Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Én csak ha meló van, akkor kapcsolnám be, ezt a fagyvédő funkciót, elvileg nem is használnám. Ha van kb 2-3 nap meló, vagy 3-4délután, akkor bekapcsolom, ha nincs, akkor napokig be sem lenne kapcsolva.
Elégnek biztosan elég. A kérdés az hogy mennyivel dobja meg az áram számlát. Mondjuk mivel gyorsan fűt, lehet vele játszani, hogy amikor nem kell csak fagyvédő funkció megy...5-10 fok ... az meg nem fogyaszt sokat.
Egy haver ilyen rendszerű fűtőtestekkel oldotta meg 200m2 fűtését. 3 db 2000W-os. Mondjuk az nem LIDL-s :-) Glamox, 60.000/db...+termosztát.
Ha kicsit átrendezem a műhelyt akkor nekem is elég lesz a 15 fok.
Úgy jött ki a hely, hogy elég magasra raktam, (kb 120 cm az alja ott van a hőfok érzékelő) úgy lenne ideális hogy max 30 cm-n legyen. Így kicsit csal a hőérzet, mert a talpad még fázik, a fejedről meg már folyik a víz. Lusta vagyok átfúrni a másik falra :-)
Szigetelt melléképület, kb 10-11m2 az alapterület ahol bent van a fűtőtest, 2.60-as belmagassággal. Előtte egy kis 2 m2 előtér, és ebből nyílik egy ugyanakkora másik helyiség, + egy 3 m2-es kisebb. Durván 25 m2-t tart 10 fokon a készülék. Ennyire van gyárilag állítva a fagymentesítő fokozat, 5 foknál bekapcsol, felnyomja 10-re majd kikapcsol. Amikor 10 fok alá esik a hőmérséklet a műhelyben onnantól üzembe van helyezve, kb novembertől március végéig.
Ha dolgozgatok a műhelyben akkor 18-20 fok közötti hőmérsékletet állítok be, de ez ugye időszakos, heti mondjuk 10-15 óra max. A kis helyiséget max-on felnyomja 10-ről 20 fokra egy 10-15 perc alatt, utána az 1000W-on is elég nyomatni a szinten tartást.
Az hogy mit fogyaszt maga a fűtés az passz, de nem vészes mert külön órán van a melléképület, minden erről megy (flex, hegesztő, világítás...stb, és két éve a fűtés is) és ha jól emlékszem olyan 3-4.000-el lett több az éves számla... de lehet hogy a hegesztgetés is több volt...
Egyszer tesztképpen egy egész napra hagytam (24 óra) hogy tartsa a 20 fokot a legmagasabb fokozaton amikor kint olyan -15 volt, akkor néztem a villanyórán 12KwH fogyasztást. Nyilván ez nem életszerű, de egy támpont a max fogyasztásra.
Ha visszaolvasol (használod a keresőt) láthatod hogy kb 10X kitárgyaltuk már.
Mint géppel semmi gond nincs vele, működik, használható.
A gond ott kezdődik hogy a rá írt teljesítményt nem tudja, ennek megfelelően a 300-ra tekert poti kb 180-200A-t jelent. Még ez sem lenne gond, csak ugye így fogalmad sincs milyen paramétereket használsz, panaszkodsz hogy 150A-en nem olvad le a 3,2-es pálca, közben meg jó ha a gép lead 80-90A-t.
A másik gond az hogy milyen a szervizháttér, meg a garancia.
10-30%-al drágábban lehet megbízható, bevált, normális háttérrel rendelkező inverteres gépeket kapni. (Iweld, Alfaweld, BLM, Jasic, Rilon)
De van ezen az áron pld Formig 175/5 trafós magyar gép kb örök élet...
Ha nem sürgős, akkor most jön ki az Iweldnek egy új gépe is Fixiflux 175 ami a kialakításából/teljesítményből ítélve - fixen beépített munkakábelek - kb ebben az árkategóriában lesz, de az tuti hogy 100 alatt.
Nagyon megvagyok vele elégedve! Nyúzom porban, napsütésnek kitéve is a semmi közepén hegesztettem vele aggregátorral. Ment 60-70m-es hosszabbítóról is gond nélkül! Hibátlan eddig! Több porbeles huzalt gurítottam le vele, mint normált.
Porbeles huzalnál a Q-SET menü nem az igazi, azon kívül kell beállítani.
Maxon is volt már hajtva, 8-10mm-es vasaknál. Gond nélkül vette ezt az akadályt is.
Nobbirt néven vagyok a Youtube-on, van pár vidi a Q-Setről meg a huzaltolóról is.
Ventije elég jó, elől szív, hátul fúj. Nem mondanám hangosnak vagy már megszoktam. Szívókája elég jó, a semmi közepén fosóhomokban hegesztettem. Pár óra alatt telehordta a gép belsejét.
Eleinte nem jött be ez a fix kábel, meg rövidnek találtam. Most nem cserélném el semmiért. Teflon belső van benne és nem is drága ez a fix kábel. Talán ami még aggasztó az a dob felfogató. Hát az elég kis vicces az a műanyag, de eddig még nem volt vele gond. :)
Az egy kurva jó gép. Pete Weld-nek van olyan, imádja. Én is olyat szerettem volna venni, de visszatartott hogy nem cserélhető a munkakábel... elég nagy barom voltam így utólag, akkor még 215-ért elhozhattam volna :-(
A szinergikus funkciók csak esab huzaloknál működnek tökéletesen (ott sem mindegyiknél) de tudsz utána szabályozni.. nem gond, csak furcsa. :-)