Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
A növekedés szempontjából tök mindegy, hogy a felszín alatt, vagy felett van-e a "mag" (igazából már csak a két sziklevél). Jó esetben 1-2 évig is megmarad még a növényke tövén, úgyhogy jópofa, ha kilátszik a földből, de ha csak félig van kinn, stabilabban áll a növény. Én is kb. úgy szoktam, ahogy a képen látszik.
Én egy évig még biztosan nem bántanám, hagy erősödjön.
A legöregebb növényem kb. 1,2 m magas, és most kezdett magától elágazni.
Egy ismerősöm mindig csak akkor vágta vissza, ha már nem fért el tőle, és a brutálisan visszacsonkolt öreg avokádó is kihajtott neki a tövéről, és bokrosodott.
Köszi a választ. A pink banánok nekem sem hajtanak, viszont az orsópálma magokból mintha az egyik csírázna, de olyan picike, hogy alig látszik. Ja, ez is goldenpalm-os mag. Hát majd elválik.
A két kép között 2,5hét különbség van, nagyon megindult.
A kérdésem az lenne, hogy a magnak kint kell lennie a földből? a képen látszik,hogy csak félig van föltöltve földdel,nyugodtan tegyek rá földet, vagy inkább majd emeljem fel hozzá a növényt?
A másik meg az lenne, hogy olvastam,h. vissza kell vágni,akkor elázik,mert igy csak fölfelé fog nőni, mikor csippentsem le a csúcsát??
Köszi Flanell,ez volt a probléma,mióta naposabb helyre került azóta megszűntek a gondok..:-)))
Sajna ,mire rendbejött,csak egy termés maradt rajta,de rengeteg új hajtást és virágot hozott az utóbbi napokban,pedig már azt hittem ,vége..Még egyszer köszi neked és Gaborkénak a tippekért..
Azt nem írtad , hogy műanyag vagy agyagcserépben van-e? Mert ha műanyagban és ráadásul kövekkel takartad a tetejét , nos akkor valószínűleg nem kap levegőt a gyökere. Én is kipróbáltam tavasszal , hogy zeoflorinnal takartam a tetejét és nekem ugyanezek voltak a tünetek , úgyhogy leszedtem gyorsan a zeoflorint. Most arra használom , hogy egy vödörben esővizet öntök rá , és hetente azzal locsolom a növényeket. Szemmel láthatóan tetszik nekik , mert a víz sok ásványi anyagot kiold a kavicsokból. Szerintem szedd le a köveket , ültesd át friss földbe/tegyél bele sok novobaltot meg nagyszemű homokot vagy perlitet/ és tedd pár napra árnyékba! Sok sikert , majd drukkolok , hogy túlélje.
S.O.S. kellene segítség, mert úgy látom, nem sok van hátra a citromfámnak :(
Naponta majd egy marék levelet lehullat :( Hol teljesen egészséges zöldeket, hol meg sárgás- barnás színűeket, összefonnyadtakat, és szárazakat is :( Ha így folytatja nem sokáig húzza... Annyit kell tudni róla: Speciális citrusföldbe ültettem, drénréteggel, ahogy kell. A legdrágább citrustáppal öntözöm, nem pang a víz, nem is száraz a közeg. Kavicsokkal takartam a földet. Az ablakban van, délnyugati fekvés, szépen süti a nap. Virágokat hozz, hajtásokat is hoz, de másutt meg kopaszodik el, hullik mint állat :( 2x kezeltem már Bayer által dísznövények gombás betegségeire gyártott spray- vel, de nem használt. Én gombára gyanakszom, de már tényleg nem tudom... Szörnyű állapotban van szegén fácska, most nincs gépem, hogy lefotózzam, de a lehullott levelekről csatolok egy fotót. Légyszi, ha valaki tud, adjon tanácsot! Előre is köszönöm!
Én voltam, aki vett Goldenpalm- tól pink banán magokat, már majd 2 hónapja, hogy elülettem, de nekem nem kelt ki :( Szinte 100%, hogy valami rosszul csináltam, mert ezek a különös növények azért nagy szakértelmet kívánnak... De Goldenpalm- tól vettem már palántát is, szóval neki kikelt, mert valószínűleg tud valami, amit én nem :)
Egyébként én is vettem a Tescoban abból az 1300Ft- os musa banana- ból, és nagyon szép. Csak az is maradjon! Mostanában sajnos nem járok szerencsével a növényekkel... :(
Ma délután vettem észre (tegnap még fel sem tünt), a kumkuát fácskám minden levélhónajban van apró kis világos dudorka, van, ahol több is! Egyből üdvözöltem is: "Good Morning!" örülök, hogy észrevetted, vége van a télnek, ideje virágot hozni.
Sejtelmem nincs, miért csak most jött el nála a virágzási kényszer. Ha majd jobban látszanak, vagy már virágzik is, teszek föl képet.
Más: nem lesz nagy citromtermésem, de az egyik fán 5 db mogyorónyi citrom van. Ekkora nagyságnál már igen erős negatív hatás kell, hogy érje a fát, hogy ledobja a termést. (borsónyinál még könnyen megválik a citromkájától, amit annak idején vagy 8-10-zel meg is tett).
Igaz, nem engem kérdeztél, de én is így szoktam visszavágni a leveleket. Mivel még nincs gyökérzet, csak az ág végén szívódik fel némi tápanyag, vissza kell fogni a párologtatást, ezt a levélfelület csökkentésével érjük el. (Meg tesszük búra alá, hogy a magasabb páratartalom miatt kevesebbet adjon le a növényke). Persze a fotoszintézis fenntartásához viszont fenn kell tartani egy kis zöld felületet is.
Hali! Nem használok speciális földet, csak ki van ültetve a kertbe. Próbáltam virágföldet, de az nem vált be, maradtam a kerti földnél. Nálunk nincs választék a mezőgazdasági boltban speciális földekből. Tápot is mindig olyant kap, amit a konyhakert, virágoskert, csak gyakrabban.
Köszönöm! A Te új banánod is nagyon szép és láthatóan beindult a fejlődése. :-) Nem tudom én sem, hogy mi lehetett a baj, miért nem hajtott ki a régi banánod. :-(
Kösz a választ. Van egy másik prob is a narancsfám termései egy része felreped , próbaltam kevesebbet öntözni,ritkábban tápozni de nem valt be. tudsz valami okosat .
Goldenpalmtól nem rendeltem/vettem banánt, ez még a kb 6-7-8(?) éves öreg banán második csemetéje... Sztem Jozso34 rendelhetett pinkbanánt, mintha úgy emlékeznék...
Az én banánom azóta sem nőtt, ki (már nem is fog) most mellette növekszik az új szerzemény. Azóta sem tudom mi a baj 2 telet simán kibírt az ideit nem.
Szia! Alakulnak. :-) Köszönöm. Minden nap foglalkozom a banánnal, legfontosabb az öntözés. A kertben összedem az elszáradt növényeket és leveleket, jó sokat, és ezzel takarom télen a banánomat.
Hát az én kis banáncsemetém nagyon nem akar nőni, de a leveleket hozza szorgosan... Most hétfőn volt három hetes, de még csak kb 10-12cm magas...:( Karácsonykor három hetesen már azon gondolkoztam, hogy fogom elválasztani... Na mindegy. Egészségesnek tűnik, már van 4 levele, most bontogatja az ötödiket