Stoner - mindenkinek harcolnia kell a kajáért, mert sokan használunk egy ökonómiai nich-t. (Neked is a közértben, úgy hogy fizetsz érte.)
A bonobó max azt a stratégiát választja, hogy a felmerült feszültséget szex-szel (valaki mondja már meg, hogy így kell-e írni) vezeti le.
Ami engem illet, nem szeretnék csoportszexben részt venni, sem gyermekkel sem idősebb emberrel közösülni, szóval bármennyi közös is legyen bennem meg a bonobóban, én ember vagyok, tehát rám az emberi közösség szabályai vonatkoznak, beleértve ebbe az erkölcsöt is.
Állítólag a nyulakkal is közös őseink vannak, ő megeszi a bélsarát, úgy gondolod nekem is kéne?
Én nem állítom, hogy a gyümölcsök és a magvak nem fontosak, mert azok, de ne kelljen nekem egy más faj táplálkozási szokásait is átvennem - persze ez csak akkor lenne igaz, ha a bonobó csak magokon élne és sosem enne húst - mert akkor át kéne vennem az agyméretétől, a szexuális szokásaiból, a félig felegyenesedett járásából és az élettartamából is sokmindent, amit egyrészt nem tudok, másrészt meg miért kellene nekem másnak lennem, mint aki vagyok - EMBER?
Tudom, hogy fölösleges válaszolni ilyesmire, mert utána jön a kérdés, hogy akkor miért csupasz a majom feneke, miért nem piros a szemünk ... egy topikban nemigen lehet érinteni mindazt az ismeretet, amit 100-200 év alatt kiástak a profik pláne amit csak kiáshattak volna.
"Ne gyertek az ember hosszú életével." - ez meglehetősen alaptalan kizázárás. Ha valaki konzisztens és valószinüsíthető magyarázatot tud adni ennek alapján, akkor miért lenne kizárt? ... De nem fogok ezzel jönni.
Még hozzátenném, hogy szoros értelemben véve minden ismeretünk hipotézis, különösen a régmúlt dolgokról való ismereteink ilyenek, és az ember kialakulása meglehetősen régi dolog. Persze a hipotézisek jóságának is vannak mutatói.
Nos álljon itt egy meglehetősen egyszerűen megérthető és jól valószinüsíthető elmélet az emberi menopausáról, melynek a lényege az, hogy az embernél az egyedülállóan hosszú egyedfejlődés biztosítására irányuló rokonszelekció alakította ki a menopausát.
Erről egy cikket "Peccei J.S." nevű kutató publikálta 1995-ben az "Etológia és Szociobiológia" című szakmai lapban, "A menopausa eredete és evolúciója" (ha kell oldalszámot is tudok mondani). Az eredetiben 24 oldal nagyon zanzásan:
A posztreprodukciós időszak inkább az anyák, mint a nagymamák érdekét szolgálta. Az emberi evolúció egyik alapvető következménye az egyedfejlődésre nézve a lassú érés, a hosszú gyermek- és ifjúkor, és a szülőktől való függés hosszú időszaka. Ez az anyától fokozott és intenzív gondoskodást igényel, amely folytatódik gyermeke szexuális érését követően is. A szelekció ennek következtében azokat a nőket részesítette előnyben, akik viszonylag korán terméketlenné váltak, mert így erőforrásaikat és gondoskodó tevékenységüket idősebb utódjaik biztonságos felnevelésére fordíthatták, nem pedig újabb utódok - az anya életkorának egyre nagyobb kockázatokkal és költségekkel járó - létrehozására.
Természetesen ehhez tudni kell, hogy a gyermek hordozza a szüleinek a génjeit, tehát ha a szülő egy bizonyos életkorban nem újabb utódokat hoz létre, hanem gondoskodását a gyermekére fordítja, akkor a gyermekének a sikeres szaporodása nagyobb genetikai sikerhez vezeti a nagyszülőt is, mintha önmaga szaporodna. Márpedig az evolúciós siker egyetlen mércéje a sikeres reprodukció.
Hogy miért ilyen hosszú az emberi egyedfejlődés (15-25 év!) ?
Lásd: Lenin
Ha van más hipotézised, akkor szívesen olvasom - most te jössz!.
Szóval a menstruáció egy kórélettani fogalom? Miket meg nem tudok innen. Kíváncsi vagyok, hogy ez esetben a gyerekszülés miért megy nekik? Ha olyan jó az immunrendszerük akkor miért nem eliminálja a gyereket is, mint szövetcsomót, miután annak génállománya egyrészt idegen? És biztosan szülés közben sem véreznek, mert az is kóros ugye? Talán még a méhlepény is bent maradhat náluk, majd felszívódik. Sőt ha mélyebben megnézzük biztosan nem is úgy hozzák világra a gyemekeiket, mint holmi össze-vissza zabálók, meg ugye eleve csodás körülmények között fogantak (hormonális támogatás nélkül), mondjuk szűznemzéssel például, mint a levéltetvek, akik teljes mértékben növényi tápanyagon (nyersen fogyasztva) élnek.
Hogy lehet ennyi sületlenségnek felülni? Stoner hálás volnék ha nagyvonalakban felskiccelnéd (nem hivatkozásokat kérek, hanem a te ismereteidre vagyok kíváncsi), hogy hogyan is zajlik a női ivarműködés, és azután azt is megmondanád, hogy melyik lépés marad el a növényi táplálék miatt. Please!
jol neznek ki forditokent, ha meg ezt sem tudnam leforditani.
a verzesi rendellenessegem ugy latszik teged jobban folzaklat, mint engem, koszonom felajanlasod, de megvan a megfelelo es nagyon profi orvosom a temaban:) habar ha jobban belegondolok irhatnek, biztos ujabb tuti tippeket kaphatnek toled a temara vonatkozoan:))
na, vissza a forditashoz. ami amugy rettentoen szorakoztat. tipikusan amerikai idiotaknak lett szerkesztve. egy magyar tanulmany leirna a tenyeket egy-ket peldaval alatamasztva, es inkabb forrasokat jelolne meg. ez az iras meg nyulik, mint a retesteszta, 80x irja le ugyanazt, es olyan kovetkeztetesekkel, amiket meg az eletben nem lattam. szvsz az "alkoto" valahol rohog a markaba:)
"Sokan egyetértenek abban, hogy a bonobó és az ember közös őssel rendelkezik. Ezért fontos az ember táplálkozásásban a gyümölcs, a magok és a csírák, leveles zöldek. Nagyjából a bonobó kajája."
Ez igy nem allja meg a helyet.
A bonobo ugyanannyira kozos ose az embernek, mint a csimpanz.
Sot, az oroszlannak es az embernek is van kozos ose: akkor ez azt jelentene, hogy az ember nyershusevo?
Nem szabad elfelejteni, hogy az antropologiai leletek mind azt mutatjak: az ember pont azaltal valt emberre, hogy mindenevo "etlapjan" egyre nagyobb szerepet kapott a hus, kulonosen az elkeszitett (fott, sult) hus, es egyeb etelek.
Ez nem azt jelenti, hogy mindennap hust _kell_ enni, csupan azt, hogy a modern ember ugy fejlodott, hogy mindenevo lett.
Ha akarja, megteheti, hogy ne egyen hust, ha akarja, rovidebb-hosszabb ideig megteheti, hogy sok hust egyen.
De azt allitani, hogy mivel a legkozelebbi rokona a bonobo/csimpanz, ezert az az idealis taplalek, amit a bonobo/csimpanz eszik, kisse fura allaspont...
Azért ne örvendj nagyon, mert az olajos magok és olajok tönkretehetnek. A napraforgó, tökmag, szezámmag. Csak olivát fogyaszthatsz, de szűzolajat és nem főzve...Nem jó még a paradicsom és a retek. Ezen kívül szinte mindent lehet enni. Azonban a gabonákkal vigyázni kell. A rizs a fő eledeled és a tönköly is, ami mindnekinek jó. Még az árpa se jó nektek. A mák se, de ezt nem tudom fejből, de azt hiszem. A gabonák nem a legkönnyebb kaják, mert csak hőkezelve tudjuk fogyasztani. Próbálkoztak hosszú áztatással, de úgy megbuggyan és felfúj. Ez nem jött be. Az én kenyerem kiküszüböli ezeket a problémákat, de ebből se szabad sokat enni.
De tényleg. Annácska menstruációja, mint vezérmotívum... És mit gondoltok a fogamzásgátlóról? HA az ember lánya abbahagyja....? meddig is maradhat el? NNA?
Is. A csimpánznak harcolni kell a kajáért, a bonobó inkább a fa alatt keresgél. Valószínű attól kisebb, mint a vegetariánus csecsemők pl. hogy inkább növényeken él. A szexben sok közeli van az emberrel... A bonobó járása és felegyenesedése nagyon hasonlít az emberére. A térdeit párhuzamosan tartja, míg a csimpi csak széttett lábbal tud járni. Szinte csak kétlábon jár. Van egy filmem, ahol animációval mutatják, hogy a Lucy, akit az első emberi leletnek tekintenek, nem járt olyan egyenesen, mint a bonobók. Nem volt olyan egyenes a gerince. Sokan egyetértenek abban, hogy a bonobó és az ember közös őssel rendelkezik. Ezért fontos az ember táplálkozásásban a gyümölcs, a magok és a csírák, leveles zöldek. Nagyjából a bonobó kajája.
Te valószínű soha nem fogod megpróbálni. Pedig rád férne. Volt már erről szó, de megint leírom: Miért csak az embernél van menopauza? Ne gyertek az ember hosszú életével.
Feleségem 160 cm körül van és egy terhességét kívéve sohasem volt 50 kiló felett. Miről beszéltek? Ma is teljesen normális teste van. Ti tényleg nem tudjátok, mi az, soványnak lenni. Annácska arca szép sima és nem beesett. El tudnám küldeni a képét, de ő is megtehetné ha akarná. Szóval ez már ne legyen téma. Ne kínozzátok. Egyébként fel se veszi, ezért nyugodtan abbahagyhatjátok. Korábban nem evett eleget. Ma már szépen erősödik. A testzsír-arány pedig jó. Ő ilyen típus. Máég fog erősödni. Nyugi. Az agynak szőlőcukron kívül nincs semmire szüksége. Ezt pedig a gyümölcsökből megkapja. Vannak a világban szépszámban gyümölcsevők. Mi van abban? Az ember mindennél jobban fogadja a gyümölcsöt. Ezt épp itt egy tud. cikkben olvastam. Persze nem volt újság.
A bonobo is eszik hust, max. nem vadaszik szervezetten...
"Meat eating, while certainly less common among bonobos than among chimpanzees, may be under reported because bonobos are so little studied. Barbara Fruth and Gottfried Hohmann of the Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology in Leipzig have observed extensive meat eating and meat sharing by bonobos at Lomako, but most "chimp-ologists" still refer to the bonobo as the "vegetarian" great ape. "
Nem panaszkodtam. Es tovabbra is elek a szabad velemenyalkotas es -nyilvanitas jogaval. Veled kapcsolatban is. Jelzok nelkul. Erre te is raszokhatnal...
En nonemu (hetero) vagyok, ha olvastad amit irtam, meg menstrualok is. Ha szasenyka nemi izlese kulonbozik az enyemtol, akkor o csak leszbikus lehet...
Nem vonzodom hozzad. Szorakoztat az alpari stilusod. Ahogy jelzoket aggatsz emberekre, pl. elmehaborodottnak szolitod oket. Figyelmeztetlek ra, talan nem is veszed eszre... A terhesseg neha beszukult tudatallapottal jar...
Latom van egy rajongom. Majd 1-2 pontra lehet hogy reagalok, jol van, most.
1. Ezt egy helyen olvastam vmikor, de itt inkabb abban maradok hogy egyenlore ez az en egyeni benyomasom, most ezert nem fogok keresgelni, se kiallni, maradjunk abban hogy itt a szerintem szo volt a fontos, bar meg az is lehet, hogy tenyleg igy van.
2. Ez az ominozus cikkben volt.
3. Innen kimaradt ahogy visszaidezted hogy szerintem az alapallitasban nem hivoket kellene tanulmanyozni ......
4. Ez latom sokaknak tetszik.
5. Stilus - szep gyujtes volt, remelem most ugyesnek erzed magad. :)