomszédság, török átok...
Sajnos simán megeszi, ha nem is abban a formában, de keverve igen. Valóban lehet nagyobb dózisú K-vitaminnal hatástalanítani a kumarinokat, ha időben észreveszed és még nem késő. A K-vitamin viszonylag lassan hat (6 óra múlva), idő kell az új alvadási faktorok szintéziséhez. Sürgős esetben FFP-t (friss fagyasztott plazma) szokás adni emberi mérgezésre, macskáknak nem hiszem hogy lenne ilyen, elég drága is lenne, ha lenne...
Azért érdemes odafigyelni, ha van ilyen igen jóindulatú szomszédja az embernek. Ha gyanúd van patkányméreg (kumarin) mérgezésre, akkor vidd a macskád állatorvoshoz, a K-vtamin segít.
Nehány alapvetést tisztázzunk: A rágcsálóirtáshoz használt, boltban kapható mérgeket a macska nem eszi meg. Ha mégis, az állatorvos egy injekcióval hatástalanítja.
Ergo: Aki azt állítja, hogy azzal nyírt ki macskát, az hazudik.
Mivel ma extra módon értetlen vagy, felvilágosítalak, hogy a kutya sem őrizné a házat, ha nem lenne kedve hozzá. De van, mert ezt diktálják az ösztönei. Másrészt a házat-kertet a saját területének érzi, ezért védi, nem önzetlenségből.
A macska önzetlen haszonhajtásánál mire gondolsz? Hogy egerészik? Ne röhögtess. A macska és az önzetlenség... Elárulom neked, hogy önzetlen állat nincs. Sem kutya, sem macska, sem madár, sem egyéb. Mind azt csinálja, ami neki a legjobb. Ha lekenyerezed, akkor idomul hozzád, ennyi. Igazából - ha jól megnézed - emberek közt is így megy.
"de egyéb hozzászólásaidból mégiscsak arra kellett következtetnek, hogy igencsak nem állhatod őket"
Ezek a saját kivetítéseid. Nekem nem a macskákkal van bajom, hanem bizonyos macskákkal, melyek rossz helyen tartózkodnak.
Ó, hát ennyire bután fogalmazok, nem lehet érteni az önként szó jelentését, pontosan arra gondolok, hogy nem kérésre, követelésre, parancsra, hanem csak úgy, a maga kedvére teszi azt a dolgot, amivel szolgálja a mi kényelmünket!
Nekem már sokszor leírtad, hogy semmi bajod a macskákkal..., kivéve...., de egyéb hozzászólásaidból mégiscsak arra kellett következtetnek, hogy igencsak nem állhatod őket, mindenesetre "fény derül a betűidre", ha egy hasonló érzelmű hozzászólásra válaszolsz!
Miért beszélsz ennyi hülyeséget? És miért sulykolod, hogy a macska nekem "ellenfél"? A kóbor kutyát ugyanúgy pusztítandónak tartom, sőt, még jobban, mert többet árt, mint a macska.
"a tyúk nem neked szánja a tojást, főleg nem a húsát, a ló nem a saját jókedvéből húzza a szekeret meg ilyesmi, a tehén sem neked szánta a tejét kezdetben, gondolom, de különböző manipulációkkal annyit kényszerítenek bele, hogy most már belepusztulna, ha nem fejnék. A kutya még hasonló kategória valóban, bár mint hárőrző inkább csak a jelenlétével véd a piti tolvajoktól, de ha valaki komolyan gondolja a betörést kevés kutya komoly ellenfél."
Fogom a fejem, annyi ostobaság van ebben. Egyrészt: miért, a Szent Macska talán kizárólag azért egerészik, hogy a gazdinak jó legyen?
Jól megmagyaráztad a házőrző kutya feleslegességét is, gratulálok.
Nem kell minden házimacskát kiirtani (rövid i) Európa színéről, csak a kóborlókat.
Direkt írtam, hogy költői a kérdés, elég nehéz a felfogásom, de már betéve tudom az általad felsorolt indokokat, részben el is fogadom. Természetesen magam sem szeretném, hogy öldösse a madarakat, de azt sem szeretm, ha a kutyáim öldösik a macskákat.
Önként! Ez volt a kulcsszó, a tyúk nem neked szánja a tojást, főleg nem a húsát, a ló nem a saját jókedvéből húzza a szekeret meg ilyesmi, a tehén sem neked szánta a tejét kezdetben, gondolom, de különböző manipulációkkal annyit kényszerítenek bele, hogy most már belepusztulna, ha nem fejnék. A kutya még hasonló kategória valóban, bár mint hárőrző inkább csak a jelenlétével véd a piti tolvajoktól, de ha valaki komolyan gondolja a betörést kevés kutya komoly ellenfél. De najó, velem lehet vitatkozni, a kutyák szeretnek segíteni a vadászatban!, húzzák örömmel a szánt!, visszahozzák az eldobott labdát meg ilyen nagyon hasznos dolgokat csinálnak! Jaj, majd elfelejtettem, valóban ők a leghasznosabbak, hiszem megölik a szomszéd macskáját!
Izlés dolga, de inkább egy macska somfordáljon a kertemben, mint egy menyét vagy egy róka, bár nem írtanék ki egyet sem, de az a szívlapátos ember bizonnyal!
Hát még sokat kell dolgoznod azon, hogy az átlagembereket ez a dolog annyira megfogja, hogy minden macskát kiírt Európa színéről. De kérlek, ha ennyire nagy szakértője vagy a témának, mondj már néhány szót arról, mégis hogyan jöttek létre azok a nyomorult, nulla értéket képviselő, de igencsak intelligens állatok, mert én sajnos nem tudom, de azt gondolom, tiszteled annyira az ellenfelet, hogy utánanéztél a dolognak!
"De akkor a macskák mért nem ölhetik meg a kertünkbe jövő madarat?"
Elmagyaráztam sokszor, megteszem újból. Azért nem, mert a hazai madarak nagy része védett, ami azt jelenti, hogy kevés van belőlük, kisebb részük veszélyeztetett, ami annyit tesz, hogy nagyon kevés van belőlük. Eddig érted? Oké. Mármost ezek a madarak - némely veszélyeztetett is - előszeretettel fészkel be a kertbe. De oké, hogy a macska a saját kertedben garázdálkodik, azt még túlélik ezek a fajok. De hogy ki is megy, és a réten, erdőben vagy akár mások kertjében madarászik, az kissé luxus, ami természetvédelmi szempontból megengedhetetlen.
"Egyetlen olyan állat van a ház körül, amelyik önként megdolgozik a tartásáért, ez a macska."
Na ne má'. Minden háziállatot azért tart az ember, mert haszna van belőle, mert az állat valamilyen módon "megdolgozik a tartásáért". A kutya őrzi a házat, a baromfi tojást és húst biztosít, a tehén tejet ad, a disznót szintúgy megesszük, a ló húzza a szekeret stb. Ne istenítsük már a macskát, ne emeljük a többi háziállat fölé.
"Akinek kertes háza van pincével, abba biztos, hogy előbb utóbb beköltöznek az egerek..."
És ha nem irtaná tűzzel-vassal a siklókat, nyestet, menyétet, görényt, rókát, sünt, vakondot, baglyokat (oké, azokat nem irtjuk már egy ideje, hálisten) és az egerek többi természetes pusztítóját, melyek a ház körül is előfordulnak, akkor semmi gond nem lenne az egerekkel macska nélkül sem.
A siklók is megeszik a madárfiókákat, mégsem jut eszembe azt mondani, hogy irtsuk a siklót. Ebből látszik, hogy nem szimpla madárbuzi vagyok, hanem a természet rendjét tartom szem előtt. A sikló itt őshonos, azért van, hogy szelektáljon. A házimacska nem őshonos, pláne úgy nem, hogy közben teljesértékű menedéket és ellátást kap az embertől, és ezért úgy elszaporodik, ahogy a vadmacska sosem.
Persze, repült a balta, de egy dologban tévedsz: nem a szar miatt nyafogtak, hanem esetleg amiatt rágtak be a macskára, hogy elharapta a kiscsirkék nyakát, vagy megrágta a padláson lógó kolbászt, szalonnát.
Remélem, nem copyrightos a módszered, mert fizetnem kéne... Szóval pénteken én is elindítottam a forgatókönyved szerint projektet, és ma reggel már kiváló eredményt tudtam elkönyvelni. Nem részletezem, mert tekintettel vagyok a macskaimádók idegeire :)
Mindenesetre konzultáltam előtte a bátyámmal, aki ügyvéd, és megnyugtatott: semmiféle szabálysértést vagy bűncselekményt nem követtem el azzal, hogy törvényes módszerekkel védem a család tulajdonát képező telket, illetve területet. És rágcsálóirtásra meg amúgy is kötelez az önkormányzati rendelet.
Szóval kösz a tippet, ajánlom mindenkinek, aki törvényesen akarja távol tartani a telkétől a ... rágcsálókat. És szégyen azokra a macskatartókra, akik a figyelmeztetések ellenére nem vigyáznak szeretett macskájukra :)))
Sőt, még van itten egy másik labda is. Thick ugyi azért szedhette ki a fészekből a szajkófiókát, mert az nem védett madár, sőt -mint írta- néhol irtják is, merthogy veszélyeztetett madarak fészkét is kirabolhatja. Node ha Thick aztán néha szabadon röpteti ezt a veszélyes vadállatot, akkor miben különbözik a macskatartótól, aki nem zárja a lakásba a macskáját? Ja, tudom... A szajkó őshonos, akkor rabolhat fészket.. De akkor meg miért szabad az ő fészkét kirabolni?
"És még mindíg nem fogtad fel,". . .no - fel sem tudod tetelezni, hogy nem a masik keszulekeben van a hiba, vagy igen? Olvass vissza legyszives. . .ki az aki ol es azt teljesen helyenvalonak tartja.
Amit az allatok csinalnak, az tetszik vagy sem elfogadom (kiveve, ha az ember idomitja ra) - ha az ember szelektalt allatvedelembol ol a termeszet egyensulyanak a megorzese erdekeben - akkor elitelem (mint a kertecben tartast is).
Ez nem vélemény kérdése. Adott helyzetek vannak, amit vagy elfogadok, vagy védekezem ellene.
Ha már kertes házba költözöm és az nem az erdő közepén van, hanem szomszédaim is vannak, fel kell készülnöm arra, hogy macskák fognak mászkálni nálam is.
Aki erre nem számít, az hülye.
Ha nem tetszik, vagy az egészségünk megkívánja, védekezem. Sűrű kerítéssel elsősorban. Mert azért az nem elvárható egy állattól sem, hogy a telekkönyvi kivonatot olvassa és megáll a határnál.
Ha ezen a jól érzékelhető és védő telekhatáron mégis átjön olyan, ami nekem nem tetszik, akkor olyan eszközöket használok ellene, amihez senkinek semmi köze...
Tegnap este teljesen ártatlanul vittem kicserélni a szódásüveget, ha láttátok volna hogy szaladt a macska! Vegyétek komolyan, sokkal ijesztőbb, mint a slaug és sokkal egyszerűbben használható, mire a slaugot kinyitjátok a macska elszalad! (Márha meg akarjátok oldani a problémát!)