Reggel mindig mezőgazdasági műsort nézek a Duna Tv-én 530-kor.
A múlt héten arról beszéltek, hogy meg kell kezdeni a paprika magok elvetését a tavaszi palántázáshoz. Szabadföldi természtéshez.
Én tavaly jan. 25-én vetettem, de komoly nehézségeket okozott, hogy ne nyúljanak el, ill. ne vénüljön meg a palánta.
Gondolom ez a vetési idő a paradicsomra is igaz lehet. A korai időpont mellett szerintem az szól, hogy a növénynek is el kell érnie egy bizonyos életkort ahhoz, hogy termést tudjon hozni. A gond az, hogy ablakpárkányon nevelve nehéz kordában tartani.
Van valakinek infója a Schott Péter (asszem jól írtam le) féle paradicsomfáról? Mikor kell/lehet vetni, mire érzékeny, lehet-e nagy cserépbe stb. Köszönöm előre is!
Akkor most ünnepélyesen megkérek minden kedves Fórumozót, hogy, ha valahol, valamelyik gyártótól lát Szentesi Piacos paprikamagot, jelezzen legyen olyan drága, hogy le ne maradjak a "nagyapai örökségemről" idén. Hála és köszönet!
Szerintem most is be lehet szerezni, mert én 4-5 éve ültettem. Elmsélem, hogy jártam vele.
Azon a nyáron meleg volt, de majdnem minden nap esett az eső. Ha hiszed, ha nem a növény magassága egy méter körüli lett, úgy nézett ki, mint egy erdő. Július első napjaira beérett egy halom paprika. Szép nagyok voltak, én még felénk ekkora paprikát nem láttam. Igen örültem neki. Tudni kell, felénk nem nő meg a paprika, egyedül a füszerpaprika, ezért csak ezt szoktam ültetni azóta.
A következő évben is nagy lelkesedéssel elültettem a szentesi piacost. Nem volt eső, alig nőtt meg 30cm-re a növény, termése meg alig volt. Soha nem ültettem többé.
Az F1 szerintem nem azt jelenti, hogy hibrid (de ez nem biztos, utána kellene néznem), csak az első generációt jelenti, a növény fajta kitenyésztése során.
Igen, én is megnéztem. Az időpont is stimmel: 1978-as nemesítés, és a nagypapi mindig lecsapott az elérhető újdonságokra, körülbelül akkoriban termesztette azt az ominózus paprikát.
A kérdés már csak az, hogy hol tudok hozzájutni? Eddig ugyanis még soha nem találkoztam vele magboltokban.
Jól láttam, hogy ez egy F1 hibrid? Akkor egy tartós megbízható beszerzési forrásra lesz szükségem, ha rákapunk .
Gyerekkoromban nagyapámnak volt egy isteni fajtájú paprikája, amire azóta se sikerült rátalálnom. Vállnál normál "lecsós" paprika méretű volt, de ezeknél hosszabb, és hegyes végű. Világoz-középzöld színű, vékony húsú. Az íze pedig felülmúlhatatlan: nem az a szokásos semleges, enyhe paprika íz, hanem igazán aromás, és a húsa is enyhén csípős (az erek meg közepesen csípősek). Ha valaki ráismerne, és lenne valami tippje, hogy mi lehetett, nagyon hálás lennék! (A színárnyalata hasonló volt a manapság zöldségesekben darabáron kapható erőspaprikához, talán egy árnyalattal világosabb, a húsa vékonyabb, alul hegyesebb, vállban szélesebb és kevésbé erős.)
És még egy: forgatom a magokat a porban. Utána rajthagyhatom a port és tárolhatom így? És eleve mikor kell ezt csinálni? Most, vagy majd csak, ha el akarom vetni őket?
Műveltem magam, nem jutottam messre. Minden magról leírja, mivel kell csávázni,de paradicsomról nem. Szerintem nem tévedünk nagyot, ha a paradicsomnál is a többinél használt szert alkamazzuk.
Általában TMTD-t vagy Ortocid 50WP-t használja. Zineb már nincs forgalomban. Egy kiló maghoz 3-5dkg-t javasol és ebben kell 5 percig a magot forgatni.
Vetéskor talajfertőtlenítés palántadölés ellen. TMTD porcsávázót 30-60g/m2, Orthocid 50WP 10g/m2. A szert előszö homokkal, majd a takarófölddel keveri, azután takarja be vele a magágyat.
A kelést figyelni kell a palántadölés megelőzése érdekében. szellőztetni kell, ritkábban öntözni és a talaj felső rétegét laza állapotban kell tartani. Ha mégis palántadölés fertőzését eszleljük, akkor 0,5%-os Zineb (Orthocid9 80WP oldatot kell készíteni és a fertőzött gócokat megöntözni.
Kiültetés után főleg réztartalmú szerrel szoktam permetezni, de tavaly ritkán lehetett elcsípni olyan alkalmat - már amikor nem dolgoztam - amikor nem mosta le pár óra múlva az eső, sőt, sokszor, amikor "ideje lett volna" egyáltalán nem lehetett, az eső miatt. Már gondoltam rá, hogy sátrat húzok föléjük :)
A tavalyi év elég siralmas volt nekem, már ami a paradicsomokat illeti. Szegényeket mindenféle betegségek támadták meg a sok eső miatt. Csak annyi paradicsom termett, hogy magot tudjak fogni, utána már csak némi girhes termés, aztán passz. A kérdésem az, hogy hogyan akadályozhatom meg, hogy a féretett magjaimból kinövő növények megfertőződjenek az eredeti betegségtől?
Azért merült fel bennem, mert csírázási próbaként még ősszel ültettem egyet a kedvenc magomból - és most ugyanazokat a tüneteket kezdi mutatni, mint a tavalyi paradicsomjaim: a száron szürkés foltok jelennek meg, mintha valami kidörzsölés miatti hegszövet lenne, aztán ez a rész szépen elkezd elhalni, miközben az egész továbbterjed, és végül elfeketedik.
Valami módszer, amivel BIZTOS hogy nem sérülnek meg a magok (nekem nagyon fontos, boltban nem kapható fajták) miközben valahogy elölöm a kórokozókat?