Keresés

Részletes keresés

Anzika Creative Commons License 2006.03.29 0 0 1013

Most lekonyultak, vagy eldőltek?

Nem jó, hogy 3 van egy pohárban, de attól nem szabad lekonyulnia, ha nem beteg. Talán elfelejtetted megöntözni és akkor összeszedi magát a növény. Vagy előszőr raktad ki szabadba, pl erkélyre, ahol megszorúl a nap, lehet akár 45fok is és elégett a palánta.

Előzmény: Rhodka (1011)
cicmarek_ Creative Commons License 2006.03.29 0 0 1012

Húúúúúú! Köszi! Hogy mik vannak! Na nem baj, jövőre már tudni fogom.

Igen, volt időm, így visszaolvastam kb egy évet a fórumon, és láttam hogy sokan írták hogy elrothadtak a növénykék. Köszi ezt is, utána fogok nézni!

Üdv

C

Előzmény: Anzika (1010)
Rhodka Creative Commons License 2006.03.29 0 0 1011

Sziasztok!

S.O.S. kérdésem lenne:a kis gyönyörűségeim ma délelőttre lekonyultak valahogy,lóg lefelé a levelük.Tizenhatan vannak egy ablakpárkányon,már február 24-től elvetve.A legnagyobb-most mértem meg-17 cm.2 decis pohárban hárman álldogálnak.Nem tudom,mi lehet a baj,mert eddig gyönyörűek voltak.Tegnap nem locsoltam meg őket,mert elég nedvesnek találtam a földjüket.Lehet,ez a baj?Vagy túl sok három palánta egy két decis pohárba?

Most nem is merek hozzájuk nyúlni,úgy értem átültetni őket.Mit tegyek velük?

Kriszti.

Anzika Creative Commons License 2006.03.29 0 0 1010

A palánta nyúlik a fény felé, vékony marad a szára, nem lesz tömör, zömök. Elgörbűl, nem áll meg magában, nehezebben kezelhető. Kiültetéskor ebben az esetben,-én legalábbis- jó mély gödröt szoktam ásni és csak a legfelső hajtást szoktam a föld fölött hagyni. Sokkal szebb a nem elnyúlt palánta, meg jobb is.

Éppen most olvastam kinyomtatva, de valahol a tavalyi hozzászólások között megtalálható a paradicsom, paprika csúcsrothadásáról, aminek a megelőzése fontos. A BIOMIT PLUSSZ-ról van szó. Keressétek vissza és használjátok, mert kellemetlen élményben lehet részetek.

Szerintem ilyen időben kirakhatod a poharasaidat is, de azért nem kell kinthagyni éjszakára, mert megfázik, lelassul a növekedése.

Előzmény: cicmarek_ (1009)
cicmarek_ Creative Commons License 2006.03.29 0 0 1009

Bocs, én írtam el! Mit jelent az, hogy "elnyúlik". Hogy túl magas lesz? És az azért baj, mert jobban ki kell karózni???

Amúgy tegnap délután kiraktam őket az ablakpárkányba! Csak a balkonládásokat, a poharakkal még várok hétvégéig. Úgy tűnt reggel, hogy tetszik nekik! :-))

Üdv

C

Előzmény: Anzika (1004)
Anzika Creative Commons License 2006.03.29 0 0 1008
Magasra nő, karózni kell. Megnő több, mint 2m magasra.  A hajtató, az melegházba is való, de korán ki is ültethető, így már szerencsés esetben júniusban is lehet paradicsomod.
Előzmény: fiola (1007)
fiola Creative Commons License 2006.03.28 0 0 1007

Köszi a jótanácsot!

Úgytűnik, hasonló ízlésünk van: én sem szeretem a felsoroltakat.

A te lugasod az a magasra növő fajta? És milyen a hajtató lugas?

Előzmény: Anzika (1006)
Anzika Creative Commons License 2006.03.28 0 0 1006

Nem nagyon ismerem a paradicsom fajtákat, de azt tudom, a Kecskeméti 262-est nem szeretem, mert vastag a héja, nem hoz nagy mennyiségű termést.

Én a kis átmérőjű (étkezési)paradicsomokat szeretem, nem szeretem a befőzési paradicsomot, se a szilva formájút, mert az száraz. Hajtató lugas paradicsomot ültettem és lugas paradicsomot.

Nem kell előre megmondani, milyen paradicsomot kérsz, mert akkor éppen az van nekik. Mindig meg kell kérdezni, milyen paradicsomot árul?

Előzmény: fiola (1003)
Anzika Creative Commons License 2006.03.28 0 0 1005
Későn lesz termésed, mert addig nem nagyon kel ki, amig nem lesz elég meleg a föld. Akkor viszont tényleg szép palántáid lesznek, de kell a növénynek egy bizonyos életkor, mire termést hoz.
Előzmény: kozak26 (1000)
Anzika Creative Commons License 2006.03.28 0 0 1004

Én is kitettem a palántáimat ma reggel.

Véletlenül felcseréltem a két betűt. Elnyúlik a palánta.

Előzmény: cicmarek_ (1002)
fiola Creative Commons License 2006.03.28 0 0 1003

Kedves paradicsombarátok!

Idő híján én piacon szoktam palántát venni, de mindig zavarban vagyok, amikor megkérdezik: milyen fajtát kérek. Én leginkább azt az igazi, ízes-zamatosat keresném, ami régen a nagymamámnál termett. A piaci néni-bácsi persze azt ad, amije van neki.

Ha tudnám, milyen fajtát keressek, addig mennék, míg meg nem találom.

cicmarek_ Creative Commons License 2006.03.28 0 0 1002

Köszi, köszi!!!

Akkor ma ki is rakon a balkonládásokat! Most kb ideális is nekik az idő! :-)

Viszont elárulod nekem, hogy mit jelent az hogy egy palánta "lenyúlik"? Ezt nem értem. És az miért baj?

Köszi

C

Előzmény: Anzika (999)
bors_menta Creative Commons License 2006.03.28 0 0 1001
Én tavaly kiültettem ilyentájt, meg egy kicsit később palántáról is. Amit szabadföldbe ültettem, nem nagyon termett, mert nem volt ideje fejlődni rendesen. Szerintem palántáról jobb esélyed van.
Előzmény: kozak26 (1000)
kozak26 Creative Commons License 2006.03.27 0 0 1000
Sziasztok!

Probalt mar valaki ilyenkor szabadfoldbe ultetni paradicsomot?
Mennyi esely van ra, hogy termest hozzon az iden?
Regen, mintha ebben a forumban olvastam volna, hogy valaki meg osszel egesz paradicsomot tesz le a foldbe, es mikor jon a joido, kikel, es szep egeszseges palantava fejlodik.
Igaz, nem paradicsomostol, de elultettem ma a magokat, meglatom mi lesz beloluk.
Anzika Creative Commons License 2006.03.27 0 0 999
A frissen átültetteteket azért még pár napig ne rakd ki napra.
Előzmény: cicmarek_ (997)
Anzika Creative Commons License 2006.03.27 0 0 998

Április közepén már ki szoktam ültetni a paradicsomot a végleges helyére. Persze ne legyen a telek mélyedésben, mert ha véletlenül fagy, akkor a hideg megül a mélyedésben és elfagy a növény.

A palántákat ilyen napos időben már ki lehet (kell) ládástól tenni, de azért az elején figyelni kell rá, nehogy elégjen. Nem fog úgy elnyúlni, szép erős lesz a palántád. Az első napokban ne legyen sokat napon. Legjobb borús, meleg napon kezdeni a szabadtartást.

El ne égesd a palántát, de jobb, minél előbb napon van.

Előzmény: cicmarek_ (997)
cicmarek_ Creative Commons License 2006.03.27 0 0 997

Hja! És milyen jó ötlet volt! Ugyanis próbáltam tejfölös falkonokat elmosni, de nagy százalékban elrepedtek. Szóval jövőre is maradok a műanyag pohárnál! Nincs vele macera!

És jelentem, az összes növénykém kikelt, most hétvégén a maradékot is szétültettem. Kérdésem: írtad, hogy már áprilisban ki lehet rakni. Ez mit jelent, hogy mondjuk a balkonládát kirakhatom, vagy kintre el is kell ültetni?! Mert annyi pohárkám van, hogy csak na - ez persze nem baj, csak átmenetileg.

Üdv

C

Előzmény: Anzika (995)
Hawk T Creative Commons License 2006.03.27 0 0 996
Sziasztok

Fóliát (mezőgazdasági)hol és merre érdemes venni (Bp.)?

köszi
Anzika Creative Commons License 2006.03.27 0 0 995
Jó hát, csak Cicmarek nem gyűjtött poharakat, ezért ajánlottam.
Előzmény: Teaway (994)
Teaway Creative Commons License 2006.03.26 0 0 994

" Lehet kapni nagyobb boltokban műanyag poharakat, mint amit az utcai büfékben adnak, vagy az italautomatákban van. Ne nagyot vegyél, mert sok föld kell, de 2dl-es legyen, mert hamar kiszárad."

Én 2dl-es tejespoharakat használok, az is jó.

Előzmény: Anzika (989)
cicmarek_ Creative Commons License 2006.03.14 0 0 993
Köszi!
Előzmény: Anzika (992)
Anzika Creative Commons License 2006.03.14 0 0 992
Még valamit. Amikor szétülteted a palántákat, törekedj arra, hogy ez egyben ritkitás is legyen a mostani növényeidnek és a maradékot hagyd meg a balkonládádban. Ha valami baj lesz, akkor onnan tudod pótolni, ha erre nem lesz szükség, akkor meg a végén nekiadod a szomszédodnak, örülni fog neki. Annyit palántázz szét, amennyit tervezel elültetni.
Előzmény: cicmarek_ (990)
Anzika Creative Commons License 2006.03.14 0 0 991

Valamit elfelejtettem. A poharak alját lyukaszd ki, ne álljon meg benne a víz. Nem kell túlöntözni a palántát, ne legyen tiszta víz a föld.

A palántázó földet is fertőtleníteni kell! Nem tudom, van-e kis kiszerelésben orthocid, de előfordulhat, oldj fel egy keveset egy flakon vízben és öntözd meg vele a földet. Ha csak nagyobb kiszerelésben lehet kapni, akkor később a felnőtt növényt is tudod vele permetezni. Eláll. Jó a paprikához és a paradicsomhoz is.

Előzmény: cicmarek_ (990)
cicmarek_ Creative Commons License 2006.03.14 0 0 990

Hát az én zacskómban 60 db mag volt. Képhelheted! Kész erdőm lett, ezért aggódom. Mondjuk ma reggel amikor megláttam mennyi ásványvizes palack van otthon, akkor arra gondoltam hogy abba ültetem át, de a műanyag pohár szuper ötlet!!!

Én palántázó földet vettem. Azt is fertőtleníteni kellett volna? Ha igen, akkor így utólag mit lehet vele csinálni?

Mindegy. Most hétvégén mindenféle képpen szétültetem. A paprikát is ki fogom onnan venni, és poharakba rakom, de majd ha csak az is kikelt.

Köszönöm szépen a sok segítséget.

C.

Előzmény: Anzika (989)
Anzika Creative Commons License 2006.03.14 0 0 989

Nem tudom mennyi mag van egy zacskóban, ahány kiszerelés, annyi féle.

Amit én vettem, abban 10 szem mag van, nem tudtad volna nagyon sűrűn ültetni.

Nagyon sűrű lesz, meg kell ritkítani. Egyenlőre várj, várd meg a sziklevelek után az első leveleket, akkor dönts! Nálad az is a gond, hogy nem fertőtlenítetted a földet és lehet, hogy kidől a palánta. Ez akkor szokott bekövetkezni. amikor már több levele van. Viszont, ha szét akarod ültetni, akkor tedd meg szikleveles korban, ilyenkor sinyli meg a legkevésbé.

A nagyobb gondot az ültetési módodban látom "(vele párhuzamosan pedig ment a paprika)". A paradicsom gyorsabban nő, mint a paprika, el fogja nyomni a paprikádat. Szerintem mindenképpen szét kell ültetned a palántáidat. Lehet kapni nagyobb boltokban műanyag poharakat, mint amit az utcai büfékben adnak, vagy az italautomatákban van. Ne nagyot vegyél, mert sok föld kell, de 2dl-es legyen, mert hamar kiszárad.

A paradicsom palánta nem különösebben érzékeny, még pár fok fagyot is elbír, nem nagyon megy tönkre. Én kiszoktam április közepe után ültetni.

A paprika fagyérzékeny, meg szokták várni a májusi fagyokat vele.

A falu tv-ben hallottam, és szerintem igaza volt, azt mondta lendületben növekedjen a növény, tehát már ne érje hideg, ne álljon le a fejlődésben ez a lényeg. Ezt én nem tudom kivárni, mert nem erre vagyok berendezkedve, nincs melegházam, pár palántát ültetek csak. Egy idő után nagyon nehéz vele a lakásban, ha bent van, akkor elnyúlik, mert már áprilisban igen melegek lehetnek, a lakásban kevés a fény. Én már az első napokon, mikor süt a nap kiteszem, szoktatom a naphoz. Ehhez otthon kellene lenni nappal, de dolgozom. Így nem nyúlik el és nem ég el a naptól a palánta.

Sikerélményed lesz a paradicsomtól, mert aránylag igénytelen növény. A paprika már más, sokkal több törődést igénye. Nekem nem volt vele szerencsém, nem jó helyen lakom. Egyedül a fűszerpaprika, ami megterem felénk. Az igénytelenebb.

Előzmény: cicmarek_ (988)
cicmarek_ Creative Commons License 2006.03.13 0 0 988

Hát az az igazság, hogy én baromira tartottam attól, hogy nem fog az összes mag kikelni. De szerintem kikelt mind, és már most nagyon sűrű. Összesen 2 zacskó magot vettem (+ a lugast, de azt 5 pohárba ültettem el), és úgy ültettem, hogy egy zacskót a kb 60-80 cm hosszú balkonládában húztam el (vele párhuzamosan pedig ment a paprika). És - most hogy már volt időm visszább olvasni - okosabb lettem, és most már tudom hogy egy tövön is jó sok pari lesz (a lugast ne is említsük). Szóval biztosan fogok ritkítani, mert ha mindet megtartanám, akkor belefulladnánk a pariba. Ráadásul nem is tudnám mibe átültetni, nincs ennyi tejfölös flakon. Majd jövőre ...

Kérdés, hogy mi alapján csináljam, hogy döntsem el, hogy melyiket szedjem ki. Elég csak arra koncentrálni, hogy 5 cm legyen két hajtás között? Vagy most még várjak vele? Most mindegyiknek két picike levele van. És mekkora az esélye annak, hogyha kiültetem a palántákat, akkor meg is maradnak. Mert ha magas a "pusztulási arány" akkor ugye többet kellene meghagyni. Bocsi, de tényleg nagyon kezdő vagyok. De imádom a paradicsomot! :-)))))

Sajnos a miatt, hogy a paradicsomot egy ládában ültettem a paprikákkal, nem tudom radiátorra tenni. Így marad a várakozás. Viszont a két hét szombaton letelik, úgyhogy sokat már nem kell várni :-)))

Amúgy köszi, nagyon jókat írtál. Meg persze a többiek is.

És nagyon szép paradicsomjaitok voltak tavaly. Remélem idén én is büszkélkedhetek majd hasonlóakkal.

Köszi mégegyszer

C

Előzmény: Anzika (987)
Anzika Creative Commons License 2006.03.13 0 0 987

Vannak itt olyanok, akik messze jobban ott vannak a szeren, mint én, csak az idén nem igen irogatnak.

A paprika lassabban kel ki, de ha ráteszed a radiátorra, letakarod nejlon fóliával, hogy ne tudjon kiszáradni, akkor igencsak le tudod rövidíteni a kelési időt. Csak figyelni kell, mert amikor kel, le kell venni róla a fóliát, mert elnyúlik. Két hét alatt különben kikel minden beavatkozás nélkül is. Az erőspaprika szokott a leglassabban kikelni, gyakran 3 hét is kell neki.

Én ha ládába ültetek is, már a magokat egymástól 5-6 centire teszem, nem szoktam ritkítani, mert szép sorban kelnek ki. Megritkitod, vagy pohárba szétülteted, miután kikelt,még 2  szikleveles korában, akkor nem sinyli meg annyira. Azért Te ne félj, hogy nagyon megnőnek, mert már március közepe van, a kikelő palántáid alig több, mint egy hónaposak lesznek, mire kiülteted. Áprilisban már nappal kirakhatod a napra, nem nyúlik el nagyon.

A permetezés érdekes dolog. A talajt fertőtleníteni kell, amibe a magot elültetted, mert amikor már kezd tetszeni a palántáid, egyik napról a másikra kidölhet.(orthociddal, vagy ha van Zineb-ed, akkor azzal). És már nem tudsz újjat ültetni, mert késő lesz. Hiába geggyülted a palántákat heteken keresztűl.

Én meg szoktam permetezni kiültetés után hamarosan réz-oxid kloriddal, attól megerősödik a palánta, vastagabb lesz a levele, ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben. A permetezés nem azt jelenti, hogy eszetlenül permetezünk, de ha enni szeretnénk a termésünkből egész nyáron, akkor elkerülhetetlen. Ha szellős helyre ülteted a paradicsomokat, akkor ritkábban kell permetezni, a paprika nem szereti a huzatos helyet. Lehetőleg mindig megelőző permetezést kell eszközölni, mert utólag már késő.

Én sem permetezek 3-nál többször nyaranta, csak ha szerencsém van, jókor csinálom. Uborkát gyakrabban szoktam.

Előzmény: cicmarek_ (986)
cicmarek_ Creative Commons License 2006.03.13 0 0 986

Ez így igaz!

Sajna most volt csak időm egy kicsit (tényleg csak egy kicsit) visszaolvasni a topikban, és látom hogy nagyon ott vagy a szeren!!! Tudnál segíteni abban, hogy a paprikák kb mikor bújnak ki? Azt is ültettem ugyanis, egy időben a parikkal, és még se híre se hamva.

Lenne még egy olyan kérdésem is, hogy sajna nem volt elég tejfölös flakonom, így normál balkonládába vetettem el a magokat (de persze bent tartom, nem kint). Majd meg kell őket ritkítani, vagy mit kell velük csinálnom, mert gonodolom a kiületetésig nem fogják bírni, olyan sokan lesznek egy ládában.

És még egy: muszály a palántákat permetezni? Én úgy örültem hogy végre lesz saját kertem, és nem kell a mindenfélével agyonkezelt dolgokat ennem. Nem vagyok biozabáló, csak arra gondoltam, hogy talán permetezés nélkül is lehet zölgdéget-gyümölcsöt saját fogyasztásra "nevelni". Vagy ez annyira csacskaság, hogy felejtsem is el?!?!?

Köszi előre is

C.

Előzmény: Anzika (985)
Anzika Creative Commons License 2006.03.10 0 0 985
Látod, milyen okos vagyok?
Előzmény: cicmarek_ (984)
cicmarek_ Creative Commons License 2006.03.10 0 0 984
Kis is bújtak :-)))))
Előzmény: cicmarek_ (983)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!