Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Olvasd csak el az előző hozzászólásaimban, leírtam, hogy milyen szörnyen kemény a gyökérzete a citromnak :( Szerintem tuti, hogy ez is a baja, de én gombára is gyanakszom továbbra is, de fogalmam sincs, mit kéne tenni :( Szerinted mi menthetné meg? Napi 15- 20 db levelet ledob, és már a virágokat is :( Eddig a fiatal hajtások még rendben voltak, de már azok is barnulnak meg :( Egyre szarabbul van...
A gombára én is gyanakodtam! Mikor kezdte hullatni a leveleit, alaposan megvizsgáltam, és úgy döntöttem, ez gomba. Vettem Bayer gombölő spray- t, és 2x is alkalmaztam az előírás szerint. Azóta még jobban odalett :(((
Kártevő nincsen rajta, az biztos, mert legelőször is azt kerestem!
Viszont mint írtam előbbre is a többieknek, a gyökere össze van állva, összecsomósodva, mint a beton, talán kisbaltával lehetne szétszedni, mert mozsolgatni nem lehet. Vízben is áztattam, de nem ázott le róla a föld :( Mit kéne tennem, hogy fellazítsam a gyökerekkel teleszőtt földlabdát????
Nem tartom túl nedvesen, dehogy. Tudom, hogy nem kedveli a pangó vizet, erre nagyon figyelek. Én az ablakban tartom, délelőtt kivételével egyészen 13 órától napnyugtáig süti a nap. Lehetséges a gyökérprobléma, mert a földlabdája akár a kő (a friss közeget leszámítva, amibe átültettem). De nem tudom szétszedni a földlabdát, mert annyira durván kemény, és összeállt :((
Mikor megkaptam a citromot, még semmi baja sem volt. Compo citrusföldbe ültettem, és még utána sem volt semmi baja. Hanem átültetés után kb. 1 hónapra kezdte a levéldobálást :( Ma már le sem merem fényképezni, olyan durván rosszul néz ki szegény citromom :((( Szerintem vége lesz, de még nem adtam fel teljesen...
Nekem is van egy ilyen és az volt ráírva, hogy max. 40 centire nő meg. Már legaéább egy éve megvan és tényleg nagyon kicsi, pedig nőnek rendesen a levelei.
A levélzet válogatás nélküli eldobása nekem is arra utal, hogy a gyökérzet betegedhetett meg, halhatott el. Ha a friss, vékony gyökerek, gyökérvégek elbarnultak (és nem voltak világos, fehéres színűek), akkor bizony elhaltak valamitől. Ez lehet túltápozás, túlöntözés, befulladás is. Ezen a gyökérlabda szétszedése segíthet, a rothadó gyökerek levágásával átültetéskor. A régi földet is el kell távolítani amennyire csak lehet, hogy tovább ne mérgezze a sok tápanyag, vagy rothasszák a túlszaporodott mikrobák a gyökérzetet.
Az előző hozzászolásokon kívül hozzátenném, hogy a képről ugy látszik mintha az ágak is száradnának, ez pedig lehet még gomba is. Ilyen csinálhat akkor is ha véletlen sótartalmú vagy kloridtarlamú anyag kerül a földjébe. Ha a gyökerekkel van baj az hamar kiderül, emeld ki a földlabdát a cserépből és vizsgáld meg a gyökereket. De lehet összeférhetetlenség az alany és a nemes rész között, bár ez ritkább. Kártevőt már kerestél egyébként rajta?
Nem vagyok szakértő, és így képről nehéz is lenne megmondani, de egy két ötletem van.
Nem tartod túl nedvesen? Ne tocsogjon a vízben, enyém időnként kicsit kiszárad, azután meglocsolom, persze annyira nem szárad ki, hogy kókadjanak a levelek.
Hol tartod, éri elég fény? Én a kertben tartom a citromokat márc. végétől nov. elejéig, néha gyenge fagyot is kap, majdnem egész nap éri a nap.
Esetleg a földel lehet valami baj. Szerintem valamilyen gyökér probléma lehet, de nem biztos. A növény egészségesnek tűnik.
szia Sújosnak tűnik de még életképesnek néz ki . Lehet későn és rossz földbe ültetted előzőleg. Nézd meg hoz e uj hajtást előfordulhat hogy minden levele lehullik. Bár én nem vagyok szakértő. Remélem sikerül megmenteni.
Sikerült lefotóznom a citrusomat is, amit írtam már pár napja, hogy hihetetlen ütemben hullajtja a leveleit :( Hullik a teljesen egészséges kinézetű levél is, ugyanúgy, mint az összefonnyadt, összeszáradt levelek, és a megbarnultak, vagy félig megbarnultak is :( Vessetek rá egy pillantást, hátha valaki tud még valami okosat tanácsolni... 2 napja átültettem, de ugyanúgy hullik :( Már a virágjai, a bimbói is hullanak :( Segítsen valaki!!!! Köszi előre is!
Sikerült fotóznom, be is csatolom ide, nézd meg, ez a legfrissebb kép a havasi banánomról, és a kicsikét feketedő leveléről. Egy másik levelét már levágtam ez miatt, mert az teljesen elsárgult, látszik is a fotón, hogy le lett vágra a legalsó levele.
Én az ablakban tartom egyenlőre mig fér, egy levél nekem is sárgul,de csak lassan. Azt mondta a hölgy ne tegyem ki mig meg nem erősödik. Nem permeteztem eddig, de van a szobában egy léghütő ami párásit kicsit. Fajtája asszem musa ventricosa. Ja és adtam neki osmocot nevü műtrágyát. Állitólag jó. Neki volt egy egész nagy fája. Olyan kéne ami a füvészkertben van az terem is, annak csinálnák egy kis üvegházat persze ott szakértelem is van bőven. :)
Te hol tartod a Goldenpalm- tól vásárolt banánpalántádat?
Én eddig kis fóliában tartottam, és nagyon szépen nőtt, nekem is heti egy levél. De aztán elkezdett valamilyen oknál fogva bepöndörödni a levele, és a levélerezet mentén fekete foltok lettek, és besárgult a levél, és levágtam. Azt hittem, ezzel kész, vége, úgyis a legalsó levele volt, mindegy... De most az alulról következő levele is ugyanezt csinálja, pedig már kivettem a fóliából, mert azt hittem, túl melege van... Nálad nem történt ilyesmi? Spricceled a leveleit? Én napi 2- 3x is. Nekem havasi banánom van, Neked?
A leveleit hullató citromfámat átültettem, és közben meglepő dolgot tapasztaltam. Mikor vettem a fát, egy nagyon kicsi edényben volt. Ezt teljesen beszőtte a gyökere, kivettem, és átültettem egy kicsit nagyobb edénybe. Mikor most ezt kiszedtem belőle, azt láttam, hogy az új föld, amit köré tettem, egy az egyben elvált a kisebb edény formáját teljesen felvett gyökérzettől. Azaz a gyökerek 1-2 hónap alatt nem terjedtek át az új földbe. Kőkeményre össze volt állva a gyökérzete, és teljesen megtartotta az előző, kisebb edény formáját.
Mivel mondtátok, hogy lehetséges, hogy a gyökerek nem kapnak levegőt, így elkezdtem morzsolgatni, hogy fellazuljon, de van, ahol kő kemény volt, csak ollóval tudtam lazítani... Hát, nem tudom, hogy jót tettem- e... Ennek 2 napja, de ugyanúgy hullanak a levelek...
Én is vettem a goldenpalmtól magot, meg palántát is, és a kis növény nagyon nő heti 1 levél. Egyébként pasiknak élmény ott személyesen vásárolni. Nagyon csinos az eldó.
Nekem a pink banánok kb. 6 hét után kezdtek csírázni. Többön is láttam kis gyökérkezdeményt, de végül csak egy maradt meg. Nagyon lassan növöget, most nem látok rajta új levélkét sem még, eddig három van, de reménykedem, hogy megmarad. Viszont vettem abbesszín vadbanánt, abból mind az öt kikelt, négy meg is maradt és nagyon gyorsan fejlődik. A Goldenpalmtól vettem a magokat.
Most beszéltem Goldenpalm- mal, és írja, hogy a pink banán sokkal lassabban fejlődik a többi banánnál, ami kikelt neki, az is elég lassú és kicsike fajta, tényleg törpe növésű. Azt mondtam már, hogy neki is vagy 2 hónap után csírázott ki??? Szóval türelem, mást nem tudok tanácsolni, csak lesz belőle valami!
Köszönöm a tippet, megfogadom! Nincs más hátra, mint hogy megyek, és kivágom a kavicsokat, és átültetem homokos földbe a citromot. Meglátjuk... Írok majd, hogy mi lett! Jajj, csak sikerüljön, úgy fájna elveszítenem :(((