Hasonlóra gondoltam. Nem szedtem szét mert nem értek hozzá. A korona nélküli méret nem tom pontadan mi, de a számlap kb 2.8cm. A vàlaszt megkaptam amit szerettem volna. Vigyázok rá így ahogy van tovább.
Köszönöm a degítséget.
Van egy mutatót vesztett zsebórám is magyar gyármány, majd előszedem és megmutatom. Ha működne nagyobb királyság lenne, de így nézegetni is szeretem. Már rossz állapotban került hozzám a Glashüttével együtt.
Új vagyok. 50-80 ezer Ft között egyszerű, elegáns quartz órákat néztem a Claude Bernard, Grovana, Rodania, Doxa, Roamer márkákból. Kérdésem az lenne, hogy van-e ezek között minőségi különbség vagy egyszerűen ránézésre válasszak?
Igen, a lényeges dolgok egy része látszik. A tok viszonylag szépnek mondható, a számlap glashüttés viszonylatban kiemelkedően szép és a fara is rendben van. Bár szerkezeti fotót nem mutattál, de ha nem vagy gyakorlott, ne is feszegesd inkább a hátlapot. Szerintem amúgy 70.1-es szerkezet lehet benne. Korának nagy tömegben gyártott, szép és jó órái, amelyek többsége mára elég gatya állapotban van. Ez a darab szerencsére nem sokat lehetett használva, így megmaradt szépnek. Őrizd is meg így! A vízállóságában egy pillanatig se bízz, tehát még a nyirkos levegőtől is kíméld!
Hogy mennyit érhet? Ha rendben működik, szerintem itthon 20-30ezer Ft között. Nosztalgikus német hazafiaknak akár jóval többet is...
Meggazdagodni nem fogsz általa, úgyhogy inkább őrizd meg ilyen szép állapotban továbbra is!
Érdeklõdnék, hogy esetleg valakinek nincs véletlenül egy pár fém òraszíj végdarab ( amivel a fémszíj az òratokhoz kapcsolòdik) Longi L3.765-hoz ( ua. az òratok mint a 3.665), szívesen megvenném. A standard gyàri 24mm oyster jellegü fémszíjhoz kellene.
Pontosan erre számítottunk a képek alapján. :-)) Eterna 145x szériájú automata szerkezet, 18K arany tok, első generációs (1956-os) Centenaire modell, tehát mondjuk 1956-60 közötti.
Az egy állatfejnek tűnik, nem jól kivehető, de ez szerintem egyértelműen fémjel - ez arany tok. Hogy pontosan milyen - ahhoz tisztán kellene látni a fémjelet, de ha leveszed a hátlapot, bele lesz jól olvasható jelzésekkel úgyis ütve.
A svájci-európai óragyártásra (még az oroszra is) általánosan jellemző, hogy egészen elvétve, kirívó ritkaságként alkalmaztak aranyozott hátlapot, ergo az aranyozott órák hátlapja tízezerből talán ha egy esetben nem acél - ergo ránézésre azonosítható. Ahol a hátlap is aranynak tűnik, és láthatóan ugyanolyan, mint a tok - az szinte biztosan aranytokos (az USA óragyártásnál volt jellemző a vastag lemezelt, a hátlapon is alkalmazott aranyozás, és ritkábban, de a japánoknál is előfordult).
Ez viszont egy Eterna, és az Eterna sosem csinált aranyozott hátlapú órát, ergo ez az óra aranytokos - a fémjelzés pedig a hátlapban belül van, ott derül ki az is, hogy 14 vagy 18 karátos. Találhatsz esetleg hazai fémjelzés-beütést a tokfülekben - de ez csak akkor került bele, ha valaki bevizsgáltatta, vagy hivatalos kereskedelmi import-forgalomban hozták be ("államilag"), ha valaki ajándékként kapta rokonoktól, vagy külszolgálatban-utazáskor vette magának, akkor úgysem lesz benne efféle.
Eddig amit biztosan tudok, hogy müködik. Kissé " kopott ", úgy a ház is mint a szíj is. De gondolom, az elözö tulajdonosa használhatta, nem beföttes üvegben tartotta :)
Van egy ismerösöm, ékszerekkel, órákkal foglalkozik, talán a jövö héten lesz idöm és megmutatom neki.
Külsöleg nem lehet látni semmit rajta, ami az aranyra utalna ( a sárga színe még nem garancia ). Kinyitni nem nyitottam ( azt sem tudom, hogy kell ). Gondolom a " belsejében " lehet több infót megtudni róla ?
Enterna Centenaire aranytokos(nak tűnő) automata. Ezekben általában a 1456-os (saját) automata szerkezet dolgozik, a szériát a cég 100. évfordulójára 1956-ban indították (de utána egy darabig még futott, 1961-től volt egy másik, Centenaire 61 széria is - ez még a korábbi). A csat aranyozott (plaque) és szerintem Certina, de ennek nincs igazán jelentősége.
Nem értéktelen és nem is túl gyakori modell, reálisan így aranytokban, ha amúgy jól működik, át van nézve szerintem 1-2 ezer euró között kb: bármit érhet.