Köszi a gyors válaszokat. Az biztos, hogy nem szlanka. Még nem érik, csak úgy néz ki. Egyébként a rizlinggel érik eggyütt. Én is hajlok arra, hogy ez kövidinka. Legalább is a levele alapján.
Továbbra is tartom, hogy a kóstolással döntheti el, milyen szőlőt fényképezett le.
Szlanka is lehet, de akkor a kóstoláskor egy nagyon lédús, vékonyhéjú, bógyókban, kissé jellegtelen ízt fog érezni.
A képről nem nagyon lehet eldönteni, de a valóságban a fürtnagyság lényegi különbséget tesz a kövidinka és a szlanka közt, mert a szlanka fürtjei akár a kövidinka 2X-ese is lehet, ráadásul a bogyói is nagyobbak, a fürtje kissé laza, míg a kövidinka kimondottan tömör.
Más.
A szomszéddal kicsit belekukkantottunk a szőlőbe megvizsgálni az érés állapotát, és kipróbálni a vadonáns REFRAKTOMÉTERÉT. :-)))
Minthogy Szlovéniából származott, és magyar nyelvű leírása nem volt hozzá, csak azt nem tudta, (tudtuk) a 3 skálából melyik az igazi.
Rövid úton megoldottuk a gordiuszi csomót, 3 fürt szőlőt egy szűrőn és tölcséren át belepaszíroztunk a mérőhengerbe, és bele a fokolót.
Elszomorodott, mert az a skála az igazi, amelyik a legkevesebbet mutatta.
De hogy ne csigázzam az érdeklődőket 15-ös átlag mustja volt a szilváninak.
A kukucskával több szőlőt megvizsgálva az Olaszrizling 11-12 körül, a Pinor Noir 13-14 körül jár.
A kinézete alapján lehetne az is. Csakhogy a kövidinka október közepére érik, ahhoz ez nagyon előrehaladott fázisban van, ebből következően nem tartom valószínűnek, hogy az lenne. Javaslok erre egy próbát , a kóstolást. A Kövidinkának vastag héja és kissé kesernyés utóize van.
De hiszen még szeptember végéig van majd' másfél hónap! A muscat sztem rengeteget cukrosodik egy hónap alatt. A furmintnak még több ideje van. Szerintem no para, ez még OK is lehet.
Nekem egyelőre szép a szőlő, hétvégén kikarózom az új töveket, leltárt veszek fel tavaszra. Most erős szél volt, megnézem mit tett.
Idén a muskotályt későn szedem le, október első harmadának végén, a második harmadban pedig a rizlinget. Idén jók a hordóim (remélem), nem lesz már olyan probléma, mint tavaly.