Keresés

Részletes keresés

rrroka Creative Commons License 2008.07.16 0 0 18558
a házasságkötés ingyenes azt jelenti, h ha bemegy a pár meg két tanú, aláírják, 5 perc, eljönnek az ingyen van. de ha bármi szertartás, beszéd stb van akkor már kérhetnek pénzt.
Előzmény: KissMe (18556)
KissMe Creative Commons License 2008.07.16 0 0 18557
Ja, és a jegyesoktatáson a pap egy az egyben vágta tarifát, ez volt az első fél óra legfontosabb közlendője. A vőfélyek/tanúk menjenek a szertartás után az irodába, és fizessenek. Pedig apu presbiter, és én is régóta annak a gyülekezetnek vagyok tagja.
Előzmény: sagia (18555)
KissMe Creative Commons License 2008.07.16 0 0 18556
Megjegyzem: a családjogi törvény értelmében a házasságkötés ingyenes.
Az már más kérdés, ha egy önkormányzatnál kérnek pénzt, akkor abból nem lehet alkudni. Nálunk 15.000 Ft volt, azért, mert a párom nem abba a városba van bejelentve. Ha egyikünk sem odavalósi lett volna, akkor 30.000. Azt nem tudom, ha mindkettőnk bejelentett lakcíme oda szól, akkor ingyen lett volna? A pénzt ilyen indokkal kérték el, hogy egyikünk nincs oda bejelentve, illetve hogy vesznek szülőköszöntő virágot, pezsgőt, meg csináltatnak asztaldíszt, amit utána elvihetünk az étterembe.
Előzmény: sagia (18555)
sagia Creative Commons License 2008.07.16 0 0 18555

Azért az önkormányzat sem mindegy teljesen. Nekünk pl. kiszállással együtt teljesen ingyenesen csinálják meg. Az más kérdés, hog valami ajándékot azért szeretnénk adni a hölgynek. ÉS a templom is elég változatos árban van. A papunk azt mondta, hogy nincs ennek díja, adományt szivesen elfogad a templom. De barátnöméket remetén elégé lenyúlta a templom a sok hülyeséggel. (meg mindják, hogy kitől lehet virágot rendelni, a zenét dalonként kellett fizetni, meg hasonlóak.)

Szerintem ezt is ki kell kalkulálni, hogy hogyan éri meg jobban.

Előzmény: KissMe (18554)
KissMe Creative Commons License 2008.07.16 0 0 18554
SZVSZ a menyasszonyi ruha varratása még drágább, mint egy olcsó kölcsönzés, vagy a régebbi modellek megvásárlása. Én kb. 65.000 Ft-ot hagytam ott a szalonban menyasszonyi ruhára és hozzá való kütyükre (fátyol, kesztyű, bugyi, melltartó, harisnya, hajdíszek, nyakék), és mind az enyém, megvettem. A férjem öltönye, ingjei (2 db) és nyakkendői (2 db) is kb. ennyibe kerültek, azokat mondjuk méretre varrattuk (nyakkendő kivételével).

Nálunk bevált trükkök a spórolásra:
- süteménysütés családilag
- rokonok díszítették a termet, nagykerből vettük a hozzávalókat
- virágos ismerősnél baráti áron kaptuk a csokrokat és autódíszt
- meghívóból egyszerűt és ízléseset választottunk, ami azért tetszett is, de profi nyomdában csináltattuk
- zenekarnak sokat jártunk utána, míg találtunk egy olcsót, akik hárman voltak, és csak 70ezret kértek, a kikéréstől egészen hajnalig játszottak
- nem volt pénzért vőfélyünk, a kikérő szövegét egy rokon srác mondta el, utána pedig nem volt rá szükség
- torta-áraknak sokat jártunk utána, és végül nagyon olcsón nagyon finomakat vettünk
- fotóst is barátilag intéztük, másképpen megfizethetetlen
- a menyasszonyi autót a barátnőm hozta a munkahelyéről (autószalon), ingyen

Szerintem az a lényeg, hogy mindent a legjobb helyen vegyél meg. Ez nem feltétlenül a legolcsóbbat jelenti, de legyen arányban az ár az értékkel! És ne sajnálj utána járni, egy-két telefonhívást vagy kitérőt útban hazafelé megér, hogy spórolj utána 10-20 ezer forintokat. Szerintem.
Amin nem lehet spórolni: önkormányzati és templom esküvő szabott ára, vendéglőben a kaja ára (max. alkudni lehet). Más nem is jut eszembe hirtelen.
Bocs, hogy hosszú lettem.
Előzmény: kisedo (18542)
rrroka Creative Commons License 2008.07.16 0 0 18553
a zenekarral az volt a bajunk, h szerettünk volna némi nekünk tetsző rock-alter-depechemode zenéket is, ezeket meg egy zenekar nem tudja.
voltak is, be is jöttek. mondjuk kicsit kevesebb, mint szerettük volna, de a sárga zsigulira midneki ugrált, a huncut kárnyivál (mirgyék) is nagyon bejött.
vagy ha igen akkor inkább nevetséges, mint élvezhető, hallottam elrettentő DM feldolgozást. :DDDD
Előzmény: sagia (18551)
rrroka Creative Commons License 2008.07.16 0 0 18552
azt h külsős vőfélyt hívnak _pénzért_ sosem értettem, én azt hittem az mindig vmi talpraesett nagyhangú rokon/barát.
Előzmény: sagia (18551)
sagia Creative Commons License 2008.07.16 0 0 18551

Sokban egyetértek Veled.

pl. gyűrűpárnát szerintem is párszáz forintból ki lehet hozni és amiket lehet kapni nekem sem tetszettek.

Meghívókat mi kihoztuk kb. 10.000-ből, de ennek a többszörösét akarták elkérni ha rendeltem volna.

Zenekart mi fontosank tartottuk, de ez tényleg izlés dolga.

Röviditalok is jó ötlet, abszolut én is javaslom ezt a megoldást!

És a virágok bazi dárgák!!!

pl. a menyasszonyi ruha igaz, hogy nem 2008-as modell, de sok olyan szalon van, ahol kiárusítják az 1-2 éves ruhákat 30 és 50 között. Míg a kölcsönzés 100-nál kezdődik.

Eszembe jutt még a sütés, hogy a rokonokat meg lehet kérni, hogy hozzanak 1-1 tortát, esetleg keresztanyát, nagymamát hogy süssön apró sütit.

Vöfély és el tud kérni 50-100 ezret, szerintem ez is túlzás egy kicsit. Körbe kell nézni baráti körben, isemrősök között.

Előzmény: rrroka (18545)
sagia Creative Commons License 2008.07.16 0 0 18550
Ja! ÉS a fekete talpra én is allergiás vagyok! Nem tudom, hogy lehet ilyet tervezni!:)
Előzmény: KissMe (18547)
sagia Creative Commons License 2008.07.16 0 0 18549
Menyecske cipőm érdekes történet volt. Elhatároztam, hogy kb. 30ezret szánok a menyecske ruhára és cipőre. Úgy gondoltam, hogy 20 lesz kb. a ruha és 10 a cipő. A sors úgy hozta, hogy kaptam a nyári leárazáson 10-ért egy szép ruhát, amit fel tudok majd máskor is venni és válaszottam hozzá egy minőségi, utcán is hordható cipőt, ami viszont 20 volt:) (egy piros cípőre szerintem mindenkinek szüksége van!)
Előzmény: KissMe (18547)
rrroka Creative Commons License 2008.07.16 0 0 18548
nem azt mondtam, h mi ennyiért és ilyet vettünk, hanem h meg lehet tenni. :D
feleségemnek szép és drága csukája volt, amit még meg is dolgozott egy cipész, h puhuljon.
váltócipőnek volt egy olcsóbb, lapossarkúja, az is kényelmes volt, lehet h nem konkrétan deichman, de hasonló kategória árba.
Előzmény: sagia (18546)
KissMe Creative Commons License 2008.07.16 0 0 18547
Én pedig úgy voltam vele, hogy fehér cipőt ezer helyen kerestem, végigjártam az összes cipőboltot Pécsen, és egyik sem volt jó. Vagy nem volt fehér, vagy ami volt, az gagyi kínai (csúszós talpú), és úgyis 5000 Ft, meg fekete volt a talpa (olyat nem szerettem volna). Végül a fehér cipőt ott vettem, ahol a menyasszonyi ruhát, és igaz, hogy tizenezer forint volt, de valódi bőr, pántos, kényelmes, minden. És jó még később is szandálnak, bár azóta nem volt a lábamon. :)
A menyecskeruhához bordó szatén szandálcipőt vettem, azt viszont egy butikban, 4000 Ft-ért, elsőre megtetszett a kirakatban, és meg is vettem. Ez mondjuk kevesebbet volt a lábamon, de kényelmes volt és szintén fel tudom venni máskor. Mivel a menyecskeruhám kétrészes volt, ezért a bordó toppal, és a bordó hosszú szoknyával is tudom kombinálni, ha a másik rész fekete lesz.
Előzmény: sagia (18546)
sagia Creative Commons License 2008.07.16 0 0 18546

Érdekes én menyasszonyként a cipőmön  (egyiken sem) nem voltam hajlandó sporolni. Szerintem fontos, hogy kényelmes legyen. :)))

Előzmény: rrroka (18545)
rrroka Creative Commons License 2008.07.16 0 0 18545
olcsón? az szinte lehetetlen. vannak trükkök mondjuk:
- nem 5 fős kaja, csak 2 + sütik.
- röviditalokat, vagy ha lehet a hosszúakat és üccsiket is nagykerből vinni, esetleg gabinban (amikor elhozol X mennyiséget, és ami bontva lesz csak azt kell kifizetni)
- virágokkal szolídan bánni, díszítésnek nem kála, hanem margaréta v szegfű. nem "nagynevű" virágostól venni, aki 2x szorzóval csinál menyasszonyi dolgokat.
- ruhát nem kölcsönözni, hanem vmi alkalmis boltban tetsző fazont csináltatni menyasszonyi színben. minálunk így volt, egy egyszerű A vonalú ruha, abroncstalan, 30K volt, és örökbe a kicsi feleségemé, fel tudja venni máskor is pár kiegészítővel később is simán (barna stóla, ékszerek stb. mindjuk még nemtom hova... :D)
- egyszer használt menyasszonyi csukát a deichmanba venni 5-8 ezerért...
- normális sminkest-fodrász találni. én teljesen meglepődtem, a menyasszony hajért, a menyasszony sminkért, az én rőzsém belövéséért, meg előtte a próbahaj és sminkért összesen 10 ezer froncsit kértek csak.
- gyűrűpárnát csinálni: 300 ft az anyag bele még 100 a vatta. a boltba meg 5 ropi és rusnyák mint a dög...
- díszítésre megkérni az ehhez kedvet érző barátokat rokonokat. mi nem akartunk nagy díszítést, azt úgy belelendültek, h elképesztően jól nézett ki minden.
- mi mondjuk nem spórolásból, hanem mert így szerettül volna kihelyezett esküvőt kértünk, így egyszer került 35 eFt-ba és annyi. nem volt kocsibérlés, kocsidísz ilyenek.
- nem zenekart hívni (100-nál kezdődnek) hanem DJ-t, akik 20-30ért simán megcsinálják a bulit.
- 200ezer forintot költeni a fotósra és a videósra? komolyan? nagyon jól dolgoznak az tény, de egy 50 fős lagzinál ez kb az össz költség hatoda lenne...
- meghívólat otthon nyomtatni, kb 3000 ft papírköltséggel meg egy tintapatronnal (már ha ért kicsit az ember, vagy vmelyik haver az elkészítéshez. nálunk értettünk. :D)

én ugy látom jelenleg úgy lehet számolni h kb 15 ezer / fő a költség összesen.

hát ennyi a tipphalmaz. biztos megbántottam vagy ezer embert aki ebből él...

mi úgy voltunk vele, h nem akartunk semmin spórolni. ha vmiből volt egyszerűbb verzió és teszett nekünk akkor azt választottuk. pl asztali futó varratása helyett a virágosok által csomagolásra használt színes anyagot használtuk. van vmi spec neve, kicsit átlátszó, több szín, nem papír de nem is műanyag
Előzmény: Zsike1983 (18541)
krina Creative Commons License 2008.07.16 0 0 18544

Szia, az egyházi esküvőhöz annyit, hogy az egyházjog alapján nem kell bérmálkozás; megkeresztelve kell lenni a templomi esküvőhöz.

Amúgy ha az egyik fél meg van keresztelve és a másik nincs, akkor is lehet egyházi esküvő, mindezeket jog szabályozza, de sajnos papja válogatja, hogy ehhez tartja magát, vagy a saját elképzeléseihez. Sajnos nagyon sok esetben inkább az utóbbihoz, amivel nemcsak a párokat ijjeszti meg és el, hanem a fiatalabb papok sem értenek vele egyet.

Ugyanez a helyzet a jegyesoktatásnál, van ahol 8-14 alkalommal kell elmenni beszélgetésre, van ahol megelégszenek pár alkalommal, van ahol összevontan tartanak pár alkalomból álló kurzust több párnak egyszerre és ennyi.

Az az igazság, hogy ez az egész az adott pap "elveitől" függ, nekünk például szerencsénk volt, egy nagyon rugalmas és rettentő segítőkész pappal, négy alkalommal letudtuk a dolgot, nem beszélve, hogy még érdekes is volt.

A szertartásnak meg mindenhol "díja" van, függetlenül, hogy fizettél-e egyházi adót vagy sem; nálunk 17ezer pénz lesz a szertartás, még számlát is adnak róla. Gondolom ez a Mátyás templomban kicsit több, stb...

Ami meg költségeket illeti a legtöbbet a kaja,pia,süti viszi el, a többi tétel akkor igazán mértékadó, ha a sok kicsi mindegyikén próbálsz spórolni és akkor összegyűlik. Én végig úgy számoltam, ha például van ingyen meghívó, akkor abból kb. 3-5 ember vendégelése megvan... stb...De például egy menyacipőért is felesleges kiadni 15-20ezret, olcsóbban is meg lehet oldani, nálunk legalábbis párom nem nagyon vesz fel törtfehér szatén cipőcskét, csak a nagy napon ugyebár, akkora meg van olcsóbb is :) stb.stb.stb... nagyon sokat kell utánajárni a dolgoknak...

uancsa Creative Commons License 2008.07.15 0 0 18543
Ahol én lakok, ott február végéig kell jelezni, ha nyáron esküvőt akar valaki. Tehát akkor kezdődik gondolom a jegyesoktatás. Kell fizetni, de nem olyan sokat. Viszont ha nem fizettél az adott évre egyházadót, akkor azt hiszem, többet kell.
kisedo Creative Commons License 2008.07.15 0 0 18542

hello Zsike,

a kérdés, hogy szted mi az olcsó?! :))

én minden honnan több árajánlatot kértem be, és a lehető legjobb ár/érték arányt választottam, mégis komoly ktg-ek vannak. nyilván vannak költséghatékony megoldások, mint a ruhavarratás, vagy zenekar helyett dj, esetleg sk meghívók, stb.

Zsike1983 Creative Commons License 2008.07.15 0 0 18541

Sziasztok

Légyszi segítsetek,hogy tudok olcsón kihozni egy esküvőt nagyvárosban lagzival együtt??? Kb. 70 főre? :( Semmi esélyt nem látok rá. :(

A templomi esküvőt megkérdeztem a plébánián. Mondtam,hogy én nem vagyok megbérmálkozva. A pap azt mondta,hogy így is elmegy, tehát lehet esküvő jövő augusztusban, semmi akadálya, csak részt kell venni egy jegyesoktatáson, ami idén szeptembertől kezdődik... IDÉN!! MINEK??? majdnem egy évig járjunk jegyesoktatásra??? Néhányan azt mondják,hogy tuti azért, mert nem vagyok megbérmálva. De állítólag az nem muszáj hozzá,úgyhogy nem értem. Azt hittem a jegyesoktatás csak két-három alkalom lesz. Erre tessék, már idén szeptembertől kezdjük el:( Templomi esküvőért kell fizetni??? Valamennyit biztos kell,csak kíváncsi lennék,hogy ki hogy jött ki ebből.

rrroka Creative Commons License 2008.07.15 0 0 18540
tök piaci ár volt, bementünk a menyasszonyi ruha bolt közelébe lévő szimpi virágoshoz. (talán Korall virág a nevük)
Nekünk nem volt a sátron virágdekoráció, csak nagy tálakban úszkált margaréta (10 jó bokros szál összesen, lefejezve), ez volt még 3000.
a pavilon (ld lejjebb) díszítésre hoztak mindent a rokonok, barátok akik csinálták, de nem hiszem h sokba lett volna fehér szegfű volt, meg rezgő, meg hínár... ja nem, borostyán! :D
Előzmény: sagia (18537)
kivi Creative Commons License 2008.07.15 0 0 18539
Nálunk a csokrok összesen 40, a teremdekor 60 ezerbe került, és ők csinálták: http://www.jeanpierre.hu

Előzmény: sagia (18537)
sagia Creative Commons License 2008.07.15 0 0 18538

Van valakinek tapasztalata, hogy hol lehet szép és esetleg olcsó hajdíszeket venni (kis virág, göngy pl.)? És még fátyol ügyben érdeklődnék?

sagia Creative Commons License 2008.07.15 0 0 18537
Honnan szereztetek ilyen olcsó virágost??? Nekünk a terem dekorációra kb. 120e mondtak. Igaz ebből 50e a székszoknya. De az asztal díszekre darabonként 3ezer Ft számoltak és még plusz a főasztal dísz, ami 10 ezer körül van.
Előzmény: rrroka (18536)
rrroka Creative Commons License 2008.07.15 0 0 18536
nekünk 33 ropi volt ez a csokorkészlet: menyasszonyi, dobó, 2 szülőköszöntő, asztaldísz, vőlegénykitűző, két tanúkitűző, vőfélykitűző, két koszorúslány karszalag.
és marha szépek voltak.
Előzmény: szemirah (18531)
noesz Creative Commons License 2008.07.14 0 0 18535

Szia,

mi kb. 58e forintot költöttünk csokrokra és a dekorációra.

Ebben benne volt a menyasszonyi-, dobó- ill. koszorúslánycsokor, kitűzők, szülőköszöntő 1-1 szál virág, autódísz, szalag az autókra, teremdíszítés és főasztaldísz.

Előzmény: szemirah (18531)
uancsa Creative Commons License 2008.07.14 0 0 18534
Köszi! Akkor december végén be is megyek. :)
Előzmény: kivi (18533)
kivi Creative Commons License 2008.07.14 0 0 18533
Hivatalosan 6 hónappal korábban lehet jelentkezni.
Előzmény: uancsa (18532)
uancsa Creative Commons License 2008.07.14 0 0 18532
Sziasztok!

Tudom, hogy még egy kicsit korai, de ha 2009.június 27én szeretnénk esküvőt, mikor lehet bemenni az anyakönyvvezetőhöz? Az étterem már le van foglalva és attól félek, hogy megelőz valaki, és minket már nem vállal.
szemirah Creative Commons License 2008.07.14 0 0 18531

Sziasztok!

Most kaptam meg a virágostól az árajánlatot és érdekelne, hogy ki mennyit költ virágra (kb. mi tartozik bele)?

kispoppy Creative Commons License 2008.07.14 0 0 18530
rrroka Creative Commons License 2008.07.14 0 0 18529
mennyire udvariatlan a hölgykollégával szemben, h az ő neve van hátul... :)
Előzmény: vwmarci (18527)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!