Keresés

Részletes keresés

Zitka Creative Commons License 2005.09.11 0 0 908

Hú, nem is hinnétek, de ebből a "ki hogyan csinálja a lecsót" témakörből a konyhás fórumokon komoly hitviták szoktak kialakulni. :-)))))))))

Én most inkább a "francia lecsót", a ratatouille-t ajánlom nektek. Az alapja gyakorlatilag ugyanaz, mint a magyar lecsó, de van benne cukkini és padlizsán is, és néhány egyéb fűszer. Ezt a két zöldséget - még a hagymadinsztelés előtt - gyorsan megpirítom, kiveszem az olívaolajból és félreteszem. Ha együtt párolnám a paradicsommal-paprikával, eltűnne a lében, és csak sűrítené a lecsót. Így pedig finom, harapható. :-) Aztán jön a szokásos lecsókészítés. Mindenképpen kell bele fokhagyma, és különféle finom zöldfűszerek: kakukkfű, zsálya, oregano, stb... Amikor már kész (nem kell halálra párolni semmit, úgy jó, ha harapni lehet), akkor visszateszem bele a cukkinit és padlizsánt. Semmi egyéb nem kell bele, friss bagettel az igazi, lehet tunkolni. :-)  Néha azért szoktunk virslit karikázni bele.

Teaway Creative Commons License 2005.09.11 0 0 907

Hopp...ékezetek elmaradtak:)

Előzmény: Fülöpmami (906)
Fülöpmami Creative Commons License 2005.09.11 0 0 906
en kis kockakra vagom a tokot, es a parival paprikaval egyutt rakom.
Előzmény: janijani (903)
Teaway Creative Commons License 2005.09.11 0 0 905
Valamint ha kukoricás vagy káposztás, akkor rizzsel, ha pedig gombás vagy cukkinis, akkor meg tojással:)
Teaway Creative Commons License 2005.09.11 0 0 904
Nem, hanem kis kockákra vagy szeletekre vágva, nagyjából a paprikával egy időben. A gomba, kukorica, káposzta, cukkini persze nem egyszerre, hanem vagylagosan.
Előzmény: janijani (903)
janijani Creative Commons License 2005.09.11 0 0 903

Fülópmami Teaway

Ti aztán tudtok! Egy ilyen gazdag lecsó után még a király is megnyalná mind a tíz ujját.

A tököt reszelve teszitek bele a paradicsommal egyszerre ugye?

Anzika

Aranyárban adják ezt a zsákos trágyát, a komposztálás meg ingyen működik és nem is nagy munka. A műtrágyát nem szabad túladagolni és nincs vele semmi probléma. A szikesedés a talajvizes mély területekre jellemző.

Dicséretes dolog, hogy kenyérrel eszed a lecsót.

Eszembe jutott a történet,amikor a csóró cigánygyereket elverte az apja, mert azt mondta a gyerek hogy ha nagyon gazdagok lennének akkor kenyér nélkül enné a kolbászt. 

Előzmény: Fülöpmami (900)
Teaway Creative Commons License 2005.09.09 0 0 902
Mindent bele lecsó: szalonna, hagyma, paprika, paradicsom, kolbász, virsli, tojás, rizs, kukorica, cukkini, káposzta, gomba.
Előzmény: janijani (899)
Anzika Creative Commons License 2005.09.09 0 0 901

A németek használták a lótrágyát még a '80-as években.

A boltban (mezőgazdasági, TESCO, Interspar) lehet kapni érett istálótrágyát 40l-es kiszerelásben. Figyelni kell, hol veszi az ember, mert igen nagy különbségek lehetnek árban. Én vettem 680-ért és vettem 1000Ft felett is, de láttam 20l-est OBI, praktikerben 1100-ért. Aki kis területet mővel meg, az megpróbálhatja. Én fejtrágyázni szoktam csak a növényeket. Használok NPK-át is, de keveset, mert elszikesedik a talaj a műtrágyától. A másik baj vele, hogy a makróelemek olyan nagy koncentrátumban vannak jelen, hogy a növény képtelen a mikróelemeket felvenni a talajból miatta.

A paprikát azért ültetik párban, mert magasan van a gyökere, könnyen kiborul, így meg egymást támasztják. Szerintem meg kevesebbet terem így, ezért árkot ások palántázáskor.

Még valami eszembe jutott, miért mehetett tönkre a paradicsomaitok?

Ti a paradicsomot fattyazzátok. Igy sebek keletkeznek rajt, amin keresztül könnyebben megfertőződhet. Én soha nem fattyazok. A fattyazással korábban értek el termést, de jóval kevesebbet, mint amelyik nincs fattyazva. A korai termést el lehet érni másképpen is. Sűrűbben kell ültetni a palántákat, ez a növénynek nem tetszik, túl akarja élni, ezért hamarabb hoz termést, igaz kissebbet. Amikor nagyobb kertem volt akkor szoktam ezt a paradicsom egy részével csinálni. A többit nagyobb távolságra szoktam tenni.

Lecsót még életemben nem csináltam, de a feleségem mindig tojásosan és kevés paprikával készíti, mert én nem szeretem a paprikát, de a tojást igen. Csak kenyérrel eszem.

Előzmény: janijani (898)
Fülöpmami Creative Commons License 2005.09.08 0 0 900
sok hamma, libazsir,tok vagy cukkini, paradicsom, paprika, eshet bele egyket bogyisz is.
so, orolt bors, pirospaprika
lattam mat olyan borzalmat hogy VIZET tettek ra, brrrrrrrrrrrrrrrrr
a tok vagy cukkini ide ujitas, regebben nokedlibel hammoltam, de most inkabb kenyerrel.
Előzmény: janijani (899)
janijani Creative Commons License 2005.09.08 0 0 899

Megkérdezném ki milyen lecsót szokott főzni?

Én tojásos lecsót szoktam sok hagymával, viszonylag kevesebb paprikával, zsír helyett Rama margarint használok, ezt megsózom és fedő alatt megpárolom, aztán jön a paradicsom, ennek a levét elfőzöm végül bele a tojás.

Nagyokat lehet belőle zabálni és nem hízlal.

janijani Creative Commons License 2005.09.08 0 0 898

Az az uborkatermesztő még a régi jó világban ajánlhatta a lótrágyát amikor még lovasnemzet voltunk. A mai szegény autós világban már egy kevés műtrágyának is örül az ember.

Én sem tudom miért ültetik párosan a paprikát,csak tippelni tudok talán így könnyebb kapálni.

A kapálás tényleg csökkenti a talaj kiszáradását,de ez az idén nemigen jelentett gondot.Némelyik paradicsomunk a felázott földben a karóval együtt dőlt el.

Előzmény: Anzika (896)
janijani Creative Commons License 2005.09.08 0 0 897

Eltettünk 40 litert és tele van a polc.

Lehet hogy nagyobb spájzot kellett volna építeni?

Tavaly is ennyit tettünk el és nem kell több.

Előzmény: Teaway (895)
Anzika Creative Commons License 2005.09.08 0 0 896

A lótrágyát úgy olvastam valahol régen, valamilyen nagy uborkatermesztő használta és ott olvastam az árkot is. A paprikánál én vezettem be, mert nem tudok nagyon öntözni, de bevált. A másik, hogy a paprika gyökerei nagyon fent vannak, gyakran lemossa róla az eső a földet, kiáll, így könnyen kidöl és ki is szárad.

Különben kérdezzetek meg bárki, senki nem tudja, miért ültetik párban a paprikát? Igen ritkán tudja valaki is a választ, csak mert így szokás. Én soha nem párban ültetem, így több fényt kap és több rajt a termés.

Az uborka magot én úgy venném. Azok a holland magok nem hoznak vizvirágot, hanem csak nőivarut.. Én nem próbáltam soha újraültetni, mert szerintem hibridek.

A korai paradicsommagommal nagyon meg vagyok elégedve, majd megnézem a fajtáját, de még most is sokat terem és júniusban van piros paradicsom. A sárga (citrom, nem a narancs) paradicsomok is korábban teremnek általában.

Ugye tudjátok, hogy a paradicsom eredetileg sárga szinű volt?

Kapálásról. Mindig izgatott a dolog, hogy letakarjam a földet, mert ha a gyom ki van írtva, akkor teljesen kiszárad a föld. Szakkönyvekben minden felsorolnak a kapálás mellett, de én úgy látom, kevesebb vizet fogyaszt a gaz, mint amennyi elpárolog gyomtalanitott földből. Idén először a lenyírt fűvel teljesen betakarom a növények közötti területet és a tövet. Igen megjavul a vizháztartás, amellett jól mutat, ráadásul öntözéskor nem tömörödik össze a föld, mert a fűre locsog a viz. Igen tetszik, az alja rohad, táplálja a növényt, lassan elfogy a földről, ezért elég sokszor kell pótolni. Én ritkán tudok öntözni, mert messze van a telek és mégsem szárad ki a föld. A karalábéim is majdnem akkorák, mint a futballabda és mégsem fás, mert nem szárad ki alatta a talaj. Olvastam itt is csinálja valaki, azért próbáltam meg én is.

Előzmény: janijani (893)
Teaway Creative Commons License 2005.09.07 0 0 895

"Most meg már túl vagyunk a befőzésen is és még mindíg annyi a paradicsom hogy már le sem szedjük."

Miért nem főztök még be? Pariból sose elég. Lehet inni naturban, levesnek, szósznak, mártásnak. Töltött paprikához egyenesen kiváló!

Előzmény: janijani (893)
janijani Creative Commons License 2005.09.07 0 0 894

Beteg paradicsomból nem kellene magot vetni,hacsak nem valami különleges fajtát akarsz megmenteni.Ebben az esetben a magot csávázni kell mondjuk Fundazollal és a palántákat is permetezni,ha szerencséd van egészséges lesz a növényed.

Előzmény: bogyo1949 (891)
janijani Creative Commons License 2005.09.07 0 0 893

Tetszik nekem ez az árokbavetéses feltöltögetős módszered,jövőre én is kipróbálom. A szerves trágya is jó dolog. Mi komposztálunk és a komposztot egy kis tyúktrágyával is megbolondítottam.Mellette kiszórtam N-P-K műtrágyát is. 

Mi is hálóra futtatjuk az uborkát de sajáttermésű magból vetjük.Csávázom,ha kikelt permetezem.Én a réztartalmú szerekben bízom,a Kasumint nem használom,de ahogy néztem a lapját ez valami baktériumölő szer.Biztosan jó és látva a képeidet az eredmény is meggyőző.

A paradicsomot ápr végén palántáztuk ki és szépen fejlődtek.Érdekes hogy kb ekkor keltek ki a tavalyi elszórt termés magjaiból is paradicsomok,ezekből meghagytunk néhányat és teljesen utolérték a palántázottakat.Úgy látszik a biológiai órát nem sikerült becsapni.

Nekünk csak julius közepétől volt uborka és julius végétől érik a paradicsom,addig csak a sajáttermésű zöldhagymán meg fejessalátán sínylődtünk.Lehet hogy kellene vennem valami korábbi fajta magokat.Most meg már túl vagyunk a befőzésen is és még mindíg annyi a paradicsom hogy már le sem szedjük.Régebben próbálkoztunk kisebb fóliasátorral de drága a fólia és túl sok vele a vesződség.

A kapálással is egyetértek,nem csak a kert szépül tőle,hanem az ember testére lelkére is jó hatással van. 

Előzmény: Anzika (890)
Nonamekata Creative Commons License 2005.09.06 0 0 892
Szerintem a hajlam öröklődik, nekem volt olyan narancssárgám, ami mindig beteg lett.
Előzmény: bogyo1949 (891)
bogyo1949 Creative Commons License 2005.09.06 0 0 891
A beteg pari magjából jövőre tuti, hogy beteg pari lesz ? 
Anzika Creative Commons License 2005.09.06 0 0 890

Az uborkát ápr.10-15 között szoktam elvetni. Figyelni kell rá, mert ha hideg van, nem nő. Május 1-én szoktam kiültetni. Szoktam ásni egy 10-15cm mély árkot. abba ültetem bele. Ahogy nő, az árkot úgy töltöm fel. Lótrágyát szoktam beletenni és ami a kertben addig beérik és ki kell szedni (pl.borsó zöldje) A végén letakarom földdel. Így a gyökér mélyen van, nem kell annyit öntözni. Ezt szoktam a paprikával is csinálni. Hálóra szoktam felfuttatni. Holland determinált növekedésű magot használok. Július elején már volt uborkám.

Kiültetés után egy héttel mindig permetezek rézoxid-kloriddal, ez minden kiültetett palántára érvényes. Rá két hétre újra. Később már csak orthociddal ,ahogy közeledik az érés. Lisztharmat ellen fundazollal és a többi szerrel, ezeket váltogatom, mert csak kis zacskókat veszek.

Amikor már látom, hogy hamarosan szedhető valami, akkor Kasuminnal (2-3 nap a várakozási idő), és lemosható kénnel.

A palántákat mindig kapálom, hogy a gyökérzet kapjon levegőt. Ha öntözni kell, akkor mindig csak a körbekapált növény egyik oldalát öntözöm, azt is közelről, hogy ne tömörödjön össze a föld. Soha nem iszapolom be az elültetett palánták gyökerét, mert az a növény megcsüntül.

A permetezést később a lehető legritkábban csinálom, igazodom az időjáráshoz. Ez nekem nehéz, mert a megművelt területem most (4,5x4,5m) 125km-re van. Idén sem permeteztem 4-nél többször. Mindig eső után permetezek. Mindig berakom az előirt mennyiséget, alulról a levél fonékját is lepermetezem és a gyümölcsöt is, ha már van rajt.

A paradicsomot március 10 körül szoktam elültetni, figyelni kell a palánta növekedése folytonos legyen, mert ha megcsüntül a növény (pl. hideg van, vagy igen megnő a palánta, elnyúlik és kevés a földje), nagyon nehezen indul be újra és későn kezd el teremni. Nekünk meg az a lényeg, hogy már korán a saját termésünket fogyaszthassuk. Kiültetni én elég korán szoktam, már április elején 10-e körül. Idén szerencsém volt, mert aránylag sokszor fagyott, de nem ez a jellemző. A paradicsom pár fokos fagyot kibír. Idén különben már febr,-ban elültettem a magot, de többé soha.

Előzmény: janijani (888)
janijani Creative Commons License 2005.09.06 0 0 889

Teaway

Hogyan is énekelte az LGT?

"Mindenki másképp csinálja"

De a végeredmény ugyanaz és szeretjük télen a jó paradicsomlét

Előzmény: Teaway (886)
janijani Creative Commons License 2005.09.06 0 0 888

Anzika

Mikor szoktad az uborkát elvetni és mikor szoktad kipalántázni?

A paradicsommal egyszerre?Mi a paradicsomot márc elején vetjük és időjárástól függően ápr végén palántázzuk ki.

Melyek azok a 2 napos gombaölőszerek?

Én amit ismerek a legrövidebb várakozási idejűek paradicsomnál

Ridomil Gold MZ 4 nap, 

a Merpan,az Orthocid 5 nap,

a réztartalmú szerek,a Zineb,a Mankoceb,a Miltox speciál, a Ridomil Gold Plus 7 naposak.

Kedvenc koktélom a paradicsomra,paprikára uborkára,tökre a Miltox speciál + Ridomil Gold MZ.Ilyenkor a Miltoxból az ajánlott 30..50 g-ból csak 30-at teszek bele és hozzá 20 g Ridomil.Ha az uborka lisztharmatos akkor még kap Topast vagy Saprolt is.Ezt esős párás időben 8..10 naponként ismétlem,száraz időben csak akkor ha látom hogy támad valami baj.

Valahol olvastam hogy Szalicillal is lehet permetezni 2dkg/10l töménységben.

Állítólag jó és ennek elvileg nincs várakozási ideje.Még nem próbáltam de megelőzésképpen elképzelhetőnek tartom.Viszont ha baj van akkor mindenképpen réztartalmú szer kell.

Előzmény: Anzika (885)
Keszra Creative Commons License 2005.09.05 0 0 887

Ezt szedtem ma:

És ez is nálam termett, fogantyúsparadicsom:

Előzmény: Teaway (886)
Teaway Creative Commons License 2005.09.05 0 0 886

"Te nyersen passzírozod a paradicsomot és csak utána főzöd ugye?"

Így van. Darálás után megy főni, mert akkor nem kell visszaszedni darálni, utána meg megint feltenni egyet buggyanni.

Előzmény: janijani (875)
Anzika Creative Commons License 2005.09.05 0 0 885

Nem hiszem. Régen is mindig volt paradicsomom és uborkám is, amikor másnak már júli elején tönkrement ( volt régen itthon is kertem). Nekem a paradicsomom és az uborkám is úgy szokott elfagyni. A falusiak nem szokták elhinni. kérdeztem őket mivel permeteznek peronosz, ill. lisztharmat ellen? Decis-sel, szokott lenni a válasz. Fegyvertelen emberrel meg úriember nem párbajozik.

Amikor el szoktam menni nyaralni, meg szoktam kérni valakit, hogy permetezze. "BIO" ember volt, égy gondolta, hogy ő majd permetezés nélkül fogja leszedni és elrakni. Nem szedett róla, igaz én se.

Az uborkát mindig palántázni szoktam, hogy aug.1-ig le tudjam szedni azt a mennyiséget, amit elrakunk. Annak addig be kellett érnie, mert mindig egy hónapra megyek nyaralni. Elszoktam ajándékozni a szomszédoknak, amikor már mindenki  dugult, akkor egy óvodánák adtam oda ingyen. De ehhez permetezni kell.

Vannak 2 napos szerek, vannak lemoshatóak. Ezekkel kell az ilyeneket permetezni, hogy lehessen kétnaponta szedni.

Előzmény: Zitka (884)
Zitka Creative Commons License 2005.09.05 0 0 884
Gratula, nagyon szépek a paradicsomaid. :-)  Valami különleges mikroklíma lehet ott felétek, hogy a "lángszórózásnak" nyoma sincs.
Előzmény: Anzika (879)
Anzika Creative Commons License 2005.09.05 0 0 883

Még valamit.

A nagyok mellett vannak azok a töppedt paradicsomok. Na ilyet többet nem ültetek. Ez kecskeméti 262-es, ha jól emlékezem.

Mortisia Creative Commons License 2005.09.05 0 0 882
Tényleg nagyon ügyi vagy!!! Én nem panaszkodok, mert a párom szeret velem kertészkedni, és gazdálkodni:) Fel a fejjel:) A Kutyidnak meg jobbulást.
Előzmény: Anzika (881)
Anzika Creative Commons License 2005.09.05 0 0 881

A feliratozás eltolódott, de azért eltáthatjátok a szátokat:)))

Ügyes vagyok, mi? A feleségem ezt miért nem látja?

Mortisia Creative Commons License 2005.09.05 0 0 880
nagyon gusztik:) Látom nálad is szép termés mennyiség volt:)
Előzmény: Teaway (867)
Anzika Creative Commons License 2005.09.05 0 0 879

Jókedvű is lehetnék, de a kutyám nagyon rosszul van. Azért megpróbálok önmagam lenni.

Vittem fényképezőgépet és lefényképeztem a növényeket és a termést is. Ebből teszek fel egypárat, hogy Ti is büszkék lehessetek rám:)))

Ez előről nézve narancssárga pari a magasak

Ez a sárga paradicsom 2,3m is van

Ugyanez hátulról

Ez a 3 db a korai és még mindig ennyi van rajta

A sárga közelebbről

Ez a termés, ami két hét alatt érett be.

Arról a tőről, amiről múltkor 50 valahányat szedtem, most 97-et szedtem és még tele van zöld parival.

Azért azt is el kell mndanom, hogy nagyon sokat el kellett dobnom a komposztra, mert megrepedtek és a repedés helyén megpenészesedett.

Adtam a testüknek, mielőtt hazajöttem, megpermeteztem, mert nem tudom mikor megyek legközelebb. De hétvégére 30 fokot mondanak, valószinú megyek.

Ne irigykedjetek, legyetek rám büszkék, meséljetek rólam mindenkinek, hogy milyen ügyes vagyok, a szépségemről meg nem is mesélek.

Sziasztok.

Előzmény: Zitka (877)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!