Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
A citromfám úgy tűnik, teljesen odalett :( Már nem lehet segíteni rajta, most fogom, és visszametszem elég radikálisan, vagy lesz belőle valami egyszer még, vagy nem... Sajnálom nagyon, mert olyan szépen fejlődött még nálam is, vagy 1-2 hónapot, és csak utána kezdett gond lenni :(
Viszont most a banánfám is valami nem éppen tetszetős tüneteket mutat :( Szerintetek mi ez, ami a törzsén látható? Fekete pöttyök, és sok... Csak nem ez is valami gomba??? És a legalsó levele már sárgul is el :( Mi van vele? Nem tudja valaki? Csatolom a fotókat, és köszönöm előre is,ha tudtok valami okosat.
Nem viccelek, a feleségem az egyetemen dolgozik, van is pár személyes jó ismerősöm a botanikusok között (is), nem csak a vegyészeknél. Pár napon belül személyesen kimegyek a Füvészkertbe, és megkérdezem, mit tudnak ajánlani.
Ha gondolod, holnap telefonon érdeklődöm a Füvészkertben, hogy ehető-e banánjuk (nem tartozom abba a körbe, akiknek az ott termett déligyümölcsökből kóstolni is lehet, így nincs személyes tapasztalatom).
Azt is megkérdezhetem, melyik tipusuk van nekik, és lehet-e hozzájutni - és mennyiért - egy fiatal hajtáshoz.
Köszönöm szépen a tájékoztatást. Még nem olvastam végig a régebbi hozzászólásokat amiket tanácsoltál, de már most lenne egy kérdésem. Hol lehet ezt a Musa basjoo fajtát beszerezni?
Van még egy kérdés, de lehet, hogy hülyeség. De azért felteszem, mert akkor hülyén halok meg: A banánfák hoznak is termést? Mármint az itthon tartott banánfák. És ha igen ezek ehetőek is?
Igen van olyan banán, ami túléli a telet szabadban nálunk, ez a Musa basjoo. Természetesen nem a levélzete, hanem a föld alatti része, a gyökere, rizómája. Ősszel lefagy a levélzete, le kell vágni, be kell jól takarni, avart földet tenni rá, minél jobban meg kell óvni a nedvességtől, azután áprilisba kihajt, évelőként viselkedik. Nyáron piszok gyorsan nő, 4-5 nap alatt egy levelet hoz. Azonban életbenmaradása így is határeset, nálam 2 telet bírt ki azután kipusztult, de vannak szerencsésebbek, ahol évek óta kihajt tavasszal és egyre nagyobb és több lesz belőle, kis banánerdő. De más banánfajta nem alkalmas a kiültetésre, bár még próbálkoznak néhány fajjal. A boltokban kapható díszbanán semmi esetre sem marad életben.
Nézd vissza a 1900. (9 lappal ezelőtt) és 2005. hozzászólásom, képek is vannak. Vagy keress rá a Musa basjoo-ra. Vagy nézd meg a http://palmaligetetmagyarorszagnak.com/modules/news/ ahol szintén találsz példákat, leírásokat, a newsban és galériában.
Új vagyok ebben a topikban, de nekem is van banánfám. Lenne egy kérdésem: a kertitavas topikban történt ugyanis, hogy az egyik fórumozó írta, hogy télen is kint hagyja a "szabadföldben" a banánfáját, csak visszavágja és jól betakarja. A kérdés az lenne, hogy létezik-e ilyen? Kicsit kételkedem, de ha innen is kapok pozitív visszajelzést, akkor nemcsak, hogy elhiszem, de ki is próbálom.
Kösz! Van egy melléképületem, úgy 5-8 fok közötti hőmérsékleten vannak a citromfáim, és egyéb növénykéim (vagy 30-35-en) (ja, és ott teleltettem e tekimet is, most először, mert eddig minden télen a lakásban volt ébren). Az enyhe fűtés oka, hogy nem szeretném, ha a vízvezetékem befagyna - pár évvel ezelőtt a hőmérő még 2 fokot mutatott a nappaliban a citromok mellett, de a falba rejtett csőbe befagyott a víz, kb 5 e Ft volt, hogy új keverőcsapot kellett vennem (még szerencse, hogy csak ez ment tönkre, nem a cső adta meg magát a falban).
Nem kell fotózni, gondolom, megnézted átültetéskor. Ha vannak fehéres vagy sárgásfehér új gyökerek (ezekből biztos, hogy volt a régi cserép alján, jól láthatóan), az jó, ha meg barnulnak a gyökerek, akkor rothad.
Ma egy hete írtam a 2163 hsz-ban, hogy a kumkuát levéltöveknél apró pöttyöket fedeztem fel. Egy hét alatt ekkorát fejlődtek a bimbók. Azt nem tudom, miért csak most érzi, hogy itt a "tavasz". Az idén már biztosan nem érik be a termése.
Flanell is mondja, meg Te is, hogy nézzem meg a gyökerek állapotát, de ha egyszer nem látni semmit??? Egy nagy köteg valami, amit nem lehet szétszedni, nem hogy még a fő gyökérzetet látnám... Sok- sok apró kis gyökér van...
Mit csináljak, akkor most szedjem ki megint a földből, hogy lefotózzam?
Hát, eléggé ráhagytad, ilyenkor az ember már sajnálja nagyon nyirbálni, szerintem úgy általánosságban azt lehetne mondani, hogy minden hajtást az utolsó elágazás felett felére. Nem árt még pár elágazás.
De igazán hozzászólhatna más is, nekem mandarinjaim vannak, az kicsit másként viselkedik.