Keresés

Részletes keresés

Elk Creative Commons License 2007.06.27 0 0 1398

hello mindenki,

vasárnap indulunk, nem tudja véletlenül valaki, hogy Reykjavikban milyenek a parkolási lehetőségek. Fizetős az utcán parkolás?

Ja, és a benzinkutaknál Izlandon is ingyen használhatod a WC-t (ha van egyáltalán)?

lexus81 Creative Commons License 2007.06.26 0 0 1397

ja igen. Tórshavn. A kocsi hutoje kompletten ki lett cserelve ugyhogy most rendben van :)

Streymoy szigetet hellyel-kozzel korbe jartuk. a varos holnapra marad. De a lenyeg a kis szuvenirek a csalad reszere mar megvannak.

Egy kis erdekesseg: elso kp. felvetelunkkor az ATM-bol a Tørshavn legnagyobb bevasarlokozpontjaban, a gep szakadt penzt adott ki aminek kb. az egynegyede hianyzott! :)

Furcsan neztek rank a helyiek amikor ezt furcsaltuk, gondolom ott masok a penznyomas lehetosegei.

Tehat holnap este vissza a jo kis 8 szemelyes kusetba! :)

Egy az ut elejen velunk utazo nemet kisgyerekes csalad allitasuk szerint a hajon kb. 100 euro rafizetesert kapott 1 szobat, ami itthon kb. 500-600 euro lett volna!

Szal most csak 5-en vagyunk. Korulbelul igy lehet a csomagoknak helyet csinalni... 

Előzmény: atco (1395)
atco Creative Commons License 2007.06.26 0 0 1396
amúgy, ha nagy a gáz, egilstadírban biztos lehet kocsit bérelni, lad: google:rent a car egilsstadir
Előzmény: atco (1395)
atco Creative Commons License 2007.06.26 0 0 1395
ach so, így már értem, kalandos:) azér, ha tudtok mászkáljatok kicsit, megéri. remélem kibírja a G, nagy a baj? mindenestre jó utat és kevesebb gondot.
ps. hanstholm gondolom tórshaven:)
Előzmény: lexus81 (1394)
lexus81 Creative Commons License 2007.06.26 0 0 1394

udvozlet Feroerrol!

A kocsink lerobbant Nemetorszgban a Dan hatar kozeleben, de hala a nemet logisztikanak es precizitasnak, ejjel megoldottak a feladatot es szerencsesen elertuk a kompot!!!

Szal itt vagynk feroeren es autztunk egy kicsit a szigeten (korbejartuk), amin Hanstholm is van, a tobbire nem mentunk mert a helyi katalogus alapjan inkabba helyi termeszettudomanyi muzeumot es egy nyuogdt kis parkolot valasztottunk a parton.

Ez az a hotel ahol alszunk:  http://www.hotelstreym.com/

Kivalo ar ertek arany es mintha csak mi lennenk itt! :)

csak helyi autok allnak itt.

u.i.

Ahogy az utleirasodban emlitetted, a dugok miatt, a nem vart esemenyek miatt, de regi auto eseten az esetleges muszaki problemak miatt is erdemes egy 2000km.es utba minimum 24 ora pluszt hagyni...

Előzmény: atco (1393)
atco Creative Commons License 2007.06.25 0 0 1393
hát ez jó kérdés... biztos megoldható (pld odahozzák), nem tudom tömeges igény van-e rá (ki megy oda gyalog, hogy jutott hanstholmbe, mit csinált faröeren stb). és te? tán stoppal? amúgy mér ne, láttunk mi is stoppost. egilstadírból tán több eséllyel bérelhetsz, oda meg csak bevisz vki.
Előzmény: lexus81 (1392)
lexus81 Creative Commons License 2007.06.22 0 0 1392

Sziasztok!

Nem tudjatok, Seydisfjorduról lehet berelni autot? Nem talaltam semmi infot errol.

udv.

atco Creative Commons License 2007.06.20 0 0 1391
bár mi mindent előre foglaltunk, de ált ahol aludtunk, még akadt hely, úgyhogy nem teljesen reménytelen sztem, legalábbis amerre kevesebben járnak. az 1-es mellett körbe nehéz lesz (az olcsóbb helyeken legalábbis). hómobil és bálnanézés is ment volna helyben, de ki tudja... az askja jól bent van, de a kocsitokkal elérhető, ld a legjobb útleírást erről.
Előzmény: pp74 (1390)
pp74 Creative Commons License 2007.06.19 0 0 1390

Sziasztok!

Kettő hétre megyünk saját autóval (Toyota Hilux). Tud valaki abban infót adni, ha folyamatosan haladunk előre, akkor találunk-e néha csak úgy helyben is szállást? Mindig egy éjszaka, két személyre, mindegy milyen. Ezzel a módszerrel járunk mindenhova, de nem tudom Izlandon működik-e. Sátrat és speciális felszerelést viszünk, de ha lehet inkább szobában aludnánk. Mivel főleg az elején leszünk a felföldön, ezért nem tudom, mikor és hová tudunk majd megérkezni.

Az hómobilozást és bálnanézést érdemes előre foglalni, vagy csak úgy odamehetünk?

Járt valaki az Askjánál, és/vagy az F821,Laugafell,F752-es útvonalon? Milyenek arrafelé az utak?

Köszi!

atco Creative Commons License 2007.06.14 0 0 1389
hídra nem emlékszem, de izgalmas átmenni rajta (cömbközépig, ha ér), mer az egyik jéghideg, a másik tűzforró, 2m-re egymástól. én felmentem a lávafalra és fennsíkra, majd el a zöld sziklák felé a tábor felett a patak völgyében. este volt és 2-3 óra hosszú. az lp-ben itt is bízhatsz, ha jól emlékszem hasonló az útvonal.
Előzmény: nacky (1388)
nacky Creative Commons License 2007.06.13 0 0 1388

OK, akkor Landmannalaugar az izgibb. Bár úgyis a söfőr fog dönteni :-)

Azon a bizonyos utolsó 2 patakon van gyaloghíd, vagy át kell rajta gázolni? Illetve ti mekkora kört tettetek ott? Az LPben van valami kis térkép, azon egy javasolt körút, ami pár órába beleférne.

Előzmény: atco (1387)
atco Creative Commons License 2007.06.13 0 0 1387
hvelavellír kisebb, otthonosabb, 1 jó kis fürdés + 1 séta. landmannalaugar sokkal látványosabb, nagyobb, folyó, hegyek, kövek, növényzet stb, van mit csinálni. mindenképpen több időt érdemel, mint a másik. az úttól viszont ne tarts annyira.
Előzmény: nacky (1386)
nacky Creative Commons License 2007.06.13 0 0 1386

Nem, június második felére gondoltam, mert mindjért megyünk. Gondolom ilyenkor még kicsit hüvösebb van, így maradt a kiszedhető bélésű télikabát, legfeljebb csak a külsejét hordom majd. Ha véletlenül melegem lenne.

Atco képeit is nézegettem, jók nagyon, láttam, júliusban még rövidnardágos idő is volt.

Megnéztem megint az utikönyvet, azt írja,a Kjöluron mindenhol híd van, viszont még most is le van zárva, majd próbáljuk menet közben kideríteni, megnyilt-e. Mindenesetre a térkép szerint ez egy könnyebben járható út, mint Landmannalaguar felé az utolsó szakasz, azt már nagyon vékonyan jelölik.

Ha csak pár órát tudunk ott tölteni, akkor melyik hely az igéretesebb?

Előzmény: Blende (1383)
atco Creative Commons License 2007.06.13 0 0 1385
persze nem akarom állandóan reklámozni, de itt részletesen is mestalálod. egyebekben (ruházat, gleccserszánozozás, kp) halgass blendére.
Előzmény: atco (1384)
atco Creative Commons License 2007.06.13 0 0 1384
igen, délről talán gyorsabb, de a kjölur úton se innen, se északról nincs gázló. ha nyitva van, körültekintéssel (kövek, birkák etc) simán járható.
Előzmény: nacky (1380)
Blende Creative Commons License 2007.06.13 0 0 1383

Mármint Júl 2 ugye? :)))

Mi is Júl elején voltunk, akkor ilyen idő volt amit leírtam. Sztem készülni kell mindenre.

De a szandál és a rövidgatyó tuti nem fog kelleni.

Megizzadni sem valószínű, hogy fogtok...

Ha a felföldre mentek a melegruha mindenképp ajánlott szerintem. Az, hogy mi megsétáltattuk a télikabátot pusztán szerencse kérdése volt.

Szóval sztem jobb ha van. Meg esőruha is. Indulás elött pár nappal érdemes már figyelni az időjárásjelentéseket. Adhat némi támpontot.

Kp.-t nem kell váltani a bankkártyát még a legutolsó fűkunyhóban is elfogadják.. :))

Ami extrém  kártyás hely volt: A gleccseren a motorosszánt ezzel fizettük ki, online tranzakció!! Jökulsarlon a kétéltűzést szintén a fedélzeten kézi POS-al húzták le szintén online tranzakció! Szóval Izlandot kp nélkül simán végig lehet csinálni.

Még az alagútpénzt az 1-es úton is kártyával fizettük. kb 5 másodperc és online.

Azért 2 kártyát legalább vigyél a biztonság kedvéért.

Bár mi lehet a plasztikkal stb..

Előzmény: nacky (1381)
Blende Creative Commons License 2007.06.13 0 0 1382

Igen elektromosat vittünk. Mi diákszállókban aludtunk (HotelEdda) ott volt áram a szobában így a főzőcske nem volt gond. Konzervek és zacskós levesek szóval minden ami forró vízben főzhető/melegíthető.

De megéri mindenképp. Akkor átszámolva egy hamburger cca. 3000 HUF volt...

Egy éttermi vacsora a kifüggesztett árlap alapján cca. 8-10e HUF egy kenyér 700-1000 HUF szóval nem tréfadolog...

Amit lehet sztem vigyetek. Azt a pénzt amit ezen spóroltok el lehet költeni másra is!

Ha visszaolvasol amikor még frissek voltak az élményeim sokmindent leírtam.

Ruhát mi úgy vittünk, hogy télre készülünk 4-14 fokra. Túranadrág, bakancs, farmerek, meleg pulóver és télikabát. Ehhez képest 12-18 fok volt az átlag 15-16 napsütés és szélcsend. Elég volt a farmer/melegítő/túragatyó aláöltözés nélkül felül meg vagy rövidújjú póló vagy pulóver. "Este" azért hűvösebb volt de nem sokkal mivel a nap alig akart lemenni. Érdekes látvány volt.. A fejed felett kering egy ovális pályán. A sziget déli részén azért lemegy de világos marad.

Az esővel mákunk volt 3x esett összesen. 1x amikor megérkeztünk és beautóztunk a bérautóval Reykjavikba. Mire beértünk elállt. 2x valamelyik éjjel amíg aludtunk. 3x amikor hazafelé mentünk a reptérre. De ez nagy-nagy mák!! Kifogtuk!

A helyiek azt mondták ez nem normális. Ez már a Global Warming...

Egy jó tanács: Az úton a birkákra és a madarakra vigyázzatok kikolbászol minden a kocsi elé. A birkák durvábbak...

A madarak meg betámadnak embert autót időnként. Sok helyen nincsenek hozzászokva az emberhez és nem félnek. A madarak főleg Grimsey-n durvák. Ott botot is kaptunk amivel hessegetni kellett őket.

Ja és a Motorosszánozás!!!

Hihetetlen élmény!! Senki ne hagyja ki!! A gleccser fantasztikus! Az utazás nemkülömben.

Anno képeket is nyomtam be ide.

Bluelagoon nagyon jó ezt én is megerősítem!

Izlandi utazásom az egyik legmaradandóbb élmény volt!

Vetekszik Tibettel...

Előzmény: nacky (1381)
nacky Creative Commons License 2007.06.12 0 0 1381

Vízforralót milyet vitettek? Elektromosat? Mert nekünk van gázfőzőnk, de repülőre gázpalack az még bőröndben se megy fel, így ez kiesett.

Ja, és ilyenkor (június 2. fele) milyen időre lehet ott számítani? Vigyük a télikabátot, vagy elég valami őszi-tavaszi öltözék?

Előzmény: Blende (1379)
nacky Creative Commons License 2007.06.12 0 0 1380
Ezek szerint Hvelavellirt délről lehet jobban megközelteni? Mert mindkét irányban fogunk járni. Viszont ahogy a térképet elnéztem, az út északon egy csomó tó meg vízfolyás mellett vezet, az lehet problémás még ilyenkor.
Előzmény: atco (1378)
Blende Creative Commons License 2007.06.12 0 0 1379

Szia!

A kajaárak elég húzósak. Mi ketten voltunk és két bőröndöt vittünk repülővel. Az egyik a ruha volt a másik a kajó. 17kg körül ha jól emlékszem..

Érdemes vinni mert ott minden a háromszorosa. Még vízforralót is vittünk és főzőcskéztünk. Kenyeret vettünk max 2 alkalommal meg néhány apróságot..

Ja ha már gleccser a motorosszánozást nem érdemes kihagyni!! Drága de felejthetetlen élmény.

:))

Előzmény: nacky (1367)
atco Creative Commons License 2007.06.12 0 0 1378
hvelavellír könnyedén járható 1 nap alatt, a gulfoss-tól normális viszonyok közt ha 2 óra. gázló itt nincs, inkább még havas lehet, v rendbehozzák a tél végén. landmannalaugarba 2wd-vel a kerülő utat (32, F26 unalmas, de gázlómentes, mi is erre jöttünk vissza) javaslom, simán járható, de inkább bő 3 óra az 1-estől. "hajnalhasadástól" "sötétedésig" ez is 1napos út akár:)
Előzmény: nacky (1377)
nacky Creative Commons License 2007.06.12 0 0 1377
Még egy kérdés: emlékeid szerint mennyire voltak akár száraz folyómedrek útközben? Mert mi korábban mennénk (most csütörtökön indulunk), és úgy láttam, a landmannalaguari utat csak a napokban nyitották meg, azaz lehet, hogy vizesebb, mint szokott, a hvelavelliri pedig még mindig zárva van.
Előzmény: nacky (1376)
nacky Creative Commons License 2007.06.12 0 0 1376

És kb. mennyi idő az út Landmannalaugarba illetve Hvelavellírbe? Mert a távolság nem kevés, és gondolom túl gyorsan nem lehet haladni a Yarrissal. Szállás már le van foglalva, így csak kitérő fér már bele, ottalvás nem. Melyik helyre érdemes inkább egy egynapos kitérőt tenni?

És úgy tudom, bizonyos utakra nem érvényes a bérautó biztosítása, a landmannalaugari például ezt írta az LP.

Előzmény: atco (1374)
Cilikécske Creative Commons License 2007.06.12 0 0 1375

Szerintem igen. A fürdő körül volt egy sétaút, ahonnét fotóztak.

Landmannalaguar csodálatos volt. Több gyalogtúrát tettünk onnét.

Előzmény: nacky (1373)
atco Creative Commons License 2007.06.12 0 0 1374
landmannalaugarba és hvelavellírbe is eljuttok 2wd-vel biztonságosan (ld. itt, az aktuális fejezetnél)) kár kihagyni...
Előzmény: nacky (1371)
nacky Creative Commons License 2007.06.11 0 0 1373
Ezek szerint be lehet menni csak úgy körülnézni meg fotózni? Mert azt mindenképpen szeretnénk.
Előzmény: Cilikécske (1372)
Cilikécske Creative Commons License 2007.06.11 0 0 1372

Én csoporttal voltam, és valóban nálunk is volt aki nem fürdött, csak sétált a fürdő körül. Lehet hogy van látogató jegy is, de nekem úgy rémlik, hogy ők nem vettek. De ez nem biztos.

Különben a Kék Lagúna tényleg a nagy fürdőzőknek (mint mi is) csemege.

Cili

Előzmény: nacky (1371)
nacky Creative Commons License 2007.06.11 0 0 1371

Sajna, Landmannalaguarba nem megyünk, oda nem elég a 2WD, ha jól sejtem, legalábbis erősen kétesélyes.

Annyira nem vagyunk oda a fürdőzésért, max. 1-2 órát pacsálnánk, arra 4000 forint kicsit soknak tűnik. Megnézni mennyire lehet a helyszint befizetés nélkül?

Előzmény: Cilikécske (1370)
Cilikécske Creative Commons License 2007.06.11 0 0 1370

Szia Nacky!

Mi Landmannalaguarban a menedékház mellett áztattuk magunkat egy hőforrásban, ami ingyen volt, oda nincs belépő.

De figyelj csak! Ha már eljutsz Izlandra ne hagyd ki a Blue Lagoont ha teheted! Nagy élmény volt, az ember itthon is annyi feleslegesre elkölti a pénzét, de ott az biztos nagyon emlékezetes lesz! Nem is gondoltam hogy ilyen is létezik! Ha szeretnél képet, szívesen küldök mindkettőről.

Üdv: Cili

Előzmény: nacky (1369)
nacky Creative Commons License 2007.06.11 0 0 1369

Felmerült még egy kérdés - hátha valaki olyan is olvassa, aki már járt Izlandon:

szeretnénk kipróbálni valahol a meleg vízben ázást is. A Blue Lagoon viszont 1400 koronáért kicsit húzósnak tűnik. Tud valaki valami hasonló melegvizes fürdőt, ami olcsóbb? A Myvatn tónál is van egy, de a legújabb LP szerint már az is fizetős, igaz, az "csak" 1100 korona. Terepjárónk nem lesz, de a felföldi utak kivételével szinte mindenhol meg fogunk fordulni.

Előre is köszi az ötleteket!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!