Én is ebben reménykedem. :-) Szombaton vettem két manó-paradicsom palántát, és rögtön el is ültettem. Nálunk is elég tartós eső van.
Kíváncsi vagyok a termésre, mert sokfelől jókat hallottam róla. Viszont elég drága volt, 200 ft. Idén nem ültettem magról, a tavalyi "paradicsomvész" után nem sok kedvem volt hiába dolgozgatni vele. Na meg a San Marzano termése itteni körülmények között nem is lett annyira zamatos.
Pár hete nagyon finom koktélparadicsomot vettem egy nagyáruházban, édes, kemény húsú és fürtös volt. Az általatok írt hozzászólások alapján áztattam és szárítottam a magokat és tegnap kikeltek! Remélem nem hibrid volt, ez nyár közepére kiderül. Én is gondolkodom a balkonos termesztésen, bár van kert is. De olyan jól nézne ki pár paradicsomfürt az erkélyen!
Szia, a várakozás nagyobb gondot okoz, a korai kiültetés kisebbet. Nosza, ki vele!
A jövő évben a kikelés után próbáljad visszavenni a miniház hőmérsékletét, mert a melegtől elnyúlik a palánta. 4 leveles korától már csak éjszakára rakjál fedelet föléjük. Edzeni kell őket a kinti klímához, mert különben megsínylik az átültetést.
Olyan szépen fejlődtek a mini-üvegházamban (ablakokból tákolva) a paradicsomok, hogy cirka 30 centisek, és szép nagy bimbók vannak rajtuk. Félek, ha tovább várok a végleges helyre ültetésükkel, akkor virágzás közben nagyon megsínylik. Kiültethetem most már őket? Tartalék palántám nincs, sőt magom se nagyon :-(, úgyhogy, minden reményem az idei növénykékben van.
Szia, hát a kompenzálás ide nem jó kifejezés, de ha arra gondolsz, hogy szisztematikusan - programszerűen fogsz védekezni, és megelőző jelleggel, akkor biztosan sikerülni fog. A réz néha elég, de nem mindig, felszívódó szerek is kellenek, bár a tavalyi évben az is kevés volt. Sok sikert, drukkolok Neked. Frint
Hát, köszi az infót... Utánanéztem, cirka 13 ezer egy 5 kilós csomag, kisebbre nem is akadtam. Meg aztán amit olvastam róla, kicsit mellbevágott. Lehet, hogy ezt még az én kedves-drága gilisztáim se élnék túl?! Szóval bizonytalan vagyok.
Ha úgy döntök, hogy nem fertőtlenítek, kompenzálhatok inkább több rézzel (permetezés formájában, persze)?
A szer neve Basamid, a dobozán részletes leírást találsz a felhasználásáról. Még nem késő belefogni, biztos, hogy nem 18 ezer pénz. Egy kis háttéranyag: a termesztőberendezésekben használt föld nagy számban tartalmaz élő szervezeteket (csigákat, vírusokat, rovarokat, fonálférgeket, gombákat, algákat és baktériumokat), valamint gyommagvakat. Kedvező esetben ezek kiegyensúlyozott talajéletet eredményeznek. Az egyensúlyt a monokultúrás termesztés és a növényházi viszonyok könnyen felboríthatják. Rövid időn belül a korábbi állapotot csak a talaj fertőtlenítése útján tudjuk helyreállítani. A fertőtlenítés drasztikus művelet, célja a földben található összes élő szervezet és a gyommagvak elpusztítása. A beavatkozás után szerencsére gyorsan és kedvező arányban ismét megjelennek az élőlények.a granulált fertőtlenítőszer kijuttatása után a talajt fóliával célszerű takarni. Ezzel csökkenthető a kigőzölgés, fokozható a hatás.
Ötlet van: talajfertőtlenítés, alapos és mély ásás, a növénymaradványok eltüntetése és elégetése ősszel. A talajfertőtlenítésről rengeteg anyag van a net-en, de ha konkrét kérdés van szívesen segítek. :)
Szia, örülök, hogy átért a nagy vizem, sok sikert hozzá! A banhegyi@mail.globonet.hu címen elérsz, és ha leteszem a kapát+gereblyét akkor vonalvégen is leszek. Remek az a pardicsom, kenem a kenyeret... :) Frint Hogy ne legyek teljesen off: talajlakók ellen küzdök, a paradicsompalántáimra fáj a foguk. Van pocok + vakond is, sőt szerintem egy hörcsögcsalád is offenzívában van. Résen leszek :)
Én mindig a nedves papír közti csíráztatást használom. Így ugyanis nagyon kicsi lesz az üres poharak aránya - márpedig nálam kevés a hely, és ez számít. Így is van egy-kettő, ami ígéretesnek látszó csírával kerül földbe, aztán mégse lesz belőle semmi, de ez már tényleg elég ritka.
Ja, és volt már olyan paprika magom - szintén valami különlegesség, hogy több, mint 2 hét nedvesen tartás után kezdett csak el csírázni.
És: én a nedvesen tartás mellett a szekrényben szoktam tartani, ahol kb. 22-24 fok volt az állandó hőfok.
És egy jó ötlet a nedvesen tartásra: mivel ritkán tudok ránézni, ételtároló dobozba ágyaztam meg neki, betakartam papírral, azt benedvesítettem, de ezután rátettem nem teljesen rázárva a fedelét is. Így tutira nem szárad ki, mire legközelebb megnézem.
Fapata! Nem biztos módszer, de be szokott válni: 3-4 napig tartsd a magokat nagyon nedves papirban (pl. papirtörlő összehajtva, naponta locsolva), ne hagyd kiszáradni. Tk. be is lehet áztatni a magokat, de én azt tapasztaltam, hogy a nedvesen tartás a jobb. És ha van esővized, akkor avval locsold, ne csapvizzel. A vetés csak ezután jön.
Amit én kiraktam balkonládába (és véletlen kint felejtettem 3 éjszakát, mert elutaztunk), azok is visszamaradtak a fejlődésben :-(((! A poharasok kiültetésével tuti megvárom május közepét!
Szia, nem RÁ, MELLÉ. Szóval rátenni, az életveszélyes, elég egy erős napos délelőtt, és megfő kedves növényünk alatta, hőgutát kap. Mellé, abban van ráció, de nem kvázi növényházként, hanem víztartalék gyanánt. Arra gondolok, hogy egy kétliteres ásványvizes palackot megtöltök vízzel, és a kifejlett, már virágzásban lévő növény mellé fejjel lefelé beledöföm a földbe. Aztán a karóhoz applikálom, és várom a hatást. Nagyon száraz nyarakon is egyenletes vízellátást kaphat a növény ezáltal, a talaj ki fogja szívni a vizet. Egy egészen apró lyukkal is meg lehet próbálkozni a tetején, hátha még jobb a vízleadás úgy. Az idei időjárást nézve (ömlik az eső) még ráérünk ezzel. Frint
A flakonnak olyan veszélye van, hogyha kisüt a nap és nem vagy otthon, nem tudod levenni róla, akkor megfő alatta a növény, elég. Annyi a palántának.
Flakont akkor szoktam tenni a paradicsomra, ha helybe ültettem, meleg van alatta, hamarabb kikel, nem engedi kiszáradni alatta a földet, de mikor kikel, abban a pillanatban leszoktam róla venni.