Örülök, hogy sikerültek. A kicsi hajtás oka az is lehet, hogy nem szeretik egymást. Próbáld más tőkébe oltani azt a fajtát. A két hajtás közül az egyiket csípd vissza mindig mikor kihajt, igy a másik jobban nő ez meg öregszik. Tavasszal majd visszametszed mindkettőt és megnézed, hogy melyik hajt jobban.
Az erős hajtásokat bátran meghagyhatod. A kötözőt levetted már? Nem vág be?
Termés nincs valamelyiken? Ha korait oltottál akkor beérik.
Nagyon jól sikerültek a szőlő zöldbe-fás oltásaim.
Itt a fórumon tanultam tőletek!
Van viszont köztük egy olyan tőke, amelyen két gyengécske nemes hajtás van. Levágjam az egyiket, hogy másik megerősödjön?
Olyan is van amelyen három nagyon erős, hosszú és vastag hajtás van. Akár mindet meghagyhatom?
Köszi a válaszokat.
Ui.: Őszön ezeket a tőkéket lehajtom (bújtatom) a földbe és csak a nemes hajtásokat hagyom a felszín felett. Addig is szedegetem a tőkéről a nem nemes új hajtásokat.
Korában már beszámoltam hogy oltottam zöldbe zöldet, egy kicsit másként mint ahogy elő van írva!
Az oltást ékoltással csináltam 6.hó 5.-én, de úgy hogy a nemes vesző hónaljhajtását kitörtem mert már túl nagy volt ,de a hajtás mellet amit ki törtem volt egy nyugvó rügy és ara számitotam hogy ha, össze fór a két vesző akkor beindul a kis rügyecske.
Ez volt az a kis nyugvó rügy
Itt már kész az oltás és rajta a fólia a pára miatt.
Majd árnyékoltam papírral és türelmesen vártam és csak vártam és vártam :-).
Ilyen lett 6.hó 19.-ére .
És mostanra 30.-ára
A melete lévő jobb oldali viszont zöldbe fás de ö már egész nagyocska kb:120centis ,de viszont szőlőt vagyis termést nem hozott .Pedig olvastam és Aladár bátyánk is megerösitete hogy lehet hogy még meg is kóstolhatjuk de sajnos ez nem történt meg pedig 2 sikeres zöldbe fás oltásom van de semelyik se nem nevel fürtöt,de majd jövőre remélem be pótolják a kicsikék.:-)
Én nem oltok ilyen magasan, mert kihajt az alany mindenütt és azt + munka mindig leszedegetni.
Tavasszal elvágom a szőlőt a talaj felett pár centivel. Kihajt, megválogatom, hagyok 2-3 hajtást. Mikor elég vastag a hűtőben lévő nemes vesszőhöz viszonyítva, akkor mellé űlök kisszékre (vagy a földre), és kényelmesen beoltogatom a vesszőket minél közelebb a tőkéhez. 1-3.ízköznél. Ha több is megfakad egy tőkén, megválogatom. A nemes nagyot hajt, abból alakítom tovább, igy nem, vagy sokkal kevesebbet kell vadalni.
Én a tavalyelött készítettem zöld szemzést, igaz a 298 as h.sz. ban a piros tálcán látható szem vágás alapján. Nem tudom Te mily módon vágtad a szemet?
Végre komoly sikerekről számolhatok be. A kb. 60, többéségében héj alá oltott zöldbe fás oltásom 30%-a indult meg valamilyen szinten, és mint kezdő ennek nagyon örülök. Egyiken-másikon még fürtkezdemény is van. Egy kérdés: ahol egy rügyből két hajtás indult, ott törjem ki az egyiket? A tőkék sok évesek, visszavágva, tehát a gyökérzetük erős, hatalmas kell legyen.
Oltottam zöldbe zöldet igaz nem úgy ahogy a nagykönyvben meg van írva hanem egy kicsit másként ,még pedig úgy hogy a kis hajtást letörtem nem azért készíttetem el az oltást így hanem mert a hónaljhajtás már nagyon nagy volt .
A hónaljhajtás mellet van még egy rügy ami szinte olyan mint egy alvórügy és én ara számítok hogy az majd kifog hajtani ha elégé éret .
A minőségi szőlőnél nem lehet az időre fogni, max az időjárására. De ha van 20 Ha szőlője valakinek akkor nem magába fog belekezdeni sztem.
Ha van 2 Ha szőlője és elkezdi virágzás előtt és egészen a kis bogyós állapotig tart ezen munkája, akkor a szőlője egy része tömött fürtű lesz sok sok hónaljhajtással, egy része pedig lazább fürtű kevésbé erős hónaljakkal. Előbbi könnyebben rothadásnak indul, leronthatja a jót is. Előbbinél gyengébb tőkék lesznek, utóbbinál erősebbek. Szóval ha egyöntetű szőlőt és gyümölcsöt akar valaki, akkor szerintem ez nem kifogás.
Itt is érdemes egy hozzáértő és akarattal rendelkező kis csapatot összeszedni. Bár vannak olyan munkafolyamatok amelyeket a szőlészek nem adnak ki más kezébe. Lásd Rambo interjúi szőlőművelőkkel. De lehet én vagyok ilyen megrögzült minőségre törekvő... Bár nekem muszáj lesz, mert én nem a 0-ról hanem kicsit hátrébb indulok majd az ágazatban :)
Kaccsozni, hónaljazni, fattyazni vagy tetejelni akarsz?
A kacsozást tévesen a hónaljazásra is szokták használni. bár nagyon elterjedten használják. (felén koccsnak hívják, na mind1 ez csak nyelvtan)
Én csak a véleményem írom, ne vedd szakirodalomnak!!!!!!!!
Kacsozni (a kapaszkodó bajszokat) amikor időm és energiám van, a dugványokon, friss telepítéseken lecsípem, hogy ne adja bele az energiát. Ezeknél hónaljazni is korán szoktam, hogy egyenes, erős vastag vesszőt neveljen ki őszre.
Sokéves termésben lévő szőlőnél ha van időm az első kötözésnél/huzalpár közé vezetéskor is kacsozok, hogy ne adja bele az erőt. (ez nagy tételben tényleg nem valami egyszerű)
Fattyazni már akkor lehet amikor a hajtásokon megjelenik az első fürt/kacs. Fattyú hajtást csak akkor szokás hagyni, ha jövőre valami célunk van vele. (fiatalítás, fejművelésű tőkénél tőkefej alacsonyan tartása stb)
Hónaljazni nem érdemes túl korán hiszen a hónaljak is asszimilálnak. De általában vannak kevés és nagy zöldmunkát igénylő fajták. Az intenzíven növekedő fajtáknál érdemesebb nagyobb terhelést és késői hónaljazást, a gyenge növekedésűeknél korai hónaljazást és kisebb terhelést alkalmazni.
A tetejelés is befolyásolja a termést. Ha korán tetejelünk, nagy, tömött fürtöket kapunk, amelyek könnyebben rotadnak, ellenben a lazább fűrt szerkezettel. Persze ez is fajta függő!
Konkrét időket nem írok, érdemes utánanézned h azon fajták amelyekkel dolgozol, hogyan adják a legjobb minőséget. (Bár az se mindegy hogy mennyiségre vagy minőségre törekszik valaki.)
Hát azért nem hinném, hogy a kacsozás mikortja annyira szigorú lenne, vagyis úgy tudom, hogy ajánlott megvárni a virágzás végét, de akinek nagy szőlősse van és erősen elnöttek a haljtások azért hamarább nekifog. Azt, hogy hol vágod el a vesszöt az is attól függ mennyire sietös a munka. Kinek sok van nem fogja egyenként meghézni, hogy pnt hányadik nodusznál kellene elvágni. Szerintet tekints bele Rambo blogjába ott többet és pontosabban megtudsz.
Végre felénk is fejlődött a szőlő annyira, hogy lehet zöldben zöld oltást készíteni. Készítettem egy párat és fotoztam is. Igaz a képeimre nem vagyok büszke homályosak lettek.
Gratulállok a sikerekhez! Ne aggodj lesz vele is valami. Ha az első izköz beérik az már jó, nem fog lefagyni jövöben majd tovább fejlődik. Nem szükségszerü, hogy első évben már termö haljtás fejlődjön.