Keresés

Részletes keresés

lalá Creative Commons License 2006.07.18 0 0 769
-Vettem észre.(hihi) Ártani nem ártanak, még ha bővebben méred is mint az ajánlott, mert ezért vannak. Kénnel kell vigyázni. A perzsel. Az ajánlott várakozási időt kell betartani, de eső után permetezés.
Előzmény: Katince (768)
Katince Creative Commons License 2006.07.17 0 0 768

közben elfelejtettem mondani nicket váltottam netefo-rol Katince-re:))

ma megpermeteztem, milyen időközönként lehet újra? vagy ezek a szerek nem ártanak a növénynek?

Előzmény: lalá (766)
Katince Creative Commons License 2006.07.17 0 0 767

Megpermeteztem, remélem akármi is ez, sikerül megfékezni.

Érdekes, és az egészből csak néhány tőnek vagy csak ennek az egynek ment le a levele? Az öregebbek között nekem meg van 3 citromsárga tő, nem tudom miért, a nagy esőzésekkor elkezdtek citrom sárga leveleket hozni aztán ugy maradtak.

Ja és meddig kell ezt fattyazni, már 3X csináltam, és már megint tele van hajtásokkal.

És még valami, tavaly előtt ültettem az öregebbeket, most tavasszal visszametszettem 2 szemre, majd magasmüvelésüre akarom hagyni, próbáltam a hajtásokat kordában tartani 2-3 db-ot meghagytam tövenként. Van már fürt rajtuk, rajta hagyjam? Néhányon viszont semmi, attól még később teremhet?

Előzmény: Rákrosseb (760)
lalá Creative Commons License 2006.07.17 0 0 766
-Kórképnek gyönyörű! Permet! Ahogy írták.
Előzmény: Katince (765)
Katince Creative Commons License 2006.07.17 0 0 765

kicsiben

nagyban

mégnagyobban

legnagyobban

nincs több képem róla:)))

Előzmény: lalá (757)
lalá Creative Commons License 2006.07.17 0 0 764
Régen, még szőlőtermesztő koromban nekem is előfordult. Lombtrágya olyan 50%-os esély, de kell a tápanyagutánpótlás, mert jöhet az agrobaktérium is.
Előzmény: mixmaster (763)
mixmaster Creative Commons License 2006.07.17 0 0 763

Hát bizony lehet.

Tavaly a sok eső miatt is kilúgozodhatott a talaj, maradék táp is felhigulhatott.

Lényeg hogy az idén tudok-e tenni még érte.

A kocsánybénulás tünetei viszont (mostmár) jellegzetesek asszem(már a leirások meg a képek alapján ugye).

Lombtrágyázást tán megkéne próbálnom azért.

Oszt jövőre meg a földbe bele:))

Előzmény: lalá (762)
lalá Creative Commons License 2006.07.17 0 0 762
-Nem terheled túl?
Előzmény: mixmaster (761)
mixmaster Creative Commons License 2006.07.17 0 0 761

Hurráá!!

Végre 1 topic ahol csupa komoly ember csupa komoly dologról beszélget::))

Nagyon sok okos dolgot olvasok itt, asszem reagálok is majd erre-arra, de most én is kérdéssel nyitnék.

Minden évben sanyargatja a zweigeltet valami ami érés elött fonnyassza a fürtöt, vagy annak 1 részét (le nem szárad, csak nem érik tovább)

Tavay azonban komoly károkat okozott már.

Van aki rovarszúrkálást emleget ami a kocsányt éri, és Bi 58-at ajánl rá, de asszem az igazság a kocsánybénulás lesz.

Utánanéztem itt a neten és valaki a Wuxal Kombi- vas lomtrágyát ajánlja.

Szerintetek?

Van jobb ötltetek?

Nem késtem már el vele?

Előre is kössz!

Rákrosseb Creative Commons License 2006.07.17 0 0 760

Mehet egybe minden!

És mivel ez friss telepítés, termést nem veszélyeztet, maximum a mögötte lévő öreg tőkéken.

Itt se minden tökéletes:

Megütötte a guta szeginyemet ebben a k**va melegben:

Előzmény: netefo (759)
netefo Creative Commons License 2006.07.17 0 0 759

Nagyon köszi!

Most megyek beszerzem ezeket, a kontakt és a felszívódó is mehet egybe?

Este megpermetezem. Nagyon elkeseredtem, mert  rezessel egy hete permeteztem, még látszik a levelen a permet, igaz nem ilyennel amiket leirtál. Hál'isten ilyet a nagyokon még nem láttam, de adok azoknak is.

Előzmény: Rákrosseb (758)
Rákrosseb Creative Commons License 2006.07.17 0 0 758

Netefo!

Ez egyértelműen nagyon erős levél peronoszpóra, un. olajfoltok !

Minél előbb fújjad le egy kontakt, és egy felszívódó szerrel.

Kontakt: dithane, polyram,funguran,kocide , vagy bármilyen rezes szer

Felszívódó: mikal c 64, vagy 75 , ridomil stb

A kontakt azonnal megöli a kórságot, a felszívódó pedig  a szaporítóképleteit nyírja ki.

Fújd le sürgősen, és 1-2 nap múlva a levél fonákján lévő fehér szöszmösz, ha már kialakult, megbarnul, később pedig a levél fertőzött része beszárad!

Látom a háttérben vannak idősebb tőkék is, vizsgáld át őket, mert semmi idő alatt átmászik rájuk a rohadék!

Előzmény: netefo (756)
lalá Creative Commons License 2006.07.16 0 0 757
-Perzselés? A fonákján mi van?
Előzmény: netefo (756)
netefo Creative Commons License 2006.07.16 0 0 756

Amit az idén ültettem, egy hete permetesztem meg és ma ilyen volt, mitől és mit csináljak?????

lalá Creative Commons License 2006.07.14 0 0 755
-Megszívták magukat. :-( A bordói per pillanat jó lehet, de felszívódó kell.
Előzmény: germanungar (754)
germanungar Creative Commons License 2006.07.14 0 0 754

SEGITSÉG!!

A szölöszemek borsó nagyságuak és tegnapig semmi látható bajuk nem volt.

Tegnap nagy zivatar volt és ma reggel azt fedeztem fel, hogy szinte minden fürtön néhány szem kicsattant és megbarnult.

Az esöben volt egy kis jég is de nem hiszem, hogy ettöl csattant volna fel a szem, mert a szölö levelei épek maradtak.

Ma reggel bordói lével permeteztem, mivel jobb ötletem nem volt.

Remélem kisebb a baj, mint gondolom - ki tud segiteni?

elöre is köszönöm.

RAMBO Creative Commons License 2006.07.13 0 0 753
IGY PONTOS
lalá Creative Commons License 2006.07.12 0 0 752
-Kollegák!
Beteg szőlő feldolgozásakor tilos a szőlő kénezése!
A kén kioldja a káros (barnító stb) enzimeket. Villámgyors léelválasztás, a lé kénezése, utánna fajélesztős beoltás, ahogy a nagykönyvben meg van írva.
Előzmény: RAMBO (746)
RAMBO Creative Commons License 2006.07.12 0 0 751
Igazad van, esős évben nagyon megduzzaszthatja a sok csapadék a bogyókat. Tavaly ezidőtájt csináltam, nem volt gond vele, ráadásul akkor ronda esős ősz (aug vége-szeptember eleje) volt. Most nagyobb a zöldtömegem sokkal, mint tavaly, így nő a párolgás is, erre apellálok (az evapotranszspirációra, kertészet tanárom emnlékére :))))).

OK, ezentúl megpróbálom mellőzni a zöldszüret szót, legyen fürtválogatás.
Előzmény: Cirfandlia (750)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.07.12 0 0 750

Zöldszüret: inkább hívjuk fürtválogatásnak (fürtritkításnak); sokan ugranak rá, hogy nem szüretelünk (vinho verde :)) hanem terméshozamot állítunk be.

Én még várok vele; volt olyan év, hogy korán megtettem, és nyárközepi esők úgy felduzzasztották a megmaradt fürtöket, h. majd szétdurranatak. (áll. jobb ha több fürt veszi fel a víznyomást) Bár idén eléggé szolíd a fürtszám hajtásonként és a fürtjeim mérete is kisebb a megszokottnál, keveset kell leválogatnom; azt is az erősen jégvertekből teszem.

Levelezés: sztem kimondottan káros júl. elején még; hihetetlenül perzsel ilyenkor a nap; könnyen megégeti az addig árnyékban levő zsenge bogyót... persze ott ahol dzsungel van nem árt egy kis ritkítás, de nem a teljes kitakarás... 

Előzmény: RAMBO (745)
Zalancelot Creative Commons License 2006.07.12 0 0 749
Nekem is ez a tapasztalatom.
Amíg nics erős fertőzés, addig megelőzésképp jó, de ha vamilyen malőr esetén mégis megjelenik a lisztharmat, kívánja a kontakt szert is.
Előzmény: RAMBO (747)
Zalancelot Creative Commons License 2006.07.12 0 0 748
A levelezés elvégzését a szőlő tájolása is befolyásolja.
Nyilván a déli oldalt nem szabad lekopaszítani, mert az erős napsugárzás hőgutát okozhat.
Az én esetenben az annyit jelent, mivel K-Ny-i tájolásuak a szőlők a lombritkítását az É-i oldalra koncentrálom.
Az idén még komoly levelezést nem végeztem, elsősorban azért, mert soha sem tudom magam utól érni a munkával, másrészt (gyorsan lekopogom) , lisztharmatot még ebben az évben nem láttam, holott 14 napos permetezési ciklusokat tartok!!!!
Előzmény: GLEVENTE (739)
RAMBO Creative Commons License 2006.07.12 0 0 747
Nekem a Quadris akkor működik, ha megy mellé valami lisztharmat ellen. Egyedül nem elég, ez tény.
Előzmény: Törölt nick (742)
RAMBO Creative Commons License 2006.07.12 0 0 746
Mégvalami: szüretkor döntened kell, hogy egybe szüreteled a lisztharmatos szőlőt és az egészségeset, vagy szemenkénti válogatásra kéred a szüretelőket. Ha egybe szüreteled, akkor a cefrét kénezni kell, és utána beoltani borélesztővel, hogy az erjedés mindenképpen jó irányba induljon el. EZ NAGYON FONTOS!

Megint más: Most elég sűrűn permeteztél kétszer is felszívódó szerrel, szerintem 10 napig akkor se permetezz, ha nagyon aggódsz, mert kicsit overdose ez így. A következőre adj neki Rubigant+Karathanet+Ridomilt utána próbálj csak kontakttal permetezni. A sérült bogyókon összel kulcskérdés lehet a botritis+perenoszpóra fertőzés megállítása, de az nezézfémtartalmú szerekkel megoldható.
Előzmény: RAMBO (744)
RAMBO Creative Commons License 2006.07.12 0 0 745
Szerintem sem kell most lelevelezni a fürtzónát, az ráér augusztus közepén, amikor az utolsó permetezés előtt (AZ MÁR CSAK KONTAKTTAL!!!) adsz fényt a fürtnek, attól lesz szép aranysárga a borod.

Most legfontosabb a tőkefej kitisztítása, ami azt jelenti, hogy az onnan növő felesleges fattyúhajtásokat letördeled. A termő vesszők alsó harmadán is letörheted a fattyakat (bár itt nem jellemzően jelennek meg) a közepén növőket befűzheted, és a hajtáscsúcsokat és az ott növő fattyúkat visszavághatod az utolsó drót fölött 10-15 cm-rel.

Így biztosítható a megfelelő zöldtömeg az éréshez, de a fürtök mégis átlevegőznek.

Nálunk most van ideje a zöldszüretnek (mostanság van a fürtzáródás), én minden termő vesszőn csak egy fürtöt hagyok, a fölső 1-2 fürtöt ledobom. Erősen lisztharmat fertőzött vagy jégvert szőlőben persze a szebb, egészségesebb fürtöt célszerű megtartani.
Előzmény: GLEVENTE (739)
RAMBO Creative Commons License 2006.07.12 0 0 744
Amikor a lisztharmat elpusztul a bogyón, az barna hegesedés formájában jelentkezik.
Később a szem belilul és ha nincs eső olyasmi formára töpped, mint a mazsola.
Sok szerencsét!
Előzmény: Törölt nick (743)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.11 0 0 743
Megvolt az újabb ütközet a lisztessel, végre rendesen ki lett pucolva a szőlő, és este leküldtem topas + thiovit kombóval. Nem sajnáltam tőle, úszott, csöpögött kívül belül. Kíváncsi leszek...

Különben ma, ahogy nézegettem, valamit azért használhattak a korábbi permetezések is, mert néhol beszáradt-elfonnyadt a beteg bogyó, és már nemigen terjedt tovább. Meglátjuk mi lesz pár nap múlva, talán megúszom 20% körüli kárral...
GLEVENTE Creative Commons License 2006.07.11 0 0 739

Tiszteletem a szaktársaknak ezen a Fórumon is!

Gyors kérdés: a fürtzóna lelevelezését, a 30 Celsius fok és azt meghaladó időjárás esetében, mint ami most is van, milyen mértékig javallott elvégezni?

Azt gyanítom, hogy az ilyen időjárás mellett nem szerencsés kitenni a fürtöket ekkora hőségnek és direkt napfénynek a drasztikus lelevelezéssel. Bár a lisztharmat elleni védekezés miatt viszont indokolt a levelek fürtzónából történő eltávolítása. Akkor tehát mennyit és hogyan?

RAMBO Creative Commons License 2006.07.11 0 0 738
Topas vagy Rubigan.

Azonnal! Ahogy írtam megöli a hifát a szőlőben is.
Zöldmunka csak utána.
Előzmény: RAMBO (737)
RAMBO Creative Commons License 2006.07.11 0 0 737
TOPAS!
Előzmény: Törölt nick (733)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!