Keresés

Részletes keresés

lalá Creative Commons License 2006.08.29 0 0 942
-Menjünk el, nézzük meg a helyszínen! Csak sajnos nem kaptunk meghívót.(hihihi)


-Refraktométernél meg ugye mínusz 15% is. Kellene a szép ősz, de ahogy ezt az esőt elnézem...(skálák alján, tetején nincs utalás a dimenziókra?)
Előzmény: Zalancelot (939)
GLEVENTE Creative Commons License 2006.08.29 0 0 941

"15-ös átlag mustja volt a szilváninak"

 

Akkor megnyugodtam! Édesapám kóstolás alapján szintén 15-ösnek saccolta a szilvánit. Könnyű neki, 40 évnyi gyakorlata van :))) 

Előzmény: Zalancelot (939)
Tündi29 Creative Commons License 2006.08.28 0 0 940
Kedves Borbarátok!!



Aki szeretne dolgozni a Várban a Borfesztiválon,az küldjön egy mailt.



Üdw,T.
Zalancelot Creative Commons License 2006.08.28 0 0 939

Továbbra is tartom, hogy a kóstolással döntheti el, milyen szőlőt fényképezett le.

Szlanka is lehet, de akkor a kóstoláskor egy nagyon lédús, vékonyhéjú, bógyókban,  kissé jellegtelen ízt fog érezni.

A képről nem nagyon lehet eldönteni, de a valóságban a fürtnagyság lényegi különbséget tesz a kövidinka és a szlanka közt, mert a szlanka fürtjei akár a kövidinka 2X-ese is lehet, ráadásul a bogyói is nagyobbak, a fürtje kissé laza, míg a kövidinka kimondottan tömör.

 

Más.

A szomszéddal kicsit belekukkantottunk a szőlőbe megvizsgálni az érés állapotát, és kipróbálni  a vadonáns REFRAKTOMÉTERÉT. :-)))

Minthogy Szlovéniából származott, és magyar nyelvű leírása nem volt hozzá, csak azt nem tudta, (tudtuk) a 3 skálából melyik az igazi.

Rövid úton megoldottuk a gordiuszi csomót, 3 fürt szőlőt egy szűrőn és tölcséren át belepaszíroztunk a mérőhengerbe, és bele a fokolót.

Elszomorodott, mert az a skála az igazi, amelyik a legkevesebbet mutatta.

De hogy ne csigázzam az érdeklődőket 15-ös átlag mustja volt a szilváninak.

A kukucskával  több szőlőt megvizsgálva az Olaszrizling 11-12 körül, a Pinor Noir 13-14 körül jár.

Szóval kellene a szép hosszú ősz.

 

 

Előzmény: Törölt nick (938)
2elkedő Creative Commons License 2006.08.28 0 0 937

Azt hol írta hogy idei a kép??

A levele alapján bezony kövidinka, aztán a szomszéd szőlőjében az idén ugyanilyen ritkás a fürt és már pirosodik rendesen(látom mindennap)

vulkánok tüze Creative Commons License 2006.08.28 0 0 936

 

 

ez szerintem is szlanka (mifelénk így mondják a szlankamentát)

Előzmény: covycovy (930)
lalá Creative Commons License 2006.08.28 0 0 935
-Inkább. A Kövidinka tömörebb, a Bakator meg pirosas erezetű.
Előzmény: GLEVENTE (934)
GLEVENTE Creative Commons License 2006.08.28 0 0 934
további tipp: szlankamenka?
Előzmény: GLEVENTE (933)
GLEVENTE Creative Commons License 2006.08.28 0 0 933
Csak tipp: piros bakator?
Előzmény: covycovy (930)
Zalancelot Creative Commons License 2006.08.28 0 0 932
A kinézete alapján lehetne az is.
Csakhogy a kövidinka október közepére érik, ahhoz ez nagyon előrehaladott fázisban van, ebből következően nem tartom valószínűnek, hogy az lenne.
Javaslok erre egy próbát , a kóstolást.
A Kövidinkának vastag héja és kissé kesernyés utóize van.
Előzmény: 2elkedő (931)
2elkedő Creative Commons License 2006.08.28 0 0 931
Kövidinka
Előzmény: covycovy (930)
covycovy Creative Commons License 2006.08.27 0 0 930
Valaki megtudná mondani milyen fajta szőlő ez?







Remélem most jobb lesz!
covycovy Creative Commons License 2006.08.27 0 0 929
Valaki megtudná mondani milyen fajta szőlő ez?

[image1]

[image2]

[image3]
covycovy Creative Commons License 2006.08.27 0 0 928
Valaki megtudná mondani milyen fajta szőlő ez?





lalá Creative Commons License 2006.08.27 0 0 927
-Aha. Felénk kacs-szőlőnek. Mert homológok.
Előzmény: Zalancelot (926)
Zalancelot Creative Commons License 2006.08.27 0 0 926

A másodtermést felénk Szt. Márton szőlőnek nevezik.

(Szt. Márton --> Nov.11)

Van szőlőfajta, amelyik szépen kineveli és be is érleli a másodtermést.

A Szőlőt beszántóknak jó csemegéje ez.

 

Akadnak aki valóban decemberben szüretelnek, akik borkülönlegességet, un. jégbort akarnak készíteni.

Előzmény: 2elkedő (924)
2elkedő Creative Commons License 2006.08.27 0 0 925

Akkor

Egyébként édes mint a méz

Előzmény: 2elkedő (924)
2elkedő Creative Commons License 2006.08.27 0 0 924
Akor lesz decemberi szüret hehe
Előzmény: lalá (923)
lalá Creative Commons License 2006.08.26 0 0 923
-Az Biancán két virágot találtam.
Zalancelot Creative Commons License 2006.08.22 0 0 922

Heles!

:-)))

Előzmény: Cirfandlia (917)
RAMBO Creative Commons License 2006.08.22 0 0 921
De hiszen még szeptember végéig van majd' másfél hónap! A muscat sztem rengeteget cukrosodik egy hónap alatt. A furmintnak még több ideje van. Szerintem no para, ez még OK is lehet.

Nekem egyelőre szép a szőlő, hétvégén kikarózom az új töveket, leltárt veszek fel tavaszra. Most erős szél volt, megnézem mit tett.

Idén a muskotályt későn szedem le, október első harmadának végén, a második harmadban pedig a rizlinget. Idén jók a hordóim (remélem), nem lesz már olyan probléma, mint tavaly.
Előzmény: csite (918)
GLEVENTE Creative Commons License 2006.08.22 0 0 920
Egész pontosan: Növény- és Talajvédelmi Szolgálat
Előzmény: GLEVENTE (910)
GLEVENTE Creative Commons License 2006.08.22 0 0 919
Kézi bogyózó?! Mi az, csak nem egy pár gumikesztyű meg egy villa? :))
Előzmény: Cirfandlia (912)
csite Creative Commons License 2006.08.22 0 0 918

természtesen refraktóval néztük mi is :)

ja, és hozzá kell tennem, hogy ezek mindig a vállakról szedett, érett szemek voltak

a takart részek 3-6-os fokkal borzasztottak el

Cirfandlia Creative Commons License 2006.08.22 0 0 917
jaja, de inkább a Refraktométert használjuk :).
Előzmény: Zalancelot (915)
Zalancelot Creative Commons License 2006.08.22 0 0 916
2003-as évben inkább az volt sok helyen a gond, hogy túlértek a szőlők és elégtek a szükséges savak is.
Előzmény: Cirfandlia (914)
Zalancelot Creative Commons License 2006.08.22 0 0 915

Kostolgatás alapján, nem tűnik elmaradottnak a szőlő érése.

Persze most már érdemes lesz bevetni a defraktométereket, mert az inkább ad támpontokat  az érés állapotárol.

Előzmény: csite (913)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.08.22 0 0 914
Hát az eléggé karcsú! :) Pár szemet lecsíptem a zsendülőkből, egész jók már, persze még brutál savval, de nem mértem. Azért a tavalyinál sokkal jobban állunk ;) én úgy látom érésidőben (a gyümölcsök is úgy jönnek) átlagos felénk az év, június közepéig jelenős lemaradás volt; azután brutál hajrá, majd az aug első fele megint befékezett (persze ekkor nyaraltam :)) de még sokminden eldől a következő két hónapban. Azért aug.ból is van 10 nap... szóval nincs késő. Bár ez sem lesz egy 2003as év az már biztos :).
Előzmény: csite (913)
csite Creative Commons License 2006.08.22 0 0 913

néztél cukorfokot is?

 

Mádon a dűlőkben "garázdálkodva" kicsit lemaradottnak érzem az évet, a furmint 6-9, hárs is kb. ennyi, a muscat volt 12-14-es cukorfokú. Hiányzik a sok napfény.

Előzmény: Cirfandlia (912)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.08.22 0 0 912
Tegnap leleveleztem a szőlősorok déli oldalát (aug. elején egy szolidabb ritkítást már megtettem) a fürtöket teljesen kitakartam az árnyékból; most már nem félek a perzseléstől. Végeztem egy utolsó fürtritkítást :) is, de most inkább a fejlődésben hátrább tartó, elmaradt fürtöket, billingeket szedtem le - volt pár ilyen, a hajtások felsőbb részén a később virágzottakból. Ma kap egy rothadás elleni spec. botricidet (Rovral), mert szépen zsendül és ilyenkor könnyen beindul, és már csak egy hónap jóidő kell ....:) úgy érzem mindent megtettem idén, a növények egészségesek, a termés szépen mutatkozik, ha nem lesz nagy pech, jobb mustot szűrhetek mint az előző két évben. (pláne h. ott figyel a pincében már egy kézi bogyózó is:)) 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!