Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Hali! Nem használok speciális földet, csak ki van ültetve a kertbe. Próbáltam virágföldet, de az nem vált be, maradtam a kerti földnél. Nálunk nincs választék a mezőgazdasági boltban speciális földekből. Tápot is mindig olyant kap, amit a konyhakert, virágoskert, csak gyakrabban.
Köszönöm! A Te új banánod is nagyon szép és láthatóan beindult a fejlődése. :-) Nem tudom én sem, hogy mi lehetett a baj, miért nem hajtott ki a régi banánod. :-(
Kösz a választ. Van egy másik prob is a narancsfám termései egy része felreped , próbaltam kevesebbet öntözni,ritkábban tápozni de nem valt be. tudsz valami okosat .
Goldenpalmtól nem rendeltem/vettem banánt, ez még a kb 6-7-8(?) éves öreg banán második csemetéje... Sztem Jozso34 rendelhetett pinkbanánt, mintha úgy emlékeznék...
Az én banánom azóta sem nőtt, ki (már nem is fog) most mellette növekszik az új szerzemény. Azóta sem tudom mi a baj 2 telet simán kibírt az ideit nem.
Szia! Alakulnak. :-) Köszönöm. Minden nap foglalkozom a banánnal, legfontosabb az öntözés. A kertben összedem az elszáradt növényeket és leveleket, jó sokat, és ezzel takarom télen a banánomat.
Hát az én kis banáncsemetém nagyon nem akar nőni, de a leveleket hozza szorgosan... Most hétfőn volt három hetes, de még csak kb 10-12cm magas...:( Karácsonykor három hetesen már azon gondolkoztam, hogy fogom elválasztani... Na mindegy. Egészségesnek tűnik, már van 4 levele, most bontogatja az ötödiket
málunk is több száz van, de kezdi ledobálni, akárcsak a citromunk, egy csomóban 6-7 vitág volt, 1 marad, a kumquat más ott az ágon végi volt virág, jó, ha 1/5 megmarad majd...
Hú ez szép kis banánerdő, még a Fűvészkertinél is sokkal nagyobb, pedig ott is egy kis banánerdő nő. Az én kis banánom is növöget ütemesen, újat ültettem miután a múltkori a 3. télent kifagyott - hátha most jobban sikerül.
Göd elején a kertészetben is volt kiülteve banán (2004-ben), de elfagyott a télen, azután júliusban mégis kihajtott, ekkor kiszedték és cserépben nevelkedett, én meg májusban megvettem.
Szép a fád, majd nem győzöd átültetgetni. Én már nehezebben tudok felülnézetből képet csinálni, mert a cserép aljától a felső levél 180 cm. magasan van.
Bő másfél éve karácsonykor kaptam, ez már a harmadik cserepe, de hamarosan kap egy nagyobbat, akkor majd megpróbálom leválasztani a nagyobbik "kölyköt". (bár egyesek szerint 35-40 cm. magasságot meg kell várni, ez pedig még csak óvodás, mert a legmagasabb levele 25 centis, de a közepe, ahol a következő levél jön, még csak 14 centis).
Kösz a tippet (még nem néztem Gáborke adatait, így nem is tudtam, hogy van honlapja, majd beleugrok.)
Üdv: Freddy
P.s.: nálam azért van a banánom zárt térben - előszoba - mert nem szeretném, ha az erősen szeles időkben a levelek behasadoznának. Nekem jobban tetszik, ha nincs összehasogatva a levél.
Sima mezei virágföldbe tettem, amit bármely boltban árulnak. Ilyenkor naponta öntözöm, nem hagyom kiszáradni a földet. Tápoldatot eddig még nem kapott.
(Ha jól tudom, itt élsz valahol a közelemben, én szegedi vagyok).