Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Szia, az én grapefruitom is ugyanezt csinálja, csak az kicsit durvább mértékben. Én azt hallottam egyik fórumos társunktól, hogy a takácsatka csinál ilyet... Én még nem kezeltem le semmivel (igazából azért, mert még nagyon picike, magról ültettem és kb 2-2,5hónapos és kicsit féltem, a másik ok pedig, hogy nem látok rajta semmit), de van otthon levéltetű-pajzstetű meg takácsatka elleni spray-m, ha kedvet kapok hozzá, sztem lekezelem. Amúgy én még a Bi-58-at tudnám ajánlani, bár az már csak a "kiváltságosok öröme", de a rézgálic sem tűnik túl rossz ötletnek.
A citromfám fiss hajtásai láthatók a képen. Szerintetek ennek a hajtásnak mi lehet a baja, talán valami gombabetegség támadta meg? Tudnátok rá ajánlani valamit ha tényleg gombabetegség támadta meg? Várom segítségeiteket.
Az enyém kint telel, tehát szoktatnom nem kell. A benti áttelelőt tavasszal szoktatom ki, tehát azt sem éri ilyen égető nap, mint ami most nyáron van.
Ilyenkor strapásabb a kiszoktatás, mert cserépben cipeled fokozatosan mindig naposabb helyre, amíg kiülteted a végleges helyére. Nem tudom Nálatok milyen az időjárás, nálunk kánikula ezerrel, szóval árnyékos hellyel kezd a kiszoktatást.
Semmi gond, örülök, hogy írtál, de az volna a kérdésem, hogy ha ennyire esküsztök itt többen a kiültetésre, akkor Ti hova teszitek, hogy nem égnek le a levelei???
Tartottam én is cserépben banánt virágföldben, semmire sem ment, leszáradtak az alsó levelei és nem hozott elég újat. Ültettem virágföldbe kint a kertben , az sem tetszett neki. Most csak olyan földbe került, ami odakint van a kertben és fejlődik szépen. :-)
A kiültetéssel vigyázz, ha az mellett döntesz, mert leégnek a levelei!
Sziasztok, sztetek elválaszthatom már a sarjat? Már másfél hónapja kibújt, de csak ekkorára nőtt meg... Mondjuk az "anyja" most kicsit elhanyagolja, mert inkább magát növeszti, nem ad neki annyi tápanyagot... Szerintetek van már elég gyökere? Vagy még hagyjam növekedni? (én normál esetben hagynám még, csakhát akinek beígértem, már nagyon várja...)
Na ez egy ravasz fogós kérdés , de nem tudom . A Rappaiéktól vettem vagy 3 éve. Tavaly is volt rajta 2 gyümi ,de amikor olyan tyuktojásnyiak lettek , éppen kezdtek sárgulni , lepottyantak.
Hát, nekem valahogy nincsen szerencsém ezekkel az egzotikus növényekkel...
Egy ismerősömnek a sötét, hűvös szobában van a banánja, egész nap lehúzva a redőny, alig kap fényt, tápoldatot egyáltalán nem, és olyan szép, hogy csak na! Én meg a napos szobában tartom, igyekszem mindent biztosítani neki, és ennek ellenére tönkremegy???!!! Nagyon mérges vagyok rá!!! Meg a citromra is! Az a fránya citrom is vagy 1,5 hónapig gyöngyörű volt, virágzott, termett, minden, aztán szép lassan megpusztult :( Szerintem a banán is ezt játsza velem, a musa banana is, meg a havasi bánánom is, mindegyiknek barna foltos a levele, és sárgul el lentről felfelé :( Nagyon mérges vagyok rájuk!!!!
Nemrég vettem egy kókuszpálmát, azt írták róla, hogy szobában szinte egyáltalán nem marad meg... fel is készültem rá, hogy elpusztul majd, erre hajt szépen, gyönyörűen fejlődik!- csak ezt is el ne kiabáljam! Bezzeg a banán, amit viszonylag könnyű lenne tartani, az elpusztul... :(
Olyan mérges vagyok rá, és persze magamra is, hogy nem tudom, mit csináljak vele!!! Azt sem tudom, mi lehet a baja, tehetetlen vagyok...
Lehet, hogy fogom, aztán kirakom őket a kertbe, ha nem kell nekik a több ezer Ft- os speciális föld, meg a drága tápoldat, akkor sínylődjenek ott a kerti talajon!!!! Tök bosszantó, hogy másnak a kerti földben olyan szépek a növényei, én meg mennyit költök rájuk, és mégis elpusztulnak :(
Én is most rendeltem ilyen télálló banánt, nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz belőle. Ebben az évben én már szerintem nem fogom kiültetni, kicsit későrejár (jo lesz neki a meleg szobában :-)). Egyébként a szabadban a teleltetést hogy oldjátok meg? Nem kell hozzányúlni a telelő banánhoz (lehet hogy már van válasz a kérdésemre ezért előre is bocsi, csakhát most valahogy sok az a 77 oldal:-))?
Az lenne a kérdésem, hogy a narancsfámon van 1-2 elszáradt ág, illetve van egy élő ág, ami kicsit rossz felé nő. Levághatom most ezeket (főleg az élő ágra gondolok)? Miért lehet az, hogy csak úgy magától leszárad egy ág?
Nem tudom, hogy hol olvastam-de ha fal melett van v. árnyékban akkor lepik meg ezek a kis "drágák". Valaki a hagyományos régi szappannal takrítja le. A /1-2 hétre/ beáztatott csalán is hatásos.
Vektafid A/E aerosol, Actara 25WG. Nekem anno ezt ajánlották. Vagy van vmi Karate nevű permetszer, az állítólag mindent visz. De a legjobban akkor jársz, ha gazdaboltban is elmondod a problémád (sztem)
Elöször járok itt és rögtön segítséget kérném. Van egy narancsfám, elég szépen fejlődik. Azonban kb. egy hete megtámadta (gyanúm szerint pajzstetű) valami. A levelei fölül fekete "maszat"-osak és ragadnak, a levél fonákján pedig apró kis barna bogárszerű képződmények vannak. Jól sejtem, hogy ez tetű lehet? Tudtok ajánlani ellenszert? Gondolkodtam rajta hogy a gyümölcsfáinkhoz használt szerrel lepermetezem, de félek tőle megsinyli.
Nemjól szúrtad be a linkeket http://www.goldenpalm.hu és http://www.rappaikerteszet.hu ez a két jó link amiról egyből elérhetők a honlapok. Az új linkhez az url hez beírod a honlap linkjét és a szöveghez azt amit meg akarsz jeleníteni ami a szövegbe lesz majd látható és alatta lesz a honlap linkje, ha felviszed a linket a felvisz gommbbal, és a szövegbe beszúrod valahová, így lesz jó a link.
Köszi a tanácsot a banánnal kapcsolatban, ki fogom ültetni. Szerinted kicseréljem a földjét, mert itt nagyon kötött és agyagos a talaj. Fagyálló banánt azt tudnék neked adni ősszel amikor a sarjakat leválasztom. E-mailbe megírnád, hogy milyen növényeid vannak, cserébe mit tudnál a fagyálló banánért adni. Hol laksz azt is írd meg lécci. Az első képen a fagyálló banánom látható most nemrég készítettem ezeket a képeket, a második képen a sarjai láthatók, a harmadik képen pedig a babán levele látható közelről, ez tegnap nyilt ki, és a negyedik képen a hajtása látható.
A (melegkedvelő) banánfát ültesd ki a "szabadföldbe" tavasztól őszig és hihetetlenül meghálálja. Még nincs késő!!! (Nem jó neki a cserépben) ((Ez Barbex neked is szól.))
Szeretném viszont megkérdezni, hogy hol lehet beszerezni ilyen télálló banánfát? Hallottam már róla és érdeklődtem is, de eredménytelenül.
Sok oka lehet, hogy tönkrement a ciromfádnak. Tönkremehetett a túlöntözéstől és a túl tápoldatozástól, esetleg ha kis cserépbe volt és már nagyon átszőtte a gyökere a földjét ekkor vigyázni kell a túlzott öntözésre és a tulzott tápoldatozásra, mert a nagyon átszőtt gyökere hamar tönkremehet. Én április végén vettem Bene Lacibácsitól egy szép citromfát, és azt mondta, hogy vasat adjak neki, ha sárgulni kezd a levele akkor ez vashiányt jelez, ekkor kell a vasat pótolni nála. Én vasgálicot használok ezt csak a földjére kell szórni és majd az öntözés belemossa a földjébe, ahol ez vettem abban a mezőgazdasági boltba azt ajánlották hogyha 1 hónap mulva nem lesz sötétebbzöld a level akkor ismételjem meg a vaspótlást. Kipróbáltam a fagyálló banánomnál ami cserépbe van annál annak a tövére is szórtam vasgálicot pár hét mulva sokkal sötétebb zöld lett a levele, ebből lehet látni, hogy a banán hamarabb felveszi a vasat a földből, mint a citrom. Nekem is van ilyen banánom ami neked tönkremenőbe van, nekem megvan a nagyobb de lassan fejlődik, a tavasszal kaptam egy kis banánt az egyik koleganőmtől kb 2 hónapig szépen fejlődött most a melegbe elkezdett tönkremenni, de a földjéből elkezdett hajtani, szerintem tönkre fog menni. Sajnos nekem nincs szerencsém a melegkedvelő banánokkal. Van pirosbanánom az szépen fejlődik. A fagyálló banánomon meg mindenki csak csodálkozik, hogy kertbe kiültetve még nem láttak ekkora banánt. Ha godolod akkor lefényképezem neked Barbex és felteszem ide.