Keresés

Részletes keresés

devpernull Creative Commons License 2006.04.26 0 0 1064

Sziasztok!

Pár hete nagyon finom koktélparadicsomot vettem egy nagyáruházban, édes, kemény húsú és fürtös volt. Az általatok írt hozzászólások alapján áztattam és szárítottam a magokat és tegnap kikeltek! Remélem nem hibrid volt, ez nyár közepére kiderül. Én is gondolkodom a balkonos termesztésen, bár van kert is. De olyan jól nézne ki pár paradicsomfürt az erkélyen!

dev

Frint Creative Commons License 2006.04.26 0 0 1063

Szia, a várakozás nagyobb gondot okoz, a korai kiültetés kisebbet. Nosza, ki vele!

A jövő évben a kikelés után próbáljad visszavenni a miniház hőmérsékletét, mert a melegtől elnyúlik a palánta. 4 leveles korától már csak éjszakára rakjál fedelet föléjük. Edzeni kell őket a kinti klímához, mert különben megsínylik az átültetést.

Előzmény: írhaTOM (1062)
írhaTOM Creative Commons License 2006.04.26 0 0 1062
Kellene még egy kis megerősítés!

Olyan szépen fejlődtek a mini-üvegházamban (ablakokból tákolva) a paradicsomok, hogy cirka 30 centisek, és szép nagy bimbók vannak rajtuk. Félek, ha tovább várok a végleges helyre ültetésükkel, akkor virágzás közben nagyon megsínylik. Kiültethetem most már őket? Tartalék palántám nincs, sőt magom se nagyon :-(, úgyhogy, minden reményem az idei növénykékben van.
Előzmény: Frint (1061)
Frint Creative Commons License 2006.04.26 0 0 1061
Szia, hát a kompenzálás ide nem jó kifejezés, de ha arra gondolsz, hogy szisztematikusan -  programszerűen fogsz védekezni, és megelőző jelleggel, akkor biztosan sikerülni fog. A réz néha elég, de nem mindig, felszívódó szerek is kellenek, bár a tavalyi évben az is kevés volt. Sok sikert, drukkolok Neked. Frint
Előzmény: írhaTOM (1059)
kozak26 Creative Commons License 2006.04.22 0 0 1060
Ma sikerult vasarolnom paradicsompalantat 100ft/db aron.
Vettem valami holland savmentes fajtat is, meglatjuk milyen lesz.
írhaTOM Creative Commons License 2006.04.21 0 0 1059
Hát, köszi az infót... Utánanéztem, cirka 13 ezer egy 5 kilós csomag, kisebbre nem is akadtam. Meg aztán amit olvastam róla, kicsit mellbevágott. Lehet, hogy ezt még az én kedves-drága gilisztáim se élnék túl?! Szóval bizonytalan vagyok.

Ha úgy döntök, hogy nem fertőtlenítek, kompenzálhatok inkább több rézzel (permetezés formájában, persze)?
Előzmény: Frint (1058)
Frint Creative Commons License 2006.04.20 0 0 1058
A szer neve Basamid, a dobozán részletes leírást találsz a felhasználásáról. Még nem késő belefogni, biztos, hogy nem 18 ezer pénz.
Egy kis háttéranyag: a termesztőberendezésekben használt föld nagy számban tartalmaz élő szervezeteket (csigákat, vírusokat, rovarokat, fonálférgeket, gombákat, algákat és baktériumokat), valamint gyommagvakat. Kedvező esetben ezek kiegyensúlyozott talajéletet eredményeznek. Az egyensúlyt a monokultúrás termesztés és a növényházi viszonyok könnyen felboríthatják. Rövid időn belül a korábbi állapotot csak a talaj fertőtlenítése útján tudjuk helyreállítani. A fertőtlenítés drasztikus művelet, célja a földben található összes élő szervezet és a gyommagvak elpusztítása. A beavatkozás után szerencsére gyorsan és kedvező arányban ismét megjelennek az élőlények.a granulált fertőtlenítőszer kijuttatása után a talajt fóliával célszerű takarni. Ezzel csökkenthető a kigőzölgés, fokozható a hatás.
Előzmény: írhaTOM (1057)
írhaTOM Creative Commons License 2006.04.20 0 0 1057
Konkrét kérdésem az, hogy MIVEL fertőtlenítsem a talajt? Úgy, hogy a tavalyi paradicsomokat kiirtó fertőzéseknek írmagja se maradjon, lehetőleg...

Találtam valami csodaszert, 18 ezer forintért, de ennyit nem szánnék rá, azt hiszem.
Frint Creative Commons License 2006.04.20 0 0 1056
Ötlet van: talajfertőtlenítés, alapos és mély ásás, a növénymaradványok eltüntetése és elégetése ősszel. A talajfertőtlenítésről rengeteg anyag van a net-en, de ha konkrét kérdés van szívesen segítek. :)
Előzmény: kiwancsi (1053)
Frint Creative Commons License 2006.04.20 0 0 1055
Szia, örülök, hogy átért a nagy vizem, sok sikert hozzá!
A banhegyi@mail.globonet.hu címen elérsz, és ha leteszem a kapát+gereblyét akkor vonalvégen is leszek. Remek az a pardicsom, kenem a kenyeret... :)
Frint
Hogy ne legyek teljesen off: talajlakók ellen küzdök, a paradicsompalántáimra fáj a foguk. Van pocok + vakond is, sőt szerintem egy hörcsögcsalád is offenzívában van. Résen leszek :)
Előzmény: GURIGA (1052)
kiwancsi Creative Commons License 2006.04.20 0 0 1054

 

Szia!

 

MI a helyzet orgonafronton?

Előzmény: GURIGA (1052)
kiwancsi Creative Commons License 2006.04.20 0 0 1053

 

 

Úgy látszik senkinek nincs ötlete, de ha mégis kérlek mondjátok meg, mert nekem is probléma ez, talán másnak is!

köszi

Előzmény: írhaTOM (1041)
GURIGA Creative Commons License 2006.04.20 0 0 1052
Frint!

Az email címed nem találom, a Skype-on nem tudlak elkapni.

Köszi a magokat, megkaptam!

Van kéznél egy szelet vajas kenyered?

FAPATA Creative Commons License 2006.04.20 0 0 1051

 

 Köszönöm mindkettőtök segítségét az eredményről majd beszámolok.

írhaTOM Creative Commons License 2006.04.19 0 0 1050
Én mindig a nedves papír közti csíráztatást használom. Így ugyanis nagyon kicsi lesz az üres poharak aránya - márpedig nálam kevés a hely, és ez számít. Így is van egy-kettő, ami ígéretesnek látszó csírával kerül földbe, aztán mégse lesz belőle semmi, de ez már tényleg elég ritka.

Ja, és volt már olyan paprika magom - szintén valami különlegesség, hogy több, mint 2 hét nedvesen tartás után kezdett csak el csírázni.

És: én a nedvesen tartás mellett a szekrényben szoktam tartani, ahol kb. 22-24 fok volt az állandó hőfok.

És egy jó ötlet a nedvesen tartásra: mivel ritkán tudok ránézni, ételtároló dobozba ágyaztam meg neki, betakartam papírral, azt benedvesítettem, de ezután rátettem nem teljesen rázárva a fedelét is. Így tutira nem szárad ki, mire legközelebb megnézem.
Előzmény: FAPATA (1048)
Kajka Creative Commons License 2006.04.19 0 0 1049
Fapata! Nem biztos módszer, de be szokott válni: 3-4 napig tartsd a magokat nagyon nedves papirban (pl. papirtörlő összehajtva, naponta locsolva), ne hagyd kiszáradni. Tk. be is lehet áztatni a magokat, de én azt tapasztaltam, hogy a nedvesen tartás a jobb. És ha van esővized, akkor avval locsold, ne csapvizzel. A vetés csak ezután jön.
Előzmény: FAPATA (1048)
FAPATA Creative Commons License 2006.04.18 0 0 1048

 

 Sziasztok!

 Igaz , hogy nem paradicsom - de rokon növény- ügyben

 kérek segítséget.Különleges paprika magokat kaptam

 (fekete ,óriás, turbán) és egy részüket elvetettem , de

 nem keltek ki .Az adagok másik fele még megvan.

 Tudtok-e olyan biztos módszert , amivel a maradékot

 csírázásra tudom bírni? Segítségeteket előre is köszönöm.

cicmarek_ Creative Commons License 2006.04.18 0 0 1047

:-((((

Amit én kiraktam balkonládába (és véletlen kint felejtettem 3 éjszakát, mert elutaztunk), azok is visszamaradtak a fejlődésben :-(((! A poharasok kiültetésével tuti megvárom május közepét!

Előzmény: Anzika (1046)
Anzika Creative Commons License 2006.04.18 0 0 1046

Nem volt jó hatással a kiültetett paradicsomaimra az elmúlt két hét időjárása.

Frint Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1045
Szia, nem RÁ, MELLÉ. Szóval rátenni, az életveszélyes, elég egy erős napos délelőtt, és megfő kedves növényünk alatta, hőgutát kap.
Mellé, abban van ráció, de nem kvázi növényházként, hanem víztartalék gyanánt. Arra gondolok, hogy egy kétliteres ásványvizes palackot megtöltök vízzel, és a kifejlett, már virágzásban lévő növény mellé fejjel lefelé beledöföm a földbe. Aztán a karóhoz applikálom, és várom a hatást. Nagyon száraz nyarakon is egyenletes vízellátást kaphat a növény ezáltal, a talaj ki fogja szívni a vizet. Egy egészen apró lyukkal is meg lehet próbálkozni a tetején, hátha még jobb a vízleadás úgy.
Az idei időjárást nézve (ömlik az eső) még ráérünk ezzel.
Frint
Előzmény: salsola (1042)
Anzika Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1044

A flakonnak olyan veszélye van, hogyha kisüt a nap és nem vagy otthon, nem tudod levenni róla, akkor megfő alatta a növény, elég. Annyi a palántának.

Flakont akkor szoktam tenni a paradicsomra, ha helybe ültettem, meleg van alatta, hamarabb kikel, nem engedi kiszáradni alatta a földet, de mikor kikel, abban a pillanatban leszoktam róla venni.

Előzmény: salsola (1042)
salsola Creative Commons License 2006.04.10 0 0 1043
flakont. bocsi
salsola Creative Commons License 2006.04.10 0 0 1042

sziasztok paradicsombarátok!

 

Én is nagyon szeretem a paradicsomokat, idén már jó korán el is vetettem a magokat, szépen kikeltek mindannyian, most már hatalmasak, de én úgy szeretném kiültetni őket, hogy tennék rájuk műanyag falkont.. Nem tudom ez mennyire jó ötlet, egyszer valahol hallottam, de aztán tapasztalat nem érkezett a későbbiekben róla. Tud valami okosat mondani ezzel kapcsolatban?

 

írhaTOM Creative Commons License 2006.04.08 0 0 1041
Lenne egy kérdésem:

Mivel kicsi a kertem, és nagyjából főleg paradicsomot nevelek csak, nem tudom megoldani, hogy minden évben máshova kerüljön. Erre jön még, hogy tavaly elég ramaty volt az időjárás, döglöttek is a paradicsomjaim halomba. Szóval mit csináljak, mivel előzhetem meg, hogy az esetleg talajban áttelelt kórokozók kicsinálják a gyönyörű palántáimat?!
Teaway Creative Commons License 2006.04.08 0 0 1040
Aha, csak az időjárás is úgy akarja! Hacsak nincsen neki fűtött üvegháza...
Előzmény: Anzika (1032)
Frint Creative Commons License 2006.04.06 0 0 1039
Itt vagyok, csak nem tudok még osztódással szaporodni, bár néha jó lenne :)
Készül a NAGY CSEPEGTETŐ ÖNTÖZŐMŰ és egyéb földhözragadt ügyek is lekötnek (határidős munkák, pályázatok ,stb.) Vagyok , leszek. Frint
Előzmény: Anzika (1036)
Frint Creative Commons License 2006.04.06 0 0 1038
Szia, igyekszem segíteni.
Szóval - miután ma havaseső is volt - a paradicsom meg melegkedvelő növény, ezért ne kapkodjunk...főleg a szabadtéri kiültetéssel/kipakolással ne.
Mekkora dézsa? Hát minima 16 liter, én egy jóvágású diszperzites vödröt javaslok, rengeteg lyukkal az alján. 3 cm kavicsréteg legalul, aztán ugyanennyi homok, majd B típusú általános virágföld. Ebbe menjen MOST a palánta. Ugyanolyan mélységre, mint ahogy most van, esetleg 1-3 cm-rel mélyebbre (járulékos gyökerek képződnek majd ott) A palántázás után kapjon egy liter langyos vizet, amibe egy kávéskanál Fundazol 50WP-t tettél. Ezzel a talajgombáknak odapörkölünk. :)
Két fontos szempont: a növény rengeteg fényt kapjom, különben elnyúlik, a vödör (kvázi cserép) ne legyen hdeg helyen. Az egyenletes 20-22 fok jó lesz. Kívülre majd az utolsó éjszakai fagy után, bár szép időben fokozatosan lehet edzeni, kiszoktatni.
Trágya, táp most még nem kell, a 16 liter virágföldben most még rettentő sok a tartalék. 3-4 naponként 1 liter víz pótlás most még elég.
Frint apó, másodállású paradicsomológus :)
Előzmény: kikke (1033)
Márti1 Creative Commons License 2006.04.06 0 0 1037
Frint! Valahol úgyis elcsíplek! :)) A Luffa magok érdekelnének hogy van-e még esetleg? Lécci válaszolj és nem vágtatok utánad topicról topicra. Köszi.
Anzika Creative Commons License 2006.04.06 0 0 1036

Frint, miért nem segítesz? Nekem nincs erkölcsi alapom itt pofázni, mert a paradicsomaim most hibernált állapotban vannak.ó, meg Te különben is jobban értesz hozzá, tavaly sokmindent hasznosítottam tanácsidból.

 

Én is neveltem az erkélyen paradicsomot, kb 20 literes edényben. Nehéz volt az öntözése, mert vagy sok vizet kapott, vagy keveset, mert nem volt lyukas az edény. Az erkélyünk déli fekvésű, megszorül a nap, nem szellőzik rendesen. Hamarabb beteg lett, mint a kinti, igaz, egyszersem permeteztem le. Megnőtt rendes méretűre, de jóval kevesebb termés volt rajt, mint a szabadban tartott növényen.

A földet megtrágyázhatod, de ne nagy mennyiséggel, én tavaly elégettem pár darab paradicsomot a trágyával.

Most ne rakd ki a paradicsomot, de ha süt a nap, nyugodtan kinn tarthatod, de éjszakára vidd be, mert a hideg visszaveti a fejlődésben, gondolom, Te is minél hanmarabb szüretelni akarsz.

Előzmény: kikke (1033)
Anzika Creative Commons License 2006.04.06 0 0 1035
Szerintem minden paradicsomot lehet helybe ültetni, csak később lesz rajt termés. A lugasparadicsomok is nagyra nőnek.
Előzmény: bundyfiu (1034)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!