Keresés

Részletes keresés

Flanell Creative Commons License 2006.08.13 0 0 877
Esetleg arab terrorista, repülőn akar hazautazni, és a robbanó narancslé receptjében az áll, hogy 200 gr Chorus.
Előzmény: Flanell (876)
Flanell Creative Commons License 2006.08.13 0 0 876
Szerintem nem az a problémája, hogy nem adnak neki a boltban, hanem nem akar megvenni egy kilót 25 ezerért.
Előzmény: lalá (875)
lalá Creative Commons License 2006.08.13 0 0 875
-Mélezz nekik: http://www.syngenta.hu/index.php?akt_menu=31
Előzmény: bartajo (874)
bartajo Creative Commons License 2006.08.13 0 0 874

Mindössze 200 gr Chorus 75 WG szerre lenne szükségem. Budapest, majd Budapest – Debrecen és Debrecen környéke a nyaralási útvonalom. Ha valaki ezen útvonalon tud beszerzési lehetőséget kérem értesítsen. Várom a gyors válaszokat !
lalá Creative Commons License 2006.08.11 0 0 873
-Szia! Balaton-felvidék?
Előzmény: vulkánok tüze (872)
vulkánok tüze Creative Commons License 2006.08.11 0 0 872

Sziasztok!Néhány napja találtam rá erre a topikra, el is olvastam az összes hozzászólást(magam is szőlészkedem hobbiszinten). Az eddigi hozzászólásokból is sok okosat tanultam, én is igyekszem bekapcsolódni a besdzélgetésbe. Nagyon tetszik, csak így tovább!

lalá Creative Commons License 2006.08.10 0 0 871
-Szomszédom azt mondja, Ő már csak rézoxikloriddal fog permetezni. Az atkákat majd lemossa tavasszal. Azután ugyis kinő a foguk alól a szőlő. Negyven évig volt - esetenként - 1000ha szőlő gazdája. Ott nem lehetett leveleket tépkedni. Most, hogy már 100 l permetlevet szór ki, természetesen más az ábra. Szóval az az olajos ügy speciális eset.
szava23 Creative Commons License 2006.08.09 0 0 870
Azt hiszem akkor maradok a nevikkénnél tavaszzal. A rovarölőről a tobbiakban majd a helyzettől függően döntök. Tudom hogy a ragadozó atkák a barátaink ,de az jut eszembe amit gyerekként kipróbáltam. A katica eszi a levéltetvet igy amikor megjelent a barackfán gyufás katulyába katicát gyüjtöttem és a barackfához vittem őket gondolván majd nem kell permetezni csak hogy ugy látszik nem ettek eleget vagy odébb áltak mert a levéltetvek súlyos csapást métek a fára. Igy bár nem vagyok biolgus de max az egyensúly fentartásában van szerepük ha nagy a baj kevésnek bizonyulnak be kell avatkozni.
Előzmény: RAMBO (869)
RAMBO Creative Commons License 2006.08.09 0 0 869
Nézd, szerintem NE permetezz most semmi ilyesmivel.

Jövőre a metszés után told meg egy komoly Nevikén adaggal, vagy T(h?)iosollal, lemsó permetezésként, hogy follyon a meghagyott vesszőkön. Amit levágtál, hordd ki, ami a vesszőn telel át, azt az olajos Nevikén elöli.

Amikor a kultúrában megjenennek, szépen tépkedd le a hólyagos leveleket, ennyi védekezés általában elég. Aug vége táján lelevelezheted a fürtzónát, ha akkor leszeded a fertőzött leveleket, elég. (SZERINTEM)

Atkaölőt is csak a végső esetben használj, mert az árt a ragadozó atkáknak, akik a barátaink. Egyszer valaki azt mondta: ha belenyúlsz inszekticiddel (rovarölővel) a kultúrába, akkor utána nagyon nehezen áll vissza a természetes egyensúly. Csak a gyapjaslepke inváziókor permeteztem Bac. Thurengiensissel tavaly, (bacikultúra, megnáthásítja a hernyót aki ebbe belehal) ezen kívül idén egyáltalán nem rovarölőztem.
Előzmény: szava23 (867)
lalá Creative Commons License 2006.08.09 0 0 868
-Egyszer valakinek mondtam:-Majd rájössz és az lesz a jó.(hihi)
Előzmény: szava23 (867)
szava23 Creative Commons License 2006.08.09 0 0 867
Nos valóban elgondolkodtató amit mondtál bár nálunk októberben van a szüret és még csak 3 éves az ültetvény ugyhogy nem lesz nagy a termés tőkén ként 2-3 fürt max. Valszin ott csesztem el hogy a Quadris mellé nem raktam kén tartalmú szert és rovarölőt sem használtam, de akkor még nem olvastam ezt a topicot :))
Előzmény: RAMBO (865)
lalá Creative Commons License 2006.08.08 0 0 866
-Én sem azt mondtam, hogy kell, csak, hogy mire gondoltak. Aki megfelelően használja a kéntartalmú szereket, ott nagy baj lnem lehet. De ahol egyszer rendet kell rakni, azt el kell kezdeni. Persze jó ha van egy nagyítónk és körbenézzük kultúrát.
Előzmény: RAMBO (865)
RAMBO Creative Commons License 2006.08.08 0 0 865
Hát én biztos nem fújnám le szüret előtt semmivel a szőlőt, pláne nem olajos szerrel.
Előzmény: lalá (863)
szava23 Creative Commons License 2006.08.08 0 0 864
Köszi!
Előzmény: lalá (863)
lalá Creative Commons License 2006.08.08 0 0 863
-Nem, nem! Ez télre készülő atkák ellen van, pl.: Omite. A rovarölőszerek használata gyéríti az atkák természetes ragadozóinak populációját. Emiatt felszaporodhat, mondom felszaporodhat az atka. Ettől még kell a lemosó.
Előzmény: szava23 (862)
szava23 Creative Commons License 2006.08.08 0 0 862
"Fontos megjegyezni, hogy már az előző évben meg kell alapozni a tavaszi védekezés sikerét. Augusztus végén, legkésőbb szeptember legelején, olajos formulációjú atkaölő készítménnyel kell kezelni a szőlőt, mellyel hatékonyan csökkenthető a törzs és a kar kéregrepedéseibe telelni húzódó életképes egyedek száma."./mezőhír júniusi szám/-Valyon milyen szerre gondolt az illető? Nem a lemosó permetezésre?És ha igen akkor azt nem később kell megtenni? Sajna az éven nálam felszaporodtak a levél atkák jövőre nem szeretném őket látni azért vagyok kiváncsi mire gondolt a szerző
RAMBO Creative Commons License 2006.08.07 0 0 861
Ja, remélem nem lesz gond, tavaly is ilyenkor permeteztem utoljára, már nem lett semmi baja.
Előzmény: lalá (859)
RAMBO Creative Commons License 2006.08.07 0 0 860
Ezért szokták a tőkéket kinyitni, lenyesni a harmatgyökereket és visszatemetni, hogy lekényszerítsék. Állítólag a mély gyökérzet jobban felveszi a mineráliákat is.
Előzmény: szava23 (857)
lalá Creative Commons License 2006.08.07 0 0 859
-Elkezdett esni. Már egy hete ezt csinálja. Minden nap egy keveset negyedórát, három percet. Csak, hogy nedves legyen minden. Szerencsére hűvös is van.
Előzmény: lalá (858)
lalá Creative Commons License 2006.08.07 0 0 858
-Igen, a szőlő gyökerét lefelé kell kényszeríteni. Takarással, nyitással, harmatgyökerezéssel, kapálással, tárcsázással.
Előzmény: szava23 (857)
szava23 Creative Commons License 2006.08.07 0 0 857
A talajtakarásnál nedvesebb a talaj. A szőlő gyökérzete a felső rétegben jobban fejlődik , amikor viszont lekerül a takarás érzékeny lesz az aszályra pont emiat.Ezt persze a szakirodalom monja mert nem próbáltam még.
Előzmény: RAMBO (854)
lalá Creative Commons License 2006.08.07 0 0 856
-Na csak kitartson az idő! A meteorológusok egyszer-kétszer elcseszték a békanézést.
Előzmény: RAMBO (855)
RAMBO Creative Commons License 2006.08.06 0 0 855
Sziasztok! Na, remélem célegyenesbe fordultam.

Ilyenkor, augusztus elején kap a szőlő egy kontakt védelmet, és - hacsak valami elképesztő nem történik - kihúzza vele a szüretig. Szombaton levágtuk a tetejét, és megpermeteztem (rézgálic + thiovit). Elvileg napos őszünk lesz, nem igazán a perenoszpóra ellen gyúrtam, szerintem a hőmérséklet megy még 25 fok fölé.

A szőlő szép, a jégverés az egyetlen "makula" rajta, de hát az ellen nem tudtam védekezni. Szerencsére az özönvízszerű eső egyelőre elkerülte a szőlőt (Pesten eshet) ha természteti csapás nem éri, akkor egy levelezés van hátra a fürtzónában, más semmi. Aztán: SZÜRET!!!!
RAMBO Creative Commons License 2006.08.06 0 0 854
A kapálás nem csak azért jó, hogy ne legyen gazos, lazítja is a talajt, segíti a csapadék bejutását.
Előzmény: szava23 (808)
lalá Creative Commons License 2006.08.05 0 0 853
-Csak azt akartam nyekeregni, hogy a nyolcvanas években volt olyan, hogy végigért a traktor az utolsó soron és elkezdett esni. Másnap reggel ott folytattuk ahol az előző nap abbamaradt. Azután olyan is történt, hogy a gép két hétig nem tudott rámenni a területre. Kínunkban már azon gondolkodtunk, hogy elő a gumicsizmát, meg a hátit.
Előzmény: öcsike61 (852)
öcsike61 Creative Commons License 2006.08.04 0 0 852
Én is csak akkor permetezek,ha nagyon kell. A szőlőt tavasszal telepítettem és amikor megláttam rajta a peronosz jeleit nem biztam a dolgot a véletlenre.Ugyan így jártam az uborkával is.Most csend és nyugalom van.De én is úgy érzem ez az időjárás még csinálhat bajt,igy résen kell lenni.Üdv mindenkinek.Öcsike61
Előzmény: lalá (851)
lalá Creative Commons License 2006.08.04 0 0 851
-Akit a kígyó megcsípett az a gyíktól is fél. Meg ahogy most áll az idő...
Előzmény: Cirfandlia (847)
Cicero II Creative Commons License 2006.08.04 0 0 850

Biatorbágyon, pontosabban Torbágyon (Bp-től 16 km), most már csak a kertünkben van kb. 400 tőke. Még az apám telepítette, vegyes fajtájú. Elsősorban Bianca+Zalagyöngye+1 ismeretlen fajta (Zalagyöngyének adták, de szerintem Aletta). Friss nyögdíjasként most a kert a fő időtöltésem. Van még 40 gyümölcsfám is, termése saját fogyasztásra. A szőlőre visszatérve, sajnos nem lehet lugasos művelést folytatni, mert fagyveszélyes, huzatos a kert. Marad a hajlongás, egyedül a hagyományos kötözés zavar. De ezt a feleségem felvállalta. Nincs különösebben nagy termés, általában 50-180 l volt eddig. Tavaly kezdtem a pótlást, de különösebben nagy értelme nincs, a fiamat nem érdekli, vőm meg nincs.

De, jó érzés saját bort inni, elücsörögni, beszélgetni mellette.

Üdv.

Előzmény: Cirfandlia (849)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.08.04 0 0 849
Szia, merre szőlészkedsz és milyen fajtával? 
Előzmény: Cicero II (848)
Cicero II Creative Commons License 2006.08.04 0 0 848

Köszöntöm a Fórumban hozzászólókat. Amatör szőlész, több évtizedes szőlőtulajdonos vagyok. Kb. két hónapja tévedtem ide, érdeklődéssel olvastam – esetenként igen fontos és szinvonalas hozzászólásokat találtam, gratulálok. A jövőben valószinűleg én is megnyilvánulok egy-egy esetben.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!