Keresés

Részletes keresés

caterina3 Creative Commons License 2006.08.20 0 0 899
Nem volt semmi jele betegségnek. Szép egészségesnek tűnt még a hétvége előtt, termés is volt rajta.
Előzmény: mamina (897)
caterina3 Creative Commons License 2006.08.20 0 0 898
Áttenni nem hinném, hogy lehetne a szőlőim, mert idősebb (15 év körüli) tőkékről van szó. Ráadásul tavasszal a túloldalon lévő tőkék "mentek ki", persze nem lehetett túl nagy probléma átugrani a kerítésen... :-((
Előzmény: mamina (897)
mamina Creative Commons License 2006.08.20 0 0 897

Még idejében homlits es tedd at mas helyre a szőlőidet! Ha lehet.

Bar még az sem biztos, hogy a szomszed volt. Hozza nem ertőként mondtam csak a forro vizet. Az is lehet, hogy valami betegseg. Nemtom.

Előzmény: caterina3 (896)
caterina3 Creative Commons License 2006.08.20 0 0 896
A borzasztó az, hogy a szomszédra ezt nemigen lehet rábizonyítani, és ennyi erővel akár az összes szőlőm meglocsolhatja apránként. :-(
Előzmény: mamina (895)
mamina Creative Commons License 2006.08.20 0 0 895

Bizonyiték erre a rengeteg kipusztult fa is.

Előzmény: caterina3 (894)
caterina3 Creative Commons License 2006.08.20 0 0 894

Nem lehetetlen. És még az is "előnye", hogy semmi kimutatható nyoma nem marad... :-(

Egyébként kösz, hogy írtad, konkrétan erre nem gondoltam, de valóban, így visszagondolva most eszembe jut, mintha azt olvastam volna régebben, hogy 50 foknál forróbb víz kipurcantja a növényeket... :-(

Előzmény: mamina (893)
mamina Creative Commons License 2006.08.20 0 0 893

Forro viz? Hm?

Egy rokonom ezzel irtja a fakat, amiket a ferje nem akar kivagni.

caterina3 Creative Commons License 2006.08.18 0 0 892

Sziasztok!

Nem tudom, emlékeztek-e, késő tavasszal már panaszkodtam egyszer Nektek, hogy kipurcant három 15 év körüli (amúgy rezisztens, Augusztusi muskotály) szőlőtőkém egymás mellett.

E hét elején egy-két nap alatt tönkrement egy addig szépen virító és nem kevés termést hordozó, szintén 15 év körüli tőkém (nem ugyanott, hanem kb. húszméternyire attól a helytől, ahol a tavaszi kipusztulás volt). A dologhoz hozzátartozik, hogy múlt hét pénteken még semmi baja nem volt a szőlőnek, közben hétvégén kint volt a szomszéd (az ő telekhatára mellett van a szőlősorom), akire már az előző kipusztulásnál is gyanakodtam némiképpen, és hétfő-keddre a szőlő elhalálozott. Nem csupán a levelei hervadtak el, de a vesszők színe is elváltozott.

A talaj szélesen és mélyen átvizsgáltuk a tőke mellett, pajorról nem lehetett szó. Összesen egy nyamvadt, pici pajort találtunk, ez nem okozhatott kipusztulást véleményem szerint.

Hozzátartozik, e szomszéd mindig baromi irigy volt a szőlőimre (többször szóvá is tette más szomszédoknak ezt), mert az ő szőlői nem mentek semmire, az enyémek meg mindig gyönyörűek voltak (eddig, 15 éven át).

Szóval szerintetek van más magyarázat jelen esetben, mint hogy meglocsolta valamivel? Okozhat valami ilyen hirtelen kipusztulást nyár vége felé?

Előre is köszi a válaszokat:
Caterina

Zalancelot Creative Commons License 2006.08.18 0 0 891

Szerintem csemegének apró szemű.

Bár igaz, a zamata miatt lehet, hogy sokan szívesen fogyasztják serdülő korában, és nem várják meg az érését.. a hordóban!

:-))))

Előzmény: lalá (890)
lalá Creative Commons License 2006.08.17 0 0 890
-Az Irsait Kecel környékén már szedik. Csemegének.
Előzmény: Zalancelot (886)
Flanell Creative Commons License 2006.08.17 0 0 889

Túl gyorsan olvastál.  :)

VOLT szőlőterületről volt szó.

Előzmény: RAMBO (888)
RAMBO Creative Commons License 2006.08.17 0 0 888
Ha folyamatosan kaszálsz bármit, csak a pázsitfűfélék (azok közül is az aljfüvek) maradnak meg, mert más a rendszeres taposást - rágást nem igazán jól tűri.

A diófa nagyon árnyékol, ezért nem tűnik ideálisnak szőlőben - legalábbis én még sohasem láttam.
A lucerna is elgyomosodik pár év alatt, ezért általában csak 1-3 évig tartják, arról nem beszélve, hogy csak géppel lehet kaszálni a szőlőben, nem kézzel (legalábbis ilyesmiről még nem hallottam, talán damillal) és a lucerna gyöktörzsét széttapossa a traktor, ezért a kezelőutak mindenképpen gyomosodnak, a levágott lucernaszéna rendsordása ültetvényben nem megoldható, így nem lehet szárazon összegyűjteni és bálázni, ami a tárolhatóság/eladhatóság szempontjából nem ideális.
A gyógynövények termesztése résznél nem figyeltem az egyetemen, így erről nem tudok nyilatkozni.

Általában a sorokat tisztán (gyommentesen) szokták tartani (gyomirtó 3 évesnél idősebb ültetvényben, vagy kapálás), a sorközökbe fűfélék kerülnek, általában az erózió megakadályozása végett (meg a talajkímélő gazdálkodás jegyében). Az említett kaszálás-tűrés miatt itt a gyomosodás nem jelentős.
Előzmény: Tündi29 (884)
RAMBO Creative Commons License 2006.08.17 0 0 887
Hűűűűűű de szép ez a szőlő!
Előzmény: Zalancelot (886)
Zalancelot Creative Commons License 2006.08.16 0 0 886

Érik a szőlő, Hajlik a vessző....

:-)))

De hogy nem beszélek a levegőbe.

Az Irsai 2 hét múlva akár szedhető, ha szükséges, mert sajnos nagyon megtalálták a darazsak és amelyik szemet megszúrja az menthetetlenül elrohad.

A Szilváni is szépen felpuhult már, az utóbbi napok esői előre vetítik, hogy a rothadás ellen még védeni kell. legrövidebb időn belül kapja a fürtzóna a Teldort.

A Pinot Noir még egy hónapot biztosan a tőkén lesz, de már az is alakul.

Várjuk a kellemes napsütést és a szüretelőknek valő kellemes őszi időket!

lalá Creative Commons License 2006.08.15 0 0 885
-Függ attól is, hogy mekkora a kertrész és mi a terved vele a továbbiakban.
Előzmény: kiwancsi (883)
Tündi29 Creative Commons License 2006.08.15 0 0 884

Gyógynövényeket pl: citromfű,zsálya,menta...mert ezek allelopatikus hatásúak,tehát az általuk termelt anyagok megakadályozzák a gyomok növekedését.

Ilyen pl.a diófa levele is (ha jól megnézed a diófa alatt nincs gaz..)

Vagy vethetsz lucernát is,az elnyomja a gyomot és több lesz a talajban a nitrogén (nitrogén kötő baktériumok élnek a gyökerén ). Viszont ezt 3-szor kell kaszálni egy évben. (ezt késöbb eldhatod,vagy hagyhatod levágott állapotban is sorokban.)

A legolcsóbban akkor jösz ki,ha folyamatosan kaszáltatod a lucernát.

Előzmény: kiwancsi (883)
kiwancsi Creative Commons License 2006.08.15 0 0 883

Sziasztok!

Kérdésem a következő: mivel érdemes most/ilyenkor átmenetileg beültetni egy volt szőlős kertrészt, hogy ne gaz nőjön benne?

Valaki ezt ajánlotta hogy esetleg mustármaggal lehetne.Szerintetek érdemes volna? Kikel még idén a mustármag? Jó az gaz ellen?

Megköszönöm ha válaszoltok.

kiw...

lalá Creative Commons License 2006.08.14 0 0 882
-A "római-úton" végig. Fúvószenekari kisérettel.
Előzmény: vulkánok tüze (880)
Tündi29 Creative Commons License 2006.08.14 0 0 881

Jó Estét Mindenkinek!

Szőlőtelepítési jog eladása felől szeretnék érdeklődni.

Tud valaki bővebbet mondani erről?

Köszönöm

Üdv,T

vulkánok tüze Creative Commons License 2006.08.14 0 0 880

én is nagyon szeretem. És merre jártál?

Előzmény: lalá (879)
lalá Creative Commons License 2006.08.14 0 0 879
-Pünkösdkor jártam. Kedves hely.
Előzmény: vulkánok tüze (878)
vulkánok tüze Creative Commons License 2006.08.13 0 0 878

Igen :-) a Badacsonyon van egy kis szőlőm, pontosabban annak tomaji oldalában...

Előzmény: lalá (873)
Flanell Creative Commons License 2006.08.13 0 0 877
Esetleg arab terrorista, repülőn akar hazautazni, és a robbanó narancslé receptjében az áll, hogy 200 gr Chorus.
Előzmény: Flanell (876)
Flanell Creative Commons License 2006.08.13 0 0 876
Szerintem nem az a problémája, hogy nem adnak neki a boltban, hanem nem akar megvenni egy kilót 25 ezerért.
Előzmény: lalá (875)
lalá Creative Commons License 2006.08.13 0 0 875
-Mélezz nekik: http://www.syngenta.hu/index.php?akt_menu=31
Előzmény: bartajo (874)
bartajo Creative Commons License 2006.08.13 0 0 874

Mindössze 200 gr Chorus 75 WG szerre lenne szükségem. Budapest, majd Budapest – Debrecen és Debrecen környéke a nyaralási útvonalom. Ha valaki ezen útvonalon tud beszerzési lehetőséget kérem értesítsen. Várom a gyors válaszokat !
lalá Creative Commons License 2006.08.11 0 0 873
-Szia! Balaton-felvidék?
Előzmény: vulkánok tüze (872)
vulkánok tüze Creative Commons License 2006.08.11 0 0 872

Sziasztok!Néhány napja találtam rá erre a topikra, el is olvastam az összes hozzászólást(magam is szőlészkedem hobbiszinten). Az eddigi hozzászólásokból is sok okosat tanultam, én is igyekszem bekapcsolódni a besdzélgetésbe. Nagyon tetszik, csak így tovább!

lalá Creative Commons License 2006.08.10 0 0 871
-Szomszédom azt mondja, Ő már csak rézoxikloriddal fog permetezni. Az atkákat majd lemossa tavasszal. Azután ugyis kinő a foguk alól a szőlő. Negyven évig volt - esetenként - 1000ha szőlő gazdája. Ott nem lehetett leveleket tépkedni. Most, hogy már 100 l permetlevet szór ki, természetesen más az ábra. Szóval az az olajos ügy speciális eset.
szava23 Creative Commons License 2006.08.09 0 0 870
Azt hiszem akkor maradok a nevikkénnél tavaszzal. A rovarölőről a tobbiakban majd a helyzettől függően döntök. Tudom hogy a ragadozó atkák a barátaink ,de az jut eszembe amit gyerekként kipróbáltam. A katica eszi a levéltetvet igy amikor megjelent a barackfán gyufás katulyába katicát gyüjtöttem és a barackfához vittem őket gondolván majd nem kell permetezni csak hogy ugy látszik nem ettek eleget vagy odébb áltak mert a levéltetvek súlyos csapást métek a fára. Igy bár nem vagyok biolgus de max az egyensúly fentartásában van szerepük ha nagy a baj kevésnek bizonyulnak be kell avatkozni.
Előzmény: RAMBO (869)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!