Bocs, nem 3. (nem tudom, miért gondoltam, hogy hányadik - zizi vagyok), hanem akárhányadik gyerek. Az a lényeg, hogy ha a hitelfelvétel környékén még nem volt róla szó, utólag is kérhető szocpol támogatott hitel törlesztésére. De csak arra.
Jó hír, hogy a szocpolt utólag a ráeső hitelrész kamataival együtt kapod meg elvileg.
Ha belefér az ingatlan értékébe, szerintem felvehetsz rá egy másik kölcsönt is az államilag támogatott mellé, ehhez a meglévő hitelt nem kell kiváltani. 10-12 ezer körül lehet havonta egy ilyen 1 milliónál 10 évre.
Az államilag támogatott hitelednek mi a kondija? Így a törlesztő alapján túl jó ahhoz, hogy megérje abajgatni. Főleg, hogy csak bizonytalanabbra tudod cserélni.
A szocpolt lehet kérni utóélag a 3. gyerekre, de csak jelzáloglevél kamattámogatású vagy kieg. kamattámogatású hitel törlesztésére lehet fordítnai. Vagyis ha kiváltod az államilag támogatott hiteled, nem fogsz kapni.
Az tuti, hogy 20 évre én nem szeretnék eladósodni, amikor már "csak" 9 évem van hátra a jelenlegiből.
Itt igazából csak arról van szó, hogy a jelenleg futó kamattámogatásos hitelt ki tudnánk-e váltani egy kedvezőbb konstrukcióra, aminek keretében:
- kapunk egy kis plusz tőkét - mondjuk 1 Mio-t - a jelenleg meglévő 7 Mio tartozás mellé (az ingatlan piaci értéke pedig mondjuk 40 Mio)
- a futamidő lényegesen nem változik
- a havi törlesztés nem lenne lényegesen magasabb
- ha jön még egy bébi, akkor rá is fel tudjunk venni szocpolt
Egyáltalán: ha nem akarnék több hitelt felvenni, csak ki akarnám "cserélni" ezt a hitelt egy másikra (azonos futamidővel persze), akkor lehet ennél kedvezőbbet találni?
Akár,még volna is értelme. Kérdés,hogy mennyi volna az a plussz pénz,amiből el tudnátok rendezni a "hátsó traktust"::) Mennyi a tőkétek még? Ház érték?
Ha most rántanál fel szabfelben 10 milliót,akkor 240 hóra a legjobb konstrukcióban 69800 Ft fizetnél,nem ugrálós kamatperiódusos verzióban,tehát az említett törlesztő viszonylag stíbil marad. (A CHF változásait persze követi)
Igen-igen. KDB mint finanszírozó áll a háttérben,de egyébként jobb hiteleket ad,mint maga a KDB. A tapasztalataim alapján,most az egyik legjobb konsrukciókat adja,főleg lakáskölcsönökben. Árban alá hasítottak az MKB-nak is,aki elég jó volt árazásban a lakáskölcsönök esetén.
Rugalmasak,gyorsak, minden kezdetit meghiteleznek és pl full külföldi állampolgárt is hiteleznek.
Az nem reális, hogy havi 120 ezer. Ebből havonta 5,3 százalékos kamat+kez. ktg-re futná, és még tőkét nem is fizetett. Cca. 180 ezres törlesztő lenne reális.
A hitel nem rossz, de a kasszát hülyeség volt megkötni, nem nyertek vele, és extra devizakockázatot vállaltok. Az üzletkötőnek, amikor kötötte, a saját haszna járt csak a fejében, nem a ti érdeketek. Most a hétvégén a Symában ránk is ránk akartak sózni egy ilyen 8 éves ltp-t a fundások, nagyon durva volt. A csaj még azt sem volt hajandó felfogni, megérteni, hogy lakáscélra 4 éveset kell kötni, mert annak 10 százalék fölött van a hozama. Váltig állította, hogy a 8 százalékosnak magasabb a hozama. http://www.fundamenta.hu/hu/hozam/
Az állami támogatás ott van, ez igaz, meg az is, hogy évi 30 százalék, de csak az azévi befizetésre jár, a régi befizetés kb. évi 1 vagy 1,5 százalékot kamatozik, így a 8 évre összességében csak 6 százalék az átlagos hozam.
Ha nem gyengül be nagyon a forint a következő években vagy az eurócsati hatására, akkor talán nem jártok nagyon rosszul, ha begyengül, lehet, hogy a 8. év végére nem 2,5 millió, hanem pl. 3 millió forint lesz a devizában nyilvántartott tartozásotok, azt pedig vissza kell akkor egyben vagy részletekben kamatostól fizetni, és akkor sokat kell majd törleszteni az utolsó két évben. Figyeljetek erre oda, hogy hogy áll a forint, hogy nehogy kellemetlen meglepetés érjen, ha lejár a kassza - mást nagyon nem tudok tanácsolni. Esetleg ki lehetne váltani a hitelt egy sima annuitásosra az MKB-nál. Kérdezzétek meg az MKB-t, lehet-e, és mennyibe kerül, jár-e a kedvezmény stb. Ha nem veszítetek rajta túl sokat, érdemes lehet meglépni.
A kasszát meg akkor nem fizetitek tovább, vagy lecsökkentitek. Ebben a fórumban http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9067850&la=77005624 van Axióma, ő jobban ért ehhez a Fundához, mint én, jobban ismeri a trükköket, hogy mit lehet/érdemes ilyenkor csinálni.
Nekünk úgy vezette le a Fundamentás személyi bankár,hogy ennél jobb lehetőség nincs,mert a 30 %-os állami támogatás csak náluk van meg az OTP-nél de annak magas a kamata,stb.stb.
Lehet,hogy elég lett volna a 10.000 forintos is?
Mindegy igy jártunk,eddig nem volt hitelünk nem is értettünk hozzá nagyon,ez nagyon kedvezőnek tünt.
Sok lesz az a 10 év igy is de muszály volt lépni valamit.
Előtte több banknál érdeklődtünk,de ott magasabb törlesztőrészlet és hosszabb futamidő lett volna.
Újságíró vagyok, csak amatőrként foglalkozom pénzügyekkel :)
nem tudom, lakáscélú-e vagy szabad felhasználású a hitel, milyen a lakás, új vagy régi, de a 8 éves lakáskassza, bárhogy számolsz, nem éri meg.
A thm neked magasabb, mint amit én írtam, mert amit a bank számol, abban benne vannak a kezdeti ktg-ek, a devizamarzs stb., én csak összeadtam a kamatot és a kezelési ktg-et, ezzel számoltam. A havi törlesztőben is ennyi látszik.
Ha lakáscélú, akkor a 4,2+2,7=6,9 százaléknál vannak azért sokkal jobb hitelek máshol: Erste, CIB, Unicredit pl.
Annyi biztos, hogy ha 6,03 százalék a kassza hozama, matematikailag nem járhatsz jobban, ha abban gyűjtöd a pénzt, mintha rendesen fizeted vissza a magasabb költségű hitelt havonta. 6,9-6,03=0,87%-pont, amit veszítesz évente, ez 2,5 millió forintnál évi 21750 forint veszteség, vagyis 8 év alatt 174 ezer forint a veszteséged lesz elvileg.
A THM a szerződéskötés időpontjában érvényes feltételekkel,forintfizetések alapján számitva évi:8,60%
A kamatláb mértéke a szerződéskötés időpontjában évi4,20% azzal a kiegészitéssel,hogy az első négy kamatperiódus időtartamára a Bank a kondiciós lista szerinti kamatkedvezményt biztositja az Adós javára.
Az első 4 kamatperiódusra fizetendő kedvezményes kamat mértéke:évi 2,77%
A kezelési költség mértéke a szerződéskötés időpontjában:évi 2,70%
Melyik bank, és melyik hitel? CHF? A kamata+kezelési ktg-e jó lenne.
De ha 15 ezer a kamat+kez. ktg., akkor az azt jelenti, hogy évi 180 ezer forint a ktg-etek, vagyis 7,2 százalék körül megy a hitel költsége.
Ez azt jelenti, hogy 8 év alatt, mivel nem csökken a tőke, ezt a havi 15 ezret végig fizetitek a banknak, ami 1,44 millió forint lesz, ehhez jön a kasszába betolt 1,9 millió forint, ami cca. 840 ezer forint ráfizetés.
Utána három lehetséges végeredmény van:
1. a kasszában lesz 2,5 milli forint, és ez elég a tartozás fedezésére
2. devizahitel, és gyengül a forint: akkor a 2,5 millió forint nem fedezi a CHF-ben nyilvántartott tartozást, és akár több százezer forint tartozás maradhat vissza
3. devizahitel, és erősödik a forint: akkor a 2,5 millió forint még sok is a tartozás kiegyenlítésére, így akár több százezer forint járhat nektek vissza.
Hogy most a forgatókönyvek közül melyik valószínűbb, nem lehet tudni, addig még eurócsatlakozás is jöhet, Isten tudja, mi lesz a forinttal.
Sima annuitásos hitelnél 8 éves futamidővel számolva 7,2 százalékos thm-nél is cca. 34-35 ezret fizetnél havonta. Összesen Kb. 800 ezer forinttal fizetnél többet vissza, mint amennyit felvettél. A pontos számhoz tudni kellene a kezelési ktg. és a kamat mértékét, de 790-810 ezer között lehet kb.
Ami biztos, hogy 8 év után letudnád a hitelt, nem maradhatna több százezres tartozás bent. A 2. lehetőség, vagyis forintgyengülés nálad magasabb törlesztőket jelentene menet közben, a 3., vagyis a forinterősödés pedig alacsonyabbakat. A kombihitel törlesztőjét is emeli/csökkenti egyébként az árfolyamváltozás, csak kisebb mértékben, kb. feleannyi, vagy annál is kicsit kevesebb lesz a változás. Pl. ha a sima annuitásosnak 10 százalékkal nő/csökken a részlete, addig a kombié 4-4,5 százalékkal nő/csökken csak.
A lakáskassza 8 év havi 20.000.A banktól 2,5 milliót vettünk fel 10 évre,igy egybe havi 35 körül fogunk fizetni,8 év után visszafizetjük a tőketartozást a lakáskasszával .és csak pár ezer forint marad fent 2 évig.
Nem látjuk át rendesen ezért ha tudod akkor légyszi számold ki.
A lányom most kezdett Fundamentázni de még csak lakáskasszákat köthet,hitellel még nem foglalkozik.
Nem tudom, pontosan milyen konstrukcióban fizetsz, milyen kamattal, mennyi megy a kasszába havonta, így nem tudom megítélni a dolgot, de mégis úgy tűnik számomra, hogy nagyon csúnyán átvertek.
1.) 2 millióval ott kellene többet visszafizetni egy 10 éves futamidejű 2,5 milliós hitelnél, ahol 13-14 százalék a thm, de minden banknak van feleekkora thm-ű CHF-alapú jelzáloghitele. Egy jobb fajta, 6-7%-os thm-ű, sima, annuitásos lakáshitelnél 1 millió alatt lenne, amit a tőkén felül 10 év alatt visszafizetsz.
2.) Ha nem törlesztesz tőkét, csak a lakáskasszába teszed a pénzt, akkor a 8 év alatt végig fizetheted a kamatot és a kez. ktg-et az eredeti tartozás után. Ez egy jó, 6 %-os thm-ű hitelnél havonta 12500 forint, évente 150 ezer, 8 év alatt 1,2 millió forint. Ha magasabb a kamat, több. Szóval nem értem, hol nyersz ezen.
Ha betörleszted 8 év után a tőkét, később persze már kevesebb kamatot és kez. ktg-et fizetsz.
De írd le pontosan a konstrukciódat, melyik banknál, milyen hitel, mennyi megy a kasszába, fizetsz-e esetleg azon fölül tőkét vissza, és kiszámolom szívesen, hogy mi van.
Mi pont most vettünk fel 2,5 milliót és 8 évre lakáskasszát kötöttünk,de a 8 év alatt lemegy a tőketartozás,és csak pár ezer forint marad amit még 2 évig kell fizetni. Azt mondták igy csak pár száz ezerrel fizetünk többet vissza,mig más banknál kb.2 millióval kellene többet visszafizetni. Ez tűnt a legkedvezőbbnek számunkra.