Keresés

Részletes keresés

Motun Creative Commons License 2010.01.02 0 0 21968
Boldog Új Évet mindenkinek..........
Remek hogy rátaláltam erre a topicra.
A Star Trek ifjúságom kedvenc sorozata volt. Bár még emlékszem Pirx pilóta kalandjaira, az Orion űrhajó és az Alfa Holdbázis sorozatokra is.
Most sok év után megint elkezdtem nézni (újra nézni) a részeket.

Van egy dolog ami "gyerekfejjel" nem is nagyon tűnt fel. Ha valami küldetésre mennek, vagy felfedezni ill. valakit kiszabadítani állandóan a kapitány és a főtisztek mennek.
És ez nem csak régi "Star Trek The Original Series" -ben van így hanem a közelmúltban készített részekben pl. az NX 01. Enterprise sorozatban is, mindig Archer megy hősködni.
Érdekes hogy amíg egy mai modern anyahajón vagy cirkálón, de még egy aknaszedőn sem a kapitány megy küldetésre, addig itt mindig (dacára annak hogy a parancsnokok felelősségét és hivatástudatát sulykolják a nézőkbe) a főnökség a legénységet magára hagyva megy és "felfedez". Persze érthető hisz ők a főszereplők.
De akkor is érdekes hogy az amerikai filmekben mindig a parancsnok a felelős a legénységért, itt pedig egy esetleges "parancsnok pusztulás" után a legénység megfelelő felkészültségű vezető nélkül marad pl. az Alfa kvadránsban a Voyager fedélzetén.
De ami még érdekesebb ez nem csak a Star Trekben van így hanem más sci-fi sorozatban is. A babylon 5-től kezdve a Stagate sorozatig. Sőt a most kezdődött vadiuj sorozatban az "Universe"-ben is.
Egy sorozatot láttam ami nem így műkszik, és ez a Battlestar Galactika. Ott a parancsnok nem megy "hősködni. nem hagyja el a hidat, figyel és dönt.

De ezek nem hátráltatnak a sorozat újra nézésében.............csak írásban gondolkodom...........:)))))))))))
HPéter1978 Creative Commons License 2010.01.02 0 0 21967
Mit értesz "még csak hasonló" alatt?

Hasonló űr sci-fi a Babylon 5 vagy a Battlestar Galactika.
A B5 univerzuma hasonlóan jól (ha nem jobban) megtervezett mint a Trek, kár, hogy a Crusade sorozat nem váltotta be a reményeket...

Kevésbé űr, de a Trekhez mérhető a Csillagkapu világa, és az még jelenleg is bővül.
Előzmény: Törölt nick (21966)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.02 0 0 21966
Mi lehet az oka, hogy sem a Star Trek előtt sem azóta, még csak hasonló sincs?
ShaReRe Creative Commons License 2010.01.02 0 0 21965
Sztem a TOS színvonalát igazán nem volt nehéz elérni. Épp az általad említett Motion Picture (V'ger) ami tükrözte legjobban a gyengeséget. A többi mozifilm pedig egyre javuló minőséget hozott. Viszont belefért egy univerzumba. Ez a legutóbbi valami újat teremtett azzal, hogy mexűnt létezni két fontos bolygó. Kíváncsi vagyok, hogy a következő (mert csak lesz) mozifilm innen folytatja vagy csupán egy kitérőről van szó?
Előzmény: macmelon (21964)
macmelon Creative Commons License 2010.01.01 0 0 21964
Lehet, hogy túlzásnak tűnik, de vallom: egyik mozifilm sem ST. Na, jó a az első 6 még eléri a TOS színvonalát. De a TNG-DS9-Voy-tól hol vannak a továbbiak? Max. a kulisszákat használják.

Hálás vitatéma, akár vallási kérdésnek is tekinthető, de szerintem tessék megnézni a TNG-DS9-Voy-t, és ha rákattan az ember, akkor persze úgyis megnézni a többit. A legrosszabb megoldást választja (nem neked írom, de sokan), aki mondjuk megnézi a Motion Picture-t, vagy valamelyik másik filmet, és megállapítja (jogosan), hogy ez a ST egy micsoda gagyi. A XI meg egy külön eset, inkább no comment. Vagy mondjam, hogy az se ST?
Előzmény: Robici (21958)
Phil Collins Creative Commons License 2009.12.31 0 0 21963
http://edition.cnn.com/2009/SHOWBIZ/Movies/12/30/patrick.stewart.knighthood/index.html
Előzmény: Phil Collins (21962)
Phil Collins Creative Commons License 2009.12.31 0 0 21962
Patrick Stewart hamarosan "Sir" lesz ha minden igaz:
gunji jackdaw Creative Commons License 2009.12.25 0 0 21961
Jaj, tényleg, nem szoktam CSI-ket nézni, de azt a zöld vérű jelenetet pont láttam. Az is mekkora volt :D

Egyébként január 4-től a TV6-on TNG hétköznap este 19.00-kor (port.hu)!
Előzmény: Törölt nick (21955)
Robici Creative Commons License 2009.12.25 0 0 21960
Hát igen, ez is egy megközelítés. Vagyis átvették a karaktereket, néhány momentumot és a nevet egy régebbi scifi-univerzumból és csináltak egy újat. Egyébként nekem összességében tetszett a film.
Előzmény: Se7en (21959)
Se7en Creative Commons License 2009.12.25 0 0 21959
Ez nem a XI! Most már egy alternatív univerzumban vagyunk, ahol még soha nem volt Star Trek, sem a TV-ben, sem a moziban és most csináltak egy sci-fi-t, aminek azt a címet adták, hogy Star Trek. Úgyhogy nem kell a címéhez semmilyen jelzőt mellé tűzni, hisz ennek még nem volt előzménye - azért remélem folytatása még lesz!
Előzmény: Robici (21958)
Robici Creative Commons License 2009.12.24 0 0 21958
Elég fura nekem ez az elnevezősdi. Mert az első mozifilm "Star Trek The motion picture" néven indul, aztán most megint egy Star Trek című jön. Aztán megpróbálja mindenki XI-ként azonosítani, de hát ez csak félmegoldás.

Egyébként üdvözlök mindenkit, most szólok hozzá először ehhez a témához. Nem vagyok nagy trekker, csak a mozifilmeket ismerem és néhány TNG részt, meg egy DS9-t. De most jutottam hozzá a Voyager összes részéhez és újfent kiütközött a Star Trek rajongásom.
ShaReRe Creative Commons License 2009.12.24 0 0 21957
Reszkessetek betörők és Télapu helyett ma megnéztem újra a Star Trek XI-et (miért nincs neve?). Most tűnt csak fel, hogy ez nem lehet alapja azután egyik mozifilmnek sem, hiszen se Romulus, se Vulcan bolygó...
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.18 0 0 21956
a találkozós :-)
Előzmény: Törölt nick (21955)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.17 0 0 21955
Melyik rész volt? A "zöld vérű" vagy a "Conos"?
Előzmény: gunji jackdaw (21951)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.17 0 0 21954
és ahogy felpattintotta a telefont :-)
ez már ismétlés, volt egyszer fel is vettem nagyon jól eltalált részeket csináltak mostanában pedig nem friss sorozat
Előzmény: gunji jackdaw (21953)
gunji jackdaw Creative Commons License 2009.12.16 0 0 21953
Megölték, Jim... LOL
Előzmény: ShaReRe (21952)
ShaReRe Creative Commons License 2009.12.16 0 0 21952
Space Quest :)
Előzmény: gunji jackdaw (21951)
gunji jackdaw Creative Commons License 2009.12.16 0 0 21951
A Viasaton egy CSI fut erősen Trekre hajazó storyval :-D
Zealander Creative Commons License 2009.12.04 0 0 21950
Sziasztok!

Tudom, hogy ez nem a reklám helye, de...

Áron alul eladnám a Star Trek Next Generation összes évadját. Ezüst, díszdobozos kiadás. Angol nyelv, angol felirat.

Érdeklődni itt: 1hrn@citromail.hu

Zealander

Ui: aki kapja marja:)

Megan O'Conell Creative Commons License 2009.11.28 0 0 21949

Talk a Trek!
Beszélgetés a Trekről és minden másról, a WestEnd City Centerben, a nagy kerek asztalnál az étkező részen (Messhall) December 5-én (szombaton) 12 órától. (Várjuk a vidékieket is!)
Rajongók, szimpatizánsok, érdeklődők: eszmecsere, Trekes újságok, albumok, esetleg laptopon (pendrive-val) videók, illetve más Trekes érdekességek, anyagok cseréje, új ismeretségek, barátságok létrehozása!
Ha érdekel a Star Trek, ne hagyd ki!
Live long and prosper!
Magyar Star Trek Klub nevében: Megan :)
stopposbácsi Creative Commons License 2009.11.10 0 0 21948
Teljesen egyetértek. Legyen hard sci-fi a trekből.
Előzmény: Törölt nick (21945)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.09 0 0 21947
köszi akkor majd beszerzem a blueray-t is, kíváncsi vagyok mennyi a különbség...

triblit nem is láttam de majd a következő megtekintéskor mrá figyelem :-)
Előzmény: Mr. Nocadlee (21946)
Mr. Nocadlee Creative Commons License 2009.11.09 0 0 21946
Tribbli: amikor először látjuk Scottyt, az asztalon van, és hangosan, jellegzetesen nyüszög. Erről lehet felismerni. :)

Fémdoboz: tökugyanaz, mint a kétlemezes dvd, csak a doboz más.

Blu-ray: már most is van, én legalábbis láttam, amikor átvettem a dvd-met az Xpressnél.
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.09 0 0 21945
megnéztem én is dvd-n, kicsit féltem a sok fikázástól amit olvastam, bár igyekeztem nem beleolvasni a spoilerekbe.

nekem nagyon tetszett... :-)
mint mozifilm szerintem sokkal jobb volt, mint az utolsó néhány, amik elég vérszegényre sikeredtek, ha nem lett volna előttük 100+ epizód sorozat, senki nem is nézte volna meg.
tetszett, hogy átfogalmazták a treket, kicsit aktualizálva, szerintem már nem eladható a klasszikus görög-római filozófia, ami a tos-ban és az eleján a tng-ben is jellemezte a hangulatot. ennek ellenére igenis volt mondanivalója a filmnek.
a sorozatokra épülő filmek nagy hátránya, hogy adott esetben száz vagy akár több epizódon keresztül felépített jellemfeljlődést, rengeteg háttértörténetet nehéz 90-120 percben lepipálni, mert fejben azzal a 100sok résszel hasonlítasz ugye.

a karakterek szerintem teljesen rendben vannak, sokkal rosszabra számítottam, egyedül Kirk sikerült kevésbé karizmatikusra és legendásra, de hát ugye éppen a legenda megteremésének a kezdetét láttuk. Scotty karaktere nekem bejött, tán az a kis gülüszemű izé felesleges volt, de legalább nem annyira zavaró mint jarjar a starwarsban :-)
McCoy tényleg nagyon jó Uhura olyan semmilyen, Spock viszont nagyon el lett találva.

én azt gondolom hogy sem a romulánok változásával, sem az idővonal-nyitással nincs semmi baj, biztos vagyok benne hogy agyaltak rajta rengeteget hogyan lehetne felfrissíteni a treket úgy hogy maradjon némi hagyomány is.
nagyon tetszik ahogy aktualizálták az egészet, tényleg csak apróságok voltak amik zavartak, pl. a fehér fényes belső a hídon mint egy parfüméria :-)
de a gépház indusztriális kinézete szerintem k. jó lett, sokkal autentikusabb, mint a 60as évek óvódájára hasonlító TOS vagy a játéktermi TNG.
megnézve az extrákat már jobban érthető volt a sok külső felvétel vibráló és életszerű hatása, ahogy kint vettek fel amit tudtak.
és nem digitális kamerával dolgoztak, ettől is élőnek tűnik, nincs az a zavaró cgi mint máshol.

ja és a Beastie Boys az elején az nagyon király ötlet volt, én pont így szoktam rá zúzni kocsiban, csak a sajátomban persze :-))))

szerintem nagyon jól sikerült megújítani a treket, a végére már nagyon steril és - szubjektív tudom - uncsi lett olyan belterjes kicsit. akár filmekkel folytatják akár sorozattal nagyon drukkolok, mert kurva jó a hangulata.

ja egy kérdés a fémdobozos kiadásban van valami a dobozon kívül a sima dvd-hez képest? már megvettem a sima dvd-t mikor megláttam a dobozosat...
tényleg a blue-ray mikor jelenik meg ha megjelenik magyarul egyáltalán, tudja valaki?
rizo Creative Commons License 2009.11.09 0 0 21944
A hétvégén sikerült megnéznem...
Eltekintve néhány "apróságtól" nekem tetszett...
mondjuk a kimaradt jelenetekért kár volt, szerintem, úgy érthetőbb lenne a film...

amik nem tetszettek (spoiler):
1) a szelíd tekintetű trójai herceg nem hiteles, mint csúnya gonosz ember...
2) a világegyetem nagyon nem így működik... :)
hogy egy nova/szupernova bekebelezzen, közel kell lennie: pl. a kb. mint a saját nap távolságunk... ebben az esetben, ha azt fekete lyukká változtatjuk, nem sokat segít...
(bár az akkréciós korong fénylik egy kicsit) :)
3) Spock és Kirk igen gyorsan lettek legjobb barátok...

tetszett: McCoy figurája nagyon jól sikerült...

Én várom a folytatásokat...

Riz.
Előzmény: rizo (21942)
Se7en Creative Commons License 2009.11.07 0 0 21943
Tribbli? Erről lemaradtam. Hol?
Előzmény: Mr. Nocadlee (21941)
rizo Creative Commons License 2009.11.03 0 0 21942
Én még nem néztem meg, csak az extralemezre volt időm tegnap este...
Ott igen nagy alázatot tapasztaltam, sok mindenről kikérték a véleményt... csak miután "Spock Prime" (gyk. Nimoy) rábólintott a forgató könyvre, akkor vágtak bele... volt egy jó hosszú merengés azon, hogyan lehet úgy előzményt csinálni, hogy ne legyen "eleve elrendeltetett" a szereplők sorsa... így jött a képbe az időutazás...
annyira érdekes volt számomra, hogy ezt a lemezt is ööö... lementettem, nem csak a filmet...

Riz.
Előzmény: gunji jackdaw (21940)
Mr. Nocadlee Creative Commons License 2009.11.03 0 0 21941
A trekmovie.com-on olvastam egy interjút az írókkal, ők úgy magyarázták, hogy a "régi" idővonal nem szűnt meg, hanem ez egy "párhuzamos" valóság. Ez utóbbi részt egyébként Spock ki is mondja a filmben.

Orci és Kurtzman a kvantummechanika elméletére hivatkoztak, mely szerint végtelen sok párhuzamos univerzum és idővonal létezik, melyek létezését a különböző döntések különböző végkimenetelei különböztetik meg egymástól.
A Star Trekben sem új dolog ez, lásd a TNG "Parallels" c. részét, amiben Worf ugrál a különböző valóságok között, vagy ilyen a tüköruniverzum is.

Technikai szempontból ez azért jó ötlet, mert így az írók megszabadultak egy csomó béklyótól, ami amúgy megkötötte volna a kezüket, többek között attól, hogy a néző tudja, hogy Kirk és a legénység nem halhat meg, hiszen ismerik a jövőjüket. A karakterek viszont alapvetően ugyanazok maradtak. Bár a film első pillanatától kezdve egy alternatív univerzumban vagyunk, azért a régi rajongók számára is vannak kikacsintások (lásd pl. a tribblit, ami egy átlag mozinéző számára semmit sem mond, én viszont vigyorogtam, mint a tejbetök).

Egyébként itt egy kép az idővonalakról (amin látható, hogy a régi is "él", nem úgy mint pl. a Vissza a jövőbe II-ben):

Előzmény: gunji jackdaw (21940)
gunji jackdaw Creative Commons License 2009.11.02 0 0 21940
Veled nincs semmi baj. Komolyan, smiley nélkül. A lényeg csak annyi: különbözőek vagyunk. Ahogy mondani szokták: kinek a pap, kinek a paplan. Van akinek tetszett, van akinek nem.

A párhuzamos valóság az oké, de az eddigi valósággal mi lett/lesz? Ezzel megszüntetjük, vagy azt mondjuk, hogy mind a kettő "létezik"? Erre kellene egy hivatalos álláspont, szvsz.

A szinkronra nem írtam, hogy "förmedvény" (az a BSG és a HBO/AXN/Masterfilm-féle Csillagkapu), csak annyit, hogy csalódtam a fordítóban és a stúdióban. Lehetett volna pontosabb is, hasonlóan, mint amikor a TNG-ben Quarknak hirtelen bátyja lett.

A Rodenberry-gyalázásról. Az xpress óta azon gondolkozok, hogy mennyire változik a világ. Anno a többség lehúzta az Archer féle ENT-et, a vulkáni bögyös nőcitől kezdve az idővonal megerőszakolásán át a sz*r történetekig. Pedig azt még azok készítették, akik korábban sok ST-t. Pedig az szvsz sokkal jobban "Trek" volt, mint ez a film. Még talán a Nemesis is az volt. Dehát változik a világ :-)
Előzmény: Mr. Nocadlee (21939)
Mr. Nocadlee Creative Commons License 2009.11.01 0 0 21939
Nekem tetszett az új Trek.
Párhuzamos valóságostul, "elcseszett csillagidőstül", "förmedvény" szinkronostul, "Roddenberry-gyalázással" (?) együtt.
Persze, lehet, hogy nem stimmel velem valami. :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!