ez engem is erdekelne! az epizod cime legalabb, hogy utana tudjak nezni valahol (parbeszedek, ilyesmi).
NAGYON OFF
remelem, tud valaki segiteni... tudtok olyan site-rol, ahol mindenfele szemelyiseg- es egyeb haszontalan tesztek vannak? fontos lenne! koszi!
ON
Ami ma este volt az HBO-n. Cimet nem tudok, csak akkor nezem neha, ha eppen nincs jobb dolgom. :)
Story valami olyasmi volt, hogy a gyerekek lecsukatjak az osszes szulot. Aztan jon egy kocsi az uton, par mondat szinte szo szerint a konyvbol ("Te akartal a mellekuton jonni"), majd beernek a varosba, ahol csak gyereket vannak.
beez: erdekes... ok, ertem en, hogy pl. a different seasons-nek a shawsank redemption film miatt lett remeny rabjai a cime, igy jobban eladhato. de egy olyan konyv, amit nem ismerhet mashonnan az olvaso... szoval akkor minek szol bele? egyebkent a stand-nek te is vegiteletet gondoltal, mint magyar cim? a boritokat akkor hagyjuk, bar azok is erdekelnek :)
Dohinak. Pedig nem kellene meglepődnöd. Én csak lefordítom a könyvet, eladni nekik kell. A Nem jön a szememre álomnak eredetileg Álmatlanság volt a címe, de azt mondták, ilyen könyv már megjelent, ezért változtatták meg, a Rémület a sivatagban-nak eredetileg a Desperation címet adtam, és még most is az a véleményem, hogy jobb lett volna, de hát blikkfangos cím kellett nekik, mert így könnyebb eladni. A borítókról már nincs is kedvem beszélni.
Eszembe jutott valami, remélem még nem írták: A Nem jön szememre álomban szereplő Sonia Denville és a fia Patrick Denville lehet, hogy Susan Delgado és a fia, mivel mindketten meghaltak, és haláluk után a NJSZÁ-ban lévő világba kerültek. (a két nő monogramja megegyezik, a gyerek rajzolt a Setét Toronyról, a Bíbor Királyról, és Rolandról, Klothó és Lakhészisz pedig elmondta, hogy tizenvalamennyi év után két embert meg fog menteni, és az egyiküknek a halála szintén az összes szintre kihatással lesz.)
Az alapötlet nem rossz (bár nem is nagy szám), de szvsz a terjedelem túl csekély ahhoz, hogy igazán kibontakozhasson. Igazán ez is a problémám vele: hogy rövid.
A majom
Na, ez mindjárt más! Átlagos terjedelmű (mármint Kinghez mérten átlagos) novella, klassz, abszolút kinges storyval :] Tetszett a cselekményszál, a főhős visszaemlékezései a régi dolgokra. (ezt nem úgy mondom, mintha egy akkora nagy szám lene, csak simán tetszik)
Káin ébredése
Kissé furcsa novella. Sajna ez is nagyon rövid, és a story is elég átlagos.
Mrs. Todd rövid útjai & A jaunt
Már, mint tudjuk, szerepeltek a Világnagy Strand-ban, és először gondoltam hogy akkor nem is olvasom el őket újra, de aztán meggondoltam magam, elvégre a kettő együtt kb 60 oldal... most a Mrs. Todd-ot olvasom.
Ennyi, de attól függetlenül hogy nem magasztaltam az egekig a kötetet, nem azt jelenti hogy nem tetszett! Nagyon is szórakoztató volt, borzalmasan kikapcsolt arra az időre, amíg olvastam!
Még egy percre:
tom:
Kösz az infót, reméljük tartják az ígéretüket...
night:
Te mennyit olvastál Lovecrafttól? Na csak azért - nem kötekedek, ne érts félre - mert szerintem egyáltalán nem HPL-s a Köd c novella. El tudnád mondani, hogy mitől gondolod hpl-snek? A fogalmazásmód miatt semmiképp (hpl-nél alig van párbeszéd, stb.), aztán hpl-nél többnyire csak pár szereplő van a középpontban, illetve maga a lényeg: a Köd története tipikusan Kinges, miszerint "mi lenne ha egy átlagos hétköznapon olyasmi különleges (félelmetes?) dolog történne, ami egy próba elé állítana minket" - ellenben hpl-nél inkább az egyén szenvedése van fókuszban.
Na de ez csak az én véleményem.
jut eszembe: a magyar skeleton crew-ban benne van a paranoid es a for owen? a remalmokbol sikeresen kimaradt egy vers es egy essze, kivancsi lennek, ezzel mi a helyzet.
beezer: koszi! a cim eszembe se jutott, de most, hogy emlitetted, meglepo, hogy nem a fordito donti el.
mayan: king muvenek eredeti cime the mist, nem pedig the fog. a film pedig keszul - vagy nem, de legalabb tervbe van veve.
Én még csak a majomig jutottam, de eddig háromból kettő. Azaz hármat már olvastam, a Tigris-t nem.
Ez azért átverés. Szerintetek? Végülis ha újra akarom olvasni SK-t, leveszem a polcról a meglevő köteteit.
Na, jó, eredményesen átvert, végülis olvasom a Csontkollekciót. Nekem a Köd nagyon tetszik, és a Majom is. Én is izgultam a főszereplőért, már elfelejtettem, hogy előző olvasáskor mi lett vele.
jaunt? Alfred Besternek volt egy baromi (igazából még fokozám, de nem tudom :o)) jó könyve, a Tigris, tigris!, abban szerepelt a jaunt, mint teleportálási technika. ez is kb. arról szól?
Lehet hogy most begettem magam, en ugyanis erre gondoltam. De most jobban megnezve, ez mintha nem az a sztori lenne. :) Eleg regen olvastam (meg a Galaktikaban anno), meg a filmet is regen lattam.
Na, kiolvastam a Köd-öt.
Baromira tetszett, ez is a nehezen letehető írások közé tartozik. A történet nem rossz, bár egy kis klisé-szerűséget éreztem egy helyen (nem akarok spoilerkedni, szóval legyen ennyi elég), ettől függetlenül klassz!
A vége különösen tetszett, pláne hogy nem erre számítottam.
Ennyi, még szerencsére van kb 500 oldal, remélem az is hasonlóan élvezetes lesz :]
Kb. a Csontkollekció felénél tartok, eddig nagyon élveztem valamennyi írást. Rövid vélemények arról, ami megragadt bennem:
A köd – kisregény terjedelmű, kissé egyenetlen szerkezetű rémtörténet. Az expozíció szvsz túl hosszú, és pld. a vihar leírásáig mintha egyálétalán nem Steve írta volna: csak úgy kopognak a tômondatok, és esetlenné teszik a szöveget. De aztán belelendül, és a vége nagyon ütôs lesz. Tiszta Lovecraft! Szerintem meg kéne filmesíteni.
A majom – kifejezetten az olvasó ijesztgetésre rájátszó, torokszorító novella, úgy felépítve, mint egy thriller. Komolyan izgultam a fôszereplôért, fôleg a végén, a tavon játszódó jelenetnél! :)
A jaunt – egy a szokásosnál is komorabb hangvételű történet, horror, de sci-finek álcázva. kissé kiszámítható a végkifejlet, de nnagyon jól fel van építve, és a történet atmoszférája megragadó. Másodszore éreztem erôteljes Lovecraft-behatást!
Mrs. Todd rövid útjai – egyáltalán nem horror, nem krimi, inkább fantasy beütrést érzetem itt-ott, egyes részei pedig egyenesen szépirodalmi jellegűek. Nagyon szép, keserédes romantikával "elbolondított" történet, hasonló a hangulata, mint az Én szép lovacskám-nak a Rémálmok és lidércek-ben.
A tutaj – szerintem KIng egyik legdurvább és legkilátástalanabb novellája, esélyt sem ad a szereplôinek. Kegyetlen!
A férfi, aki nem fogott kezet – szvsz eléggé átlagos történet, azt leszámítva, hogy itt szerepel az a híres jelmondat, amit többször idéznjek Kingtôl: A MESE SZÁMÍT, NEM AZ, AKI ELMESÉLI. (Vagy valahogy így, fejbôl idéztem.) Amúgy mintha már olvastam volna ezt a történetet valahol. (A Világnagy strandban benne van?)
én a pólusban vettem hátul a mozinál van egy nagyon megbizható kis könyvesbolt. mellette a libriben természetesen még nem volt...
itt minden aznap mikor megjelenik.
Én meg szokásosan közvetlen az Európánál, a könyvesboltban! :-) Van kettő is egymástól nem túl messze, az egyik a József körúton, a Blahától indulva a Rákóczi tér felé; a másik pedig ott van a nyugati és a deák tér között valahol, már elfelejtettem hol pontosan :(
boneheaD:
Amikor megvettem a Lovecraft 1-et, fehívtam a kiadót ( meg a boltot is, ahol vettem ), és aszonták mindkét helyen, hogy idén karácsony! Most ez igaz-e, az egy másik kérdés! Egyébként, ha jól emlékszem, a kiadó telefonját a tudakozótól kérdeztem meg, mert asszem vhol vidéken vannak.
Bi4:
Én a Déli pu-nál vettem 2 napja, ha mész a Déli ABC felé, van egy v.lag butik, a végén egy könyvesbót üvegkalitkában, és ottan!
Susannak: Az apád épp akkora marha, mint én. Gratulálok.
Dohi: Igen is, meg nem is. Hol a fordító írja, hol a szerkesztő, hol a lektor. Mielőtt megkérdeznéd, ugyanez a helyzet a könyv címével is.
tld: ezekrol irogattam az skhq-n. ja, es nem karmazsin, hanem bibor kiraly :) dreamcatcher oktoberben elvileg. (most nezem, threep mar valaszolt. mindegy :))
bone: a steve-o a stephen becezese.
lepcso: az egesz skeleton crew-t muller bernadett forditotta, a galaktikaban levo kodot viszont morvay nagy peter. szoval valszeg vannak elteresek.
susan: udv! :)
apropo, tudja valaki (mondjuk beezer :)), kik irjak a konyvek hatuljan levo ajanlokat? gondolom, a fordito. vagy tevedek?
Hahó. már regisztráltam de ritka vendég vagyok itt és első sorban a Setét Torony sorozat érdekel. ha valaki akar erről vitatkozni, velem tegye. Susan Mejisből szeretettel. Hosszú napokat szép éjszakákat!
A Westend földszintjén levő könyvesbódénál vettem meg a Csontkollekciót, amit rögtön el is hagytam, úgy hogy kidobtan 1800 forintot, de siess, mert nem sok volt belőle, holnap én is megyek vissza.
Na, már megint felületes voltam. Én azt hittem, hogy ez a Lovecraft kötet tényleg "Lovecraft összes", azaz csak ilyen novellákat írt. Azt észre sem vettem, hogy ez az I. kötet. Jó, mi? De majd megpróbálok megcsípni a könyvtárban valamit Tőle, mert most már engem is érdekelne.