Keresés

Részletes keresés

lalá Creative Commons License 2006.07.12 0 0 752
-Kollegák!
Beteg szőlő feldolgozásakor tilos a szőlő kénezése!
A kén kioldja a káros (barnító stb) enzimeket. Villámgyors léelválasztás, a lé kénezése, utánna fajélesztős beoltás, ahogy a nagykönyvben meg van írva.
Előzmény: RAMBO (746)
RAMBO Creative Commons License 2006.07.12 0 0 751
Igazad van, esős évben nagyon megduzzaszthatja a sok csapadék a bogyókat. Tavaly ezidőtájt csináltam, nem volt gond vele, ráadásul akkor ronda esős ősz (aug vége-szeptember eleje) volt. Most nagyobb a zöldtömegem sokkal, mint tavaly, így nő a párolgás is, erre apellálok (az evapotranszspirációra, kertészet tanárom emnlékére :))))).

OK, ezentúl megpróbálom mellőzni a zöldszüret szót, legyen fürtválogatás.
Előzmény: Cirfandlia (750)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.07.12 0 0 750

Zöldszüret: inkább hívjuk fürtválogatásnak (fürtritkításnak); sokan ugranak rá, hogy nem szüretelünk (vinho verde :)) hanem terméshozamot állítunk be.

Én még várok vele; volt olyan év, hogy korán megtettem, és nyárközepi esők úgy felduzzasztották a megmaradt fürtöket, h. majd szétdurranatak. (áll. jobb ha több fürt veszi fel a víznyomást) Bár idén eléggé szolíd a fürtszám hajtásonként és a fürtjeim mérete is kisebb a megszokottnál, keveset kell leválogatnom; azt is az erősen jégvertekből teszem.

Levelezés: sztem kimondottan káros júl. elején még; hihetetlenül perzsel ilyenkor a nap; könnyen megégeti az addig árnyékban levő zsenge bogyót... persze ott ahol dzsungel van nem árt egy kis ritkítás, de nem a teljes kitakarás... 

Előzmény: RAMBO (745)
Zalancelot Creative Commons License 2006.07.12 0 0 749
Nekem is ez a tapasztalatom.
Amíg nics erős fertőzés, addig megelőzésképp jó, de ha vamilyen malőr esetén mégis megjelenik a lisztharmat, kívánja a kontakt szert is.
Előzmény: RAMBO (747)
Zalancelot Creative Commons License 2006.07.12 0 0 748
A levelezés elvégzését a szőlő tájolása is befolyásolja.
Nyilván a déli oldalt nem szabad lekopaszítani, mert az erős napsugárzás hőgutát okozhat.
Az én esetenben az annyit jelent, mivel K-Ny-i tájolásuak a szőlők a lombritkítását az É-i oldalra koncentrálom.
Az idén még komoly levelezést nem végeztem, elsősorban azért, mert soha sem tudom magam utól érni a munkával, másrészt (gyorsan lekopogom) , lisztharmatot még ebben az évben nem láttam, holott 14 napos permetezési ciklusokat tartok!!!!
Előzmény: GLEVENTE (739)
RAMBO Creative Commons License 2006.07.12 0 0 747
Nekem a Quadris akkor működik, ha megy mellé valami lisztharmat ellen. Egyedül nem elég, ez tény.
Előzmény: Törölt nick (742)
RAMBO Creative Commons License 2006.07.12 0 0 746
Mégvalami: szüretkor döntened kell, hogy egybe szüreteled a lisztharmatos szőlőt és az egészségeset, vagy szemenkénti válogatásra kéred a szüretelőket. Ha egybe szüreteled, akkor a cefrét kénezni kell, és utána beoltani borélesztővel, hogy az erjedés mindenképpen jó irányba induljon el. EZ NAGYON FONTOS!

Megint más: Most elég sűrűn permeteztél kétszer is felszívódó szerrel, szerintem 10 napig akkor se permetezz, ha nagyon aggódsz, mert kicsit overdose ez így. A következőre adj neki Rubigant+Karathanet+Ridomilt utána próbálj csak kontakttal permetezni. A sérült bogyókon összel kulcskérdés lehet a botritis+perenoszpóra fertőzés megállítása, de az nezézfémtartalmú szerekkel megoldható.
Előzmény: RAMBO (744)
RAMBO Creative Commons License 2006.07.12 0 0 745
Szerintem sem kell most lelevelezni a fürtzónát, az ráér augusztus közepén, amikor az utolsó permetezés előtt (AZ MÁR CSAK KONTAKTTAL!!!) adsz fényt a fürtnek, attól lesz szép aranysárga a borod.

Most legfontosabb a tőkefej kitisztítása, ami azt jelenti, hogy az onnan növő felesleges fattyúhajtásokat letördeled. A termő vesszők alsó harmadán is letörheted a fattyakat (bár itt nem jellemzően jelennek meg) a közepén növőket befűzheted, és a hajtáscsúcsokat és az ott növő fattyúkat visszavághatod az utolsó drót fölött 10-15 cm-rel.

Így biztosítható a megfelelő zöldtömeg az éréshez, de a fürtök mégis átlevegőznek.

Nálunk most van ideje a zöldszüretnek (mostanság van a fürtzáródás), én minden termő vesszőn csak egy fürtöt hagyok, a fölső 1-2 fürtöt ledobom. Erősen lisztharmat fertőzött vagy jégvert szőlőben persze a szebb, egészségesebb fürtöt célszerű megtartani.
Előzmény: GLEVENTE (739)
RAMBO Creative Commons License 2006.07.12 0 0 744
Amikor a lisztharmat elpusztul a bogyón, az barna hegesedés formájában jelentkezik.
Később a szem belilul és ha nincs eső olyasmi formára töpped, mint a mazsola.
Sok szerencsét!
Előzmény: Törölt nick (743)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.11 0 0 743
Megvolt az újabb ütközet a lisztessel, végre rendesen ki lett pucolva a szőlő, és este leküldtem topas + thiovit kombóval. Nem sajnáltam tőle, úszott, csöpögött kívül belül. Kíváncsi leszek...

Különben ma, ahogy nézegettem, valamit azért használhattak a korábbi permetezések is, mert néhol beszáradt-elfonnyadt a beteg bogyó, és már nemigen terjedt tovább. Meglátjuk mi lesz pár nap múlva, talán megúszom 20% körüli kárral...
GLEVENTE Creative Commons License 2006.07.11 0 0 739

Tiszteletem a szaktársaknak ezen a Fórumon is!

Gyors kérdés: a fürtzóna lelevelezését, a 30 Celsius fok és azt meghaladó időjárás esetében, mint ami most is van, milyen mértékig javallott elvégezni?

Azt gyanítom, hogy az ilyen időjárás mellett nem szerencsés kitenni a fürtöket ekkora hőségnek és direkt napfénynek a drasztikus lelevelezéssel. Bár a lisztharmat elleni védekezés miatt viszont indokolt a levelek fürtzónából történő eltávolítása. Akkor tehát mennyit és hogyan?

RAMBO Creative Commons License 2006.07.11 0 0 738
Topas vagy Rubigan.

Azonnal! Ahogy írtam megöli a hifát a szőlőben is.
Zöldmunka csak utána.
Előzmény: RAMBO (737)
RAMBO Creative Commons License 2006.07.11 0 0 737
TOPAS!
Előzmény: Törölt nick (733)
Rákrosseb Creative Commons License 2006.07.10 0 0 736

A strobilurin-ok ( Quadris, Discus, Cabrio Top, Eclair) tudtommal nem használnak a már kialakult fertőzés ellen, vagy csak nagyon korlátozottan, tehát nincsen kurativ(gyógyító) hatásuk, akármiket is írnak a dobozra a piárosok!

És lehet, most sokan megköveznek, de először fújd le úgy , hogy ússzon az egész ültetvény, és csak utánna zöldmunkázz!

Minden  nap számít ilyenkor!

Rákrosseb Creative Commons License 2006.07.10 0 0 735

Először is egy drasztikus zöldmunkát ajánlok!

Ez nagyon fontos!!!!

A fürtzónából távolítsd el a levelek nagy részét!

De a legelső legyen, hogy MAXIMÁLIS töménységben fújd le az alábbiak valamelyikének kombinációjával:

Falcon,  Topas, vagy Systhane (felszívódó), és egy Kumulus, Karathane, Thiovit ( kontakt) szerek bármilyen kombinációja!

1 felszívódó, 1 kontakt szer szükséges!

És télleg ne sajnáld a szert, mert a lisztharmat 1-2 nap alatt lezabálja, ahogy nekem is 4 éve!

Sok sikert !

köpcös111 Creative Commons License 2006.07.10 0 0 734
ALERT-S,csak ne mond meg hogy szőlőre kell mert akkor nem biztos hogy adnak.én is midig pult alól kapom,de javaslom a CABRIO TOP-ot is az tavaly nekem nagyon bevált .A QUADRIS AZ GYENGE MUSZIKA:
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.10 0 0 733
El vagyok keseredve...
A lisztharmatom rá se bagózott a karatánra, de a bayleton meg a quadris se ér semmit, az is biztos. A fertőzés nem hogy megált, de szépen terjed.
Ugyhogy legyetek szíveseke ajánlani valamit sürgősen, ami masszív lisztharmat fertőzést blokkol a fürtökön, mert oda lesz a termés!
(eddig ezek nem hatottak: bayleton, mikogal, karatán, quadris, meg valami mikronizált kontakt kén, ami sose jut eszembe...)
RAMBO Creative Commons License 2006.07.10 0 0 731
De nem a Fogarasi TESCO-nál, mert ott nem adnak, csak vesznek.
Komolyan, majd' elájultam.
Előzmény: Törölt nick (727)
Rákrosseb Creative Commons License 2006.07.10 0 0 730
Sorry , kicsit sok lett ugyanabból !
Rákrosseb Creative Commons License 2006.07.10 0 0 729
SzőlőőőőőőSzőlőőőőőő 2SzőlőőőőőőSzőlőőőőőőSzőlőőőőőő 2
Rákrosseb Creative Commons License 2006.07.10 0 0 728

Szépen fejlődnek kékfrankosék-zweigelték ! :D

És a 4.-ik permetezés csak holnap este lesz.

pittman Creative Commons License 2006.07.10 0 0 726

Szerintetek hol érdemes palackot venni? (0,75-ös bordói fehér v. zöld)

Üdv

p

RAMBO Creative Commons License 2006.07.10 0 0 725
OK, ahogy látom felszívódót és kontaktot is adtál neki. Jó lesz.
Előzmény: Törölt nick (718)
Atis44 Creative Commons License 2006.07.10 0 0 724
Jégverés előtt permeteztem 2 nappal!Quadris Maxxal! Ezek szerint azt ajánlod hogy ne permetezzek most röggtön.Igazábol én sem láttom értelmét. De elég sólyos károkat okozott a jég,szemeket szétrepesztet.Félek hogy később lehet belőle probléma még, rohadni fog.Na majd meglátom mi lesz 2-3 nap mulva.Köszi a segítséget!
Előzmény: RAMBO (723)
RAMBO Creative Commons License 2006.07.10 0 0 723
Az éppen a tenyészidőszaknak megfelelővel.

Ha felszívódóval permeteztél előtte, akkor a fordulót 10 naposra kell venni, és folytatni a technológiát. Ha kontakttal permeteztél, akkor célszerű minnél hamarabb, (a forduló idejét nem számítva) mielőbb:
a, újrapermetezni ugyanazzal, mint előtte, de csak ha aznap sikerül,
b, ha 2-5 nap eltelt, akkor célszerű felszívódóval nyomulni (pl. Rubigan+Ridomil) ez elég jó hatásfokú.

Szerintem.
Előzmény: Atis44 (721)
RAMBO Creative Commons License 2006.07.10 0 0 722
Figyusz, a felszívódó szer jó ötlet. (Bocs Zalancelot, de a KONTAKT hasznos megelőzésre, mert fertőzés előtt pusztítja el a spórát.)

Rubigan-nal, vagy Topas-sal menj rá AZONNAL. A felszívósó szerek elpusztítják a növényen belül a gomba hifát, így megállítják a fertőzést is.

Karathane is mehet vele, de ez elsősorban azért, hogy megállítsa a további fertőzést. Ha kis kézi permetezővel permetezel, "fürdesd meg" a fürtöket, így van esély arra, hogy beszárad a lisztharmat.

Ne baszakodj MOST a zöldmunkával, az csak időt ad a lisztharmatnak a terjedésre! Ha kell, vegyél ki szabadnapot, MINDEN NAP, MINDEN ÓRA SZÁMÍT. Tavaly 5 napig tököltem a zöldmunkával, mielőtt permeteztem, napról napra rosszabb lett. Ha azonnal lefújtam volna, a termés nagyobb része menekült volna meg.

Nagyon fontos, NE HIGGY A QUADRIS LISZTHARMAT ÖLŐ HATÁSÁBAN! Nem igaz, elsősorban a perenosz és a botritisz ellen jó, de annak most nem nagyon van idénye, mert melegebb van, mint 25C fok. Mindig nyomass (ha meleg van) a Quadris mellé Topast, vagy Karathane-t!
Előzmény: Törölt nick (716)
Atis44 Creative Commons License 2006.07.09 0 0 721
Sziasztok!

Valaki tudna segíteni hogy jégverés után milyen szerekkel érdemes védekezni.
netefo Creative Commons License 2006.07.09 0 0 720

Nem tudom, mióta megvettem még nem volt rajta termés. A képen csak az egyik fele látható  a terület másik felében már nincs is szőlő, kiment, szerintem elöregedett. Tavasszal vettem 100 tő oltványt,sárgamuskotályt, de itthon ültettem el /leiskoláztam/ nem volt időm időre rendbetenni a területet, tavasszal leégettem, legyomirtóztam, ősszel beszántatom é és akkor beültetem, ami terület marad, meg ezt a részt jövőre szántatom ki és oda furmintot tervezek.....

De nincs semmi bajom:))) Kicsit fáj a derekam, szép barna vagyok, a gaz szépen nő, de jó ott lenni:)

Előzmény: jacsoj (713)
köpcös111 Creative Commons License 2006.07.09 0 0 719

A cabrio top-ot javaslom szerintem az a legjobb kombinált szer,lisztharmatra meg az ALTO-t igaz sZŐLŐRE nem szabadna használni de azt modják lisztharmatra nincs párja,és nagyon ólcsó.

Előzmény: Törölt nick (716)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.09 0 0 718
Ma hajnalban voltam kinn, kipucoltam a fürtöket úgy-ahogy, és leküldtem karatán-bayleton kombóval.
Szerencsére borúskás az idő, perzseléstől remélem nem kell tartani, maximális 0.1%os koncentrációban adtam neki. Mondjuk ez a karatán, amit előtúrtam az ős szerek közül, minimum 10 évesnek tűnt a doboz állapota alapján, de nem hinném, hogy jelentősen csökkenne a hatáserőssége így zacsiban, por alakban tárolva...

No majd meglássuk, még a quadrisnak is hatnia kéne, csak megáll ez a fránya lisztharmat. Mindenesetre köszönöm a tippet mégegyszer!
Előzmény: Zalancelot (717)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!