Bár nem értek hozzá, de úgy látszik, sikerült kijavítani a tűzoltós kifogásokat. A mennyezetből lóg egy tűzérzékelő, ami mintha eddig nem lett volna ott (a B lépcsőház földszinti helységében, ahol eddig a konyhafelszerelést tárolták), a lépcsőházban látszik egy új - azt hiszem szellőztetéssel kapcsolatos - kapcsolódoboz, és a garázskapuhoz állva olyan légáram csapott meg, hogy vitorlát lehetett volna bontani - ergo már működik ezerrel a szellőzés is a beálló szinten!
Az épületünk sarkán pedig mintha szépségszalon lenne kialakulóban. A kirakatba felejtett vázlaton ugyanis az egyik helységen a "szoli" felirat volt látható és valószínűleg műkörömért sem kell messzire menniük a hölgyeknek - feltéve ha az a 3-4 berajzolt kisasztal kozmetikus/műkörmös munkahely, aminek sejtem!
Elegendő nem hiteles tulajdoni lap másolatot kérni, most 2000 Ft ha a Budaorsi úton kéred. Most már több helyen is adnak ilyet a Takarnet rendszeren keresztül, ott még némi plusz díjat is felszámítanak (Pl. Lehel téri vásárcsarnok 1 emeletén). A nem hiteles egyébként ugyanolyan mint a hiteles, csak normál papírra nyomtatják és nincs hologramos cimke rá. Ja és gyakorlatilag rögtön megkapod, a Földhivatalban kb. 10 perc alatt megvagy:
Fizetés a pénztárnál -> adatlap kitöltése -> 1-es ablaknál beadás -> megmondják melyik ablaknál kapod meg szinte azonnal
Jelenleg kb. 30 oldal hosszú lehet. Még nőni fog egy darabig, amíg az albetétesítés meg nem lesz. Szerintem érdemes kikérni és megnézni.
Ikonlakó: Hol lehet megnézni az ilyen tulajdoni lapot? Engem is érdekelne, mert én is befizettem már a teljes vételárrészt, igaz csak augusztus második felében, és kíváncsi vagyok hogy áll az AF hozzájárulása. Én csak a hagyományos sorbanállós, 6000Ft-os (vagy valami ilyesmi összeg) módszert ismerem.... Van (költség)hatékonyabb módszer is?
A tulajdoni lap szerint már néhány lakótársunk augusztus közepén kifizette a teljes vételárat és részükre az AL hozzá is járult a tulajdonjog átruházásához.
Az adásvételi szerződés eladói késedelemre vonatkozó része kellően képlékenynek tűnik ahhoz, hogy kibújhassanak a kötbér fizetése alól. Ráadásul a bank - ha jól értem amit mondtok - csak a használatba vételi engedély birtokában fog utalni. Utána meg gyerekjáték 15 napon belül birtokba adni.
Egyébként valószínűleg nem a kötbér sietteti a beruházót, hanem az, hogy a zárolt számlán lévő összes pénzhez hozzá tudjon jutni, miközben az építkezésre felvett hitelt is visszafizeti. Praktikusan a bank az egyik számláról a másikra utal :) Minél hamarabb le tudják zárni ezt a tranzakciót, annál nagyobb a nyereségük. Az R bank jelzálogjogát a helyrajzi számunkra törölni kell a birtokbaadás előtt az adásvételi szerint.
A Center-es topicból lehet tippeket kapni, mit ronthattak el (ha télleg tűzvédelmi hiba van). Alig találkozom otromba hiba nélküli építkezéssel. Néha nem értem, az építésvezető meg a műszaki ellenőr csak levegőzni jár ki az építkezésekre?
"Ezek szerint a tűzvédelmi előírásoknak nem tudnak megfelelni?"
Ezt meg nem nagyon értem... Szerintem sem a tervezőirodának, sem a kivitelezőnek, de még a beruházónak sem ez az első épülete. Vannak építésügyi szabványok, és vannak tűzrendészeti előírások, melyeket a tervező és a kivitelező nyilván ismer. Vajon miként tud a sokadik megtervezett/megépített épület tűzvédelmi szempontból kifogásolható módon megépülni?
Nagy érdeklődéssel olvastam/olvasom a topicban a különböző hozzászólásokat és bízom benne, hogy a továbbiakban is még sok észrevételt és jótanácsot találok majd itt! Csak így tovább!
Tiszteletem az első generációsoknak és nagy riszpekt a leendő lakótársaknak! :)
Nekem jövő héten hétfőn jár le a 30 nap a műszaki átadás óta, át is utaltam az utolsó vételárrészt időben, ahogy kell (legalább két hete), meg is érkezett rendben. Most amikor felhívtam őket azt mondták, hogy a 19-i hétnél előbb biztosan nem lesznek átadások.
Az adásvételi szerződésben ez a csavaros mondat áll: "Az utolsó vételárrészlet kifizetését követő tizenöt naptári napon belül, a használatbavételi engedély birtokában kerül sor a birtokbaadásra" Én úgy gondolom, hogy a használatbavételi engedély megszerzésének késedelme olyan ok, amiért az eladó felel. Szerintetek?
Ez azért fontos, mert a késedelemről szóló rész ezt mondja: ".... ha az Eladó olyan okból, amelyért felel ...... illetve az utolsó vételárrész kifizetését követően a birtokbaadással 30 naptári napos türelmi időn túli késedelembe esne a Vevő..... kötbért követelhet." A teljes vételárrészlet kifizetését követően tehát kötbér szempontjából nem a 15 nap, hanem a 30 nap a mérvadó, utána a lakás teljes ára után a jegybanki alapkamat kétszeresét kell adniuk naponta. Ez jelen körülmények között (6,25% a jelenlegi jegybanki alapkamat) egy 15MFt-os lakás esetében napi kb. 5100 Ft. Persze az egy másik kérdés, hogy a valóságban tényleg kifizetik-e majd, vagy szabad a vásár, lehet pereskedni....
Állítólag még 7-8 lakásnál a műszaki átadás sem volt meg, ami előtt biztosan nincs birtokbaadás, meg egyébként sincs meg a használatbavételi engedély, tehát gondolom nem egy olyan lakás lesz, ahol kötbért lehet majd követelni.
Szia Carvi! Teljes-önerős vagy? Mi, akik hitelt vettünk fel, benneünket nem érint a banki utalás időpontja. A bank egyébként akkor utalja az utolsó 5%-ot, amikor a használatbavételi engedély jogerőre emelkedett (a kiállításától számított 15 nap). Ha jól emlékszem, a birtokbaadás legkésőbb 30 nappal a műszaki átadás után történik. Az én esetemben tehát - elméletileg - holnap. Na persze nem úgy néz ki, hogy holnap tényleg kapnék kulcsot, valószínűleg egy-két hetet csúszni fognak, de ezzel még benne vannak a kötbérmentes egy hónapban.
Bár a mai nap folyamán még rámtelefonálhatnak, hogy vigyázat, füligvigyor!
Van köztünk olyan, akinek már megvolt a műszaki átadás-átvétele, meg is történt az utolsó részletének a kifizetése, és azóta el is telt 15 nap (és még mindig nincs lakáskulcs a kezében)?
A B és C lépcsőház ablakai már tiszták. A padlózaton még van mit pucolni... Az A-ban és a garázsban még anyag- és hulladékraktár leledzik. Ja, idő közben az A lépcsőház liftjéről lekerült a kijelző... Nem tudjátok kinél lehet? :)
Nemhivatalosan a kerületi önkormányzatnál is lehet érdeklődni, 452-4100/Építésügyi Osztály. Elvileg csak a kérelem benyújtójának adnak felvilágosítást, de gyakorlatilag konkrétumok nélküli infómorzsákat esetleg be lehet szerezni arra való hivatkozással, hogy ott vettél lakást, és a kérelmező nem tájékoztat, azért fordultál hozzájuk.
Én persze ilyet nem mondtam, nem is jártam errefelé stb. ;)
Jaj, ne érts félre, engem nem lohasztott le a kert! Szerintem nagyon szépen megcsinálták! A "tök úgy néz ki, mintha állófogadásra tervezték volna" dícséretnek szántam. Sőt szerintem a vágyatok, a kifekvéses napozás is megoldható, szép nagy gyeptéglás részek is vannak és ott a négy kis fa. Ha pedig a locsolórendszert is átprogramozzuk, már strandbelépőt sem kell fizetnünk :))))
Én is albérletben lakom, és a tulajjal úgy beszéltem meg, hogy szeptember végéig maradok. A cuccok áthordása, a mosógép, matrac stb. vásárlás is lesz vagy egy hét és akár az átadással is késhetnek. Minden esetre csak akkor veszem meg a dolgokat és szervezem meg a házhosszállítást, ha már a zsebemben csörög a kulcs. Amikor aláírtam a szerződést, szeptemberi költözést valószínűsítettek, és ha minden jól megy, akkor ezt szerintem fogják tudni tartani.
Az AL-lel nekem csak jó tapasztalataim vannak, mindig nagyon kedvesek és készségesek voltak. Szerintem ha megkeresitek az értékesítőt, és elmondjátok a problémátokat (pl. albérlet felmondása) akkor valószínűleg ő is pontosabban elmondja mi a jelenlegi helyzet és mire számítsatok.
Nem mintha bárkit is vigasztalhatna, de konzulensként dolgoztam pár helyen külföldön igazi nagy multicégeknél. Ott se áramlott az infó (utoljára pl. Milánóban 2hétig dolgozott egy 10fős team feleslegesen, mert az igazgatósági gyűlésről a project felfüggesztésének híre nem jutott el a csapathoz - hadd ne írjam ide a cég nevét, benne van a top nagyonkevés informatikai tanácsadó cég közt a világon). Akkor miért pont egy budapesti, főleg önkormányzati tulajdonú cégnél áramolna??? Mondjuk akkoriban lesz@rtam, mert kifizették mind a 10 munkanapot, most viszont saját bőrre megy... A másik megjegyzésem meg az, hogy ügyfélként felém az ügyfélszolgálat képviseli a céget. Igenis tudja már megmondani az ügyfélszolgálat azt, amit a cég tud! És ha nekem bajom van, hadd rughassam fenékbe az ügyfélszolgálatost, ő meg ossza le cégen belül ahova kell. Úgyhogy nem szoktam sajnálni az ügyfélszolgálatosokat. Tulajdonképpen ez - lenne - a munkájuk nem?
Persze, tudom az ügyintéző az utolsó láncszem ebben a történetben, meg mindig rajtuk csattan az ostor, meg tudom, hogy ő a legkevésbé a hibás, csak persze én is őt szidom, mert vele kerülök kapcsolatba.
Én nem tudom, miféle managementje van ennek az AL-nek, de hogy ennyire nincs infoáramlás, na hát ez valami fantasztikus. Szerintem káosz uralkodhat a vezetőségtől az ügyfelekig vezető úton.
(A kert engem is lelohasztott, bár igazán szép. Csak mi inkább egy kifekvős ződgyepes fás ligetet álmodtunk!!!!)
Megjegyzem, nekünk igenis jó tapasztalataink vannak az ügyintézőkkel. Rendkívül udvariasak, segítőkészek, és segítenek is. Jó, volt elég súlyos (pénzügyileg) hiba is, de korrigáltuk.
Az viszont tényleg bosszantó, hogy ennyire nem tudják előre, hogy mi lesz ezzel a tűzoltósági engedéllyel, meg költözéssel (viszont ez nem ügyintézői impetencia). Mi is albérletből költözünk, sőt, de ez legalább fél oldal lenne, hogy még miért nehéz nekünk...
Nem tudom, de engem borzalmasan bosszant, hogy befizettem egy vagon pénzt, és csak itt vagyok a teljes bizonytalanságban. Nincs egyértelmű, konkrét tájékoztatás a várható kulcsátadási időpontról, nem tudják, hol tart a használatbavételi engedély, nem tudják, mikor érkezik meg az utolsó hitelrészlet.
Majd két nappal valamikor, jó esetben szeptemberben szólnak, hogy mehetek a kulcsért, mikor a beköltözést, a KIKÖLTÖZÉST, ne adj Isten egyeseknek az albérletfelmondást vagy régi lakásuk kiadását meg kellene szervezni. Mert azért ez a hercehurca nem egy fél nap alatt megy le.
Ha meg felhívom az ügyintézőt (már a telefont felvevő hölgyikétől is rosszul vagyok, sőt, már ráz a hideg, amikor beütöm a 4500-800-as telefonszámot), az nem tud semmit, hebeg-habog, meg izé, de az utóbbi 2 hónapban infoszerzés céljára használhatatlan volt.
Kezd elegem lenni, hogy ennyi lóvé után levegőnek néznek!!! Ja, a háznál meg lézeng egy-két munkás, a takarítás nem halad, csak az őrök sétálgatnak fel-alá (már lassan ismerem mindegyik búráját), a büdös WC-k persze ott díszelegnek és bűzölögnek, mint valami szoborcsoport. Olyan, mintha már senki nem csinálna semmit.
A találkozót én is támogatom, ha más nem, majd az AL ügyfélszolgálati irodája előtt összegyűlünk, úgyis olyan hangulatos kis tér van ott.
Van egy olyan érzésem, hogy a beköltözés utáni Ikon ház fórum-partit azért ne szervezzük jövő hétvégére. :-) Tényleg, mi a véleménye ilyesmiről a nagyérdeműnek ? Jó ötletnek tartanátok? (nem jövő héten:-) )