Boldog Új Évet mindenkinek.......... Remek hogy rátaláltam erre a topicra. A Star Trek ifjúságom kedvenc sorozata volt. Bár még emlékszem Pirx pilóta kalandjaira, az Orion űrhajó és az Alfa Holdbázis sorozatokra is. Most sok év után megint elkezdtem nézni (újra nézni) a részeket.
Van egy dolog ami "gyerekfejjel" nem is nagyon tűnt fel. Ha valami küldetésre mennek, vagy felfedezni ill. valakit kiszabadítani állandóan a kapitány és a főtisztek mennek. És ez nem csak régi "Star Trek The Original Series" -ben van így hanem a közelmúltban készített részekben pl. az NX 01. Enterprise sorozatban is, mindig Archer megy hősködni. Érdekes hogy amíg egy mai modern anyahajón vagy cirkálón, de még egy aknaszedőn sem a kapitány megy küldetésre, addig itt mindig (dacára annak hogy a parancsnokok felelősségét és hivatástudatát sulykolják a nézőkbe) a főnökség a legénységet magára hagyva megy és "felfedez". Persze érthető hisz ők a főszereplők. De akkor is érdekes hogy az amerikai filmekben mindig a parancsnok a felelős a legénységért, itt pedig egy esetleges "parancsnok pusztulás" után a legénység megfelelő felkészültségű vezető nélkül marad pl. az Alfa kvadránsban a Voyager fedélzetén. De ami még érdekesebb ez nem csak a Star Trekben van így hanem más sci-fi sorozatban is. A babylon 5-től kezdve a Stagate sorozatig. Sőt a most kezdődött vadiuj sorozatban az "Universe"-ben is. Egy sorozatot láttam ami nem így műkszik, és ez a Battlestar Galactika. Ott a parancsnok nem megy "hősködni. nem hagyja el a hidat, figyel és dönt.
De ezek nem hátráltatnak a sorozat újra nézésében.............csak írásban gondolkodom...........:)))))))))))
Hasonló űr sci-fi a Babylon 5 vagy a Battlestar Galactika. A B5 univerzuma hasonlóan jól (ha nem jobban) megtervezett mint a Trek, kár, hogy a Crusade sorozat nem váltotta be a reményeket...
Kevésbé űr, de a Trekhez mérhető a Csillagkapu világa, és az még jelenleg is bővül.
Sztem a TOS színvonalát igazán nem volt nehéz elérni. Épp az általad említett Motion Picture (V'ger) ami tükrözte legjobban a gyengeséget. A többi mozifilm pedig egyre javuló minőséget hozott. Viszont belefért egy univerzumba. Ez a legutóbbi valami újat teremtett azzal, hogy mexűnt létezni két fontos bolygó. Kíváncsi vagyok, hogy a következő (mert csak lesz) mozifilm innen folytatja vagy csupán egy kitérőről van szó?
Lehet, hogy túlzásnak tűnik, de vallom: egyik mozifilm sem ST. Na, jó a az első 6 még eléri a TOS színvonalát. De a TNG-DS9-Voy-tól hol vannak a továbbiak? Max. a kulisszákat használják.
Hálás vitatéma, akár vallási kérdésnek is tekinthető, de szerintem tessék megnézni a TNG-DS9-Voy-t, és ha rákattan az ember, akkor persze úgyis megnézni a többit. A legrosszabb megoldást választja (nem neked írom, de sokan), aki mondjuk megnézi a Motion Picture-t, vagy valamelyik másik filmet, és megállapítja (jogosan), hogy ez a ST egy micsoda gagyi. A XI meg egy külön eset, inkább no comment. Vagy mondjam, hogy az se ST?
Hát igen, ez is egy megközelítés. Vagyis átvették a karaktereket, néhány momentumot és a nevet egy régebbi scifi-univerzumból és csináltak egy újat. Egyébként nekem összességében tetszett a film.
Ez nem a XI! Most már egy alternatív univerzumban vagyunk, ahol még soha nem volt Star Trek, sem a TV-ben, sem a moziban és most csináltak egy sci-fi-t, aminek azt a címet adták, hogy Star Trek. Úgyhogy nem kell a címéhez semmilyen jelzőt mellé tűzni, hisz ennek még nem volt előzménye - azért remélem folytatása még lesz!
Elég fura nekem ez az elnevezősdi. Mert az első mozifilm "Star Trek The motion picture" néven indul, aztán most megint egy Star Trek című jön. Aztán megpróbálja mindenki XI-ként azonosítani, de hát ez csak félmegoldás.
Egyébként üdvözlök mindenkit, most szólok hozzá először ehhez a témához. Nem vagyok nagy trekker, csak a mozifilmeket ismerem és néhány TNG részt, meg egy DS9-t. De most jutottam hozzá a Voyager összes részéhez és újfent kiütközött a Star Trek rajongásom.
Reszkessetek betörők és Télapu helyett ma megnéztem újra a Star Trek XI-et (miért nincs neve?). Most tűnt csak fel, hogy ez nem lehet alapja azután egyik mozifilmnek sem, hiszen se Romulus, se Vulcan bolygó...
és ahogy felpattintotta a telefont :-) ez már ismétlés, volt egyszer fel is vettem nagyon jól eltalált részeket csináltak mostanában pedig nem friss sorozat
Talk a Trek! Beszélgetés a Trekről és minden másról, a WestEnd City Centerben, a nagy kerek asztalnál az étkező részen (Messhall) December 5-én (szombaton) 12 órától. (Várjuk a vidékieket is!) Rajongók, szimpatizánsok, érdeklődők: eszmecsere, Trekes újságok, albumok, esetleg laptopon (pendrive-val) videók, illetve más Trekes érdekességek, anyagok cseréje, új ismeretségek, barátságok létrehozása! Ha érdekel a Star Trek, ne hagyd ki! Live long and prosper! Magyar Star Trek Klub nevében: Megan :)
megnéztem én is dvd-n, kicsit féltem a sok fikázástól amit olvastam, bár igyekeztem nem beleolvasni a spoilerekbe.
nekem nagyon tetszett... :-) mint mozifilm szerintem sokkal jobb volt, mint az utolsó néhány, amik elég vérszegényre sikeredtek, ha nem lett volna előttük 100+ epizód sorozat, senki nem is nézte volna meg. tetszett, hogy átfogalmazták a treket, kicsit aktualizálva, szerintem már nem eladható a klasszikus görög-római filozófia, ami a tos-ban és az eleján a tng-ben is jellemezte a hangulatot. ennek ellenére igenis volt mondanivalója a filmnek. a sorozatokra épülő filmek nagy hátránya, hogy adott esetben száz vagy akár több epizódon keresztül felépített jellemfeljlődést, rengeteg háttértörténetet nehéz 90-120 percben lepipálni, mert fejben azzal a 100sok résszel hasonlítasz ugye.
a karakterek szerintem teljesen rendben vannak, sokkal rosszabra számítottam, egyedül Kirk sikerült kevésbé karizmatikusra és legendásra, de hát ugye éppen a legenda megteremésének a kezdetét láttuk. Scotty karaktere nekem bejött, tán az a kis gülüszemű izé felesleges volt, de legalább nem annyira zavaró mint jarjar a starwarsban :-) McCoy tényleg nagyon jó Uhura olyan semmilyen, Spock viszont nagyon el lett találva.
én azt gondolom hogy sem a romulánok változásával, sem az idővonal-nyitással nincs semmi baj, biztos vagyok benne hogy agyaltak rajta rengeteget hogyan lehetne felfrissíteni a treket úgy hogy maradjon némi hagyomány is. nagyon tetszik ahogy aktualizálták az egészet, tényleg csak apróságok voltak amik zavartak, pl. a fehér fényes belső a hídon mint egy parfüméria :-) de a gépház indusztriális kinézete szerintem k. jó lett, sokkal autentikusabb, mint a 60as évek óvódájára hasonlító TOS vagy a játéktermi TNG. megnézve az extrákat már jobban érthető volt a sok külső felvétel vibráló és életszerű hatása, ahogy kint vettek fel amit tudtak. és nem digitális kamerával dolgoztak, ettől is élőnek tűnik, nincs az a zavaró cgi mint máshol.
ja és a Beastie Boys az elején az nagyon király ötlet volt, én pont így szoktam rá zúzni kocsiban, csak a sajátomban persze :-))))
szerintem nagyon jól sikerült megújítani a treket, a végére már nagyon steril és - szubjektív tudom - uncsi lett olyan belterjes kicsit. akár filmekkel folytatják akár sorozattal nagyon drukkolok, mert kurva jó a hangulata.
ja egy kérdés a fémdobozos kiadásban van valami a dobozon kívül a sima dvd-hez képest? már megvettem a sima dvd-t mikor megláttam a dobozosat... tényleg a blue-ray mikor jelenik meg ha megjelenik magyarul egyáltalán, tudja valaki?
A hétvégén sikerült megnéznem... Eltekintve néhány "apróságtól" nekem tetszett... mondjuk a kimaradt jelenetekért kár volt, szerintem, úgy érthetőbb lenne a film...
amik nem tetszettek (spoiler): 1) a szelíd tekintetű trójai herceg nem hiteles, mint csúnya gonosz ember... 2) a világegyetem nagyon nem így működik... :) hogy egy nova/szupernova bekebelezzen, közel kell lennie: pl. a kb. mint a saját nap távolságunk... ebben az esetben, ha azt fekete lyukká változtatjuk, nem sokat segít... (bár az akkréciós korong fénylik egy kicsit) :) 3) Spock és Kirk igen gyorsan lettek legjobb barátok...
Én még nem néztem meg, csak az extralemezre volt időm tegnap este... Ott igen nagy alázatot tapasztaltam, sok mindenről kikérték a véleményt... csak miután "Spock Prime" (gyk. Nimoy) rábólintott a forgató könyvre, akkor vágtak bele... volt egy jó hosszú merengés azon, hogyan lehet úgy előzményt csinálni, hogy ne legyen "eleve elrendeltetett" a szereplők sorsa... így jött a képbe az időutazás... annyira érdekes volt számomra, hogy ezt a lemezt is ööö... lementettem, nem csak a filmet...
A trekmovie.com-on olvastam egy interjút az írókkal, ők úgy magyarázták, hogy a "régi" idővonal nem szűnt meg, hanem ez egy "párhuzamos" valóság. Ez utóbbi részt egyébként Spock ki is mondja a filmben.
Orci és Kurtzman a kvantummechanika elméletére hivatkoztak, mely szerint végtelen sok párhuzamos univerzum és idővonal létezik, melyek létezését a különböző döntések különböző végkimenetelei különböztetik meg egymástól. A Star Trekben sem új dolog ez, lásd a TNG "Parallels" c. részét, amiben Worf ugrál a különböző valóságok között, vagy ilyen a tüköruniverzum is.
Technikai szempontból ez azért jó ötlet, mert így az írók megszabadultak egy csomó béklyótól, ami amúgy megkötötte volna a kezüket, többek között attól, hogy a néző tudja, hogy Kirk és a legénység nem halhat meg, hiszen ismerik a jövőjüket. A karakterek viszont alapvetően ugyanazok maradtak. Bár a film első pillanatától kezdve egy alternatív univerzumban vagyunk, azért a régi rajongók számára is vannak kikacsintások (lásd pl. a tribblit, ami egy átlag mozinéző számára semmit sem mond, én viszont vigyorogtam, mint a tejbetök).
Egyébként itt egy kép az idővonalakról (amin látható, hogy a régi is "él", nem úgy mint pl. a Vissza a jövőbe II-ben):
Veled nincs semmi baj. Komolyan, smiley nélkül. A lényeg csak annyi: különbözőek vagyunk. Ahogy mondani szokták: kinek a pap, kinek a paplan. Van akinek tetszett, van akinek nem.
A párhuzamos valóság az oké, de az eddigi valósággal mi lett/lesz? Ezzel megszüntetjük, vagy azt mondjuk, hogy mind a kettő "létezik"? Erre kellene egy hivatalos álláspont, szvsz.
A szinkronra nem írtam, hogy "förmedvény" (az a BSG és a HBO/AXN/Masterfilm-féle Csillagkapu), csak annyit, hogy csalódtam a fordítóban és a stúdióban. Lehetett volna pontosabb is, hasonlóan, mint amikor a TNG-ben Quarknak hirtelen bátyja lett.
A Rodenberry-gyalázásról. Az xpress óta azon gondolkozok, hogy mennyire változik a világ. Anno a többség lehúzta az Archer féle ENT-et, a vulkáni bögyös nőcitől kezdve az idővonal megerőszakolásán át a sz*r történetekig. Pedig azt még azok készítették, akik korábban sok ST-t. Pedig az szvsz sokkal jobban "Trek" volt, mint ez a film. Még talán a Nemesis is az volt. Dehát változik a világ :-)
Nekem tetszett az új Trek. Párhuzamos valóságostul, "elcseszett csillagidőstül", "förmedvény" szinkronostul, "Roddenberry-gyalázással" (?) együtt. Persze, lehet, hogy nem stimmel velem valami. :)