Csak érdekességként írom, a szomszédom a múlt hét közepén, amikor elkezdett esni a hó, akkor szedte le az erkélyen a virágládába kiültetett fűszerpaprikát. Csak most a hétvégén roggyant meg a leve a paprikának.
Én a fűszerpaprikát csak két hete szedtem le a telken, még nem volt semmi baja, csak azt hittem már többet nem megyek.
Különben volt olyan év, hogy a karfiolt dec. 13-án szedtem le. Igaz a karfiol minusz 3-4 fokig nem fagy meg.
Pedig az uborka magja nem tartozik a legdrágábbak közé. Egy zacsiban két-három évre elegendő szem van, főleg, ha 3-4 fajtából ültetsz. Abban egyet kell értsek veled, hogy a egyre gagyibb minőségű a kiskereskedelemben forgalmazott magok minősége. Becsomagolnak 2-3 magot és egy kel ki jó esetben. :((((
Én spanyol dísznövények magjaival szívtam már jókorákat, nem is a pénzt sajnálom (2-300 ft/zsaku) hanem a vesződséget.
Én minden évben új magot szoktam venni, de az nem egy-két száz forint szokott lenni. Determinált növekedésüt, az nem nő meg nagyra, nem kell egyszerre leszedni, akkor is belefér az uborkás üvegbe, és csak termő virágot hoz.
Idén pl. sok vett mag nem kelt ki, ilyen még nem volt soha. Amerikai sütőtököt kétszer is vettem, egyetlen egy palánta nem kelt ki. Ez igaz a cukkinire is, pedig ezek a mogok szoktak a legjobban kelni.
A lótrágyát azért (is) használják előszeretettel a kertészetben mert nagyon jó a 'fűtőértéke'. Melegágyakban talán a legjobban használható 'alapanyag'.
Az uborkamagot max. 1-2 évig lehet 'újrahasznosítani'. De nem érdemes, hiszen 1-200 ftért elegendő mennyiségűt kapni. A különböző nemesítésűek kórokozókkal szembeni toleranciája vagy immunitása pedig bőven megtérül a növényvédelem csökkenő költségein.
Húha ... ez nagyon használható válasz volt, köszönöm szépen!
Sajnos nem tudom, hogy hibrid fajta e, mert ezeket még palántáról nevelem (a Bosnyák piacon vettem).
Ezek szerint majd jövőre derül ki :-)
Még egy kérdést ha megengednél:
- a gombaölő permet-por nevét szeretném tudni, akkor biztos nem adnak helyette mást a gazdaboltban ... mert én ahogy belépek, rögtön látják, hogy valami hatalmas hozzá nem értő akar itt vásárolgatni :-)
Hú, nem is hinnétek, de ebből a "ki hogyan csinálja a lecsót" témakörből a konyhás fórumokon komoly hitviták szoktak kialakulni. :-)))))))))
Én most inkább a "francia lecsót", a ratatouille-t ajánlom nektek. Az alapja gyakorlatilag ugyanaz, mint a magyar lecsó, de van benne cukkini és padlizsán is, és néhány egyéb fűszer. Ezt a két zöldséget - még a hagymadinsztelés előtt - gyorsan megpirítom, kiveszem az olívaolajból és félreteszem. Ha együtt párolnám a paradicsommal-paprikával, eltűnne a lében, és csak sűrítené a lecsót. Így pedig finom, harapható. :-) Aztán jön a szokásos lecsókészítés. Mindenképpen kell bele fokhagyma, és különféle finom zöldfűszerek: kakukkfű, zsálya, oregano, stb... Amikor már kész (nem kell halálra párolni semmit, úgy jó, ha harapni lehet), akkor visszateszem bele a cukkinit és padlizsánt. Semmi egyéb nem kell bele, friss bagettel az igazi, lehet tunkolni. :-) Néha azért szoktunk virslit karikázni bele.
Nem, hanem kis kockákra vagy szeletekre vágva, nagyjából a paprikával egy időben. A gomba, kukorica, káposzta, cukkini persze nem egyszerre, hanem vagylagosan.
Ti aztán tudtok! Egy ilyen gazdag lecsó után még a király is megnyalná mind a tíz ujját.
A tököt reszelve teszitek bele a paradicsommal egyszerre ugye?
Anzika
Aranyárban adják ezt a zsákos trágyát, a komposztálás meg ingyen működik és nem is nagy munka. A műtrágyát nem szabad túladagolni és nincs vele semmi probléma. A szikesedés a talajvizes mély területekre jellemző.
Dicséretes dolog, hogy kenyérrel eszed a lecsót.
Eszembe jutott a történet,amikor a csóró cigánygyereket elverte az apja, mert azt mondta a gyerek hogy ha nagyon gazdagok lennének akkor kenyér nélkül enné a kolbászt.
A németek használták a lótrágyát még a '80-as években.
A boltban (mezőgazdasági, TESCO, Interspar) lehet kapni érett istálótrágyát 40l-es kiszerelásben. Figyelni kell, hol veszi az ember, mert igen nagy különbségek lehetnek árban. Én vettem 680-ért és vettem 1000Ft felett is, de láttam 20l-est OBI, praktikerben 1100-ért. Aki kis területet mővel meg, az megpróbálhatja. Én fejtrágyázni szoktam csak a növényeket. Használok NPK-át is, de keveset, mert elszikesedik a talaj a műtrágyától. A másik baj vele, hogy a makróelemek olyan nagy koncentrátumban vannak jelen, hogy a növény képtelen a mikróelemeket felvenni a talajból miatta.
A paprikát azért ültetik párban, mert magasan van a gyökere, könnyen kiborul, így meg egymást támasztják. Szerintem meg kevesebbet terem így, ezért árkot ások palántázáskor.
Még valami eszembe jutott, miért mehetett tönkre a paradicsomaitok?
Ti a paradicsomot fattyazzátok. Igy sebek keletkeznek rajt, amin keresztül könnyebben megfertőződhet. Én soha nem fattyazok. A fattyazással korábban értek el termést, de jóval kevesebbet, mint amelyik nincs fattyazva. A korai termést el lehet érni másképpen is. Sűrűbben kell ültetni a palántákat, ez a növénynek nem tetszik, túl akarja élni, ezért hamarabb hoz termést, igaz kissebbet. Amikor nagyobb kertem volt akkor szoktam ezt a paradicsom egy részével csinálni. A többit nagyobb távolságra szoktam tenni.
Lecsót még életemben nem csináltam, de a feleségem mindig tojásosan és kevés paprikával készíti, mert én nem szeretem a paprikát, de a tojást igen. Csak kenyérrel eszem.
sok hamma, libazsir,tok vagy cukkini, paradicsom, paprika, eshet bele egyket bogyisz is. so, orolt bors, pirospaprika lattam mat olyan borzalmat hogy VIZET tettek ra, brrrrrrrrrrrrrrrrr a tok vagy cukkini ide ujitas, regebben nokedlibel hammoltam, de most inkabb kenyerrel.