„semmit érte nem várván; és a ti jutalmatok sok lesz,”
A mondat első felét „ semmit érte nem várván”, azonnal értelmetlenné teszi a mondat második fele: „a ti jutalmatok sok lesz,”.
Ezt az elvárást legfeljebb egy ateista ember tudja teljesíteni, egy vallásos már nem. (az ateista mivel nem hisz Istenben, ezért a mennyei jutalomban sem.)
Így van. Gyarmatosítás. Területszerzés alapvetően.
A vallási elem tizedrangú volt. De mivel a gyarmatosító hatalmak hivatalosan keresztény államok voltak, így nem mondhatták, hogy nem számít a vallás. Ezt tudta kihasználni a katolikus papság.
Az érvelés ez volt:
- az indiánok emberek,
- mivel emberek, kötelességünk prédikálni nekik Krisztusról,
- ha elfogadják Krisztust, akkor ők teljesjogú keresztények,
- állatként bánni keresztényekkel bűn,
- aki állatként bűnik velük, az bűnös, a keresztény állam köteles megbüntetni az ilyeneket,
- a katolikus spanyol király köteles megvédeni keresztény alattvalóit.
Mint ex-nyelvész megjegyezném, ez egy gyakori dolog a magyar helyesírásban.
Számtalan eset van, ahol írásban rövid magánhangzó van, de általános a hosszú ejtés, s fordítva. S mássalhangzóknál is előfordul, bár ott ritkább.
Van ahol ez normálisnak számít, az minden magyar így mondja, azaz "hibásan", talán csak nagyon dolog, színpadias beszédben nem.
S van ahol ez póriasnak számít, azaz a magát műveltnek tekintők ragaszkodnak az írott alakhoz.
Példa: "színész", "óvodás", "búcsú", "unió", "naiv", "állat", - itt szinte senki se ejti a leírt alakban, de mondjuk a "búza", "posta", "alól", "körút" nem írásszerinti ejtése már szociálisan kötött, azaz a műveltek tudatosan kerülik a nem-írásszerű ejtést.
Az "irt" tipikus példa. Gyakorlatilag mindenki "írt" alakban ejti. Én csak hivatalos beszédben hallottam "irt" alakban.
Aztán akad, hogy a nép hat a helyesírási szabályzatra, tömegesen írják az emberek az ejtés szerint, azaz "hibásan", mire a szabályatot megváltoztatják, lásd az "árboc" ma már "árbóc". Ez szokás, ha nem mond ellent a magyar írás alapelvének, a szóelemező írásnak, tehát pl. sose lesz a szabályzatban "ovodás", hiába mondja mindenki így, mert ott van az "óv" szó, amit viszont senki se ejt "ov" alakban.
Igen, erre számítottam. Nem volt oka annak, hogy veled kapcsolatban egyebet feltételezzek.
Az azért igaz szerintem, hogy minden olyan topikban, ahol nem a helyesírás a téma - offtopiknak számít a helyesírásra érvként hivatkozni, vagy egyáltalán arra hivatkozni.
A tiéd pl. olyan, amilyennek látható.
Nincs olyan, ami alapján elegendő módon tartanám minősíthetetlennek.
Miközben az "újvilági" benszülöttek "védve voltak":
Vallásháborúk
15. század: keresztes hadjárat a husziták ellen, több ezer lemészárolt. 1538: III. Pál pápa keresztes háborút hirdetett a hitehagyott Anglia ellen, és minden angolt az egyház szolgájává nyilvánított (szerencsére nem volt hatalma végrehajtani ezt az akciót.) 1568: A Spanyol Inkvizíciós Bíróság 3 millió lázadó kiirtását rendelte el az akkoriban spanyol fennhatóság alatt lévő Hollandiában. Ezreket ténylegesen le is mészároltak. 1572: Franciaországban 20.000 hugenottát ölnek meg V. Pius pápa parancsára. A 17. századig 200.000-en menekülnek el. A 17. század: Katolikusok lemészárolják Gaspard de Coligny, protestáns vezetőt. Miután megölték, a katolikus tömeg megcsonkította a testét, “fejét, karjait, nemi szerveit levágták… aztán bedobták a folyóba… de akkor úgy döntöttek, hogy nem elég jó eledel a halaknak, kihalászták újból, és a maradványokat a montfaulconi akasztófához vitték, hogy húsként és dögként szolgáljon a férgek és varjak számára.” 17. század: a katolikusok kirabolják a németországi Magdeburg városát: 30.000 protestánst öltek meg. “Csak egyetlen templomban ötven nőt találtak lefejezve” – Friedrich Schiller, költő szerint, “és a gyermekek még szopták élettelen anyjuk emlőit.” 30 éves háború a katolikusok és protestánsok között: Németország lakosságának 40%-át kiirtották.
Ha létezett Jézus, ha nem, a gyilkolászás folyt, és a vér patakokban.
Szerinted is alkalmas ez a mostani idő annak belátására, hogy a továbbiakban ne a helyesírást lovagold meg, amikor valaki hozzászólást címez esetleg feléd?
Szerintem nem alkalmas ez a mostani idő annak belátására, hogy a továbbiakban ne a helyesírást lovagoljam meg, amikor valaki hozzászólást címez esetleg felém
A helyesírás szabályai változnak. Az oké, hogy esetleg nem követed a változásait, csak ennél okésabb szerintem az, hogy nem reklamálsz mások felé azért, amit magad is selejtesen mívelsz.
Arra figyeltem fel, hogy ha ki javitom a hibásan irt hozzá szólásokat, azokat nem szoros értelemben vett helyes irási problémák miatt teszem, hanem azért mert sokan hajlamosak minden össze tett ki fejezést el választva irni.
Igen, még nekem is sikerült, megértenem, amit a népírtással akarsz mondani.
Na, ettől függetlenül nem népírtást akartál mondani talán, hanen népirtást.
Mi lenne, ha megpróbálnád rendesen leírni, amit közölni akarsz azokkal, akik annyira felemelnek, hogy kíváncsiak a gondolataidra?
Kútásó gondolatai is világosak számomra, és az is világos, hogy nem a nyelvtan szakértője.
Szerinted is alkalmas ez a mostani idő annak belátására, hogy a továbbiakban ne a helyesírást lovagold meg, amikor valaki hozzászólást címez esetleg feléd?
A helyesírás szabályai változnak. Az oké, hogy esetleg nem követed a változásait, csak ennél okésabb szerintem az, hogy nem reklamálsz mások felé azért, amit magad is selejtesen mívelsz.
Magam is mondtam, a felfedezés utáni fél évszázadban kemény irtás volt. 1542-ig, amikor kijött a királyi rendelet az indiánokról.
1542-ig azonban csak a karibi szigeteken lett stabil spanyol uralom, máshol nem.
Ennek eredménye: karibi indiánokból csak nyomok maradtak. Ott bizony majdnem totális likvidálás volt. Persze így is vannak nyomok, de ha megnézel kubiakat, ott nem fogsz látni indián arcvonásokat, míg ha mexikóiakat vagy kolumbiaiakat, ott nagyon is.
Egyébként még Kubában is van 1-2 % indián genetikai nyom, ezt a modern vizsgálatok derítették ki.
Szóval: amíg nem léptek fel a katolikus papok az indiánok érdekében, igenis volt irtás. Dehát én is ezt mondtam.
Dehát fogadd el a gonoszságot, önzést, fájdalmat, szenvedést, betegséget, halált, evolucionista: ezek nem a bűn következmémyei, csopán az evolúció velejárói. Ez van, törődj bele...