Keresés

Részletes keresés

Anzika Creative Commons License 2005.12.30 0 0 930
Hó alá kell vetni, akkor nem fázik meg a kikelő palánta.:))
Előzmény: Teaway (929)
Teaway Creative Commons License 2005.12.27 0 0 929

Hó takar mindent, meg kemény is a főd :)

Még a végén megfázna odakint :)

Előzmény: Anzika (927)
Anzika Creative Commons License 2005.12.27 0 0 927

Így utólag én is kivánok minden jót!

 

Mit bánkódtok? Még nem vetettétek el a magot? :))))))

Frint Creative Commons License 2005.12.26 0 0 926
Boldog Karácsonyt kívánok minden topiclakónak !
Frint

Ilyenkor nekem már csak a paradicsommártások maradnak, meg a tervezgetés a jövő esztendőre...
Teaway Creative Commons License 2005.12.26 0 0 925

Köszönjük, hasonló jókat kívánunk neked és a többieknek is!

 

Rántott halhoz a majonézes paradicsomsaláta az igazi :)

Előzmény: Prinszipó (924)
Prinszipó Creative Commons License 2005.12.25 0 0 924
Boldog Karácsonyt minden paradicsom barátnak!
(régen jártam ide csak másik néven)
Teaway Creative Commons License 2005.12.10 0 0 923
Ja igen, ha a birtok máshol van, mint a lakhely, az megmagyarázza a dolgokat.
Előzmény: Anzika (922)
Anzika Creative Commons License 2005.11.28 0 0 922

Felénk a múlt hét közepén volt először fagy.

Csak érdekességként írom, a szomszédom a múlt hét közepén, amikor elkezdett esni a hó, akkor szedte le az erkélyen a virágládába kiültetett fűszerpaprikát. Csak most a hétvégén roggyant meg a leve a paprikának.

Én a fűszerpaprikát csak két hete szedtem le a telken, még nem volt semmi baja, csak azt hittem már többet nem megyek.

Különben volt olyan év, hogy a karfiolt dec. 13-án szedtem le. Igaz a karfiol minusz 3-4 fokig nem fagy meg.

Előzmény: Teaway (921)
Teaway Creative Commons License 2005.11.26 0 0 921
Ok, rendben, csak nem tudtam, hogy ennyire jól bírta a hideget.
Előzmény: Anzika (920)
Anzika Creative Commons License 2005.11.22 0 0 920
Pannóniában.
Előzmény: Teaway (919)
Teaway Creative Commons License 2005.11.21 0 0 919

Hö, hol élsz te, Afrikában??

:))))))))

Előzmény: Anzika (918)
Anzika Creative Commons License 2005.11.21 0 0 918

Sziasztok!

 

Van egy rossz hírem, tegnap leszedtem a maradék paradicsomot, elég rossz állapotban van, de ha nem felejtem el, akkor lefényképezem és felteszem.

Teaway Creative Commons License 2005.09.18 0 0 917

"Abban egyet kell értsek veled, hogy a egyre gagyibb minőségű a kiskereskedelemben forgalmazott magok minősége"

 

Hmm... ez a parira is vonatkozik? Nagyon nem szeretném...

 

Előzmény: TheLawnmoverMan (916)
TheLawnmoverMan Creative Commons License 2005.09.17 0 0 916
Pedig az uborka magja nem tartozik a legdrágábbak közé. Egy zacsiban két-három évre elegendő szem van, főleg, ha 3-4 fajtából ültetsz. Abban egyet kell értsek veled, hogy a egyre gagyibb minőségű a kiskereskedelemben forgalmazott magok minősége. Becsomagolnak 2-3 magot és egy kel ki jó esetben. :(((( Én spanyol dísznövények magjaival szívtam már jókorákat, nem is a pénzt sajnálom (2-300 ft/zsaku) hanem a vesződséget.
Előzmény: Anzika (915)
Anzika Creative Commons License 2005.09.13 0 0 915

Én minden évben új magot szoktam venni, de az nem egy-két száz forint szokott lenni. Determinált növekedésüt, az nem nő meg nagyra, nem kell egyszerre leszedni, akkor is belefér az uborkás üvegbe, és csak termő virágot hoz.

Idén pl. sok vett mag nem kelt ki, ilyen még nem volt soha. Amerikai sütőtököt kétszer is vettem, egyetlen egy palánta nem kelt ki. Ez igaz a cukkinire is, pedig ezek a mogok szoktak a legjobban kelni.

Előzmény: TheLawnmoverMan (914)
TheLawnmoverMan Creative Commons License 2005.09.13 0 0 914
A lótrágyát azért (is) használják előszeretettel a kertészetben mert nagyon jó a 'fűtőértéke'. Melegágyakban talán a legjobban használható 'alapanyag'. Az uborkamagot max. 1-2 évig lehet 'újrahasznosítani'. De nem érdemes, hiszen 1-200 ftért elegendő mennyiségűt kapni. A különböző nemesítésűek kórokozókkal szembeni toleranciája vagy immunitása pedig bőven megtérül a növényvédelem csökkenő költségein.
Előzmény: Anzika (896)
janijani Creative Commons License 2005.09.13 0 0 913

Értettem ám elsőre is, csak viccnek szántam.

A rizseslecsó igen finom, tésztával még nem kóstoltam de egyszer megpróbálom.

Előzmény: Anzika (912)
Anzika Creative Commons License 2005.09.12 0 0 912
Azért írtam a kenyeret, mert anyám rizzsel, a feleségemék meg tésztával szokták enni.
Előzmény: janijani (903)
Heuro Creative Commons License 2005.09.11 0 0 911

Húha ... ez nagyon használható válasz volt, köszönöm szépen!

Sajnos nem tudom, hogy hibrid fajta e, mert ezeket még palántáról nevelem (a Bosnyák piacon vettem).

Ezek szerint majd jövőre derül ki :-)

 

Még egy kérdést ha megengednél:

- a gombaölő permet-por nevét szeretném tudni, akkor biztos nem adnak helyette mást a gazdaboltban ... mert én ahogy belépek, rögtön látják, hogy valami hatalmas hozzá nem értő akar itt vásárolgatni :-)

 

Köszi, üdv!

 

Előzmény: ppmoni (845)
Teaway Creative Commons License 2005.09.11 0 0 910
Dehogy mindig! 2004. márciusa előtt mindig is ékezettel írtál :)
Előzmény: Fülöpmami (909)
Fülöpmami Creative Commons License 2005.09.11 0 0 909
mint mindig:)) sot a mondatkezdo nagybetut is mellozom!
Előzmény: Teaway (907)
Zitka Creative Commons License 2005.09.11 0 0 908

Hú, nem is hinnétek, de ebből a "ki hogyan csinálja a lecsót" témakörből a konyhás fórumokon komoly hitviták szoktak kialakulni. :-)))))))))

 

Én most inkább a "francia lecsót", a ratatouille-t ajánlom nektek. Az alapja gyakorlatilag ugyanaz, mint a magyar lecsó, de van benne cukkini és padlizsán is, és néhány egyéb fűszer. Ezt a két zöldséget - még a hagymadinsztelés előtt - gyorsan megpirítom, kiveszem az olívaolajból és félreteszem. Ha együtt párolnám a paradicsommal-paprikával, eltűnne a lében, és csak sűrítené a lecsót. Így pedig finom, harapható. :-) Aztán jön a szokásos lecsókészítés. Mindenképpen kell bele fokhagyma, és különféle finom zöldfűszerek: kakukkfű, zsálya, oregano, stb... Amikor már kész (nem kell halálra párolni semmit, úgy jó, ha harapni lehet), akkor visszateszem bele a cukkinit és padlizsánt. Semmi egyéb nem kell bele, friss bagettel az igazi, lehet tunkolni. :-)  Néha azért szoktunk virslit karikázni bele.

Teaway Creative Commons License 2005.09.11 0 0 907

Hopp...ékezetek elmaradtak:)

Előzmény: Fülöpmami (906)
Fülöpmami Creative Commons License 2005.09.11 0 0 906
en kis kockakra vagom a tokot, es a parival paprikaval egyutt rakom.
Előzmény: janijani (903)
Teaway Creative Commons License 2005.09.11 0 0 905
Valamint ha kukoricás vagy káposztás, akkor rizzsel, ha pedig gombás vagy cukkinis, akkor meg tojással:)
Teaway Creative Commons License 2005.09.11 0 0 904
Nem, hanem kis kockákra vagy szeletekre vágva, nagyjából a paprikával egy időben. A gomba, kukorica, káposzta, cukkini persze nem egyszerre, hanem vagylagosan.
Előzmény: janijani (903)
janijani Creative Commons License 2005.09.11 0 0 903

Fülópmami Teaway

Ti aztán tudtok! Egy ilyen gazdag lecsó után még a király is megnyalná mind a tíz ujját.

A tököt reszelve teszitek bele a paradicsommal egyszerre ugye?

 

Anzika

Aranyárban adják ezt a zsákos trágyát, a komposztálás meg ingyen működik és nem is nagy munka. A műtrágyát nem szabad túladagolni és nincs vele semmi probléma. A szikesedés a talajvizes mély területekre jellemző.

Dicséretes dolog, hogy kenyérrel eszed a lecsót.

Eszembe jutott a történet,amikor a csóró cigánygyereket elverte az apja, mert azt mondta a gyerek hogy ha nagyon gazdagok lennének akkor kenyér nélkül enné a kolbászt. 

 

Előzmény: Fülöpmami (900)
Teaway Creative Commons License 2005.09.09 0 0 902
Mindent bele lecsó: szalonna, hagyma, paprika, paradicsom, kolbász, virsli, tojás, rizs, kukorica, cukkini, káposzta, gomba.
Előzmény: janijani (899)
Anzika Creative Commons License 2005.09.09 0 0 901

A németek használták a lótrágyát még a '80-as években.

A boltban (mezőgazdasági, TESCO, Interspar) lehet kapni érett istálótrágyát 40l-es kiszerelásben. Figyelni kell, hol veszi az ember, mert igen nagy különbségek lehetnek árban. Én vettem 680-ért és vettem 1000Ft felett is, de láttam 20l-est OBI, praktikerben 1100-ért. Aki kis területet mővel meg, az megpróbálhatja. Én fejtrágyázni szoktam csak a növényeket. Használok NPK-át is, de keveset, mert elszikesedik a talaj a műtrágyától. A másik baj vele, hogy a makróelemek olyan nagy koncentrátumban vannak jelen, hogy a növény képtelen a mikróelemeket felvenni a talajból miatta.

A paprikát azért ültetik párban, mert magasan van a gyökere, könnyen kiborul, így meg egymást támasztják. Szerintem meg kevesebbet terem így, ezért árkot ások palántázáskor.

Még valami eszembe jutott, miért mehetett tönkre a paradicsomaitok?

Ti a paradicsomot fattyazzátok. Igy sebek keletkeznek rajt, amin keresztül könnyebben megfertőződhet. Én soha nem fattyazok. A fattyazással korábban értek el termést, de jóval kevesebbet, mint amelyik nincs fattyazva. A korai termést el lehet érni másképpen is. Sűrűbben kell ültetni a palántákat, ez a növénynek nem tetszik, túl akarja élni, ezért hamarabb hoz termést, igaz kissebbet. Amikor nagyobb kertem volt akkor szoktam ezt a paradicsom egy részével csinálni. A többit nagyobb távolságra szoktam tenni.

Lecsót még életemben nem csináltam, de a feleségem mindig tojásosan és kevés paprikával készíti, mert én nem szeretem a paprikát, de a tojást igen. Csak kenyérrel eszem.

 

Előzmény: janijani (898)
Fülöpmami Creative Commons License 2005.09.08 0 0 900
sok hamma, libazsir,tok vagy cukkini, paradicsom, paprika, eshet bele egyket bogyisz is.
so, orolt bors, pirospaprika
lattam mat olyan borzalmat hogy VIZET tettek ra, brrrrrrrrrrrrrrrrr
a tok vagy cukkini ide ujitas, regebben nokedlibel hammoltam, de most inkabb kenyerrel.
Előzmény: janijani (899)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!