Keresés

Részletes keresés

Ali-bá Creative Commons License 2014.07.04 0 0 1019

A kötözőt leszedheted. A hajtásokat rögzítsed valamihez, hogy le ne törjön.

A fürtöcske egy hónapot késik, mert később indult. Ha korai akkor még idén megkóstolhatod, hogy mit oltottál. Jövőre meg rendesen terem.

Előzmény: 567 (1018)
567 Creative Commons License 2014.07.04 0 0 1018

Ali bá!

A kötöző nylon még rajta van és be is vág.

Levághatom róla?

Mire figyeljek?

Nem töri ki a szél az új hajtást, vagy kössem ki a nemes hajtásokat, esetleg kötözzem újra az összes oltást?

Van rajta fürtöcske, de apróbb, mint a nem oltott más szőlőimen. Van köztük korai is.

Lesz ebből gyümölcs?

Az még plusz extra lenne.

Köszi...

Előzmény: Ali-bá (1017)
Ali-bá Creative Commons License 2014.07.03 0 0 1017

Örülök, hogy sikerültek. A kicsi hajtás oka az is lehet, hogy nem szeretik egymást. Próbáld más tőkébe oltani azt a fajtát. A két hajtás közül az egyiket csípd vissza mindig mikor kihajt, igy a másik jobban nő ez meg öregszik. Tavasszal majd visszametszed mindkettőt és megnézed, hogy melyik hajt jobban.

Az erős hajtásokat bátran meghagyhatod. A kötözőt levetted már? Nem vág be?

Termés nincs valamelyiken? Ha korait oltottál akkor beérik.

Előzmény: 567 (1016)
567 Creative Commons License 2014.07.03 0 0 1016

Ali bá!

Nagyon jól sikerültek a szőlő zöldbe-fás oltásaim.

Itt a fórumon tanultam tőletek!

Van viszont köztük egy olyan tőke, amelyen két gyengécske nemes hajtás van. Levágjam az egyiket, hogy másik megerősödjön?

Olyan is van amelyen három nagyon erős, hosszú és vastag hajtás van. Akár mindet meghagyhatom?

Köszi a válaszokat.

Ui.: Őszön ezeket a tőkéket lehajtom (bújtatom) a földbe és csak a nemes hajtásokat hagyom a felszín felett. Addig is szedegetem a tőkéről a nem nemes új hajtásokat.

Ali-bá Creative Commons License 2014.06.30 0 0 1015

Reméljük, hogy be fog érni a zöldöltásod is és nem fagy el télen. (Egészen jól néz ki!)

Előzmény: gyula.uw (1014)
gyula.uw Creative Commons License 2014.06.30 0 0 1014

Sziasztok .

Korában már beszámoltam hogy oltottam zöldbe zöldet, egy kicsit másként mint ahogy  elő van írva!

Az oltást ékoltással csináltam 6.hó 5.-én, de úgy hogy a nemes vesző hónaljhajtását kitörtem mert már túl nagy volt ,de a hajtás mellet amit ki törtem volt egy nyugvó rügy és ara  számitotam hogy ha, össze fór a két vesző akkor beindul a kis rügyecske.

Ez volt az a kis nyugvó rügy

Itt már kész az oltás és rajta a fólia a pára miatt.

Majd árnyékoltam   papírral és türelmesen vártam és csak vártam és vártam :-).

Ilyen lett  6.hó 19.-ére .

És mostanra 30.-ára 

A melete lévő jobb oldali viszont zöldbe fás de ö már egész nagyocska kb:120centis ,de viszont szőlőt vagyis termést nem hozott .Pedig olvastam és Aladár bátyánk is megerösitete hogy lehet hogy még meg is kóstolhatjuk  de sajnos ez nem történt meg pedig 2 sikeres zöldbe fás oltásom van de semelyik se nem nevel fürtöt,de  majd jövőre remélem be pótolják a kicsikék.:-)

csereháti48 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 1013

Véletlenül találtam a szőlő zöld-oltásáról, érdemes elolvasni, bár az idén talán már nem időszerű.

http://www.farmit.hu/sites/default/files/szoloszet/SzNagyL_052011.pdf

laci19791202 Creative Commons License 2014.06.19 0 0 1012

Köszönöm Ali-bá,akkor jövőre átoltogatom igy ahogy irtad.

Előzmény: Ali-bá (1011)
Ali-bá Creative Commons License 2014.06.18 0 1 1011

Én nem oltok ilyen magasan, mert kihajt az alany mindenütt és azt + munka mindig leszedegetni. 

Tavasszal elvágom a szőlőt a talaj felett pár centivel. Kihajt, megválogatom, hagyok 2-3 hajtást. Mikor elég vastag a hűtőben lévő nemes vesszőhöz viszonyítva, akkor mellé űlök kisszékre (vagy a földre), és kényelmesen beoltogatom a vesszőket minél közelebb a tőkéhez. 1-3.ízköznél. Ha több is megfakad egy tőkén, megválogatom. A nemes nagyot hajt, abból alakítom tovább, igy nem, vagy sokkal kevesebbet kell vadalni.

Előzmény: laci19791202 (1010)
laci19791202 Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1010

Szia Ali-bá,itt a rajz,remélem érted.

gyfa50 Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1009

Én az alanyról úgyan úgy levágtam a szemet és a helyére illesztettem ará, majd betekertem szalaggal, igaz a hat szemzésből csak egy volt sikeres.

Előzmény: vlacko (1008)
vlacko Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1008

én is így vágtam a szemet, és az alany ízközének kb a közepére tettem T szemzéssel.

Előzmény: gyfa50 (1007)
gyfa50 Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1007

Én a tavalyelött készítettem zöld szemzést, igaz a 298 as h.sz. ban a piros tálcán látható szem vágás alapján. Nem  tudom Te mily módon vágtad a szemet?

Előzmény: vlacko (1005)
gyfa50 Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1006

Gratulálok a sikerekhez és további kitartást. Szerintem ahol két hajtás van az egyiket kitörheted, hogy egy szép vessző fejlődjön a másikból.

Előzmény: Maci_P (1004)
vlacko Creative Commons License 2014.06.16 0 0 1005

Tegnap megpróbálkoztam zöldbe zöld SZEMZÉSSEL. Csinált már valaki ilyet?

Maci_P Creative Commons License 2014.06.16 0 0 1004

Sziasztok!

Végre komoly sikerekről számolhatok be. A kb. 60, többéségében héj alá oltott zöldbe fás oltásom 30%-a indult meg valamilyen szinten, és mint kezdő ennek nagyon örülök. Egyiken-másikon még fürtkezdemény is van. Egy kérdés: ahol egy rügyből két hajtás indult, ott törjem ki az egyiket? A tőkék sok évesek, visszavágva, tehát a gyökérzetük erős, hatalmas kell legyen.

Köszönöm.

Előzmény: Maci_P (941)
gyfa50 Creative Commons License 2014.06.12 0 0 1003

A 2- ai zöld oltásomnak a tegnap leesett a levélnyele úgy, hogy reménykedek a sikerben

Előzmény: gyfa50 (995)
gyula.uw Creative Commons License 2014.06.05 0 0 1002

Sziasztok .

Oltottam  zöldbe zöldet igaz nem úgy ahogy a nagykönyvben meg van írva hanem egy kicsit másként ,még pedig úgy hogy a kis hajtást letörtem  nem azért készíttetem  el az oltást így   hanem mert a hónaljhajtás már nagyon nagy volt .

A hónaljhajtás mellet van még egy rügy ami szinte olyan mint egy alvórügy  és én ara  számítok hogy az majd kifog hajtani ha elégé éret . 

juhosttt Creative Commons License 2014.06.04 0 0 1001

A minőségi szőlőnél nem lehet az időre fogni, max az időjárására. De ha van 20 Ha szőlője valakinek akkor nem magába fog belekezdeni sztem.

Ha van 2 Ha szőlője és elkezdi virágzás előtt és egészen a kis bogyós állapotig tart ezen munkája, akkor a szőlője egy része tömött fürtű lesz sok sok hónaljhajtással, egy része pedig lazább fürtű kevésbé erős hónaljakkal. Előbbi könnyebben rothadásnak indul, leronthatja a jót is. Előbbinél gyengébb tőkék lesznek, utóbbinál erősebbek. Szóval ha egyöntetű szőlőt és gyümölcsöt akar valaki, akkor szerintem ez nem kifogás.

Itt is érdemes egy hozzáértő és akarattal rendelkező kis csapatot összeszedni. Bár vannak olyan munkafolyamatok amelyeket a szőlészek nem adnak ki más kezébe. Lásd Rambo interjúi szőlőművelőkkel. De lehet én vagyok ilyen megrögzült minőségre törekvő... Bár nekem muszáj lesz, mert én nem a 0-ról hanem kicsit hátrébb indulok majd az ágazatban :)

Előzmény: gyfa50 (997)
juhosttt Creative Commons License 2014.06.04 0 0 1000

Kaccsozni, hónaljazni, fattyazni vagy tetejelni akarsz?

A kacsozást tévesen a hónaljazásra is szokták használni. bár nagyon elterjedten használják. (felén koccsnak hívják, na mind1 ez csak nyelvtan)

Én csak a véleményem írom, ne vedd szakirodalomnak!!!!!!!!

Kacsozni (a kapaszkodó bajszokat) amikor időm és energiám van, a dugványokon, friss  telepítéseken lecsípem, hogy ne adja bele az energiát.  Ezeknél hónaljazni is korán szoktam, hogy egyenes, erős vastag vesszőt neveljen ki őszre.

Sokéves termésben lévő szőlőnél ha van időm az első kötözésnél/huzalpár közé vezetéskor is kacsozok, hogy ne adja bele az erőt. (ez nagy tételben tényleg nem valami egyszerű)

Fattyazni már akkor lehet amikor a hajtásokon megjelenik az első fürt/kacs. Fattyú hajtást csak akkor szokás hagyni, ha jövőre valami célunk van vele. (fiatalítás, fejművelésű tőkénél tőkefej alacsonyan tartása stb)

Hónaljazni nem érdemes túl korán hiszen a hónaljak is asszimilálnak. De általában vannak kevés és nagy zöldmunkát igénylő fajták. Az intenzíven növekedő fajtáknál érdemesebb nagyobb terhelést és késői hónaljazást, a gyenge növekedésűeknél korai hónaljazást és kisebb terhelést alkalmazni.

A tetejelés is befolyásolja a termést. Ha korán tetejelünk, nagy, tömött fürtöket kapunk, amelyek könnyebben rotadnak, ellenben a lazább fűrt szerkezettel. Persze ez is fajta függő!

Konkrét időket nem írok, érdemes utánanézned h azon fajták amelyekkel dolgozol, hogyan adják a legjobb minőséget. (Bár az se mindegy hogy mennyiségre vagy minőségre törekszik valaki.)

Előzmény: gyula.uw (996)
Öregkeke Creative Commons License 2014.06.04 0 0 999

Általános szabály a  szőlő  kaccsozásra , hogy a hajtáson lévő legfelső fürt  fölött  6-levelet  hagyunk.  A fürt nélkülieket meg ezekhez  igazítjuk !!!

Előzmény: gyula.uw (996)
gyfa50 Creative Commons License 2014.06.04 0 1 998

Ezek a fás oltások már biztosan gyökeret eresztettek, úgyan is szépen fejlődnek.

gyfa50 Creative Commons License 2014.06.03 0 0 997

Hát azért nem hinném, hogy a kacsozás mikortja annyira szigorú lenne, vagyis úgy tudom, hogy ajánlott megvárni a virágzás végét, de akinek nagy szőlősse van és erősen elnöttek a haljtások azért hamarább nekifog. Azt, hogy hol vágod el a vesszöt az is attól függ mennyire sietös a munka. Kinek sok van nem fogja egyenként meghézni, hogy pnt hányadik nodusznál kellene elvágni. Szerintet tekints bele Rambo blogjába ott többet és pontosabban megtudsz.

Előzmény: gyula.uw (994)
gyula.uw Creative Commons License 2014.06.02 0 0 996

Mikor is lehet akkor a szőlőt kaccs

azni és hogyan?

gyfa50 Creative Commons License 2014.06.02 0 0 995

Végre felénk is fejlődött a szőlő annyira, hogy lehet zöldben zöld oltást készíteni. Készítettem egy párat és fotoztam is. Igaz a képeimre nem vagyok büszke homályosak lettek.

A megvágott oltócsap rajta a levélnyél is

Egy másik kép is a sikertelenekből

Itt a vében vágott alany

Itt meg a már bekötözött oltvány

Mégegyszer elnézést a kép minöségéért

gyula.uw Creative Commons License 2014.06.01 0 0 994

üdv szerbusztok.

Azt szeretném kérdezni hogy a szőlőt mikortól szokták kacsazni. én úgy halottam  hogy  virágzása után szabad csak ez igaz???

És az utolsó szőlőfürt után, a második nodusznál kell le kacsazni???

Beer Monster Creative Commons License 2014.06.01 0 0 993

(Közérdekű közlemény... útnak indult a mazsolaszőlő topic is, ahova várnánk a tisztelt érdeklődőket és a hasznos információkat.)

Mazsola

gyfa50 Creative Commons License 2014.06.01 0 0 992

Gratulállok a sikerekhez! Ne aggodj lesz vele is valami. Ha az első izköz beérik az már jó, nem fog lefagyni jövöben majd tovább fejlődik. Nem szükségszerü, hogy első évben már termö haljtás fejlődjön.

Előzmény: gyula.uw (991)
gyula.uw Creative Commons License 2014.05.31 0 0 991

Üdv szép estét .

Nem igazán figyelgetem a szőlő oltásaimat mostanában el telt egy pár nap és rengeteget fejlődőt .

ilyen volt amikor raktam fel képet elsőnek és kb 2 hét utáni ilyen lett

.

Vannak még amik még csak most kezdenek hajtani ez még talán elég fejelt lesz mire jön a tél de vele mi lesz  .

konor70 Creative Commons License 2014.05.30 0 0 990

Szia! Írtam mailt.

Előzmény: Tamasa (989)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!