Elővettem a számlát, és abban 112.900,- Ft szerepel, tehát még így is olcsóbban vettem, mint a prospektusban szereplő ár volt. Viszont vissza is jött az ára, mert a kocsi négyéves korában tönkre ment a kényelmi szolgáltatásokért felelős computer (nem kapcsolt be a klíma), amit cserélni kellett. Ingyen cserélték (garanciában), de kíváncsiságból rákérdeztem mennyi lett volna az ára. Azt mondták kb. 100.000,- Ft.
Ez még egy kicsinek számító javítás volt, mert mi lenne egy váltó, vagy hasonló kaliberű alkatrész cseréjénél? Szerintem a biztonság megér ennyit.
Én a korábbi kocsikra is vásároltam kiterjesztett garanciát, és ezen az új kocsin is van. Igaz ezt ajándékba kaptam. :)
Korábban úgy szólt a szabály, hogy a rendes garancia lejártának napjáig lehet róla nyilatkozni hogy kéred vagy sem. Én a megelőző kocsinál erre ráfáztam, mert már a vásárláskor meg akartam vásárolni, de lebeszéltek róla, hogy ráérek a garancia lejárta előtt pár nappal megvásárolni. Viszont akkor már jó pár tízezerrel több lett.
A nyolc év nem tudom hogy jött ki, mert elvileg van a gyári két év, és ahhoz vásárolható további max. öt év (60 hónap vagy 100.000,- km). Az összesen hét év.
Az előző kocsimnál így nézett ki:
GARANCIASZERZÔDÉS ÁRAK
típus ......................................................bruttó árak -------------------------------------------------------------------------------------------- szolgáltatáscsomag ..36 hónap.............48 hónap...............60 hónap ..................................100 000 km-ig......150 000 km-ig.......200 000 km-ig -------------------------------------------------------------------------------------------- C4 Xsara Picasso........55 000 Ft............110 000 Ft..............185 000 Ft
A mostani "C4 Picasso árlista.pdf"-ben ez olvasható:
KITERJESZTETT GARANCIASZERZŐDÉSEK / ESSENTIALDRIVE a gépkocsi 1 éves koráig megkötve + 1 éves kiterjesztett garancia 60.000 km-ig...............72 500 Ft + 2 éves kiterjesztett garancia 80.000 km-ig...............138 500 Ft + 3 éves kiterjesztett garancia 100.000 km-ig.............203 000 Ft
Most már egy ideje használom a kocsit. Az összbenyomásom továbbra is erősen pozitív, azt gondolom, jól választottam.
Kiterjesztett garancián gondolkozott valaki?
A honlapon és prospektusban eléggé ellentmondó információk vannak erről, de a dealer azt mondta, hogy a kocsi 2 éves koráig lehet kérni kiterjesztett garanciát, valamint lehet kisebb lépésekben is megvenni. Tehát lehet pl. előszőr egy kiterjesztést kérni 4 évre, aztén 4 éves korig további kiterjesztést 6 évre és így tovább - mindig csak a különbözetet kell fizetni pluszban (tehát pl. a 6 éves és 4 éves csomag ára közti különbözetet). Maximum 8 éves garanciaszerződést lehet kötni. Ez olyan szempontból szimpatikusnak tűnik, hogy tervezhetővé teszi a szervízköltségeket jó előre.
Ha valaki más is érdeklődne váltózár ügyében, akkor tájékoztatom hogy még mindig várni kell, mert a helyzet ugyan az, mint decemberben volt. A gyártónak még nincs hozzá sablonja. Egyenlőre kevés az eladott gépkocsi, és a gyártónak még nem éri meg rámozdulni. Tehát várunk tovább.
Ja. Látni kéne a típusbizonyítványt (gondolom Debrecenben nem adtak még el így Grandot). Valószínűleg azt az 1450 kg-ot írnák be, de akkor a horog miért bír többet? Állítólag fel lett téve a kérdés a franciáknak, csak még nem válaszoltak.
"Mondjuk ilyennel még nem találkoztam, hogy a megengedett szerelvénytömeg korlátozzon és ne a horog, de a számok ezt mutatják. Ezért lenne jó látni valakinek forgalmiját, hogy mi van beleírva."
A másik Citroen topikban is pont egy vonóhorog felszerelésről beszélgetnek, és szóba került, hogy a vonóhorog felszerelésekor egy ESP vontatás vezérlő kiegészítő dobozt is be kell építeni. Talán pont az ESP-vel függ össze a gyári súlykorlátozás. Vagy még ki tudja mivel, úgy teletömték az új modellt elektronikával.
Akkor elsősorban nem is az érdekel milyen a horog, hanem hogy mi van engedélyezve, illetve mi kerül a forgalmiba. Várni kell valakire, aki úgy veszi meg a kocsiját, hogy fel lesz rá szerelve a horog. Talán idetéved, és megosztja velünk a szükséges információkat.
Azt azért furcsának tartom, hogy egy márkaszervizben nem tudják a választ. Én az M5 Center-be járok nagyon régóta, ott még minden kérdésemre tudtak választ adni. Esetleg hívd fel a szerviz részleget.
Tel: +36 1 358-5858
Szerviz: H-P: 7:30-17:00, SZ: 9:00-13:00
Erről jut eszembe, hogy már nekem is ideje lenne hívnom őket, mert váltózárat szerettem volna rakatni a kocsiba (eddig minden kocsimban volt), de mikor átvettem még nem volt szerződésük a szállítóval. Talán már megoldódott a kérdés.
A probléma következő - mármint ami szerintem lehet, mert nem erősítették meg hivatalosan - a horog bírja az 1700 kg-ot, a "D" értéke ehhez megfelelő, viszont az autóra megengedett maximális szerelvény össztömeg csak 1450kg-nyi vontatmányt tesz lehetővé az autó maximális terhelése (megengedett össztömege) esetén. Mondjuk ilyennel még nem találkoztam, hogy a megengedett szerelvénytömeg korlátozzon és ne a horog, de a számok ezt mutatják. Ezért lenne jó látni valakinek forgalmiját, hogy mi van beleírva.
Van itt valakinek 2.0eHDI Grandja vonóhoroggal? A szalonban egyszerűen képtelenek megmondani, hogy mennyit húzhat. Van rá 1700 kg-os horog (Thule), de a magyar(!) prospektusban 1450 kg van, az angolban meg 1700 kg. Azért lenne fontos, mert van egy 1,6t-ás futóm (c:
A motortér felől ilyen hangot nem hallok (benzines motor).
Korábban iGO Primo-t használtam, és bár ennek a navinak hasonlít hozzá a megjelenése, azért pár dolgot én is hiányolok. Többek között a kedvencek gombokat, ahonnan egy gombnyomással tervezhettem haza, vagy a munkahelyre. Én úgy látom itt ezt a funkciót a contacts váltotta fel. Azért 1-2 gombnyomással ezt is ellehet érni. Valóban érdekes, és szokatlan, hogy a navi kedvenceket (contacts) a telefonkönyvben tárolja a program. Még arra sem jöttem rá, hogy ezeket hogyan lehetne kimenteni a programból, vagy hogyan lehetne újakat feltölteni.
Korábban írtad, hogy magyar ékezetes betűket nem tudsz írni. Én megtaláltam, valahol lehet választani különböző nyelvű billentyűzetek közül. Bár magyar konkrétan nincs, de van egy hozzá nagyon hasonló. Talán a hosszú "ű" és "í" hiányzik. Most így fejből nem tudom hol találtam, de ha nem találod szólj, és akkor majd részletesen leírom hol van a váltógomb.
Hát ha eddig nem tűnt fel a hang, akkor nálad ilyen nincs. :) A cicergő elektromos hang jó hangos, hangosabb mint az elektromos tükör motorja, és kb. tart vagy 5 másodpercig. Lehet, hogy valami felszereltségfüggő dolog, vagy csak dízelnél van, mert a motorház felől jön.
A telefonban a kontaktokat megtaláltam - amit hiányolok, hogy nem lehet kirakni a 3-4 leggyakrabban hívott számot ("kedvenceket") a telefon menübe úgy, hogy keresés nélkül egyből ki lehessen őket választani. Vagy ilyen van? Ha jól értem, most csak az utolsó hívások közül lehet relatíva gyorsan választani, vagy pedig azt lehet tenni, hogy ha a kontakt lista elejére teszem a leggyakrabban hívott felhasználókat úgy, hogy olyan nevet adok nekik, hogy az ABC sorrendezés alapján legelől legyenek (pl. a nevük elé írok egy számot).
A navigációban továbbá nem találtam olyat, hogy "Home" funkció - a VW-nél hasznos volt, hogy egy gombnyomással bárhonnan azonnal hazavezetett az autó, hiszen az esetek kb. 50%-ában erre van szükség. A Citroenben ha a Navi-ban elmentek egy helyszínt, az bekerül valahogy a kontaktok közé (ami ráadásul valahogy keveredik a telefon kontaktokkal is!) és onnan kell előbányászni. Ez nekem nem tűnik túl felhasználóbarátnak, de persze megszokható.
De ezek persze csak apró észrevételek, talán az összeszokás nehézségei - a kocsit továbbra is nagyon jónak tartom!
"- Meglepő, hogy a telefon menüben nem lehet kedvenc/könnyen elérhető kontaktokat létrehozni, mindig a telefonról leszinkronizált terjedelmes kontaklistában kell keresni (vagy a híváslistában). Vagy csak én nem találtam ezt a funkciót?"
Mondtam hogy gyakran kell a kezelési útmutatót olvasgatni. :)
"- Az autó nyitásakor van egy hosszú elektromos cicegő hang (mintha valami elektromotor csinálna valamit). Nem sikerült rájönnöm, hogy ez micsoda. Nem a motoros tükör kihajlása, mert a hang néhány másodperccel tovább tart. A te kocsid csinál ilyet?"
Hasonló cicergő hangja van az elektromos kéziféknek, de az nem az ajtónyitáskor működik. Majd figyelek, hátha meghallom miről írtál.
- Meglepő, hogy a telefon menüben nem lehet kedvenc/könnyen elérhető kontaktokat létrehozni, mindig a telefonról leszinkronizált terjedelmes kontaklistában kell keresni (vagy a híváslistában). Vagy csak én nem találtam ezt a funkciót?
- Az autó nyitásakor van egy hosszú elektromos cicegő hang (mintha valami elektromotor csinálna valamit). Nem sikerült rájönnöm, hogy ez micsoda. Nem a motoros tükör kihajlása, mert a hang néhány másodperccel tovább tart. A te kocsid csinál ilyet?
- A kesztyűtartó és középső tartódoboz világítása kikapcsolt motor mellett hol működik, hol nem. Még nem sikerült megfejtenem, hogy milyen logika alapján van ez, mert néha gyújtás mellett sem működik, néha meg gyújtás nélkül is működik. Ez elég zavaró. A logikus az lenne, ha ez mindig működne, ahogy minden más autónál is.
Nem véletlenül nem kapacitív. Azzal indokolják - ami logikusnak tűnik - hogy így télen kesztyűben is használható az érintős képernyő.
"- Online kéne tudnia térképet frissíteni."
Ehhez olyan USB modemre lenne szükség, amit felismer az SMEG+. Szerintem az SMEG+ üzleti okból csak a gyári Citroen modemet fogadja el. Ha lenne, akkor azzal sem mennénk semmire, mert az meg nem fogadná el a magyar SIM-et.
Jó ez a SMEG+, csak a következőket kéne változtatni rajta, hogy még jobb legyen:
- Erősebb processzor kell bele. A mostani elég lassú.
- A touchpadnak kapacitívnak kéne lennie.
- A 8Gb háttértár elég kevéske, legalább 32Gb kéne bele, vagy több. Bár ez nem olyan nagy gond az USB kulcs lehetőség miatt.
- Képesnek kéne lennie rendes Bluetooth PAN profilon keresztül kapcsolódni telefonhoz internet megosztás céljából, a DUN profilt már egyetlen modern smartphone sem támogatja.
- Online kéne tudnia térképet frissíteni.
- Nem qwerty billentyűzetet használ, hanem a betűk most ABC sorrendben vannak, így alig bírok rajta gépelni. :) Emellett ékezeteket nem sikerült belőle elővarázsonom.
- A navin hiányolom a compass funkciót, valamint a másodlagos áttekintő térképet. Általában a navi funkción sokat lehetne javítani.
- Kéne tudnia legalább exFAT fájlformátumot kezelni. A 64 gigás pendriveot Windows alatt nem is lehet az elvárt FAT32-re formázni (szerencsére a Mac meg tudta így formázni, a SMEG+ meg beolvasta).
- Meg kéne oldani, hogy a szoftverfrissítést meg lehessen egyszerűen csinálni, ne csak szakszervízben (az enyém is egyébként 5.0-s, ami jó, mert állítólag ez hardveresen is más, mint a régebbi 4.x-es firmware-t tartalmazó változatok).
A kocsimba nem rendeltem CD lejátszót, mivel CD-ket már évek óta nem használok, de a próba kedvéért rádugtam egy USB-s CD lejátszót (notebookhoz valót). A SMEG+ felismerte, de csak mp3 CD-ket hajlandó lejátszani, audio CD-t nem fogad el.
"A kocsihoz még pozitívumként mindenképpen megemlíteném a 12"-os HD kijelzőt, aminek a felbontása nagyon jó, öröm ránézni."
Egyszerűen csodálatos! Nekem is nagyon tetszik. És mivel grafikus gépernyő, gyakorlatilag bármi megjeleníthető rajta. És ha a Citroen úgy akarja, akkor utólag is bármit rá tehetnek. Csak egy szoftverfrissítés kell hozzá, és kész!
"Ami viszont kissé zavaró, hogy a navi térkép csak akkor jelenik meg, ha a navi funkció van a tableten kiválasztva, és ráadásul bármit csinálok (pl. hangerőt változtatom), már akkor is eltűnik a térkép a fenti kijelzőről. Éppen emiatt a navigáció nézetet nem is szeretem annyira használni."
Ezt több külföldi fórumon is olvastam. Bizonyára oka van, hogy miért nem látható akkor, ha nem a navi képe van a 7 coloson. Ezt kívülről nehéz megítélni. Technikailag biztosan megoldható lenne, de hogy miért nem valósították meg, azt csak a tervezők tudják. Egyébként én sem igen használom azt a módot. Inkább a computer adatokat íratom arra a helyre.
Most ismét elutazom pár napra, de ha visszajöttem megnézem a neten mi a vélemény a led-es index-el kapcsolatban.
Nekem ez az első autóm, amiben tolatókamera van, ezért nincs összehasonlítási lehetőségem. De azért a kép minősége a mai képfelbontások mellett lehetne jobb is. Sötétben valóban csak támpontnak jó.
Viszont a 360 fokos nézet szerintem személyiségi jogok miatt lehet lecsökkentve. Tehát ezért nem mutat a kocsi körül nagyobb területet. Pedig a kamerák tudnák.
Valahol azt olvastam, azért nem tudjuk kiszedni a kamerák a képét a gépből (pedig rögzítenek), mert a francia jog ezt nem teszi lehetővé (lehet hogy a magyar sem, hiszen a Google Streetview is személyiségi jogi problémák miatt várt jó sokat az engedélyre). Képzeld el, ha valakik pont a kocsid mellett kezdenének akcióba abban a hitben, hogy senki sem látja őket. :))
Valaki majd csak meghekkeli a 7 colos egységet. :)
Igen, a tárolót én is kerestem az ülés alatt, de úgy tűnik, a bőrülések esetén ez nincs. :(
A kocsihoz még pozitívumként mindenképpen megemlíteném a 12"-os HD kijelzőt, aminek a felbontása nagyon jó, öröm ránézni. A színsémák/témák is nagyon ötletesek és jól kitaláltak. Szerintem mindenképpen ezzel érdemes a kocsit rendelni, ha már valaki e mellett a kocsi mellett dönt, mert ez a beltér legfontosabb ékköve - az alacsonyabb felszereltséghez tarotzó feketefehér kvarcóra jellegű kijelző nem az igazi. Ami viszont kissé zavaró, hogy a navi térkép csak akkor jelenik meg, ha a navi funkció van a tableten kiválasztva, és ráadásul bármit csinálok (pl. hangerőt változtatom), már akkor is eltűnik a térkép a fenti kijelzőről. Éppen emiatt a navigáció nézetet nem is szeretem annyira használni.
"- A sávváltás figyelő rendszer csak autopályán működik, de ott eddig pontos volt. A gyakorlatban nem tudom, ez mennyire hasznos extra, talán hosszú úton tényleg segít koncentrálni."
Szerintem hasznos. Hosszú utakon hajlamos vagyok besodródni az elválasztó sávra, ilyenkor megrángatja az övet. Nálam bevált. Viszont volt olyan eset, hogy az úton hosszában javítócsíkot tettek az útra, azt is elválasztónak érzékelte, és rángatta az övet. Gondolom a csillogó fekete vonalat a kamera elválasztónak érzékelte.
"Viszont sajnos nem túl sok helyet találtam a vezető oldalon (a kormány alatti kis füzettárolót kivéve), ahova el lehetne tenni rendezett módon a sok kis bigyót, amit az ember a kocsijában tartana."
Nálam mindkét első ülés alatt van tároló. Elég sok minden belefér.
A fényszóróim hagyományos halogén izzók, viszont ötletes megoldás, hogy kanyarodáskor bekapcsolja a kanyarodási iránynak megfelelő ködlámpát. Sötét helyen, ahol akadályok is vannak (pl. mikor a garázshoz megyek) különösen jól jön.
"akkor a hátsó indexeket miért hagyták meg nem ledesnek? "
Előre szeretném bocsájtani, hogy nem vagyok francia autó fan, szerintem kár vitát nyitni arról hogy alapvetően nem tartoznak a megbízhatóság szobrai közé ezek az autók, az összeszerelési minőségük is hagy többnyire maguk után kívánni valót. Azt gondolom hogy ez nem szubjektív vélemény, hanem ténykérdés.
DE... Mielőtt megköveztek, szeretném azt is megosztani veletek hogy az új C5 kombi és most ez az új Grand Picasso elgondolkodtatott és azt látom hogy van fény az alagút végén. Végre kezdik a franciák belátni hogy a sok sok különleges megoldás nem visz előre sok esetben, így kezdik ők is a jól bevált kliséket követni, ami egyáltalán nem baj. Persze itt nem a formatervre gondolok.
A jelenlegi kalandom a Picassoval úgy kezdődött hogy a barátom rendelt egy Grand Picassot pár hete és február közepére érkezik. Fehér, Collection felszereltségi szint. A lehetséges ( bár nem túl sok) infót átnyálaztam a neten és azt gondolom nem hozott rossz döntést. Egyedül amiben másként döntöttem volna mint ő az az hogy az automtata váltós erősebb dízellel rendeltem volna, üvegtetővel és egyel magasabb felszereltségi szinttel, amiben már a navi is benne van.
Hamarosan visszatérek és beszámolok az első tapasztalatokról.
Szia, szerintem csak a beágyazott (embedded) képeket jeleníti meg MP3 és AAC fájlok esetén. Nekem a dolgaim iTunes-ban vannak, az beágyazza a képeket magába a zenei fájlba.
Egyébként ami még nagyon tetszik a kocsiban, hogy nagyon könnyen vezethető, és nagyon jó lehet vele lavírozni. A fordulási szöge egészen minimális.
Szintén pozitív a tapasztalatom nagyjából az összes asszisztencia rendszerrel, bár persze még csak bő 200 kilométert vezettem a kocsit összesen:
- Az automatikus távolsági fényszóró kapcsolás eddig mindig hibátlanul működött.
- A holttérfigyelő pontos.
- Az adaptív tempomat szépen követi az előtte levő autót.
- A sávváltás figyelő rendszer csak autopályán működik, de ott eddig pontos volt. A gyakorlatban nem tudom, ez mennyire hasznos extra, talán hosszú úton tényleg segít koncentrálni.
- Az automatikus parkoló rendszer nagyon tetszik. Jól végzi a dolgát, és már a gyakorlatban is többször használtam. Plusz mindenkinek leesik az álla, akinek megmutatom. :)
A tárolórekeszek terén kicsit vegyes a kép. Nagyon jó, hogy a középső tárolórekesz óriási (ETG6 váltós kocsiban még a váltó sincs ott), és nagyon hasznos extra, hogy az egészet egy mozdulattal ki lehet szedni. Így nem a kocsiban kell takarítgatni, hanem be is lehet vinni a lakásba rendet rakni bennei. Viszont sajnos nem túl sok helyet találtam a vezető oldalon (a kormány alatti kis füzettárolót kivéve), ahova el lehetne tenni rendezett módon a sok kis bigyót, amit az ember a kocsijában tartana. Pl. kártyákat, aprópénzt, garázsnyitókat, stb. Végül azt csináltam, hogy a középső tárolórekeszbe rendszeresítettem néhány nyitott fedelű tárolódobozt és oda szortíroztam mindent.
Hasznos extra a motoros csomagfedél is. Viszont ez szerintem elég veszélyesen van megvalósítva - a motor ha egyszer beindul, nem igazán áll meg, legalábbis én komoly erővel sem tudtam megakadályozni a további nyílást. Ez elég problémás, ha valakinek beakad a keze (kisgyerekeseknek extra körültekintés szükséges!), vagy pedig ha nekicsapódna valaminek a fedél. Elég furcsa továbbá, hogy kocsin belül nincs gomb a csomagtartó kinyitására, ahhoz szépen ki kell szálni, és úgy kell nyitni. De így legalább az ember nem nyitja rá véletlenül belülről valamire a csomagtartót (egy ilyet egyszer eljátszottam már egy VW Touaregben egy autokereskedőnél - az utolsó pillanatban egy ott tartózkodó lélekjelenlétén múlott, hogy nem történt katasztrófa). A motoros csomagfedél funkciót le lehet tiltani, de ilyenkor viszont jó nagy erő kell az elektromotor ellenállásának legyőzéséhez.
Az ülések kényelmesek, a bőr jó minőségű. A kocsiban fekete "Mistral" bőrülések vannak, ami nem a legdrágább változat. Avezető oldali motoros ülésállítás is jó. A masszírozófunkció viszont egy vicc, gyakorlatilag a deréktámasz mozog egy picit ide-oda, alig érzékelhető módon. Ha az ember nagyon odafigyel, akkor érez valamit. Erre a funkcióra kár volt 2 gombot is elpazarolni.
Nagyon komoly negatívum, hogy a belső levegőkeringetéshez nem voltak képesek egy külön fizikai gombot hozzárendelni (pedig az első és hátsó ablakfűtéshez ezt megoldották) - ha tehát egy szocializmusból itt maradt IFA bevág az ember elé, akkor az egyébként jó lassú menüben lehet kotorászni pánikszerűen. Az új Peugeot 308-ban (ami szintén ugyanerre a SMEG+ rendszerre épül) már tettek ki egy ilyen gombot külön, kár, hogy ez a Citroenből kimaradt, majd gondolom ráncfelvarráskor...
A kanyarkövető xenon fényszórók nagyon jók - sokkal dinamikusabban műkdöik, mint a VW-ben a szintén kanyarkövetős bi-xenon. Ötletes megoldás, hogy a xenon mellé beraktak egy halogén égőt, ami villantáskor működik (így nem kell a bi-xenont ezzel gyötörni). Tartós távolsági világítás esetén viszont a főfényszóró xenon is szépen átfókuszál távolra. Ha már a fényszóróknál tartok, amit nem igazán értek, hogy már minden ledes (a főfényszóró kivételével, ami Xenon+halogén), akkor a hátsó indexeket miért hagyták meg nem ledesnek? Talány...
"...mind a 284 albumot beolvasta, album képekkel együtt..."
Én is felmásoltam pár zenei albumot, de a képeket csak képnézegető módban jeleníti meg. Mekkora méretűnek kell lenni a képnek, hogy normálisan kezelje?
Nekem is alapvetően pozitívak a tapasztalataim a kocsival kapcsolatban. Van pár bosszúság is persze. Még barátkozunk, de eddig jól alakul a dolog.
Az ETG6 váltótótl eléggé féltem, de végül is nem olyan vészes. Furcsa módon valahogy szerethetőbbé teszi az autót. A VW DSG-hez képest előszőr persze szinte sokkot kaptam tőle, de mostanra már inkább egyfajta érdekes szeszélynek tűnik a működése. :)
Az biztos, hogy az autó maradék sportosságát is elveszi, mert sportosan gyorsulni gyakorlatilag lehetetlen vele automata módban. Még ha a 115 lóerős motor valahogy húzná is a kasznit, a gyorsulás hatására az elektronika rögvest úgy gondolja, vissza kell váltani, ami egy két másodperces bohóckodást jelent. Így a gyorsulás kudarcba is fullad.
A VW DSG váltóját egy hideg mesterséges intelligenciához hasonlítanám, ami mindig a tökéletes időpontban, villámgyorsan és precízen vált. Az ember el is felejti, hogy van olyan a kocsiban, hogy automata váltó. A Citroen ETG6 "robotizált váltó" ezzel szemben egy mókás kis robot, amely picit ügyifogyi, de jószándékú. Néha kapkod, néha pedig elalszik. Van, hogy rosszul vált, akkor gyorsan próbál korrigálni.
Mindenesetre a Citroennel sokkal kevesebbet előzök, és nagypapásabban vezetek. Ez végülis jót tesz a fogyasztásnak és a biztonságnak is.
Amivel viszont nem vagyok kibékülve, az a tolatókamera és a 360 fokos nézet minősége. Ahhoz képest, hogy ez mennyire hypeolt extra, kb. annyira pocsék a képe (pixeles, alacsony felbontású, színhelyesség is valahol elveszett). Sötétben ráadásul gyakorlatilag használhatatlan, annyira gyenge a CCD-je. A VW tolatókamerája (pedig az már jó pár éves kocsi) képe tűéles, sötétben is nagyszerű képet ad. Nem értem, miért nem tudtak egy pár ezer forinttal drágább érzékelőt rakni ebbe a 4 kamerába.
A 7"-os érintőképernyős kijlező tény, hogy egy kicsit macerásan használható (és elég lassú is, kb. mint a VW 6 éves RNS-510 navija), de viszont egész funkciógazdag. A 64 gigás flash driveot is szó nélkül tudja kezelni, mind a 284 albumot beolvasta, album képekkel együtt. Az iPhone integráció is elég jó (bár sajnos az iPhone internet megosztását nem tudja használni, mivel csak a régebbi "DUN" profilt támogatja a fejegység). A JBL hangrendszer hangja is kifejezetten kellemes (bár egy kicsit gyérnek találtam a hangzással kapcsolatos beállítási lehetőségeket).
A naviról még nem akarok nyilatkozni, eddig vegyesek a tapasztalataim vele, de semmi komolyabb útra nem mentem még.