Keresés

Részletes keresés

Anzika Creative Commons License 2006.04.06 0 0 1035
Szerintem minden paradicsomot lehet helybe ültetni, csak később lesz rajt termés. A lugasparadicsomok is nagyra nőnek.
Előzmény: bundyfiu (1034)
bundyfiu Creative Commons License 2006.04.05 0 0 1034

Sziasztok!

örülök hogy újra idetévedtem. Szeretném kérdezni hogy létezik olyan paradicsom amit helyre lehet vetni. Szóval amit nem kell palántázni?. Mert sajnos nincs most rá mód.

A másik meg hogy melyik az a paradicsom amiből szép nagy "fa" lesz?

kikke Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1033

Sziasztok!

Vasárnap a piacon vettünk 3 tő lugasparadicsomot, kb. 25 cm magas, erős, vastag szárral. A teraszra szeretném kitenni nyáron - most már mehetnek ki, vagy várjak - , mekkora cserépbe (vödörbe) ültessem? Természetesen egyesével, támaszték megoldva.

A földbe marhatrágyát tehetek, vagy valami speckó táp jobb lenne? Na és mikor, milyen táp? Vízigénye?

Előre is köszönöm a segítséget,

kikke

Anzika Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1032
Én nem tudom, mennyi idő alatt kell bimbósnak lenni, de Frint azt írja, hogy addigra bimbós lesz. A módszer érdekel, hogy én is bimbós palántát ültethessek ki.
Előzmény: Teaway (1031)
Teaway Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1031

"Hogyan fog 40 centis, bimbós palántád lenni 25 nap alatt?"

Miért kellene neki ilyen gyorsan?

Előzmény: Anzika (1029)
Anzika Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1030

Na itt vannak a kiülltetett palánták.

Anzika Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1029

Már vártam, hogy megjelenj, nem értettem, miért nem segítesz a kérdezőknek?

Ha paradicsomtermesztésből élnék, én sem tenném ki, de én csak 10 db-t ültetek és van még tartalékom. Ha valami baj van, akkor pótolom.

Fólia alá nem tehetem, mert a kert messze van, a fólia mellet, ha nem automata szellőztetésű, valakinek nyitogatnia kell, mert megfő alatta a palánta.

Egy hónapod sincs május elsejéig, a tegnap elültetett mag min 3-4 nap múlva kel ki, tehát ápr. 7 körül. Hogyan fog 40 centis, bimbós palántád lenni 25 nap alatt?

Előzmény: Frint (1025)
Frint Creative Commons License 2006.04.02 0 0 1028
:)
Előzmény: Anzika (1027)
Anzika Creative Commons License 2006.04.02 0 0 1027
Tegnap kiültettem, jöjjön, aminel jőni kell.
Előzmény: Frint (1025)
kozak26 Creative Commons License 2006.04.01 0 0 1026
Tegnap elszortam a futoparadicsom magjait. Mar igy is lejart a szavatossaga, egy probat mindenkeppen meger. Ha meg beerne rajta valami az iden, jeleneni fogom.
Frint Creative Commons License 2006.03.31 0 0 1025
Üdvözöl minden paradicsomost a topicgazda :) Lassan visszatérek, ez egy igazán jó kis csapat...
A hétvégén fűtetlen fólia alá már lehet vetni a magot, én idén úgy 20 fajtával próbálkozom, részben totálisan ismeretlenek.
Szabadba én még nem tenném ki, lesz még talajmenti fagy itt, nem is egy, és szerintem azt rosszul tolerálja. Május elseje után viszont már mehet, addigra 40cm-es bimbós palántákat akarok faragni...
Anzika Creative Commons License 2006.03.31 0 0 1024

Én enm sok paradicsomot ültetek, talán 9-10db-ot. Ma reggel kutyasétáltatáskor úgy döntöttem, kiültetem szabadba, ha holnap véletlenül elmegyek a telek felé. Lesz, ami lesz. Vagy szerencsém lesz, ha nem akkor még van annyi palántám, hogy pótolni tudom. Azért jutottam erre az elhatározásra, mert már harmadik napja felejtem el bevinni a palántákat éjszakára a szobába.

Hosszú tél volt, hátha berobban a tavasz és már nem lesznek fagyok. Idén márc 10 körül ültettem el csak a magokat, nagyon kicsik a palántáim. Meglátjuk mi fog történni?

Anzika Creative Commons License 2006.03.30 0 0 1023

A dughagyma és a répa, zöldség, borsó sincs elkésve, pláne, ha gyakran esik az eső. Hideg még a föld, a kivűl mást ugysem ültethetsz el. A brokolit még korai kiültetni. Talán inkább nemsokára el kell pohárba vetni a magot.

Ültess kétféle sárgarépát. Rövid tenyészidejüt ( nálunk NANTI a neve), az már júniúsban ehető és hosszú tenyészidejüt, ami szeptemberre fog kész lenni.

Egyszer eláll az eső, pár nap késés miatt ne szenvedj vizes földdel. Disszidálj haza-)))

Előzmény: Rhodka (1022)
Rhodka Creative Commons License 2006.03.30 0 0 1022

Értem.

Németország délkeleti részén lakunk.Nagyon sokat esik az eső,és jóval kevesebbet süt a nap nyáron is,mint Magyarországon.Ez a hét például a hétfő kivételével végig esős volt.És ez így is marad egy jó ideig,pedig bűvölöm az időjárás-előrejelzést...

Még lenne dughagymám,répám,petrezselyemgyökerem,brokkolim,pórém.Tudnék mit csinálni.Ehelyett itt ülök a házban,és óránként nézegetem az időjárásjelentést.Sajnos még mindig ugyanazt írja...szomorú vagyok.

Kriszti.

Előzmény: Anzika (1021)
Anzika Creative Commons License 2006.03.30 0 0 1021

Merre laksz Te, hogy esik az eső? Felénk süt a nap.

Azért eső után közvetlenül ne próbálkozz!

Előzmény: Rhodka (1020)
Rhodka Creative Commons License 2006.03.30 0 0 1020

Köszönöm a választ.Akkor nekiállok még ma,ha eláll az eső.Én azt hittem,hogy ilyenkor nem szabad ásni a földet,és ha nem írsz most,akkor képes lettem volna továbbra is a fenekemen ülni ki tudja,meddig.De nagyon jó hallanom,hogy ilyen rossz időben is lehet tevékenykedni a zöldségesben.Jövőre majd hamarabb kezdek neki.

Paradicsomok jól vannak,nagyon szépek,úgy örülök nekik.

Kriszti.

Előzmény: Anzika (1019)
Anzika Creative Commons License 2006.03.30 0 0 1019

A paradicsom nagy túlélő, nehezen hal meg, ha valamilyen betegség el nem viszi, de ez is kevés permetezéssel elkerülhető.

A saras földdel elég nehéz bánni, mert ha agyontaposod, olyan lesz, mint a beton.

Én elkezdeném ésni, de mindig csak akkora darabot, amit be tudok úgy ültetni, hogy ne kelljen rámenni a felásott részre.  Csikokat ások csak fel. Egy széles deszkát, vagy padlót lefektetek és azon állok, nem tömörítem agyon a földet. Így lassan megy, de nem csúszol ki az időből. Az idő a mániám, mert ha nem ültetem el időben a sárgarépát és a zöldséget, akkor soha nem kel ki. Márc. 15-én mindig elültetem a répákat, dughagymát, borsót. Ha jeges a föld akkor is. Deszkáról szoktam. Április elején el kezd kelni a sárgarépa és a zoldség rá egy hétre. Ilyenkor mindig van esély rá, hogy gyakran esik az eső és nem sül bele a földbe a mag. Az eső nedvesen tartja a felszint, így ki tud kelni. A telek mesze van, én nem tudom öntözni, amikor kel, ezért csinálom így. Ha szerencsém van, akkor esik eső keléskor.  Öntözéskor meg agyontömörödik a föld, azért nem biztos, hogy jó dolog.

Ma felásod, holnap elgereblyézed a földet (addig talán szárad annyit) és deszkáról ültetsz.

Előzmény: Rhodka (1017)
Anzika Creative Commons License 2006.03.30 0 0 1018
Magam nevelem a palántákat. Amikor kiültetés után a paradicsom kb. 0,4m-es lesz, leverek mellé egy kb. 2,5m-es karót, amit asztalossal szoktam vágatni. (létráról szoktam leütni) Folyamatosan kötözöm hetente a karóhoz, ne döljön el. A szárat kötöm csak, nem kötöm egybe a leveleket, hadd szellőzzön, kapjon fényt. Mire túlnövi, arra már késő nyár van, nem nagyon szoktam olyankor már vele foglalkozni, hadd lógjon.
Előzmény: fiola (1016)
Rhodka Creative Commons License 2006.03.30 0 0 1017

Szia Anzika!

Átültettem három darabot,a többit még nem mertem.Félek,hogy megsínylik az átültetést,hisz már olyan nagyok.Ma nagyon szépek,valszeg  vízhiányuk volt.Nem tudtam,mennyi vizet igényelnek,így nem nedvesítettem át a földjüket sohasem.

A maradékot délután kezdem átültetni;úgy nézem,eddig még jól tűri a három darab próbálkozásom.

Mivel nem kapok választ a "Tanács kerestetik" c. topikban,tőletek is megkérdezem,hogyan ássam én föl most az ágyásaimat(ősszel nem sikerült az összeset),ha itt mindig esik az eső.Egyszer zuhog,aztán süt a nap,majd újra esik.A földön nem áll a víz,de nagyon saras,ragad az ásóra.Kb. 7-8 fok van,sok eső,nekem meg rengeteg dughagymám,meg magjaim,amiket el kellene vetnem.Nem fogok kifutni az időből szerintetek?Más hogy veteményez ilyenkor?Saras földbe lehet magokat vetni?

Még Tapasztalatlan Kriszti.

Előzmény: Anzika (1015)
fiola Creative Commons License 2006.03.30 0 0 1016

Te magad neveled a palántákat?

Mire kötözöd a 2m-eseket? Pár éve én is próbálkoztam lugassal (akkor még nem tudtam, mi fán terem), de mindig túlnőtte a támasztékát, így egy idő után feladtuk.

Előzmény: Anzika (1015)
Anzika Creative Commons License 2006.03.29 0 0 1015

A sziklevél mindig leszárad egy idő után, az nem baj.

Nem kell naponta öntözni, nem vizipálma, hogy állandóan vízben álljon. Két naponta elég, de az öntözésnél át kell az egész pohár földjének nedvesednie.

Nézd, az átültetés a palántát visszaveti, leáll egy ideig a növekedésben, de ültesd át, mert még kb. 2-3 hétig nem igen lehet kiültetni. Arra rendbejön és a kiültetésnél ha nem sérül, akkor folyamatosan fog nőni.

Én tavaly ápr. 10 körül már kitettem a paradicsomaimat. Kockáztatok, persze én 10 tőnél többet nem ültetek, mert csak magunknak kell. Idén is kifogom, de van még 10 tartalékom, amit akkor ültetek ki, ha baj történik. Ha nem történik baj, akkor a szomszédomnak odaadom, örömet szerzek vele.

Előzmény: Rhodka (1014)
Rhodka Creative Commons License 2006.03.29 0 0 1014

Már jobban néznek ki.Jól meglocsoltam őket.Úgy látom,a vízhiány volt a baj...

Nem dőltek el,hanem a legalsó két sziklevél "elfonnyadva" lelógott a földre.Nagyon megijedtem,azt hittem,haldokolnak.Most mintha magukhoz tértek volna.Mindig jó nedves legyen a földjük,minden nap öntözzem meg?

Bocsi,ha hülyeséget kérdezek,de ezelőtt még soha nem volt növénykém.Eddig naponta egyszer kaptak vizet,az elégnek látszott nekik;kivétel tegnap,amikor nem locsoltam.

Még egy kérdés:ültessem át őket most egyenként poharakba,nem késő már az átültetés?Vagy hagyjam így,ahogy vannak?

Köszike.

Kriszti.

Előzmény: Anzika (1013)
Anzika Creative Commons License 2006.03.29 0 0 1013

Most lekonyultak, vagy eldőltek?

Nem jó, hogy 3 van egy pohárban, de attól nem szabad lekonyulnia, ha nem beteg. Talán elfelejtetted megöntözni és akkor összeszedi magát a növény. Vagy előszőr raktad ki szabadba, pl erkélyre, ahol megszorúl a nap, lehet akár 45fok is és elégett a palánta.

Előzmény: Rhodka (1011)
cicmarek_ Creative Commons License 2006.03.29 0 0 1012

Húúúúúú! Köszi! Hogy mik vannak! Na nem baj, jövőre már tudni fogom.

Igen, volt időm, így visszaolvastam kb egy évet a fórumon, és láttam hogy sokan írták hogy elrothadtak a növénykék. Köszi ezt is, utána fogok nézni!

Üdv

C

Előzmény: Anzika (1010)
Rhodka Creative Commons License 2006.03.29 0 0 1011

Sziasztok!

S.O.S. kérdésem lenne:a kis gyönyörűségeim ma délelőttre lekonyultak valahogy,lóg lefelé a levelük.Tizenhatan vannak egy ablakpárkányon,már február 24-től elvetve.A legnagyobb-most mértem meg-17 cm.2 decis pohárban hárman álldogálnak.Nem tudom,mi lehet a baj,mert eddig gyönyörűek voltak.Tegnap nem locsoltam meg őket,mert elég nedvesnek találtam a földjüket.Lehet,ez a baj?Vagy túl sok három palánta egy két decis pohárba?

Most nem is merek hozzájuk nyúlni,úgy értem átültetni őket.Mit tegyek velük?

Kriszti.

Anzika Creative Commons License 2006.03.29 0 0 1010

A palánta nyúlik a fény felé, vékony marad a szára, nem lesz tömör, zömök. Elgörbűl, nem áll meg magában, nehezebben kezelhető. Kiültetéskor ebben az esetben,-én legalábbis- jó mély gödröt szoktam ásni és csak a legfelső hajtást szoktam a föld fölött hagyni. Sokkal szebb a nem elnyúlt palánta, meg jobb is.

Éppen most olvastam kinyomtatva, de valahol a tavalyi hozzászólások között megtalálható a paradicsom, paprika csúcsrothadásáról, aminek a megelőzése fontos. A BIOMIT PLUSSZ-ról van szó. Keressétek vissza és használjátok, mert kellemetlen élményben lehet részetek.

Szerintem ilyen időben kirakhatod a poharasaidat is, de azért nem kell kinthagyni éjszakára, mert megfázik, lelassul a növekedése.

Előzmény: cicmarek_ (1009)
cicmarek_ Creative Commons License 2006.03.29 0 0 1009

Bocs, én írtam el! Mit jelent az, hogy "elnyúlik". Hogy túl magas lesz? És az azért baj, mert jobban ki kell karózni???

Amúgy tegnap délután kiraktam őket az ablakpárkányba! Csak a balkonládásokat, a poharakkal még várok hétvégéig. Úgy tűnt reggel, hogy tetszik nekik! :-))

Üdv

C

Előzmény: Anzika (1004)
Anzika Creative Commons License 2006.03.29 0 0 1008
Magasra nő, karózni kell. Megnő több, mint 2m magasra.  A hajtató, az melegházba is való, de korán ki is ültethető, így már szerencsés esetben júniusban is lehet paradicsomod.
Előzmény: fiola (1007)
fiola Creative Commons License 2006.03.28 0 0 1007

Köszi a jótanácsot!

Úgytűnik, hasonló ízlésünk van: én sem szeretem a felsoroltakat.

A te lugasod az a magasra növő fajta? És milyen a hajtató lugas?

Előzmény: Anzika (1006)
Anzika Creative Commons License 2006.03.28 0 0 1006

Nem nagyon ismerem a paradicsom fajtákat, de azt tudom, a Kecskeméti 262-est nem szeretem, mert vastag a héja, nem hoz nagy mennyiségű termést.

Én a kis átmérőjű (étkezési)paradicsomokat szeretem, nem szeretem a befőzési paradicsomot, se a szilva formájút, mert az száraz. Hajtató lugas paradicsomot ültettem és lugas paradicsomot.

Nem kell előre megmondani, milyen paradicsomot kérsz, mert akkor éppen az van nekik. Mindig meg kell kérdezni, milyen paradicsomot árul?

Előzmény: fiola (1003)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!