Keresés

Részletes keresés

Lora1213 Creative Commons License 2012.05.08 0 0 1909

Nálam is a saját macskám a legutoljára legszebben eldolgozott ágyásba készít hatalmas kupacokat.     Ha már nem tud produkálni, akkor is feltúrja.    Nálam bevált a lemetszett rózsavesszőket a legvédettebb ágyásba fektetni.

Szoktam szép símára gereblyézett üres ágyást hagyni, átvágás céljából.  Persze ezt gyakran frissen el kell simítani.

Előzmény: tooommm0013 (1908)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.05.08 0 0 1908

Macskabarátoktól kérdezem, hogy hogy lehet egy kertből a macskákat elriasztani?

Tesómnál a szomszéd macskái állandó vendégek a porhanyós földbe. És ugye nem öröm úgy enni hogy egy retek, egy macskaszr. 

gergerg Creative Commons License 2012.05.07 0 0 1907

A dugványozandó vesszők tetejét be szoktam mártani olvasztott viaszba, de akár a vessző teljes földből kilógó részét be lehet vonni. Ami dugványozható az sikerülni is szokott. Néha még az is ami nem dugványozható. 

A pm-el egész jól meg voltunk, Miután megbeszéltük a mt-ide vonatkozó részeit. Párszor még bepróbálkozott, de gyorsan leoltottam. Már le járt a szerződésem de azért ma is sikerült összevesznem vele. Villanyszerelő vagyok, sok villanyszerelést megcsináltam nekik gyakorlatilag szivességből, mert ugye nem szakmunkásnak vettek fel mivel úgy egy huszassal többet kellett volna fizetniük. Tehát azt is mondhattam volna hogy bocs, segédmunkás vagyok. Na mindegy, megcsináltam. Maratt egy projekt, amihez nem vettek anyagot, mondtam hogy vegyék meg és megcsinálom. 2 hét volt még hárta, nem vették meg. Most persze megvan az anyag, 3 felénk lakó emberrel üzentek hogy menjek megcsinálni de nem mentem. Ma be mentem más ügyből a pm-hez, aki nagy fenhangon nekem esett hogy minek igértem meg, meg miért nem csinálom, stb. Én úgy gondolom hogy mivel már semmi közünk nincs egymáshoz, akkor ez egy szivesség, mert pénzük ugye nincs hogy fizessenek érte, akkor elvárhatnám hogy ha már 500m-t lusták is gyalogolni a házamig, akkor legalább telefonáljanak és kérjenek meg, ne üzengessenek. Most mondtam neki hogy majd megüzenem a válaszokat. Persze megcsinálom nekik, de azért ne nézzenek kalapnak, amit ha kell leakasztunk a fogasról. Ugyhogy most délután visszaüzentem hogy ha szeretnének valamit akkor hívjanak fel.

Nehéz eset vagyok. :-))

Előzmény: Laci/Zápolya (1903)
agicza Creative Commons License 2012.05.01 0 0 1906

Semmi titok nincs benne: laza, jó vízáteresztő és könnyen átmelegedő talaj, humuszos feketeföld vagy palántaföld, némi homokkal turbózva, ha szárazságkedvelővel van dolgod, és ennyi... 

Előzmény: Laci/Zápolya (1905)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2012.04.30 0 0 1905

Titok?

Előzmény: agicza (1904)
agicza Creative Commons License 2012.04.30 0 0 1904

Nem csak a keze szerencsés, hanem a föld is, amibe dugványoz.... Sok éven keresztül nekem sem sikerült szinte semmi, aztán tanulva a halmozott kudarcélményből, földet váltottam, és hoppá, lőn csoda... :P

Előzmény: Laci/Zápolya (1903)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2012.04.30 0 0 1903

Valami ritka szerencsés zöld kezed lehet!

Leszedtem a takarást: a hangyák a levéltetveket már betelepitették alá. Azóta legalább a fele már kiszáradt, de igy is maradt elég.

Sikerült már a Polgival közös nevezőre jutni?

Előzmény: gergerg (1902)
gergerg Creative Commons License 2012.04.12 0 0 1902

Szerintem igen. Én semilyen dugványt nem szoktam takarni.

Előzmény: Laci/Zápolya (1901)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2012.04.11 0 0 1901

Sziasztok!

Az arany ribizliről levágott ágakat ledugdostam gyökeresedni és letakartam fóliával. Már dzsungel van alatta! Leszedhetem már a fóliát, vagy várjak még vele?

tooommm0013 Creative Commons License 2012.04.04 0 0 1900

A fóliás dolgoknak nem a kevés föld miatt más az ízük. Más hatások érik és kevesebb fény. Az almafán ha látja hogy lesz gyümölcs, akkor átrakja 2 számmal nagyobb cserépbe. Lesz föld lesz boldogság. Nekem kajszi volt konténerben. Csak úgy dísznek egy magonc. Semmivel nem rondább mint bármelyik trópusi vagy dísznek kikiáltott faj. A teleltetés inkább gond. Elástam a cserepet a földbe és betakargattam a tövét.

Előzmény: tp329 (1898)
gergerg Creative Commons License 2012.04.04 0 0 1899

Saját célra talán még lehet. Attól tartok az enyémek sem lesznek piacképesek.

Előzmény: Laci/Zápolya (1891)
tp329 Creative Commons License 2012.04.04 0 0 1898

Próbáld meg! Igazából nem lebeszélni akartalak, csak valahogy óckódom a cserepezéstől, de lehet, ez csak a lustaságom mellékhatása.

Íze, illata? Hát épp ezaz! A fóliás/hajtatott és a szabdföldi zödség miért nem egyforma? Cserépben abból él, amit te adsz neki, zamatanyagokat stb. is abból a pár liter födből kell összehoznia. A szabdföldben meg......

De tényleg nem tudom, csak hangosan gondolkodom! Két év hosszú idő! :-)

Előzmény: CBNora (1897)
CBNora Creative Commons License 2012.04.04 0 0 1897

Ez a fejszés megoldás nem tetszik. Akkor már inkább átültetgetném, ha cserépben nem megy. De két évig évig biztosan elfér, addig még ki lehet valamirt találni. Az a nagy magonc is pár évig elég kicsi volt, az utóbbi években nőtt meg ilyen nagyra.

Előzmény: tp329 (1895)
CBNora Creative Commons License 2012.04.04 0 0 1896

Úgy képzelem, hogy a gyümölcs íze konténerben is hasonló lesz, mint kiültetve, legföljebb nem lesz nagy. De a mérete nem is izgat külösebben, inkább az, hogy mennyire savas, van-e valami illata, aromája. Abból ki kell jönnie valaminek. Gondolom én, de persze lehet, hogy mégsem.

Az jónak tűnik, hogy amíg lehet, marad konténerben, és valahova föloltok belőlük. Ha netán nem lesz finom a nagy magonc gyümölcse, akkor az jó lesz ilyen raktárnak. De ha jó, akkor is valószínűleg rá fog férni elég sok, és van még másik 4 almafánk.

Az alma nálunk jól érzi magát, ezért abból érdemes több fajtát ültetni.

Előzmény: tp329 (1893)
tp329 Creative Commons License 2012.04.04 0 0 1895

Az én variációmban nem lennének átültetve. A végén egy maradna, a többi fejsze! Persze ha 2-3-at is jó lenne meghagyni, akkor bukta. Értelek már, de a parkfától nem várnak termést! Azoknak az ágai is eléggé vissza vannak vágva, hogy a lomb-gyökér egyensúly meglegyen.

Lehet hogy cserépben hamarabb virágzik, de milyen minőségű termést kapsz? Az alapján, hogyan minősíted őket?

Egyébként jó az ötleted és a módszer is, itt egyedül amiatt nem tetszik nekem, mert "új fajta" előállítása és vizsgálata folyik.

Csak ezért ajánlgatom az élesben kipróbálást, na meg a lustaság miatt, de simán tévedhetek is.

Egyébként a nemesítők is oltanak és úgy vizsgálják a fajtajelölteket. Vetnek egy csomó magot (ezek ugye irányított beporzásból származnak), abból lesz egy csomó magonc. Ezeket megválogatják és ami tetszik, azokról rögtön szemeznek. És kísérleti ültetvényt csinálnak. Aztán csak várnak-várnak-várnak! :-)

Előzmény: tooommm0013 (1894)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.04.04 0 0 1894

Arra gondoltam amit Nóra írt. 10 év alatt megnő a gyökérzet és az összes hajszálgyökér a fa tövétől távol van. A faiskolában is ültetgetik, körbevágják a fákat amiket később nagy parkfaként visznek el, aránylag kis földlabdával vagy cserépben.

Konténerben "sanyargatva" szerintem hamarabb teremne a fa. Az oltásos tűnik a jónak ha a fajta vizsgálat a cél.

Előzmény: tp329 (1893)
tp329 Creative Commons License 2012.04.04 0 0 1893

Na de így kvázi bonsait nevelsz belőlük. Hogyan fogod megítélni, hogy melyiket érdemes megtartani?

Azt mondtad, hogy egy fának van helye. Most annak az egy helyére ültesd el mind a hetet és majd ha teremnek, akkor eldöntöd, melyik marad. Addig még a betegségekkel szembeni ellenállóságról is képet kapsz.

Szerintem azok a termő konténeres gyümölcsfák vagy spéci alanyon vannak vagy eladás előtt lettek becserepezve.

Egy "mezei" alamamgonc nem fogja azt produkálni.

Megoldás még, hogy egy termő, idősebb fa ágaiba oltogatsz, mind a hétből. Akkor azok pár év múlva teremnek. Addig meg cserepezheted őket.

De persze ez csak javaslat. Nekem van most egy ilyen sorom. Reménykedtem, hogy talán az idén már valamelyik hoz virágot, de még nem akarnak. 5 évnél (nem emlékszem pontosan) idősebbek 2-2,5m magasak. Ezt cserépben elég nehéz megcsinálni. Azért ha mégis cserepezel, majd számolj be róla! Azt a 10 évet kivárom! :-)

Előzmény: CBNora (1892)
CBNora Creative Commons License 2012.04.04 0 0 1892

Almamagonc:

Arra gondoltam, hogy cserépben esetleg hamarabb teremne. Árudákban láttam már termő konténeres gyümölcsfát.

Ez a magonc, ami most virágozni fog, nagy fa. Nem lehetne átültetni, legföljebb oltani róla valamire máshol, ha ott nem lenne jó helyen. Gondolom, ha kétévente kiásom és visszaültetem, kezelhetőbb méretű és főleg gyökérzetű marad. De cserépben kevésbé lenne útban.

Laci/Zápolya Creative Commons License 2012.04.02 0 0 1891

"Van az a pénz, amiért korpásodik a hajam!" Csak az a kérdés, hogy mennyi az annyi?

Egyébként szoktál eszembe jutni: nem kelt ki egyetlen kosszarvú paprikám sem, nálad meg ott van a "rengeteg". Érdemes még most vetni? (Magom is elfogyott, úgyhogy venni kell hozzá!)

Előzmény: gergerg (1889)
gergerg Creative Commons License 2012.03.31 0 0 1889

Ha nagyon jóindulatú vagyok magammal, akkor csak egy feltételnek nem felelek meg, a számlaképességnek. De! Nagyon szépen köszönöm hogy gondoltál rám amikor olvastad!

Előzmény: Laci/Zápolya (1888)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2012.03.31 0 0 1888

Van itt egy cikk a "Zöld házépités"-ről: http://www.origo.hu/idojaras/20120314-zold-hazepites-sorkollektor-petpalack-meleg-viz-szelturbina-komposztvece-barkacsolas-energiatakarekossag.html

Kiváncsi vagyok, hogy ez is fent is lesz még holnap, vagy eltünik, mint a faelgázositással működő autókról pár hónapja.

Gergerg (vagy akit érdekel) a Vatera ügyfélszolgálatos távmunkásokat keres. Érdekel? Megfelelsz a feltételeknek? 

tp329 Creative Commons License 2012.03.28 0 0 1887

Szia!

Jobban járnál, ha végleges helyet találnál nekik (magánvélemény)!

Ha most  a sima vesszőt szakszerűen a helyére ülteted, akkor nyersz legalább 2 évet termés ügyileg! Csinálj egy minta parcellát. 1x1 m-es kötésbe rakhatod őket és fejművelésben kipróbálod, mit tudnak, mennyire szeretnek nálad! Aztán majd róluk szaporítva lehet kordont, lugast, akármit csinálni később, ha megtervezted a helyét! A szőlő nem egy éves növény, te is fiatal vagy még (ma jó, izé) a következő 50 évben ellesztek egymással.

Előzmény: atandi (1886)
atandi Creative Commons License 2012.03.28 0 0 1886

Ha mindenből annyit ültetnék, vetnék, amennyi elfér, meg is bolondulnék.

Átmenetileg legalábbis nincs jobb hely a szőlőknek, bár már most fekszenek egy hosszú gödörben, beiszapolva. Igazából nem akarunk pár tőkénél többet, csak amit tényleg elis tudunk fogyasztani. De hiába mondtam, hogy max. 4-nek van hely, persze, hogy kaptam vagy 16-18 vesszőt. Mondjuk oké, lehet, hogy nem fogja meg mind, ezért fekszenek most a tartalékosok. Ráadásul a hamburgi muskotályon kívül a többinek nem is tudom a rendes nevét, amit ki nem állhatok. Csak ilyenek, hogy fekete magnélküli meg fehér, mézes roppanós húsú, meg télire is eltehető nagyon finom kék. Na ebből aztán pont tudni fogom, mit igényel.

Na de majd jövök a szakértőkhöz fotókkal és talán kiokosodom. De az még odébb lesz, levél és termés kell hozzá, amit fotózhatok.

Előzmény: Laci/Zápolya (1885)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2012.03.28 0 0 1885

Nem gondoltam volna, hogy három hektáros kertben 10 tő szőlő jelenti a csomót! 

A málnát és szőlőt nem keverném. Ha beindulnak, akkor útban lesznek egymásnak. Persze, ha ideiglenesen nincs jobb megoldás ...

Előzmény: atandi (1884)
atandi Creative Commons License 2012.03.27 0 0 1884

Mit csinálsz majd annyi szőlővel, piacra viszed?

Na, abból nem gazdagszom meg, az tuti! Szerintem ezek idén még  nem teremnek egy szemet se, örülnék, ha legalább volna mit megkóstolni. De az ősszel ültetettek se mutatnak még életjelet.

Összesen van kb. 10 tő, meg van még kb. 8-10 vessző, amit ideiglenesen leiskolázok, mert nincs még végleges helyük. Így is úgy néz ki, ha a málnáknak épített lugasnál nem marad meg minden málna, oda tudok 1-2 tövet besuvasztani. Talán.

Előzmény: Laci/Zápolya (1883)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2012.03.27 0 0 1883

Két tövem van, és azokon nőtt egy illetve két sarj. Mivel kicsi a helyem, ezért egy-egy sarjat meghagytam és ott próbáltam oltani. A feleslegeset sikerült leválasztanom és pár hajszálgyökér tartozott hozzá, igy elültettem (erősen visszavágva). (A levágot ágakból meg dugványokat készitettem.) Oltóvesszőt az eredeti tőröl vettem még a hónap elején. A Jeszenszky könyv viszont zöldoltásról ir konkrétan az aranyribizlire 4 cm-es hajtással???

Az oltást sniccerkéssel (tapéta vágó) csináltam. Mint már irtam: nem volt az igazi! (Szét kell nézni a konyhaszekrényben, hogy van-e valami felesleges kés, vagy bicska amit ki tudnék fenni oltáshoz. Tartok tőle, hogy a párszáz Ft-os oltókés pont ugyanúgy nem felelne meg, mint a sniccer! Többezret meg nem adok pár oltásért.)

Mit csinálsz majd annyi szőlővel, piacra viszed?

Előzmény: atandi (1881)
CBNora Creative Commons License 2012.03.26 0 0 1882

Az aranyribizli termése olyan, mint a fekete ribizli. És nagyon szép, illatos virága van. Van pár bokrunk, de úgy tűnik, nem érzik olyan jól magukat a diófa alatt az árnyékban, mint a pirosak. Még sose virágoztak. Át kellene ültetni, de nem nagyon férnek el máshol.

Előzmény: atandi (1881)
atandi Creative Commons License 2012.03.26 0 0 1881

Ó… olyan az enyémnek is nőtt. És az leválasztható az anaynövényről, úgy hogy ne sérüljön a magastörzsű gyökere? És az aranyribizlinek nem is jó a termése? Húha, én még sosem oltottam…:S Eszközöm sincs hozzá. És vessző se. DE legalább leválaszthatnám, ha lehet, és átiltani gondolom később is lehetne, nem?

Ma elültettem egy csomó szőlővesszőt, remélem jól csináltam, mert úgy fáj a hátam, mintha agyonvertek volna, legalább nem legyen már hiába. :/

Előzmény: Laci/Zápolya (1862)
atandi Creative Commons License 2012.03.26 0 0 1880

És legalább beporozta a paprikát??

Előzmény: gergerg (1873)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2012.03.26 0 0 1879

Mindenki kertészkedik?

Ma megejtettem a ribizli oltását. A tanulság: kell valami, amit oltókésnek lehet használni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!