A talajtakarásnál nedvesebb a talaj. A szőlő gyökérzete a felső rétegben jobban fejlődik , amikor viszont lekerül a takarás érzékeny lesz az aszályra pont emiat.Ezt persze a szakirodalom monja mert nem próbáltam még.
Ilyenkor, augusztus elején kap a szőlő egy kontakt védelmet, és - hacsak valami elképesztő nem történik - kihúzza vele a szüretig. Szombaton levágtuk a tetejét, és megpermeteztem (rézgálic + thiovit). Elvileg napos őszünk lesz, nem igazán a perenoszpóra ellen gyúrtam, szerintem a hőmérséklet megy még 25 fok fölé.
A szőlő szép, a jégverés az egyetlen "makula" rajta, de hát az ellen nem tudtam védekezni. Szerencsére az özönvízszerű eső egyelőre elkerülte a szőlőt (Pesten eshet) ha természteti csapás nem éri, akkor egy levelezés van hátra a fürtzónában, más semmi. Aztán: SZÜRET!!!!
-Csak azt akartam nyekeregni, hogy a nyolcvanas években volt olyan, hogy végigért a traktor az utolsó soron és elkezdett esni. Másnap reggel ott folytattuk ahol az előző nap abbamaradt. Azután olyan is történt, hogy a gép két hétig nem tudott rámenni a területre. Kínunkban már azon gondolkodtunk, hogy elő a gumicsizmát, meg a hátit.
Én is csak akkor permetezek,ha nagyon kell. A szőlőt tavasszal telepítettem és amikor megláttam rajta a peronosz jeleit nem biztam a dolgot a véletlenre.Ugyan így jártam az uborkával is.Most csend és nyugalom van.De én is úgy érzem ez az időjárás még csinálhat bajt,igy résen kell lenni.Üdv mindenkinek.Öcsike61
Biatorbágyon, pontosabban Torbágyon (Bp-től 16 km), most már csak a kertünkben van kb. 400 tőke. Még az apám telepítette, vegyes fajtájú. Elsősorban Bianca+Zalagyöngye+1 ismeretlen fajta (Zalagyöngyének adták, de szerintem Aletta). Friss nyögdíjasként most a kert a fő időtöltésem. Van még 40 gyümölcsfám is, termése saját fogyasztásra. A szőlőre visszatérve, sajnos nem lehet lugasos művelést folytatni, mert fagyveszélyes, huzatos a kert. Marad a hajlongás, egyedül a hagyományos kötözés zavar. De ezt a feleségem felvállalta. Nincs különösebben nagy termés, általában 50-180 l volt eddig. Tavaly kezdtem a pótlást, de különösebben nagy értelme nincs, a fiamat nem érdekli, vőm meg nincs.
De, jó érzés saját bort inni, elücsörögni, beszélgetni mellette.
Köszöntöm a Fórumban hozzászólókat. Amatör szőlész, több évtizedes szőlőtulajdonos vagyok. Kb. két hónapja tévedtem ide, érdeklődéssel olvastam – esetenként igen fontos és szinvonalas hozzászólásokat találtam, gratulálok. A jövőben valószinűleg én is megnyilvánulok egy-egy esetben.
Biztos h. kellenek még ezek a felszívódó szerek mind a lisztharmatra, mind a peronoszra? Persze ha a tavalyi augusztust veszem például (sajna a sok csapadékra idén is utalnak jelek) vagy ha valaki biztosra akar menni, vagy nem tud 2 hétig kimenni a szőlőbe...
Üdvözlet mindenkinek! Lenne egy kérdésem a ridomil plus vegyszerrel kapcsolatban.Sikerült a peronoszt megfogni vele a szőlőben és az uborkában is,de nincs ráírva a tasakra az uborkára vonatkozó élelmezésügyi várakozási idő.Van valakinek infója ezzel kapcsolatban. Öcsike61
-Rossz helyen kereskedsz Kedveském! Ha ráolvasással tudnám elhajtani a peronoszpórát, a lisztharmatot, mindenféle gombát, meg atkákat, illoncákat, akkor az összes gyártó, meg kereskedő éhenhalna. Én meg jó pénz keresnék. A kollegáknak meg nem kéne loholni a szőlőben. Olcsóbban megúsznák. A sündisznókat nem bántjuk, mert az csak a majsai címerben eszi a szőlőt.
Én is hobbynak használom és kezdő vagyok. Olvasd vissza a korábbi hozászólásokat érdekes dolgokat irnak én is ezt tettem. Megalapozott tanácsot persze ezután sem tudnék adni mivel továbbra is amatör vagyok, de hátha errejár egy profi és eligazit téged.Azt azért biztosan tudom nem kell naponta permetezned nem komolyan mondtam a válaszomban lalá-nak.Tartom a 14 napos fodúlókat még ha tévedek is.
Én ,,hobbi kertész", vagy inkább kényszer hobbi kert résztulajdonos vagyok, így nem sokat értek a dolgokhoz. Ebben az évben Shavittal permetezek, 7-10 naponta. Most viszont mifelénk is naponta esik az eső... Próbáljak sűrűbben permetezni? Maradjak a Shavit-nál, vagy az eső utáni permetezésre használjak bordói lét? Mondjuk a napi permetezésre sem időm, sem energiám...